Ugens DR: DR K får lyst til luksus

Her får du smagsprøver på programmer og arrangementer i uge 43 fra den 23.-29. oktober 2017.

Chris Pedersen er vært i DR K’s nye serie ’Lyst til luksus’, som har premiere torsdag klokken 20.30. Programmet ser på sammenhængen mellem magt, forbrugsvaner og sociale dynamikker og gør os klogere på, hvordan forbrug, begær og luksus hænger sammen. (Foto: DR Produktion)

Mandag den 23. oktober – Forår i det vilde Alaska:

Alaska er på en gang en del af en af verdens mest moderne nationer og en ødemark med en enestående vild natur. I BBC-dokumentaren mandag klokken 19.50 på DR2 følger man årstiderne i det ekstreme landskab og oplever de enestående dyr og planter, der har tilpasset sig livet i det barske klima. Forårets komme varsler en enorm forandring. Når temperaturen stiger, og solens stråler efter en hård vinter rammer sne og is, vender lys, vand og varme tilbage. Men for de dyr, som vågner efter en lang vintersøvn, er det en tid med intens konkurrence om føden, for der er mange, der gerne vil æde sig mætte i Alaskas føderigdom.

Mandag den 23. oktober – DR K begiver sig ud på Silkevejen:

Navnet på den ældgamle handelsrute, Silkevejen, dufter af eventyr, ørken, kameler og karavanseraier, og det er da også et eventyr, når historikeren Sam Willis i en ny serie på DR K fortæller om den kinesiske hersker, der var så desperat efter at forsvare sit land, at han brød alle datidens normer for at kunne importere heste. Det kom til at ændre menneskehedens historie, for i bytte tilbød han det kostbare materiale, silke. Herefter begyndte et netværk af mange tusind kilometer lange handelsruter på kryds og tværs at skære sig gennem landskabet fyldt med med købmænd, handlende, udsendinge, pilgrimme og rejsende. Serien har premiere mandag klokken 21.00.

Mandag den 23. oktober – Hjernekassen ser på fedme:

Overvægt er et problem for flere og flere mennesker og dermed også for samfundet. Man taler om en regulær fedme-epidemi, som medfører en række andre livsstilssygdomme. Hvorfor bliver vi federe og federe? Hvordan er det at være overvægtig? Hvad kan vi gøre ved det? ’Hjernekassen’ på P1 mandag klokken 9.05 – og igen natten mellem mandag og tirsdag klokken 0.05 - har eksperter i studiet.

Mandag den 23. oktober – Ny fiktionsserie på Ultra:

I den forgangne weekend modtog DR Ultra en Prix Europa for sin serie ’Klassen’, og mandag klokken 17.50 samt på DRTV er der premiere på en helt ny, nemlig ’Kolonien’. Det er sommer, og en gruppe børn fra 10 til 14 år skal på deres første feriekoloni - langt væk fra fastlandet på en øde ø. Albert, Viktoria, Carl, Milo og Niklas glæder sig til at komme af sted og få en pause fra hverdagen, skolen og forældrene. De kender ikke hinanden og er tilsyneladende meget forskellige, men alt tegner godt. Et lysglimt på færgen varsler dog, at noget er under opsejling og kort efter ankomst til øen, mister de kontakt til fastlandet.
Læs mere om den nye serie

Tirsdag den 24. oktober – Tvinds nye imperium:

Tvind har været i politikernes og myndighedernes søgelys i årtier. Efter anklager om snyd med offentlige midler og en inderkreds, der er eftersøgt via Interpol, har mange troet, at den tidligere skolekoncern var fortid. Men i al ubemærkethed er Tvind blevet den største leverandør på markedet for socialpædagogiske opholdssteder. I to programmer undersøger 'Afsløret', hvad der foregår på nogle af de mange opholdssteder med tilknytning til Tvind. Det første program bliver vist mandag klokken 20.45 på DR1.

