Tema Valg i USA 2016

Valg i USA: Klumpspil på midten hos Republikanerne gavner Trump

Fire kandidater kæmper stadig om at blive den moderate kandidat hos Republikanerne i USA.

Senator Marco Rubio lignede en vinder i kampen om at udfordre Donald Trump - indtil han blev beskyldt for at opføre sig som en robot under en tv-debat. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)

Donald Trump vandt som ventet primærvalget hos Republikanerne i New Hampshire.

Men partiets ledelse har sandsynligvis i lige så høj grad haft blikket rettet mod de sekundære placeringer. Og den har med lige så stor sandsynlighed ikke brudt sig specielt meget om synet.

Fire personer - John Kasich, Jeb Bush, Marco Rubio og Chris Christie - kæmper om at blive den etablerede, republikanske udfordrer til Trump - den såkaldte "establishment kandidat" - og New Hampshire gav ingen afklaring.

Ted Cruz, som vandt de republikanske stemmer i Iowa og blev nummer tre ved gårsdagens primærvalg i New Hampshire, bliver ikke betragtet som en moderat kandidat af Republikanerne i Washington.

New Hampshire - resultat

Republikanerne:

 • Donald Trump: 35,1%
 • John Kasich: 15,9 %
 • Ted Cruz: 11,6%
 • Jeb Bush: 11,1%
 • Marco Rubio: 10,6%
 • Chris Christie: 7,5%
 • Øvrige kandidater fik under 5%

Demokraterne:

 • Bernie Sanders: 60%
 • Hillary Clinton: 38,4%

Kilde: The Guardian

Kolossalt problem

- Det her er virkelig bekymrende ud fra et etablishment-perspektiv, siger Anders Agner, redaktør på Kongressen.com, om nattens resultat:

- Det er et kolossalt problem, at konsolideringen om, hvem der skal være ledelsens kandidat overfor Trump, ikke rigtig er startet endnu.

Anders Agner mener, at klumpspillet på midtbanen får Donald Trumps sejr til at se større ud, end den behøvede at være, fordi fire kandidater skal dele de moderate stemmer.

Redaktøren kalder valgresultatet i New Hampshire for et "drømmescenarie" for Donald Trump.

Blå mærker

Alle fire bud på en moderat republikansk præsidentkandidat forlader New Hampshire med store blå mærker på selvtilliden.

Ohio-guvernøren John Kasich fik en flot andenplads efter Trump, men det er endnu uvist, om han kan gentage succesen i de kommende primærvalg. Kasich' kampagne har satset benhårdt på New Hampshire, hvor han har holdt hele 106 vælgermøder på 62 dage, påpeger New York Times.

Senator Marco Rubio lignede en vinder blandt de etablerede efter sin overraskende tredjeplads i den første stat, som stemte ved primærvalget, Iowa.

Men så floppede han fuldstændigt under en tv-debat, hvor New Jerseys guvernør Chris Christie havde held til at fremstille ham som en robot, der gentager indøvede udtalelser.

Christie på vippen

Chris Christie selv havde også satset det meste af butikken på New Hampshire. Efter sin skuffende sjetteplads meddelte guvernøren, at han tager hjem til New Jersey for at "overveje sit næste skridt."

Amerikanske medier tager det nærmest for givet, at Christie vil trække sig fra kampen om nomineringen. New York Times skriver, at medarbejdere for Jeb Bush allerede arbejder på at få Christie til at anbefale Bush, når han melder sig ud.

Jeb Bush kunne i allerhøjeste grad bruge opbakningen.

Den tidligere favorit i det republikanske felt halter alvorligt i meningsmålingerne og er nærmest forfulgt af akavede videoklip og latterliggørelse på sociale medier. Forleden måtte han for eksempel bede tilhængere om at klappe, da han havde leveret en punchline på et vælgermøde:

Jeb Bush has now asked an audience to applaud for him.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

 • Kun breaking:
 • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube