Seneste udsendelse

Orientering Seneste udsendelse

Skal NATO jagte menneskesmuglere i farvandet mellem Tyrkiet og Grækenland? Det drøfter NATO's forsvarsministre i dag og i morgen i Bruxelles, hvor flygtningekrisen, krigen i Syrien og forholdet til Rusland dominerer dagsordenen. BT har afsløret, hvordan landmænd står bag miljø-og fødevareministerens nye plan for vandløb og åer. Vi skal høre om dét, der er sagens kerne, nemlig om mere grødeskæring kan hjælpe på forsumpede marker. For mange franske jøder var terrorangrebet på Charlie Hebdo-satireavisen og det efterfølgende angreb på et jødiske kosher-supermarked dråben, der fik bægret til at flyde over. I 2015 ankom omkring 8000 franske jøder som immigranter til Israel, og de israelske myndigheder regner med, at der kommer mindst lige så mange i år. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

Næste udsendelse

 1. Orientering

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  I dag begynder trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Øverst på dagsordenen er integration af flygtninge på arbejdsmarkedet. Dagen byder også på topartsforhandlinger med kommunerne, som er kommet med en lang række forslag til, hvordan integrationen af flygtningene kan blive lettere og mindre bureaukratisk. Orientering følger forhandlingerne og beder en arbejdsmarkedsforsker vurdere kommunernes ideer. Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, vil nu have bygget et hegn hele vejen rundt om Israel. "For at beskytte landet imod Mellemøsten som den ser ud nu - og som den kommer til at se ud", som han siger. 35.000 uledsagede flygtningebørn er det seneste år dukket op i Sverige. Nogle bliver samlet på bosteder. Andre kommer i pleje hos svenske familier. Hidtil har vi ikke herhjemme sendt flygtningebørn i familiepleje, men nu er Roskilde Kommune gået sammen med bl.a. Røde Kors om et projekt, der skal undersøge, om plejefamilier kan hjælpe flygtningene til en bedre og lettere integration i det danske samfund. Vi taler med Roskildes borgmester Joy Mogensen. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

Udvalgte artikler

 1. Til klimatopmøde i Paris

  Lyt med, når Orientering giver daglige opdateringer fra klimatopmødet COP21 i Paris.

 2. Savner du tidligere indslag fra Orientering?

  Du kan finde tidligere udsendelser i Orienterings arkiv.

 3. Orienterings redaktion

  Få styr på, hvem der laver hvad på Orientering.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Orientering

  Skal NATO jagte menneskesmuglere i farvandet mellem Tyrkiet og Grækenland? Det drøfter NATO's forsvarsministre i dag og i morgen i Bruxelles, hvor flygtningekrisen, krigen i Syrien og forholdet til Rusland dominerer dagsordenen. BT har afsløret, hvordan landmænd står bag miljø-og fødevareministerens nye plan for vandløb og åer. Vi skal høre om dét, der er sagens kerne, nemlig om mere grødeskæring kan hjælpe på forsumpede marker. For mange franske jøder var terrorangrebet på Charlie Hebdo-satireavisen og det efterfølgende angreb på et jødiske kosher-supermarked dråben, der fik bægret til at flyde over. I 2015 ankom omkring 8000 franske jøder som immigranter til Israel, og de israelske myndigheder regner med, at der kommer mindst lige så mange i år. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

 2. Orientering

  Frivillige kræfter har været uundværlige under den græske flygtninge-krise. Derfor er frivillige fra Lesbos, hvor de har hjulpet flere hundrede tusinde flygtninge, nomineret til Nobels fredspris. Nu skal alle frivillige registreres hos myndighederne. Og det går ud over flygtningene. Regeringen har tidligere udskudt forhandlingerne om en skattereform til efteråret - og nu er drøftelserne om et nyt system til ejendomsvurderinger også blevet rykket til efter sommerferien - vi får en politisk analyse af Børsens Helle Ib. I aften bliver en ny kritisk europabevægelse lanceret i Tysklands hovedstad Berlin. Den tværpolitiske bevægelse hedder Democracy in Europe Movement 2025 - forkortet DiEM25. Og frontfiguren er den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis, der med egne ord ønsker at demokratisere EU. Vi rapporterer fra Berlin og tegner et portræt af den karismatiske græker. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

