1. Orientering Sendt første gang

  Massemordet i Orlando, USA natten til i går har kostet 50 mennesker livet - inklusiv gerningsmanden - og efterforskes som et terrorangreb. Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton benytter situationen til at minde om, at hun hele tiden har villet stramme våbenloven, mens den republikanske præsidentkandidat Donald Trump gør klart, at han hele tiden har advaret mod, at radikale islamister udgør en fare. Massakren skete på en natklub for homoseksuelle, og vi taler med Fahad Saeed medstifter af Sabaah - en dansk organisation for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede med minoritetsbaggrund - om at stå med et ben i hver lejr: At være homoseksuel og at have anden etnisk baggrund end dansk. I dag kom Klimarådet med sin årsrapport og anbefalinger på bl.a. transportområdet, og de foreslår afgiftsændringer, der lægger op til 1 mio. elbiler i 2030. Hvor ambitiøst er det mål? Vi taler med Aarhus kommune, der har en ambition om at være klimaneutral og fri for fossile brændsler i 2030. Aftalen om kommunernes økonomi for 2017 mellem regeringen og KL faldt på plads sent fredag aften. Bl.a. blev det omdiskuterede omprioriteringsbidrag fjernet. Vi har kigget nærmere på aftalen, og så taler vi med en kommunalforsker og en borgmester om, hvad den nye aftale gør ved magtforholdet mellem kommuner og regering.
  Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/orientering

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I dag d.28. april

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Orlandoangrebs rolle i amerikansk valgkamp afhænger af gerningsmands motiver

  Massemordet i Orlando efterforskes som et terrorangreb, siger den amerikanske præsident. Indtil videre har den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton og republikanske Donald Trump kommenteret mordene i Orlando på sociale medier, men indtager to forskellige positioner. Medvirkende: Stine Kromann Dragsted, journalist.

 2. Kollega til Omar Mateen: Han talte altid om at dræbe mennesker

  Som altid når tingene sker uventet og chokerende går der en del tid, før det står nogenlunde klart, hvad der egentlig er foregået - det gælder også for massakren i Orlando. Thomas Ubbesen har stykket brikkerne sammen, der skitserer forløbet, fra skyderiet begyndte tidligt søndag morgen. Medvirkende: Thomas Ubbesen, Orientering.

 3. Obama: Angreb på homoseksuelle er et angreb på alle amerikanere

  Umiddelbart efter angrebet udtalte Obama at angrebet på homo-klubben, var et angreb på alle amerikanere. Hermed identificerer han endnu en gang homoseksuelle som ligeværdige. Medvirkende: Stine Kromann Dragsted, journalist.

 4. I Norge lever man med terror-traumet

  I dag tror man det ikke i Orlando i Florida - at det nogen sinde skal blive hverdag efter massakren på en natklub for homoseksuelle natten til i går. Men livet går videre, og i Orlando skal man finde sin måde at sørge og heles på. Den proces har man snart brugt fem år på i Norge. Terrorhandlingerne den 22.juli 2011, er her 5 år efter et levende traume. Medvirkende: Hanne Fokdal Barnekow, journalist.

 5. Dødstrusler mod tyske politikere efter Armenien-erklæring

  Formanden for det tyske miljøparti Cem Özdemir er nu under skærpet politibeskyttelse og det samme er 10 andre tyske politikere med tyrkiske rødder. De trues på livet. fordi de har stemt for en parlamentserklæring, der kalder drabet på op mod en million armeniere i 1915 for et folkemord. Erklæringen har ført til en krise mellem Tyrkiet og Tyskland. Medvirkende: Tage Baumann, Orientering.

 6. Ny kommunalaftale fjerner det kritiserede omprioriteringsbidrag

  Sent fredag aften, efter flere lange forhandlingsdage, faldt aftalen om kommunernes økonomi for 2017 på plads mellem regeringen og KL - og med den aftale blev det omdiskuterede og udskældte omprioriteringsbidrag fjernet. Netop omprioriteringsbidraget har været et særdeles ømt punkt, siden det blev indført med aftalen om kommunernes økonomi for 2015 - kritikken lød blandt andet på, at det udhulede det kommunale selvstyre. Medvirkende: Kurt Houlberg, kommunalforsker, KORA; Søren Steen Andersen, Borgmester i Assens.

