Insekter på menuen: Fire ud af ti danskere er klar til kryb

​Insekter er mindre miljøbelastende end fx oksekød. Desuden tyder forskning på, at de er gode for dit immunforsvar.

Hvad siger du til at bytte lørdagskyllingen ud med græskarsuppe med ristede buffalo-orme? Eller hvad med at give lidt ekstra crunch til avokadomaden med et par fårekyllinger?

Fire ud af ti danskere siger “ja tak”.

Det viser en Megafon-måling lavet for Dyrenes Beskyttelse.

Desuden tyder tidlig forskning på, at hvis man spiser insekter jævnligt, så kan det have en positiv effekt overfor vores immunforsvar.

Lars-Henrik Lau Heckmann, biolog og ph.d ved TEKNOLOGISK INSTITUT

Og resultatet er vigtigt, mener biolog og ph.d ved Teknologisk Institut, Lars-Henrik Lau Heckmann.

Insekter udleder nemlig ikke alene meget mindre CO2 end husdyr. De sparer os også en stor mængde vand.

- Desuden tyder tidlig forskning på, at hvis man spiser insekter jævnligt, så kan det have en positiv effekt overfor vores immunforsvar, siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

Er måske også allergiforebyggende

Det tager dog stadig nogle år, før man kan slå fast, om insekter virkelig styrker immunforsvaret.

Men hvis det viser sig at være rigtigt, så vil forskningen sandsynligvis også vise, at insekter er allergiforebyggende.

Undersøgelsen
  • Er foretaget af Megafon for Dyrenes Beskyttelse blandt 1.052 adspurgte.
  • Fire ud af ti danskere svarer, at de vil være klar til at spise en ret med insekter, hvis den serveres på en indbydende måde eller prøve en ret med forarbejdede insekter - fx indeholdende mel lavet af insekter.

- Det vil betyde, at insekter ikke kun er på samme sundhedsniveau som andre animalske produkter, men faktisk også er bedre end flere af dem, siger Lars-Henrik Lau Heckmann.

Selvom to femtedele af danskerne er klar til at prøve insekter, er vi alligevel lidt tilbageholdende.

Små kryb som græshopper, buffalo-orme og voksmøllarver må gerne gemmes væk, og retterne helst skal være forarbejdede eller se meget lækre ud, før danskerne tør sætte tænderne i dem, viser målingen fra Megafon.

Lars-Henrik Lau Heckmann mener, at det uden tvivl bliver insekter i eksempelvis mel og pasta, der lettest får adgang til danskernes køkkenhylder.

Grafik fra Dyrenes Beskyttelse lavet på baggrund af en undersøgelse blandt 1.052 adspurgte foretaget af Megafon. (Foto: Dyrenes Beskyttelse)

Insekter skal erstatte dele af kødproduktionen

Lars-Henrik Lau Heckmann er en del af projektet inVALUABLE, der fokuserer på, hvordan man får insekter ind på markedet til en overkommelig pris.

Fakta om insekter
  • Der er lige så meget protein i 100 gram friske insekter, som der er i en steak på 100 gram.
  • Produktionen af insekter udleder 100 gange mindre CO2 end produktion af kvæg.
  • Der går 15.000-20.000 liter vand pr kilo oksekød, men kun 100 liter for et kilo insekter.
  • Foruden protein indeholder insekter fibre, omega 3 og 6 fedtsyrer, mineraler og vitaminer - blandt andet B12 vitamin.
    Kilde: Teknologisk Institut

- Lige nu er insekter på prisniveau med oksemørbrad. Prisen skal ned, før danskerne virkelig bliver interesserede og begynder at spise insekter på ugentlig eller månedlig basis, mener han.

Teknologisk Institut vil med en række projekter skubbe til udviklingen af insektlandbrug i Danmark.

De mener, at insektproduktion rummer et stort potentiale.

Bl.a. kan det understøtte en bæredygtig fødevareproduktion til jordens voksende befolkning.

Man forventer nemlig, at kødforbruget bliver fordoblet frem mod 2050, skriver Teknologisk Institut.

Dyrenes Beskyttelse har fået undersøgelsen lavet, fordi organisationen ønsker at nedsætte presset på kødproduktionen.

- Hvis insekter begynder at indgå i menneskers kost, så kan det måske være med til at bringe den alt for store kødproduktion ned. Både i Danmark og på verdensplan spiser vi meget mere kød end tidligere. Det har skabt en massiv produktion af kød til skade for både dyrevelfærd, natur, miljø og klima. Derfor er der brug for nye veje, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.