Venezuelas præsident Hugo Chavez er død

Venezuelas præsident Hugo Chavez er død efter længere tids kræftsygdom, oplyser Reuters.

Præsident Hugo Chavez ses her i sygesengen. (© Scanpix)

Hugo Chavez, Venezuelas præsident, er død tirsdag aften efter at have kæmpet med en kræftsygdom gennem længere tid.

Ved slutningen af sidste år blev den 58-årige leders tilstand forværret på grund af en luftvejsinfektion, og han måtte blandt andet have hjælp til at trække vejret.

Døde af vejrtrækningsproblemer

Chavez havde ellers allerede i januar vist tegn på bedring, og derfor besluttede hans læger i Cuba, at han skulle begynde supplerende behandling i form af kemoterapi.

Han fik dog et alvorligt tilbagefald mandag, hvor regeringen meddelte, at Chavez havde fået flere problemer med sin vejrtrækning og var blevet ramt af en "alvorlig" vejrtrækningsinfektion.

Flere ledende politikere og topofficerer fra militæret var derfor tidligere tirsdag samlet i præsidentpaladset i Venezuela, skriver Ritzau.

Diplomater udvist på grund af sygdom

Tidligere på tirsdagen valgte Venezuelas vicepræsident, Nicolas Maduro, at udvise to amerikanske diplomater.

Årsagen til udvisningen var netop Chavez' tilbagefald, idet Maduro anklagerede de to amerikanere for at deltage i en sammensværgelse mod den syge præsident.

Han kaldte tilbagefaldet for et "angreb" udført af præsidentens fjender i en lang række af sammensværgelser.

- Nationen må bede for ham, sagde Maduro.

Skør kugle og provokatør

Hugo Chavez nåede at være præsident for Venezuela i 14 år.

Ifølge Ritzau var den ledende politiker kendt som en skør kugle og en provokatør, der omgang sig med dårlige venner som Syriens præsident Bashar al-Assad, Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad og Libyens afdøde leder Muammar Gaddafi.

Den nu afdøde præsident langede ofte ud efter ærkefjenden USA fra sin talerstol og var ofte den, der sagde det, hans allierede tænkte.

Mange husker ham måske for hans bemærkning om, at der "lugtede af svovl" på den talerstol, hvor den tidligere amerikanske præsident George W. Bush lige havde stået.