Tirsdag den 24. oktober – Den livsbekræftende død:

Mange af os vil helst ikke tænke på døden, før den er helt tæt på. Men faktisk kan det ligefrem være livsbekræftende at forholde sig til døden. ’Sundhedsmagasinet’ på DR1 tager tirsdag aften på ’Sidstehjælpskursus’. Værter er som altid Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand.

Mads Brügger og Mikael Bertelsen er tilbage sammen på DR2, hvor de har lavet en dokumentar om ’Det store europæiske cigaretmysterium’ tirsdag klokken 20.45. (Foto: Tore Vollan © Type 2)

Tirsdag den 24. oktober og fredag – Det store europæiske cigaretmysterium:

Den tidligere EU-kommissær for sundhed, John Dalli, forlod for nylig sin post efter at være blevet beskyldt for at være i lommen på 'Big Tobacco'. Mads Brügger og Mikael Bertelsen rejser til Malta i ’Dokumania’ tirsdag klokken 20.45 med forventning om at afdække bevis for en stor sammensværgelse mod hr. Dalli, når en hemmelig kilde skrider frem og hævder at besidde dokumenter og optagelser. Hr. Dalli forsøger at finde en aftale med kilden og tager dem på en foruroligende, spændende og mørkt humoristisk odyssé fra gangene i Bruxelles til en ø i Det Caribiske Hav. Programmet kan også ses fredag klokken 23.50 på DR2.
Læs mere om programmet her

Tirsdag den 24. oktober og onsdag – Bag om Ivanka Trump:

Donald Trump har været præsident i USA i et halvt år, og det står nu klart, at den kvinde, han stoler mest på, er hans ældste datter, Ivanka. Mens Trumps kone, Melanie, har opholdt sig i New York, har Ivanka hele tiden stået ved sin fars side og er sammen med sin mand også blevet udnævnt til en officiel post i Det Hvide Hus. Men hvem er Ivanka? Hvad tror hun på, og hvor stor indflydelse har hun reelt? Er Ivanka Trump nu verdens mest magtfulde kvinde, lyder spørgsmålene i den britiske dokumentar, som DR2 sender tirsdag klokken 21.40 og onsdag klokken 14.35.

Tirsdag den 24. oktober – Tine Bryld Prisen uddeles på P3:

Tirsdag uddeles Tine Bryld Prisen for femte gang, og som noget nyt i år vil P3 sende live fra prisoverrækkelsen fra klokken 20.03-21.00. Udover at ære Tine Brylds livslange sociale indsats, har den til formål at at sætte fokus på nogle de ildsjæle, der til dagligt udfører vigtigt socialt arbejde og ikke er bange for at tage initiativer til at finde nye veje til af forbedre den sociale indsats. Sara Bovin, den nye Tværs-vært, vil være aftenens vært og guide lytterne og de tilstedeværende gæster i salen gennem aftenen, der udover selve prisoverrækkelsen og interview med vinderen vil byde på live-optrædender af Carl Emil Petersen og Katinka.
Læs mere om programmet her

Onsdag den 25. oktober – ’Madmagasinet’ om superfødevarer:

Onsdag klokken 21.00 handler ’Madmagasinet’ om superfoods, der dækker over eksotisk klingende madvarer, som for eksempel chiafrø, gojibær og quinoa. Programmets nye vært, Tina Müller, ser nærmere på de gode egenskaber i superfoods, og om der findes lige så sunde alternativer blandt de almindelige madvarer på supermarkedets hylder. Adam Aamann tager til Aalborg for at mødes med en storforbruger af superfoods, og sammen laver de supermad i Adams køkken.

Onsdag den 25. oktober – Ny svensk serie på DR2:

DR2 har onsdag klokken 21.00 premiere på den spritny svenske serie ’En fremmed på flugt’. I 10 år har Rickard været på flugt. Efter et bankrøveri fik han vidnebeskyttelse og rejste væk fra Sverige og sin familie. Nu lever han et stille liv i Thailand med en ny identitet - og med en pris på sit hoved. En dag opsøges Rickard af sin datter, der nu er 15 år gammel. Nu må han vælge mellem at afsløre sin rigtige identitet og dermed sætte sit liv på spil - eller risikere at miste sin datter på ny.

