Tema Krigen i Syrien

Våbenhvile i Syrien er brudt 199 gange, hævder Rusland

Det russiske forsvarsministerium holder USA ansvarlig, hvis våbenhvilen i Syrien kollapser helt.

Ifølge det russiske forsvarsministerium er situationen i både Hama og Aleppo forværret efter våbenhvilen blev indført . Her ses soldater fra den syriske regering i Aleppo. (Foto: Youssef Karwashan © Scanpix)

Våbenhvilen i Syrien er blevet brudt 199 gange, siden den blev indført for fem dage siden, meddeler en talsmand for Ruslands forsvarsministerium.

Det skriver flere russiske nyhedsbureauer ifølge Reuters.

- USA og såkaldt moderate oprørsgrupper under deres kontrol har ikke implementeret nogen af de forpligtelser, der ligger i Genève-aftalerne, siger generalløjtnant Viktor Posjnikhir.

- Hvis USA ikke tager skridt i retning af at opfylde sine forpligtelser i henhold til aftalen af 9. september, vil det fulde ansvar for et kollaps af våbenhvilen i Syrien ligge hos USA, tilføjer han.

Tidligere har Ruslands præsident, Vladimir Putin, sået tvivl om amerikanernes engagement i aftalen om våbenhvile. Men det er ifølge Putin i begge landes interesse at sikre en våbenhvile.

Oprørsgrupper siger, at de kun modvilligt accepterede den oprindelige aftale, som de mener ikke er i deres favør. Men den kan sikre, at der kommer humanitær hjælp til de belejrede områder.

Flere oprørsgrupper beskylder Rusland for at undergrave våbenhvilen.

- Det er ikke muligt for en part (Rusland, red.), der fører krig mod et folk, at stræbe efter at opnå en våbenhvile, lige som det heller ikke er muligt for denne part at stå bag en aftale samtidig med, at den bomber nat og dag, siger en talsmand for en af de oprørsgrupper, der støttes af USA.

/ritzau/Reuters