1. Orientering Sendt første gang

  Orientering har i denne og i sidste uge sat fokus på områder i Danmark - som Als i Sønderjylland og Thyholm i Nordvestjylland - der oplever store forandringer og usikkerhed i arbejdslivet i de her år selvom vi samtidigt oplever vækst og fald i arbejdsløsheden. Det er de samme tegn på usikkerhed og frygt som er grundelementer i Europas krise og nedbrydning. Globaliseringen, udflytningen af arbejdspladser, højrepopulismens fremmarch og hadet mod migranter. I dag ser vi nærmere på koblingen mellem disse overordnede tendenser i Danmark og resten af Europa. Den amerikanske miljøstyrelse EPA har nu fået en chef som har viet en del af sit hidtidige virke til at bekæmpe selvsamme styrelse. Hans navn er Scott Pruitt, han var tidligere justitsminister i olie- og gas staten Oklahoma og har rejst en stribe retssager mod den styrelse, han nu skal lede. Så hvilken klima- energi og miljø-linje kan vi forvente, at han vil styre efter? Og så mener biskoppen af Roskilde, Peter Fischer Møller, og tidligere PET-chef, Jakob Scharf, at debatten om bederum og danskhed kan være med til at skabe mere religiøs ekstremisme. Det blev de enige om til en konference i dag, som den kristne organisation Danmission, stod bag.
  Thomas Alling redigerer.
  www.dr.dk/orientering

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 01. maj

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Den britiske Brexit minister siger, at EU-indvandrere til Storbritannien kan regne med at blive i landet i mange år

  I Storbritannien har premierminister Theresa May travlt med Brexit. I to dage har der været debat i det britiske Overhus, House of Lords, hvor Theresa May ser ud til at få mandat til at indlede forhandlingerne med EU om at træde ud af unionen. Selv om der har været meget diskussion, så vil overhuset tilsyneladende ikke gå imod folket og underhusets ønsker - når det gælder Brexit. Medvirkende: Erik Weir, Orientering.

 2. Stor forandring og usikkerhed på det danske arbejdsmarked

  Orientering har i denne og i sidste uge sat fokus på områder i Danmark, der oplever store forandringer og usikkerhed i arbejdslivet i de her år, selvom vi samtidigt oplever vækst og fald i arbejdsløsheden. Det er de samme tegn på usikkerhed og frygt som er grundelementer i Europas krise og nedbrydning. Medvirkende: Rebecca Adler-Nissen, professor international politik og EU's udvikling, Københavns Universitet.

 3. Gråt guld blandt alderdommen

  Arbejdsgivere på Thyholm er glade for den aldrende arbejdskraft. Det er ét eksempel på det paradigmeskift, der er på vej på arbejdspladserne. Det mener Ældresagen, der har udgivet en stor rapport om seniorpolitik på arbejdsmarkedet med deltagelse af en stribe virksomheder og ældre erhvervsaktive og pensionister. Virksomhederne er for alvor ved at få øjnene op for, at den ældre arbejdskraft er god. Medvirkende: Claus Arberg, administrerende direktør, Hvidbjerg Vinduet, formand for Dansk Industri i Midt-Vest; Bent Mathiesen, seniorkonsulent i Ældresagen.

 4. Kunstner fra De Vestindiske Øer skildrer kolonitiden og slavernes liv i sin kunst

  Orientering besøger kunstneren La Vaughn Belles atelier på St Croix. Hendes skulpturer og billeder handler om kolonitiden, slavernes liv og modstand mod det danske kolonistyre. Hun leder efter historier, der kan give mod og stolthed til nutiden. La Vaughn Belle besøger Danmark i forbindelse med 100-året for salget af de gamle danske øer i 1917. Hun udstiller på Meter på Nørrebro og kommer til Danmark til marts. Medvirkende: La Vaughn Belle, kunstner, Christianssted, St. Croix.

 5. Debat: Et flertal uden om regeringen strammer udlændingeloven

  Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF vil stramme udlændingeloven, så det bliver sværere for udlændinge at komme til Danmark for at arbejde. Det er et værn mod social dumping siger de. Men det vil skade muligheden for at tiltrække medarbejdere med de rette kvalifikationer, lyder det fra regeringen. Medvirkende: Marcus Knuth, udlændingeordfører, Venstre; Martin Henriksen, udlændingeordfører, Dansk Folkeparti.