Onsdag den 25. oktober – Hård udenpå:

Simon vil gerne udstråle, at han har styr på sit liv, og derfor er han villig til at gamble med sit helbred. Nichlas drømmer at blive lige så stor som de andre, men han kan ikke tåle steroiderne, og det ikke let at acceptere, når man er perfektionist. Selv om mange synes, at Carstens halstatovering er uhyggelig, har han ikke tænkt sig, at få den fjernet. Den har nemlig en særlig betydning for ham. Serien ’Hård udenpå’ – med premiere på DR3 onsdag klokken 21.00 - følger seks hårde drenge, der har valgt et look, der på mange virker skræmmende. Men bag de pumpede muskler og tatoverede dæmoner gemmer der sig både kæresteproblemer, lavt selvværd, særlige spilleregler og frygten for fængsel.

Torsdag den 26. oktober – Forbryder eller frihedskæmper:

Gennem de seneste år er adskillige unge danskere draget i krig i Syrien og Irak for at kæmpe imod Islamisk Stat. To danskere, Joanna Palani og Tommy Mørck, tager i krig for at kæmpe for det, de selv betragter som danske værdier, men efterfølgende bliver de retsforfulgt af den danske stat. Er de frihedskæmpere, som de selv siger, eller forbrydere, der skal straffes? Det spørgsmål søger dokumentaren på DR2 klokken 23.00 svar på ved at følge de to danskere ved fronten og under den efterfølgende retssag i Danmark.

Torsdag den 26. oktober og lørdag – P6 Beat er i Nashville:

Nashville er meget mere end countrymusikkens hovedstad. Byen har en stærk rockscene, og East Nashville har de seneste år udviklet sig til et 'Brooklyn i Syd'. Jack White har sit Third Man Records i Nashville, hvor ’P6 Beat City’ i denne uge rocker americana og giver honky tonk et tjek. Det handler om navne som Gillian Welch, Dan Auerbach og Margo Price, Paramore, Kings of Leon og Johnny Cash. Vært på P6 Beat torsdag klokken 18.03 – og igen lørdag klokken 14.03 – er Niels Fez Pedersen.

Torsdag den 26. oktober – DR K har lyst til luksus:

Luksus er blevet in igen. Efter finanskrisens nøjsomhed ser vi igen luksusmarkører som velour, guld, kagekunst og synlige logoer overalt. Men hvad er luksus? Og hvorfor har vi brug for luksus? I 'Lyst til luksus' med seriestart torsdag klokken 20.30 på DR K undersøger vært Chris Pedersen sammenhængen mellem magt, forbrugsvaner og sociale dynamikker og gør os klogere på, hvordan forbrug, begær og luksus hænger sammen. Seerne møder luksuselskere med hang til champagne og dyre tasker, amatørkokke med fine fornemmelser, russiske jetsettere og en Michelin-kok.

Fredag den 27. oktober – The Phantom of The Opera:

Andrew Lloyd Webbers musical ’The Phantom of the Opera’ er en af de største teatersucceser nogensinde. I fredagens stort anlagte opførelse fra Royal Albert Hall i London synges og spilles rollerne som det vansirede musikalske geni The Phantom og den talentfulde korpige Christine af Ramin Karimloo og Sierra Boggess. DR K sender forestillingen fredag klokken 21.00.

Lørdag den 28. oktober og søndag – Dronningen fortæller om sin tro:

Dronning Margrethe fortæller lørdag klokken 20.00 i interviewprogrammet ’Dronningens røde tråd’ om sin tro, og hvordan den har udviklet sig gennem livet. Sammen med Hendes Majestæt Dronningen genser seerne kongefamiliens store kirkelige øjeblikke - fra dåb til bryllup og begravelse. Sådan knyttes trådene i Dronningens liv med troen sammen til en fascinerende fortælling. Dronning Margrethe II er overhoved for folkekirken og også protektor for den danske fejring af 500-året for reformationen. Programmet kan også ses søndag klokken 14.25 på DR1.

