Verdens ældste kamæleon fanget i ravklump

Krybdyret, der er næsten 80 millioner år ældre end hidtil ældste kendte eksemplar, har følgeskab af 11 andre tidlige øgler.

I alt 12 tidlige øgler er blevet fundet i ravklumper, som en privat samler har doneret til et amerikansk museum. (Foto: handout © Scanpix)

I urskovene i det nuværende Cambodja kravlede en ung kamæleon for 100 millioner år siden ind i et klistret endeligt.

Det viser undersøgelser af en række ravklumper, som American Museum of Natural History har fået doneret af en privat samler.

Den lille kamæleon - og 11 andre tidlige fossile øgler - blev fundet i en ravmine for flere årtier siden. Men først nu har University of Florida undersøgt ravklumperne og publiceret resultaterne i Science Advances.

Fundene kan gøre forskerne klogere på krybdyrformede huller i livets træ, for ravklumperne indeholder indblik i øglernes evolutionshistorie.

- Disse fossiler fortæller os en masse om den fantastiske og hidtil ukendte diversitet i gamle tropiske skove, siger Edward Stanley fra University of Florida i en pressemeddelelse.

Af de i alt 12 øglefossiler var tre - en gekko, en tidlig øgle og kamæleonen - specielt velbevarede. De nye arter vil blive beskrevet i senere forskning, og derefter navngivet.

CT-skanner afslørede detaljer

Edward Stanley var chokeret over hvad han fandt, da han undersøgte ravklumperne og deres gemte øglefossiler med en CT skanner.

- Normalt finder vi en fod eller en anden mindre del bevaret i ravet, men her har vi hele individer med kløer, tåpuder, tænder og selv intakte farvede skæl, forklarer han i pressemeddelelsen.

CT-skanningerne viste, at gekkoen allerede havde dengang havde avancerede tåpuder, som den brugte til at klatre med - hvilket tyder på at denne tilpasning opstod tidligere.

At de tidlige øgler har moderne modparter, der lever i jungler i dag, siger ifølge Edwards meget om hvor stabile tropiske skove er.

- Disse utroligt velbevarede ekesmplarer på tidlig diversitet viser os hvorfor vi bør beskytte disse områder, hvor deres moderne efterkommere lever, siger han.

- Troperne fungerer ofte som stabile tilflugtssteder hvor biodiversiteten samler sig, mens andre steder er mere variable i forhold til både arter og klima. Men troperne er ikke upåvirkede af vores forsøg på at ødelægge dem.

Nyhedsbrev TAG DR.DK VIDEN MED DIG

Få seneste nyt om tech og videnskabens verden hver fredag

Vis alle nyhedsbreve