 7. Klassisk pianist på flugt fra IS fortryller Berlin

  I weekenden spillede en ny klaverstjerne i det gamle Vestberlinske vartegn, Kaiser Wilhelm Gedächniss-Kirche. Den unge syriske-palæstinensiske pianist Aeham Ahmad kom til Tyskland som flygtning for ni måneder siden, og er siden blevet en berømthed. Da et af de børn han spillede for i Damaskus' gader blev skudt, og efter at IS satte ild til hans klaver, valgte han at flygte. Af: Lasse Soll Sunde.

 8. Islamisk Stat tager ansvaret for Orlandoangreb

  Islamisk Stat stod bag massakren i Orlando i Florida, siger bevægelsen selv, og hvis det er rigtigt, har den altså endnu en gang rettet angreb langt udenfor sit selvudråbte såkaldte kalifat i Irak og Syrien. Medvirkende: Helle Malmvig, Seniorforsker; Rasmus Boserup, Seniorforsker.

 9. Orlando-massakre rammer hjemlige homoseksuelle med muslimsk baggrund hårdt

  Morderen fra massakren i Orlando natten til i går var muslim, og hans ofre var homoseksuelle. Meget tyder på, at han havde sympati for den islamistiske terrorbevægelse Islamisk Stat, og at han hadede homoseksuelle. Medvirkende: Fahad Saeed, medstifter af Sabaah, en dansk organisation for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede med minoritetsbaggrund.

 10. Første anholdelse af korruptionsanklaget topfigur fra Janukovitj præsidentperiode i Ukraine

  "Ukraine er ikke fattigt - det er blevet bestjålet!" lød en af overskrifterne i protesterne på Maidan-pladsen i Kiev for to et halvt år siden. Nu er den første topfigur fra Janukovitj' præsidentperiode blevet arresteret, mistænkt for korruption i stor stil. Medvirkende: Flemming Splidsboel, DIIS.

 11. Klimarådet: Vi skal have 1 mio. elbiler i 2030

  Klimarådet foreslår nu afgiftsændringer, der lægger op til 1 million elbiler på vejene i 2030. Men regeringen er ikke vild med at bruge afgifter til at ændre folks adfærd, f.eks. på klimaområdet. Medvirkende: Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet; Susanne Krawack, mobilitetschef, Aarhus Kommune.

 12. Amerikanske myndigheder kendte terroristen

  Det viser sig, at de amerikanske myndigheder TO gange havde manden, der udførte terrorangrebet i Orlando til en samtale. Vi kigger på, hvorfor det så kunne lade sig gøre, at han alligevel kunne udføre angrebet. Medvirkende: Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET.

