Seneste udsendelse

Harddisken: Iværksættere med turbo Seneste udsendelse

Der er ingen tvivl om, at mange af de store, gamle virksomheder er udfordret på forretningen af de små opkomlinge - især dem, der på meget kort tid formår at vokse sig store, både i antallet af brugere og ikke mindst i værdi. Det er firmaer som Airbnb, Uber og Facebook. I denne sommerudgave af Harddisken ser vi på de såkaldte eksponentielle organisationer, og på hvor ideerne til næste generation af den slags mon skal komme fra. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

Næste udsendelse

 1. Harddisken: Dimser der hjælper med musik, måling og madlavning

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Software og algoritmer spiller naturligvis en helt central rolle i vores hverdag - men alskens former for hardware fylder stadig en masse. Det gælder både computere og andre tilsvarende mobile apparater og så særligt udviklede dimser, der for eksempel kan spille musik, samle data fra vores kroppe eller hjælpe os, når vi skal lave mad. Hør meget mere om alle tre dele, når vi i denne 5 og sidste sommermedley sætter fokus på hardware og gadgets. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Harddisken: Iværksættere med turbo

  Der er ingen tvivl om, at mange af de store, gamle virksomheder er udfordret på forretningen af de små opkomlinge - især dem, der på meget kort tid formår at vokse sig store, både i antallet af brugere og ikke mindst i værdi. Det er firmaer som Airbnb, Uber og Facebook. I denne sommerudgave af Harddisken ser vi på de såkaldte eksponentielle organisationer, og på hvor ideerne til næste generation af den slags mon skal komme fra. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 2. Harddisken: Algoritmer - fra skraldetransport til portrætmaleri

  Algoritmer - der ofte bliver brugt til at beregne på input fra verden og spytte resultatet ud i hovedet på os - er den digitale verdens arbejdsheste. Nogle gange bliver de brugt til at få hverdagens hjul til at trille nemmere, andre gange handler det om noget så eksotisk som kunst og kultur. I denne tredje af sommerens greatest hits-programmer ser vi nærmere på, hvordan sensorer og algoritmer og samarbejde hjælper med alt fra affalds-indsamling til portrætmaleri. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 3. Harddisken: Robotter og mennesker i skøn forening

  På trods af heftig udvikling, så er der stadig langt til den gamle drøm om robotmennesker, der kan fungere helt autonomt i hverdagen - som butlere, soldater, arbejdere eller hvad man nu vil bruge dem til. I denne sommerudgave af Harddisken ser vi tilbage på en håndfuld af de robothistorier, vi har bragt det sidst års tid - og det handler meget om specialiserede maskiner og ikke mindst om, hvordan menneske og maskine arbejder sammen. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 4. Harddisken: 3D-printere og en ny industriel revolution

  3D-printere, rapid prototyping og den omsiggribende digitalisering er ofte hyldet som en ny industriel revolution. Vi skal alle sammen være 'makers', og samtidig skal de traditionelle fabrikanter og fabrikker gøre op med årtiers forretningsskik. Hør mere i det første af Harddiskens sommertemaer, hvor vi skal møde både 3D- og 4D-printere, bio-printere og hjemmebyggede amatørbiler. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

 5. Harddisken: Dine dataspor på Roskilde Festival

  Når vi bevæger os gennem virkeligheden med vores telefon i lommen, så efterlader vi et dataspor på alle de servere, som vores telefon er i kontakt med via alle vores apps. Og det er ingen undtagelse, når vi er på Roskilde Festival. Sidste år brugte festivalgængerne næsten 17 TB data i løbet af festivalen alene på teleselskabet 3's netværk. Det svarer til streaming af film på Netflix i 315 døgn eller streaming af musik på Spotify i 45 år. Alle de data, der bliver sendt og udvekslet kan fortælle en masse om festivalen og gæsterne. 130.000 mennesker forsamlet i noget, der ligner en by med infrastruktur og liv i en hel uge - det svarer til Danmarks fjerdestørste by. Derfor har forskere og dataloger kastet sig over dette forskningsområde, som Roskilde Festivalen også er blevet. Lyt til Harddisken, når vi tager til festival, hvor vi også skal møde robotten Ragnar og et dansk solenergi projekt, der kan forandre livet for folk i flygtninglejre. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, fredag d. 07. august

Startede Kl. 10:03 - sluttede 11:03

Om Harddisken

 1. Harddisken er radioens teknologimagasin på P1. Vi forklarer de konkrete teknologiske udviklinger og deres konsekvenser for kulturen, samfundet og hverdagen.

Podcast Harddisken

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Harddisken

Lige nu på DR P1

Sproglaboratoriet: At miste mælet - Stilhed

Tavshed kan være knugende og gøre ensom. Men tavshed kan også være guld, ifølge ordsproget. Der findes mange former for tavshed, og vært Helle Solvang er på udflugt for at undersøge, hvad 'intelligent stilhed' er. "Jeg kan røbe, at det handler om fællesskaber, hvor det ikke er ord og tale, der er det vigtigste, og hvor… Vis mere

Startede klokken 21:03 Slutter klokken 21:30 (Næste: Apropos - Rigdom)

Mest læste Harddisken

Mere radio

 1. p1d
  Program: Arabiske stemmer Mekka er ved at blive Las Vegas Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Laika på P1 - går over gevind Genre: Sjov radio

Søg efter titel