1. Eksistens: Det skabende menneske Sendt første gang

  Gennem årtusinder har forfattere, malere og musikere været drevet af en skabertrang. De har skabt værker og udtrykt sig i ord, lyd og billeder. Men hvad er det, der driver mennesket i skabelsesprocessen, der både kan være brutal og ensom. Hvorfor skaber vi, hvad er det for en værdi, vi finder i skabelsen og hvad er den personlige pris? Forfatteren Josefine Klougart nyder ikke at skrive, men det er nødvendigt for hende. Når hun skriver, støder hun på indre kampe og føler ensomhed i det lange og seje træk frem mod målet – den bog, hun ønsker at læse. Medvirkende: Forfatter Josefine Klougart. Poul Lübcke, lektor i filosofi på Københavns Universitet. Vært: Bjarke Stender og Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Michael Müller.

Kontakt Eksistens

Seneste udsendelser

 1. Eksistens: Jeg forandrer mig - det lover jeg

  Den voldelige ægtemand trygler sin kone om at tage ham tilbage - han har forandret sig. Den indsatte har efter et længere fængselsophold forandret sig og er ikke længere en samfundstrussel. Den tidligere guvernør i Alabama, George Wallace, gik fra at hade afroamerikanere og tale for raceadskillelse på den store måde, til først at undskylde over for dem han tidligere havde tordnet imod og dernæst til at tale deres sag. Folk forandrer sig. Eller gør de? Eksistens ser på, hvornår vores personlighed kan anses for dannet, hvor længe den udvikler sig, og hvornår den måske stivner og ikke længere står til at ændre. Vil der fx altid være en voldtægtsforbryder gemt inde i den resocialiserede eksindsatte, eller er han rent faktisk forandret? Medvirkende: Professor i psykologi ved AU, Jan Tønnesvang. Professor i filosofi ved KU og leder af Center for Subjektivitetsforskning, Dan Zahavi. Aktuel Filosof: Brian Benjamin Hansen. Usual Suspect: Gry Ardal Printzlau. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger Anne Byriel Christensen. (Sendt første gang 11. november 2016).

 2. Eksistens: Sort, hvid, rød, gul, brun

  Afrikanere, jøder, asiater, arabere, indfødte amerikanere, kaukasere. Kranieform, hudfarve, hårtype, mund, næse. Menneskeracen i al dens mangfoldighed. Menneskeracer med deres mange forskelle. Afroamerikanere bliver skudt af hvide politifolk. Jøder bliver hængt ud af arabere. Mexicanere bliver udelukket. Flygtninge og indvandrere bliver udsondret af europæere. Vi hører om flere og flere ulykkelige episoder, hvor racediskrimination spiller en rolle. Eksistens undersøger, hvad der er på spil. Medvirkende: Professor i migration og antropologi ved AAU, Peter Hervik. Professor i Social Anthroplogy ved University of Manchester, Peter Wade. Adjunkt I Statskundskab ved AU, Emily Cochran Bech. Før/Efter Mørket med Mette Toft Rønberg. Usual Suspect: Malene Trock Hempler. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. Tilrettelægger: Anne Byriel Christensen. (Redigeret genudsendelse fra 22. november 2016).

 3. Eksistens: Jeg har en stemme. Det er min stemme. Som jeg taler med

  Vores første kontakt til verden er skriget - stemmen. Navlestrengen bliver klippet, og stemmebåndet tager over. Og når vi ikke har fysisk kontakt, er stemmen vores kontakt med vores mor. Siden skal vi lære at bruge stemmen, vi skal tale med en stemme, vi skal finde ud af hvad vores stemme ER og trække en grænse for "hvad er mig?", "hvad er den anden?" og "hvordan passer vi sammen?". Stemmen betegner noget, den udtrykker mening, men vi kan ikke altid være sikre på, at det virker. At den anden hører det, vi mener at sige. Medvirkende: Mladen Dolar, professor i filosofi ved Universitetet i Ljubljana, Slovenien. Brian Benjamin Hansen, adjunkt ved VIA University College og medlem af Center for Vild Analyse. Desuden Før/Efter mordet på Kennedy med Anne Mørk. Usual Suspect, Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi, Institut for Pædagogik og Uddannelse. Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Redigeret genudsendelse fra 13. september 2016).

 4. Eksistens: Sex, det er noget vi deler; digitalt

  Porno på nettet, sexting, dick pics, pussy pics, Tinder, Boyfriend etc. etc. Vi - og måske især de yngre kønsmodne generationer - har adgang til og benytter et uendeligt felt af digitale platforme med seksuelt indhold. Alt fra "almindelig sex" til fantasier eller perversioner, som enhver af os nogen sinde må have haft i et splitsekund, er tilgængeligt med bare et minimum af digital snilde. Og hvordan det påvirker en seksualitet der er under udvikling - fx for en teenager - det kigger Eksistens på denne gang. Medvirkende: Matias Nielsen, Phd. studerende i Psykologi med forskning i unges brug af Sociale Medier, Aarhus Universitet. Lucy Vittrup, debattør, forfatter og klummeskribent. Desuden Før/Efter Luther med Ole Morsing og et Lyttercitat. Tilrettelægger og Vært : Carsten Ortmann. (Redigeret genudsendelse fra 7. juni 2016).

 5. Eksistens: Øst eller Vest. Ånd eller tanke. Eller det hele.

  Massevis af europæere og amerikanere rejser til Østen for at få klarhed over deres liv og deres færden i verden. De rejser afsted med de samme spørgsmål, som den vestlige filosofi har søgt svar på i århundreder. Og i lige så lang tid har Østens tilgang til værensspørgsmål været affejet som irrationel, åndelig hokus pokus og ikke rationelle tanker om hvem vi er, og hvordan vi er det. Eksistens undersøger, hvad den østlige såkaldte spiritualitet kan bidrage med i filosofisk sammenhæng, og hvorfor vesten ikke betragter Indien eller Kina som filosofiske bidragydere på linje med os selv. Desuden Før/Efter Nytår med Uffe Juhl Jensen og et afsnit af en ny serie om lytternes yndlingscitater. Medvirkende: Neelaverny Maria Srisgandarajah, psykolog. Rasmus Rude, studerende i Pædagogisk Filosofi. Prem Poddar, professor i Cultural Encounters, Roskilde Universitet. Ulrik Christensen, studerende. Vært og tilrettelæggelse: Carsten Ortmann. Tilrettelæggelse: Christoffer Rauff Heide. (Redigeret genudsendelse fra 3. maj 2016).

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Orientering

Et hospital i Bangkok blev i dag ramt af et bombeangreb. Angrebet kommer på tre årsdagen for militærkuppet i Thailand, og er det seneste af en række af angreb. Vi taler med Danmarks ambassadør i Thailand og spørger, om angrebene er forbundne, og hvorfor Thailand i øjeblikket er så uroligt. Trumps første udlandsrejse so… Vis mere

Startede klokken 16:07 Slutter klokken 18:05 (Næste: Ring til oppositionen: Pernille Skipper, Enhedslisten)

Mere radio

 1. p3
  Program: Tværs Sig "pyt med det" lidt oftere Genre: Perspektiv
 2. p5d
  Program: Det er Dansk Sanne Salomonsens debut Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Platt-form: P1 cafeen Kan man spise en rigsret? Genre: Sjov radio

Søg efter titel