Seneste udsendelse

Harddisken: Finske firmaer hjælper miljøet Seneste udsendelse

Moderne teknologi kræver mange ressourcer, både i form af materialer og energi i produktionen og distributionen, og fordi der som regel skal strøm til apparaterne. Men i Helsinki forsøger man på mange områder at bruge teknologien også til at hjælpe. I denne uge fortæller vi om genbrugs-indpakning til onlinebutikker, en affaldssorterende robot og strømsparende apps til mobiler. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

Næste udsendelse

 1. Harddisken: Succesrige it-iværksættere bliver hyldet som superstjerner

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Men virkeligheden for de fleste startups er helt almindelig hverdag med hårdt arbejde, fejltagelser og en evig jagt på penge. Vi besøger fællesskabet Dare2Mansion på Østerbro, hvor 35 iværksættere deler faciliteter. Og vi besøger kollektivet Nest bag Hovedbanegården, hvor 21 unge iværksættere bor sammen. Man skal bruge penge for at tjene penge, lyder et gammelt ord. Og sådan er det også for iværksættere, især hvis de gerne vil have virksomheden til at vokse. Penge kan skaffes på mange måder, omend der sjældent helt er nok, og selvom det kræver hårdt arbejde. De kan skaffes ved lån, investeringer eller måske ved det populære crowdfunding. Når man taler it og iværksættere er der ingen tvivl om, at Silicon Valley er centrum - det gyldne land i Californien, hvor pengene flyder og der er masser af andre som en selv. Men alle kan jo ikke flytte til Silicon Valley, og derfor er der mange der drømmer om at lave deres eget lille Silicon Valley i hjemlandet. Men hvordan kan sådan et netværk være med til at forbedre fx Københavns og hele Danmarks vilkår i det globale it-iværksættermiljø? Og hvad med kvinderne? Når man bevæger sig rundt i iværksættermiljøer både i Danmark og i udlandet, så kan man kigge langt efter kvindeligt selskab. Men de findes. Vi skal møde to kvindelige iværksættere. 25 årige Maria Flyvbjerg Bo, der driver iværksættervirksomheden Gingr, som er et alternativ til de etablerede banker. Og vi skal hilse på ægteparret Laila Pawlak og Kris Østergård, som har konsulentfirmaet Dare2 sammen. Det er med andre ord et iværksætterægtepar - men hvis man kalder Laila Pawlak for en kvindelig iværksætter, så er der øretæver i luften. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Harddisken: Finske firmaer hjælper miljøet

  Moderne teknologi kræver mange ressourcer, både i form af materialer og energi i produktionen og distributionen, og fordi der som regel skal strøm til apparaterne. Men i Helsinki forsøger man på mange områder at bruge teknologien også til at hjælpe. I denne uge fortæller vi om genbrugs-indpakning til onlinebutikker, en affaldssorterende robot og strømsparende apps til mobiler. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 2. Harddisken: Hvilket problem løser du?

  Harddisken taler med unge forskere, der hver især ønsker at løse et problem med deres teknologi. Vi skal høre om elektronik direkte i hjernen som kur mod epilepsi. Wifi, der kan se gennem vægge og fx finde ofre ved ildebrand. En boks, der kan sikre mobiltelefoni i øde områder. En laserradar, der overvåger insekter fx malariamyg. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 3. Harddisken: Postkort fra Websummit

  22.000 besøgende satte ny rekord for antallet af deltagere på festivalen Websummit i Dublin i november, hvor IT-folk og iværksættere fra hele verden mødes. Her udveksles ideer og visitkort, og de heldige rejser penge fra villige investorer, der vil være med i det teknologiske iværksættereventyr. 3.000 iværksættere præsenterede deres ideer, produkter og virksomheder, og Harddisken tog en tur rundt i hallerne for at tage pulsen på dem lige fra IT-sikkerhed til en robot, der brygger øl. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 4. Harddisken: Fra van Gogh til van Google?

  Kan computere lave kunst? Det spørgsmål har været diskuteret omtrent lige så længe som vi har talt om kunstig intelligens. Og vi er langt fra enige. Men med nutidens stadigt mere avancerede algoritmer nærmer vi os (måske) en situation, hvor softwaren ikke bare producerer tekst eller billeder, der (måske) kan opfattes som kunst, men også selv kan vurdere om det den har lavet er godt eller skidt. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 5. Harddisken: Alle børn skal lære at programmere

  Er det almen dannelse at kunne programmere - eller bare forstå, hvordan en computer virker? Hvad er http, en app eller en algoritme? Det skal børn i det 21. århundrede forstå. Harddisken besøger konferencen Den Digital Kant og møder Kodepiraterne. Vi skal også høre om det verdensomspændende initiativ Hour of Code, hvor skolelærere uden særlige forudsætninger kan undervise i at programmere, og vi skal høre om, hvordan man bruger 3D printere i undervisningen. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, lørdag d. 27. december

Startede Kl. 20:03 - sluttede 21:03

Om Harddisken

 1. Harddisken er radioens teknologimagasin på P1. Vi forklarer de konkrete teknologiske udviklinger og deres konsekvenser for kulturen, samfundet og hverdagen.

Podcast Harddisken

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Harddisken

Lige nu på DR P1

Bagklog på P1: Morten Messerschmidt

Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæsteværter, der presser ugens begivenheder ud i nye og overraskende vinkler. I denne uge er europaparlamentariker Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti gæstevært. Blandt emnerne: Embedsmændene får Eritrea-rapporten retur i hovedet - hvor dumme tror de, politikerne er?… Vis mere

Startede klokken 10:03 Slutter klokken 11:55 (Næste: Jul på Herberget 20:24)

Mest læste Harddisken

Mere radio

 1. p1d
  Program: Mennesker og medier YouTube-stjernerne Genre: Perspektiv
 2. p2d
  Program: P2 Koncerten Messias med Adam Fischer Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Selvsving Bohemian embedsmænd Genre: Sjov radio

Søg efter titel