Tema Krigen i Syrien

Vestlig pessimisme før FN-fredsmøde om Syrien i Genève

Styret i Syrien er mødt frem i Genève, men oppositionen er der ikke, og det er noget skidt, mener diplomat.

Syriens FN-ambassadør, Bashar al-Jaafari er ankommet til forhandlingerne. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

Håbet om fremskridt i fredsprocessen for Syrien svinder, selv om repræsentanter for styret i det krigshærgede land er mødt frem fredag aften som planlagt.

Det er det første store FN-møde for Syrien i to år. Men det nytter ikke noget, når ingen repræsentanter for oppositionen er med i den schweiziske by, lyder det fra en vestlig diplomat.

Diplomaten kalder over for nyhedsbureauet Reuters mødet for en "total fiasko". Som situationen står nu, vil det være en sejr for præsident Bashar al-Assads styre, lyder det.

- Styret er sluppet helt ud af kniben. Hvem skal de forhandle med? Hvis du skal gå ind i forhandlinger, skal du have en modpart. Det er en vidunderlig situation for regimet, som kan demonstrere vilje, siger diplomaten.

Repræsentanter for det officielle Syrien ankom fredag aften til forhandlingerne i Genève i skikkelse af Syriens FN-ambassadør, Bashar al-Jaafari, og den syriske viceudenrigsminister, Ahmad Arnous.

Ingen af de syriske delegationsmedlemmer sagde noget ved deres ankomst.

Mødets format er planlagt af FN som drøftelser med henholdsvis det syriske styre og oppositionen i separate rum.

Oppositionsgrupper kræver et totalt stop for styrets luftangreb og fri adgang til belejrede byer, før de vil møde op ved en aktiv fredsproces.

Forhandlingerne i den schweiziske by er led i en FN-plan fra november, da man lagde op til dannelsen af en overgangsregering og valg inden for 18 måneder.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube