Tema Præsidentvalg i Frankrig

Stéphanie Surrugue før tv-debat i Frankrig: Nu skal det endelig handle om politik

Præsidentvalget har været præget af skandaler. Nu trænger vælgerne til at høre, hvad kandidaterne står for.

Bevægelsen En Marche! fører valgkamp i byen Beduer. (Foto: Eric Cabanis © Scanpix)

Med fem uger til præsidentvalget i Frankrig er tiden kommet til en stor tv-debat mellem de fem førende kandidater.

De skal i aften diskutere tre store politiske emner, og det er tiltrængt, siger DR Nyheders internationale korrespondent Stéphanie Surrugue fra sin base i Paris:

- Vi må faktisk forvente, at tv-debatten kommer til at handle om politik, og det glæder franskmændene sig til. For valgkampen har indtil nu mest handlet om skandaler.

Præsidentvalg i Frankrig

Det franske præsidentvalg er afgjort. Frankrigs næste præsident er Emmanuel Macron fra bevægelsen En Marche. Han fik 66 procent af stemmerne mod Marine Le Pens 34 procent.

Gå til tema

De tre førende kandidater i præsidentvalget har nemlig hver sin skandale. Den største tynger republikaneren Francois Fillon, som bliver undersøgt for misbrug af offentlige midler. Højrenationalisten Marine Le Pen fra partiet Front National bliver beskyldt for misbrug af EU-midler, mens centrumkandidaten Emmanuel Macron har anklaget Rusland for at hacke hans valgkampagne.

Le Pen skal samle

Marine Le Pen har længe haft et forspring i meningsmålingerne, når det gælder den første runde af præsidentvalget 23. april. Hun er dog ved at blive indhentet af Emmanuel Macron, og derfor har hun meget på spil i aften.

- Hun skal overbevise vælgerne om, at hun er en samlende figur i fransk politik - ikke en splittende figur. Hidtil har Front National haft en tendens til at splitte Frankrig, især på grund af linjen på immigrationsområdet, siger Stéphanie Surrugue:

- Marine Le Pen har i flere år øvet sig på at fremstå som en midtersøgende protestkandidat. Det er gået ganske godt i den her valgkamp, men nu ser hun presset ud.

Bund i Macron

Presset på Le Pen kommer som sagt fra centrumkandidaten Emmanuel Macron, der står i spidsen for den nye bevægelse "En Marche!" - Fremad!

Macron rider på en bølge af håb og begejstring, der i nogen grad overdøver hans politiske projekt, forklarer Stéphanie Surrugue:

- Han skal vise, at han har politisk bund og soliditet - at han mere og andet end en politisk popstjerne, som er ferm på sociale medier og ser godt ud på billeder.

- Det kører næsten lidt for lækkert for Macron, så han skal vise, at han kan være præsidentiel.

Toget er kørt for Fillon

I skyggen af Emmanuel Macron og Marine Le Pen står tre kandidater, som målingerne ikke levner mange chancer.

Den konservative Francois Fillon fra Republikanerne var engang præsidentvalgets store favorit, men skandalen om hans aflønning af familiemedlemmer, ser ud til at have forvoldt uoprettelig skade.

- Toget ser ud til definitivt at være kørt. Franskmændene kan tilsyneladende ikke tilgive Fillon, at han går til valg på at spare - og så viser det sig, at han bliver sigtet for at bruge skattekroner på at aflønne sin hustru og sine børn for arbejde, som det ser ud til, at de ikke har udført, siger Stéphanie Surrugue.

Hun har heller ikke den store tiltro til, at de to venstrefløjskandidater i aftenens tv-debat, Benoît Hamon fra Socialistpartiet og Jean-Luc Mélenchon fra bevægelsen "Det oprørske Frankrig" vil brage igennem under debatten.

- De har haft svært ved at få ørenlyd - måske fordi de ikke har slæbt rundt på nogen skandale. Men det handler også om, at de simpelthen ikke har haft et politisk budskab, der gav medierne og franskmændene lyst til at lytte, siger Stéphanie Surrugue.

Tv-debatten i aften har tre temaer

  1. Hvilken samfundsmodel skal Frankrig have? (sikkerhed, immigration, samfund, miljø).
  2. Hvilken økonomisk model skal Frankrig have? (arbejde, skat og social sikring).
  3. Hvilken plads skal Frankrig have i verden? (EU, grænser, terror).