Lørdag den 28. oktober – En kongelig affære på DR1:

Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard og Trine Dyrholm har hovedrollen i den danske film ’En kongelig affære’ fra 2012. Det er den dramatiske kærlighedshistorie mellem Dronning Caroline Mathilde af Danmark og Johan Struensee, Kong Christian den VII's livlæge. Caroline og Johan drømmer begge om et bedre liv for Danmarks befolkning og gennem hans indflydelse på kongen, formindskes aristokratiets magt og samfundsreformer bliver indført i landet. Det er dog kun et spørgsmål om tid, før hoffet atter genvinder magten over deres syge konge.

Lørdag den 28. oktober – Top 50 i musicals – og DR Slotskoncert:

Lørdag er en dag for alle, der ikke kan få nok af musicals. Først tæller Silas Holst og Stine Rosengren ned fra 50 til 1 på P2 i syv timer fra klokken 13.03 til 20.00, når afgørelsen skal findes i, hvad der har været lytternes musicalfavoritter, og derefter tager DR K over klokken 20.00 og sender ’Musical Mesterværker’ fra DR Slotskoncert ved Ledreborg Slot i sommer.
Læs mere om musicaldagen

Lørdag den 28. oktober – DR2 Tema om Yellowstone:

Yellowstone Nationalparken ligger betagende smukt omkranset af Rocky Mountains og rummer en mangfoldighed af dyr og planter. Det handler DR2 Tema om lørdag aften fra klokken 19.55 til 22.30. Vinteren er ualmindelig rå og brutal, og dyrene kæmper for at overleve. En grizzlybjørn kan åbenbart lugte forår og tager chancen og forlader sit vinterhi tidligt, og sultende ulve kæmper for at nedlægge elge i sneen. Somrene i Yellowstone Nationalpark er ligeså varme som vintrene er kolde. Varmen får vandet til at tørre ind, og bæverne har pludselig problemer med udtørrede floder og er nødt til at flytte.

Lørdag den 28. oktober – Komodo – den giftige ø:

Komodoøen er et sælsomt landskab omgivet af forrevne bjerge. Her lever mange dyr, der konkurrerer om at være mest giftige. De store frygtindgydende komodovaraner ligger øverst i fødekæden, men øerne kan også byde på adskillige arter af giftslanger, for ikke at tale om havet omkring øerne, der vrimler med giftige fisk, blæksprutter og vandmænd. DR3 viser en britisk dokumentar fra den indonesiske ø lørdag klokken 20.10.

Lørdag den 28. oktober – Masser af musical på DR K og P2:

Hvis man er pjattet med musical-melodier, er en lørdag med DR lidt et must. Fra klokken 13.03 til 20.00 tæller Silas Holst og Stine Rosengren ned på P2, når de finder ’Klassisk Top 50 Musical’, efter at lytterne de seneste måneder har kunnet melde ind med, hvad de er vildest med i musicalgenren. Klokken 20.00 tager DR K så over og sender DR Slotskoncert fra august, hvor der blev sunget musical-mesterværker ved Ledreborg Slot nær Lejre. Solisterne var blandt andre Silas Holst, Rasmus Bjerg, Cecilie Stenspil, Stig Rossen, Allan Mortensen, Marsha Songcome og Caspar Phillipson.

Søndag den 29. oktober – Ring til Reformationen:

Reformationen, der fylder 500 år tirsdag, bliver vendt og drejet af et ekspertpanel og lyttere kan spørge og kommentere på telefon 7021 1919 søndag mellem klokken 13.03 og 15.00 på P1. Vært er Christoffer Emil Bruun.
Læs mere om DRs dækning af reformationen på www.dr.dk/reformation500

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve