Seneste udsendelse

Natursyn: Skovhaven skaber fødevarer og modvirker klimaforandringer Seneste udsendelse

Skovlandbrug og skovhaver er et reelt alternativ til det konventionelle landbrug i Danmark. Det mener blandt andre Esben Schultz og Mira Illeris, der har skabt Svanholm permakultur skovhave i Skibby på Sjælland. I skovhaven manipuleres naturen i flere lag af bunddækker, buske og træer. Og på den måde skabes en lang og produktiv vækstsæson på naturens præmisser, som er til gavn ikke bare for miljøet men også for variationen i vores kost. (Vært: Dorte Dalgaard)

Næste udsendelse

 1. Natursyn: De vilde bier og biodiversiteten

  Danmarks over 250 arter af enlige vilde bier står i skyggen af både honningbier og humlebier. Og det gør det sværere at værne om dem, mener Morten D. D. Hansen, der er museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Århus. Natursyn går på kratlusk med ham i Nørre Snede i Midtjylland for at tale om mangfoldigheden blandt landets vilde bier og om, hvad der truer dem. (Vært og tilrettelægger: Dorte Dalgaard)

Seneste udsendelser og artikler

 1. Natursyn: Skovhaven skaber fødevarer og modvirker klimaforandringer

  Skovlandbrug og skovhaver er et reelt alternativ til det konventionelle landbrug i Danmark. Det mener blandt andre Esben Schultz og Mira Illeris, der har skabt Svanholm permakultur skovhave i Skibby på Sjælland. I skovhaven manipuleres naturen i flere lag af bunddækker, buske og træer. Og på den måde skabes en lang og produktiv vækstsæson på naturens præmisser, som er til gavn ikke bare for miljøet men også for variationen i vores kost. (Vært: Dorte Dalgaard)

 2. Natursyn: Svampedyr

  Svampedyr (Myxomyceter) er hverken svampe eller dyr. De tilhører heller ikke planteriget. Svampedyr er encellede organismer, der flyder rundt på land og er både meget almindelige og meget mærkelige. Efteråret er et godt tidspunkt at opleve dem på i eksempelvis skovene, hvor de ses bedst, når de danner frugtlegemer i forskellige former og farver. Organismerne her ingen hjerne, men de har alligevel en form for intelligens, der har overrasket forskere i England og Japan. Hvorfor kan du høre i denne udgave af Natursyn, der lægger vejen forbi Vestre Hus Børnenaturcenter for at besøge biolog og leder, Bjørli Lehrmann, der er så fascineret af svampedyr, at hun holder dem som hobbydyr. (Vært og tilrettelægger: Dorte Dalgaard) Genudsendes på DAB tirsdag kl. 20.03 og søndag kl. 2.03

 3. Natursyn: Gør verden vildere

  Inviter den vilde natur indenfor i haven, på virksomhedsgrunden eller ved sommerhuset. Og skab nogle rammer for den i stedet for at bibeholde de kontrollerede plænelandskaber. Så skaber du samtidigt grundlaget for en rigere natur. Det fortæller Philip Hahn-Petersen fra Habitats, der står bag tiltaget Vild Med Vilje. (Vært: Dorte Dalgaard)

 4. Natursyn: Østafrikas glemte regnskove

  Et tilfældigt fund af en ny abeart i 1979 blev starten på en lang række videnskabelige ekspeditioner og studieture til Udzungwa-bjergene i Tanzania for et stort antal studerende og forskere fra Statens Naturhistoriske Museum. Entomolog Nikolaj Scharff har været med fra starten og viser Natursyn rundt på en aktuel fotoudstilling i anledningen af udgivelsen af bogen om de helt særlige regnskove og floraen og faunaen på Udzungwa-Bjergene, som er en del af Eastern Arc-bjergkæden i Østafrika. (Vært og tilrettelægger: Dorte Dalgaard)

 5. Natursyn: Når en skov ikke bare er en skov

  Mange af os tænker måske ikke nærmere over det, når vi tager en tur i skoven for at opleve foråret. Men der er stor forskel på, hvordan skovene i Danmark passes og derfor også på, hvor godt naturen trives. Og der er bred enighed blandt landets biodiversitetsforskere om, at urørt skov er det mest effektive virkemiddel, når det gælder beskyttelsen af biodiversiteten - mangfoldigheden af alt levende - i vores skove. For biodiversitet omfatter også arternes levesteder. Forskerne peger igen og igen på, at arterne uddør med unaturlig høj hastighed, også i Danmark, fordi mennesket i stigende grad belaster klodens ressourcer. Men hvad kendetegner urørt skov og hvornår gavner den skovnaturen? Det spørger Natursyn Karsten Thomsen fra natur- og miljøorganisationen Verdens Skove om på en tur i Åbjergskoven ved Bygholm Sø i Horsens. Vært og tilrettelægger: Dorte Dalgaard. www.dr.dk/p1/natursyn (Sendt første gang 18. april).

Om Natursyn

 1. Natursyn er programmet på P1, der genforener lytteren med naturen. Hver uge sender vi en reportage fra mødet mellem menneske og natur.

Podcast Natursyn

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Natursyn

Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

I Tjekkiet er der biblioteker overalt, og det har der været lige siden landets første bibliotekslov i 1919. En ny undersøgelse viser, at der er 10 gange så mange biblioteker pr. indbygger i Tjekkiet som i USA og 4 gange så mange som i de fleste andre lande i Europa. Men hvorfor egentlig? P1 Eftermiddag ser i dag nærmer… Vis mere

Startede klokken 14:03 Slutter klokken 16:07 (Næste: Orientering)

Mest læste Natursyn

Mere radio

 1. p1d
  Program: Mennesker og tro: En mystikers univers Peter Bastian fortæller om en indre livsrejse for at finde mening og musik Genre: Perspektiv
 2. p6b
  Program: Status på P6 BEAT Musiknyheder og albums i 2016 Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Platt-form: Kirkesangerne Tænk positive tanker, så er lykken og det perfekte liv nær Genre: Sjov radio

Søg efter titel