 13. Sproglig magtkamp i EU

  I mange år var det en hed politisk ambition i Paris. Men fransk blev aldrig det dominerende verdenssprog - for slaget blev tabt til engelsk - også i EU's institutioner. Men hvad nu hvis Storbritannien forlader EU. Får fransk så sit store come back på bekostning af engelsk? Medvirkende: Jacob Langvad.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Tiden med pendler- og ferieboliger i landets storbyer kan være forbi. For et flertal uden om regeringen vil give kommunerne mulighed for at kræve, at nye boliger skal bebos af folk, der bor i dem hele året rundt. Regeringen mener, at der næppe er behov for en lovændring, og at problemet med tomme boliger er betydeligt mindre end først antaget. FN's Sikkerhedsråd stemmer i dag om mandatforlængelse for FN's fredsbevarende styrker i Vestsahara. Men trods en mandatforlængelse kan det blive svært at bevare freden. Vi taler med en tidligere chef for FN's fredsbevarende styrke i Vestsahara, der mener, at en ny nordafrikansk krig kan bryde ud når som helst. Og så har Trump på lørdag været USA's præsident i 100 dage. Vi spørger, hvor mange af sine valgløfter, Trump har indfriet, og så får vi reaktioner fra dansk-amerikanske vælgere. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  Hidtil har vi stolet på sund fornuft og faktatjek i kampen mod fake news. Men fremover skal vi måske i stedet sætte vores lid til algoritmer og datacentre for at undgå misinformation på nettet. Vi spørger tre forskere, om teknologien kan redde os fra de falske nyheder? Forholdet mellem Tyrkiet og EU er anspændt, efter at Europarådet - hvor Tyrkiet er medlem - i går kritiserede menneskerettighedssituationen i Tyrkiet, og satte Tyrkiet på en særlig overvågningsordning. Vi taler med en ekspert, der mener, at forholdet mellem Tyrkiet og EU er ved et vendepunkt. Og så brugte staten 3,7 milliarder kroner på konsulentydelser i 2016 - en stigning på 20% på blot et enkelt år. Vi spørger, hvad årsagen til stigningen er, og hvad de mange konsulenter bidrager med. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  Efter mere end et år mødtes lederne af de Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet i dag. Selvom det går godt i meningsmålingerne for rød blok, så kan det fælles politiske projekt for en ny regering og dens støttepartier være svært at få øje på. Vi spørger partilederne, hvad de egentligt kan blive enige om. De seneste tre uger har serbere i tusindvis demonstreret hver eneste dag i protest mod korrupte politikere og det, demonstranterne kalder diktaturet i Serbien. Demonstrationerne forventes at kulminere i Beograd i aften. Vi er med live fra Beograd. Og så er det danske forsvar blevet ramt af angreb fra russiske hackere de senere år. Vi taler med en IT-sikkerhedsekspert, der mener, at angrebene har vist, at sikkerheden er elendig hos det danske forsvar. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  Dansk energipolitik står ved en skillevej. Politisk har vi forpligtet os på en række mål, som vi ikke kommer til at nå, hvis ikke der handles. Men det er ikke mere af det samme, som vi kender, der får os i mål. Det var et af hovedbudskaberne, da Energikommissionens anbefalinger i dag blev fremlagt. Frankrigs næste præsident bliver enten centrumkandidaten Emmanuel Macron eller den højreorienterede Marine Le Pen. Det står klart efter første runde af det franske præsidentvalg i går. Vi spørger, hvad valget af en af de to kandidater vil betyde for Frankrig i EU. Og så er Porsche i færd med at udvikle en elbil, der skal tage kampen op med det amerikanske bilmærke Tesla. Udviklingen mod el går nemlig langsomt på det europæiske marked. Men den tyske bilbranche er ved at vågne op. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  I morgen går titusindvis af forskere og andre videnskabselskere på gaden verden over som del af den internationale protestbevægelse 'March for Science'. Vi spørger bevægelsens danske talskvinde, om vi virkelig er nået derud, hvor videnskaben står i opposition til det etablerede system? I Venezuela fortsætter de store demonstrationer, der de seneste uger har kostet mindst otte mennesker livet og såret over 100. Oppositionen vil fortsætte demonstrationerne indtil regeringen udskriver valg. Men præsident Maduro har sagt, at han ikke vil rokke sig en tomme og siger, at demonstranterne forsøger at gennemføre et kup under ledelse af USA. Udsigterne til en fredelig løsning er altså fjernere end nogensinde i det kriseramte land. Og så ønsker Dansk Folkeparti at indføre bindende folkeafstemninger på kommunalt niveau. Det vil give det danske folkestyre en vitaminindsprøjtning, mener de. Vi taler med DF og med en forsker, der mener, folkeafstemninger kan være gode, men også blive misbrugt af magthaverne. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Startede klokken 06:07 Slutter klokken 09:05 (Næste: Mennesker og medier: Satire eller virkelighed?)

Mere radio

 1. p1d
  Program: P1 Dokumentar: Bag om dokumentarismen Hør om dokumentarfilmen Venus- Lets talk about sex Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Platt-form: P1 cafeen Croissant eller Macron eller Macaron? Genre: Sjov radio

Søg efter titel