1. Alle tiders historie: Kvindernes museum Sendt første gang

  Tjenestepigers skudsmålsbog, brugerskabte vimpler med budskaber lige fra "Sød Tøs" til "Kvinder er stærke" og det lyserøde pigeværelse, hvor pænpigegenet virkelig bliver masseret og udfordret.

  I 30 år har Kvindemuseet i Århus fortalt kvindernes historie og det er stadig nødvendigt at have et sted, hvor beretningerne om stemmeret, sexualitet og fortidens syltende husmødre bliver foldet ud, forklarer museumsleder Merete Ipsen, som også fortæller om at lave kvindemuseum i patriarkatets højborg - Aarhus' gamle rådhus.

Kontakt Alle tiders historie

Seneste udsendelser

 1. Alle tiders historie: Fortidens nye hus

  En rød lift løfter elektrikeren 12 meter op under loftet så han kan installere stjernehimlen over gravhøjen og den lille shamankvinde. Gulvet flyder af kabler, malerspande og værktøj og midt i rodet knejser en plastindpakket runesten. Om 14 dage åbner MOMU - det nye Moesgård Museum - og der bliver sammenbidt arbejdet for at få de store rum og sansemættede udstillinger færdige. Montrer og lange tekster er afløst af dramatiserede fortællinger, animationer, lyd og lys - for på den måde at give os en fysisk oplevelse af fortidens mennesker og deres tid. Medvirkende: Museumsinspektør Jeanette Varberg og afdelingsleder Pauline Asingh. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer.

 2. Alle tiders historie: Underklassens jægere

  De padlede rundt i små ubekvemme lavbundede jagtpramme og skød knortegæs, svaner og ænder ved de danske kyster. Strandjægerne var jagtens underklasse og de blev beskyldt for både krybskytteri og for at true fuglebestanden. Men de var også initiativrige, frihedslystne mænd, der brugte jagten til at forsørge familien når der var smalhals og krise. Sven Thorsen har i løbet af de sidste 10 år opsøgt de gamle jægere og fået dem til at fortælle om jagtliv, lokkeænder og skydepramme. Det er blevet til bogen Strandjagt, der udkom 1. oktober 2014. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer

 3. Alle tiders historie: Forrædere i sort

  Om formiddagen den 19. september 1944 tog tyskerne 1/3 af den danske politistyrke. Resten gik under jorden og landet stod tilbage uden ordenshåndhævere. Tyskerne oprettede et hjælpepoliti - Hipokorpset og de sortuniformede danskere i tysk tjeneste blev hurtigt betragtet som sindbilledet på forræderi, når de forsøgte at hævde deres autoritet i de københavnske gader. Efter krigen blev hipo'erne afskrevet som sinker og degeneret råddenskab på det ellers sunde danske folketræ. Men senere undersøgelser viser, at de lignede den øvrige befolkning til forveksling. Arkivleder på Historisk samling fra besættelsestiden, Henrik Lundtofte, har skrevet bogen Håndlangerne, hvor han undersøger hipo'ernes motiver og drivkraft. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer

 4. Alle tiders historie: Kvindernes museum

  Tjenestepigers skudsmålsbog, brugerskabte vimpler med budskaber lige fra "Sød Tøs" til "Kvinder er stærke" og det lyserøde pigeværelse, hvor pænpigegenet virkelig bliver masseret og udfordret. I 30 år har Kvindemuseet i Århus fortalt kvindernes historie og det er stadig nødvendigt at have et sted, hvor beretningerne om stemmeret, sexualitet og fortidens syltende husmødre bliver foldet ud, forklarer museumsleder Merete Ipsen, som også fortæller om at lave kvindemuseum i patriarkatets højborg - Aarhus' gamle rådhus.

 5. Alle tiders historie: Sex på postkort

  I dag er der bare bryster på bussernes reklameskilte, nøgenbadning på stranden og pornoblade på supermarkedernes magasinhylder. For 100 år siden var billeder af den nøgne krop en indbringende industri og del af en indædt kulturkamp. Alle Tiders Historie besøger Politimuseet på Nørrebro i København for at se nærmere på de erotiske postkort og på hvordan de udfordrede datidens normer. Medvirkende: Museumsleder Frederik Strand. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer.

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Hjernekassen på P1: Fortælling

Hvad gør en fortælling god og fængslende? Hvordan opbygger man en god fortælling? Og hvordan bruger man fortællinger i dagens Danmark? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 6. marts).

Startede klokken 22:03 Slutter klokken 23:03 (Næste: De sidste fanger i Vridsløse)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Baglandet: I Hanstholm taler man ikke om penge 1:2 havnens fiskeauktion satte sidste år rekord i omsætningen med 750 millioner Genre: Perspektiv

Søg efter titel