Sådan undgår du at blive forgiftet af naturen

Søde, sorte bær og hip løgplante kan dræbe.

Sødskærm (th) og skarntyde (tv) - den første kan spises, den anden er meget giftig. Det fortæller botaniker Anne Murmann Hansen. (Foto: Trine Bjerre Mikkelsen)

Så snart foråret banker på og naturen springer ud, begynder telefonerne at kime hos Giftlinjen.

I 2016 gav Giftlinjen råd og hjælp i 27.000 spørgsmål om forgiftning.

- Skarntyde og gifttyde er dødeligt giftige på grund af giftstofferne cicutoksin og cicuto. Sokrates giftdrik indeholdt fx skarntydesaft

Anne Murmann Hansen, botaniker

Og antallet af opkald stiger med op til 10 procent årligt.

- På grund af det nye nordiske køkken ser jeg flere folk interessere sig for vilde, spiselige planter. Nogle putter hvad som helst i munden, og tror de kan smage sig til, hvad der er godt. Men mange planter indeholder altså giftstoffer, siger botaniker Anne Murmann Hansen.

Livsfarlige, sorte bær

Nogle giftige planter giver bare tynd mave, kvalme og opkastning, mens andre er mere giftige.

- Skarntyde og gifttyde er dødeligt giftige på grund af giftstofferne cicutoksin og cicuto. Sokrates giftdrik indeholdt fx skarntydesaft, siger hun.

Galnebær

Planten indeholder de giftige alkaloider scopolamin og atropin. Det vigtigste giftstof er dog atropin. Atropin påvirker det automatiske nervesystem og får også pupillen til at udvide sig og blev tidligere brugt i små mængder i øjendråber, så kvinder kunne få store mørke øjne. Deraf plantens artsnavn balla-donna – smuk kvinde. Kilde: Anne Murmann Hansen

Forgiftningssymptomerne er savlen, stærke mavesmerter, krampe, forstyrrelse af balancesansen bevistløshed, åndedrædtsbesvær og akut død.

Og det er altså ikke en god idé at vurdere en plantes spiselighed ved at smage på den.

- Senere på året modnes galnebær. Dens bær ligner små sorte kirsebær og skulle smage sødt, men især dens kerner er giftige. Spiser børn 3-4 bær og voksne 6-7 bær, kan de være livstruende, siger Anne Murmann Hansen.

Symptomerne på forgiftning er mundtørhed, tørst, ansigtsrødme, hjertebanken, opkastning, pupiludvidelse, synsforstyrrelser, feber, uro, forvirring, evt. kramper og bevidstløshed.

Galnebær hedder Atropa bella donna på latin efter navnet på den græske skæbnegudinde, Atropos, der klipper livstråden over. (Foto: Wikimedia)

De sikre og de mindre sikre

Når du plukker af den vilde nature, hedder det at sanke. Og der er en række planter, du skal være særligt opmærksomme på, når du sanker.
Der er nemlig lækre planter, som du nemt kan forveksle med giftige planter, fortæller Anne Murmann.

Her er et par af de værste:

Ramsløg

Høsttidløs til venstre og ramsløg til højre (Foto: Wikimedia commons)

Hvad kan det: Ramsløg er blevet rigtig populære. Det smager af hvidløg og kan fx bruges i pesto.

Pas på: Planten kan især forveksles med høst-tidløs, nøgen jomfru, hvis blade kommer samtidigt med ramsløg. Den kan også forveksles med liljekonval, selvom denne først springer ud senere på året. Høsttidløs indeholder colchicin, der standser cellers vækst og liljekonval indeholder giftige alkaloider, der påvirker hjertet.

Det gør du: Dufter planten stærkt af hvidløg, så er den god nok. Så er det ramsløg, og du kan guffe løs.

Skærmplanter, fx spansk kørvel

Skarntyde til venstre og spansk kørvel højre (Foto: Wikimedia)

Hvad kan det: Spansk kørvel (også kendt som sødskærm) smager af lakrids og kan fx bruges til at lave snaps af

Pas på: Skærmplanter bliver ofte forvekslet, for mange er bedst at spise, inden de blomstre, og der er de meget svære at artsbestemme. Spansk kørvel kan fx forveksles med skarntyden, der er meget giftig. Alle skærmplanter indeholder mere eller mindre furanokumarin. Hvis det kommer på huden, kan det fremkalde en slags soleksem. De fleste ved, at man skal være forsigtig med at få saften fra Kæmpe Bjørneklo på huden, men ikke at det også gælder for fx vild pastinak.

Det gør du: Spansk kørvel dufter af lakrids og ved at nulre den, kan du få duften frem.

Og et par du kan være helt sikker på at spise:

Stor nælde eller brændenælde

Brændenælde (Foto: Wikimedia)

Hvad kan den: Den smager friskt og bruges i fx supper. Den kan forveksles med døvnælde, men det gør ikke noget. For døvnælde er heller ikke det mindste farlig

Pas alligevel på: Ikke at brænde dig

Mælkebøtte

Mælkebøttens blade kan bruges i salat. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Hvad kan den: Bruges i fx salat, eller den kan syltes. Den indeholder mange forskellige stoffer og det er videnskabeligt bevist, at den fx er god mod forstoppelse og diabetes.

Pas alligevel på: Ikke at spise for meget af den, for den er vanddrivende. Det skyldes formentlig alkaloidet taraxin, der er en blanding af flere bitterstofglycosider – der i øvrigt også kan være giftigt i store mængder især for børn. Det findes især i de fine, nye skud. Man bruger heldigvis ikke ret mange mælkebøtteblade i salaten, da planten smager bittert.

Børn må gerne gå på opdagelse

Når du tager ud for at smage på den vilde natur, så er det altså med at tænke sig om. For det kan gå galt.

For fem år siden kom DTU Fødevareinstituttet med en advarsel om ramsløg, fordi forveksling med giftig planter havde først til seks dødsfald.

Men du skal alligevel ikke være så bekymret, når du lader dine børn lege i haven. Af og til smager børn på havens fine blomster. Og giftlinjen oplyser, at fx vintergækker, påskeliljer og hyacinter kan give mindre forgiftninger.

Men Niels Ebbehøj, der er overlæge og ansvarlig for Giftlinjen har tidligere udtalt til DR, fortæller, at det meget sjældent går galt, så længe børnene spytter ud med det samme. Værre er det, hvis de leger, de laver mad og fx giver lillesøster hjemmebrygget "te" lavet af havens planter.

Er man bekymret, kan man ringe til Giftlinjen på 82 12 12 12.

Hvis du skal ud og sanke, så husk, at den Jyske Lov fra 1241 stadig gælder: Du må kun samle, hvad du kan have i din hat (eller pose).