 3. Orientering

  Først fratog kommunen dem ulovligt deres sygedagpenge. Så skar Ankestyrelsen igennem og slog fast, at de sygemeldte borgere skulle have pengene udbetalt. Men nu trækker Ankestyrelsen så flere af afgørelserne tilbage, så de sygemeldte alligevel ikke får en krone. Selvom kommunerne burde have udbetalt dem sygedagpenge, så gælder denne ret nu kun fremadrettet, mener Ankestyrelsen pludselig - og afskærer dermed en stor gruppe syge fra at få de penge udbetalt, de hele tiden har haft ret til. Men det er klart ulovligt, slår en række jurister fast, efter Orientering har afdækket sagen: Borgerne har ret til de sygedagpenge, de hele tiden skulle have haft. Og så har vi en svensk skandale på tapetet: en sag, der drejer sig om etik og i høj grad om manglen på samme. Med en italiensk læge, der eksperimenterer på patienter uden forudgående dyreforsøg og om patienter, der dør og om kolleger og en sygehusledelse, der holder hånden over italieneren og hinanden. Sveriges fornemmeste medicinske forskningsinstitut er under anklage for at acceptere forskningsfusk og instituttets renommé som uddeler af Nobel-prisen i medicin er truet. Og så er debatten op til indledningen af trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgivere og lønmodtagere godt i gang. Centralt står ønsket om at få asylsøgere og/eller flygtninge hurtigere ud på arbejdsmarkedet - men netop spørgsmålet om vi taler både asylsøgere og flygtninge eller kun de sidste deler vandene. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

 4. Orientering

  Indslusningsløn for at få flygtninge i arbejde har længe været et fy-ord. Men nu foreslår FOA, at flygtninge skal i arbejde via en elevløn med undervisning i en begrænset periode. FOA håber på, at dette kan hjælpe med til at få flygtninge på arbejdsmarkedet og lette integrationen. Vi taler i dagens Orientering med næstformand i FOA, Mona Striib, om forslaget, og om hvordan det adskiller sig fra tidligere forslag om indslusningsløn. Presset på justitsminister Søren Pind vokser. Pind afviser fortsat at fremlægge dokumenterne fra den nu nedlagte Irak/Afghanistan-kommission. Og det på trods af et beslutningsforslag fra støttepartiet Liberal Alliance, om netop at fremlægge dokumenterne. Det slog justitsministeren fast på et åbent samråd sent torsdag eftermiddag. Vi taler med journalist Morten Kaus om, hvorfor det er så problematisk for Pind at fremlægge dokumenterne. Politiet i Jerusalem er overbevist om, at et større terrorangreb blev afværget i går middag. Tre unge palæstinensere nåede at dræbe en grænsebetjent og stikke en anden over hele kroppen, før andre tililende betjene skød og dræbte de tre palæstinensere. De havde adskillige bomber, knive og to rifler på sig. Vi taler med journalist Hanne Foighel i Tel Aviv om, hvorvidt vi er ved at opleve en eskalering af den betændte situation mellem israelere og palæstinensere. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

 5. Orientering

  Flere danske kurdere tager til de kurdiske områder i Irak, Syrien og Iran for at kæmpe mod Islamisk Stat. Men det er ikke kun deres liv, de risikerer i de krigshærgede områder. På grund af en stramning i pasloven, som blev vedtaget sidste år, risikerer de også at blive straffet, når de kommer hjem til Danmark igen. Vi følger Københavns Byrets kendelse i sagen om Joanna Palani, som har fået frataget sit pas. Københavns Politi inddrog det, da de mener, at hun udgør en trussel for Danmarks sikkerhed grundet sin tilknytning til det kurdiske arbejderparti PKK, der er på EU’s terrorliste. Med ’Plan Colombia’ har USA i 15 år sikret penge, træning og efterretninger til Columbia i krigen mod landets narkokarteller. Nu erklærer USA og Columbia i fællesskab, at krigen mod narko er vundet – blandt andet fordi Columbia er på nippet til en historisk fredsaftale med oprørsgruppen FARC. Når katastrofen rammer og mennesker flygter, så rammes kvinder dobbelt hårdt. Deres risiko for at blive slået, voldtaget eller smittet med kønssygdomme stiger drastisk. En række organisationer holdt i dag konference om kvinders forhold i nødsituationer. Thomas Alling redigerer.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I dag d.11. februar

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Om Orientering

 1. Orientering er et dagligt magasin, der i analytisk perspektiv fokuserer på international og dansk politik samt på samspillet mellem danske, europæiske og globale samfundsforhold.

Podcast Orientering

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Orientering

Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

NASA har lige offentliggjort de sejeste turistplakater i futuristisk 30'er og 40'er-stil med løfte om storslåede oplevelser på fjerne planeter. Nok en tur, de færreste af os kommer på i virkeligheden - sightseeing-turen omkring Jupiter, Saturn, Neptun og Uranus ville tage cirka 175 år. Men hvordan går det egentlig med… Vis mere

Startede klokken 14:03 Slutter klokken 16:07 (Næste: Orientering)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Filmland: Vinterferievanvid Biograferne går amok hele 9 film har premiere Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Laika på P1 Tandblegning og rockerborge Genre: Sjov radio

Søg efter titel