Kamufleret hønsefugl er i tilbagegang

Lige nu er agerhønsene ved at danne par i formeringens navn. Dog har ungerne ikke altid nok at leve af.

Agerhøne (Foto: Kostyantun Pazyuk © sCANPIX)

Den lille buttede agerhøne, klædt i rødbrune farver kan være svær at få øje på.

Den skjuler sig godt i landbrugslandskabet og det åbne græsland, hvor den lever, forklarer naturvejleder Uffe B. Nielsen fra Lolland Kommune til P1 Morgen.

Gennem vinteren har agerhønsene gået sammen i store familieflokke, men i disse dage opløses de igen, når hannerne søger ud og forsvarer territoriet, kalder på hunner og finder sammen i par. Med henblik på at sikre at næste generation kommer til verden.

Den lever især af ukrudtsfrø, som den finder i små nicher mellem de dyrkede marker. Nicher som der bliver færre og færre af i landskabet.

Og for at få unger på vingerne, skal den finde steder med ukrudtsplanter, hvor der lever insekter på, forklarer naturvejlederen.

- Det er rigtig vigtigt, at kyllingerne har adgang til animalsk føde i de første uger af deres levetid, forklarer han.

Agerhønen kom til Danmark for omkring 2000 år siden i takt med at vi blev et landbrugsland, men nutidens intensive dyrkningsmetoder har betydet, at den er gået markant tilbage.

- Hvor man for 40-50 år siden vurderede at der var en bestand i Danmark på over 100.000 par, er alle enige om den er halveret i dag, fortæller Uffe B. Nielsen.

Det er dog stadig en ret almindelig fugl i det danske landskab, understreger naturvejlederen, som fortæller at agerhøns også er et yndet jagtbytte og at der derfor udsættes en stor del hvert år.

Nyhedsbrev TAG DR.DK VIDEN MED DIG

Få seneste nyt om tech og videnskabens verden hver fredag

Vis alle nyhedsbreve