 6. Stor forandring og usikkerhed på det danske arbejdsmarked

  Det går godt i Danmark med en sund økonomi, arbejdsløsheden er lav - og vi er stadig et af de allermest velstående samfund i verden. Alligevel skal man ikke rejse meget rundt i landet for at opdage, at usikkerheden for fremtiden vokser mange steder. De seneste dage har vi her på Orientering talt med mennesker, som oplever, hvordan arbejdslivet f.eks. forandrer sig. Medvirkende: Henrik Kaare Nielsen, professor, forsker i politisk kultur ved Århus Universitet.

 7. Jobpræmieordning kan fjerne jobs fra Udkantsdanmark

  Regeringen vil udbetale over 800 mio. kroner i jobpræmier til langtidsledige, der kommer i arbejde. Men resultatet af ordningen kan i realiteten blive det modsatte: At færre - og ikke flere - kommer i job. De 800 millioner kroner finder regeringen nemlig primært ved at skære i de penge, der er afsat til byfornyelse. En beskæring, der erfaringsmæssigt vil føre til færre private investeringer og færre job - bl.a. i Udkantsdanmark. Af: Jesper Tynell. Medvirkende: Jesper Ole Jensen, seniorforsker, Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

 8. Danmark kæmper for særlig adgang for danske jobsøgere i EU-systemet

  Når vi herhjemme taler om "pensionsbomben" handler det om, at der vil komme en ekstra tung post på statsbudgettet, når en voksende gruppe af ældre borgere går på pension. I EU-sammenhæng ligger der også en pensionsbombe og lurer for Danmark, men den ser noget anderledes ud. Medvirkende: Jacob Langvad, med fra Bruxelles.

 9. Ny klimaskeptisk chef for amerikansk miljøstyrelse vil få modstand fra de 15.000 ansatte

  Den amerikanske miljøstyrelse EPA har nu fået en chef, som har viet en del af sit hidtidige virke til at bekæmpe selvsamme styrelse. Hans navn er Scott Pruitt, og han var tidligere justitsminister i olie-og gas staten Oklahoma. Han har tidligere rejst en stribe retssager mod den styrelse, han nu skal lede. Så hvilken klima, - energi og miljølinje kan vi forvente, at han vil styre efter? Medvirkende: Martin Burcharth, Informations USA-korrespondent.

 10. Fremtiden kan være usikker, men ikke uden muligheder

  Trump truer verdensfreden, alle har glemt Syrien, EU kan kollapse, dansk politik skriger på udvikling og reformer - men et flertal i folketinget bremser det. Der er egne af Danmark, der forfalder og affolkes, og hvor jobsituationen synes at være mere usikker end nogensinde før, for den enkelte. Medvirkende: Nanna Højlund, næstformand hos LO, medlem af ekspertudvalget for Platformsøkonomi, som fagbevægelsen står bag.

 11. Biskop og tidligere PET-chef vil bruge dialog mod ekstremisme

  Biskoppen af Roskilde, Peter Fischer Møller, og tidligere PET-chef, Jakob Scharf, mener, at debatten om bederum og danskhed kan være med til at skabe mere religiøs ekstremisme. Det blev de enige om til en konference i dag, som den kristne organisation Danmission, stod bag. Medvirkende: Maria Lindhardt, regionsleder, Danmission i Mellemøsten.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Forureningen fra dieselbiler koster tusindvis af menneskeliv i Europa hvert år - ikke mindst i storbyerne. Derfor er mange byer begyndt at indføre begrænsninger for dieseltrafikken. Vi får besøg af Københavns overborgmester, Frank Jensen, der nu også barsler med en plan om at holde flere forurenende dieselbiler ude af byen. I det makedonske parlament blev der i går kastet med stole, slået med kamerastænger, hevet i håret og bokset med knytnæver. 77 personer kom til skade. Vi taler med en ekspert, der forklarer, hvad der kan være årsagen til kaosset. Og så viser en ny undersøgelse, at det er de unge mellem 18 og 29 år, der er mest bekymrede over klimaforandringerne. Vi trykprøver unges miljøbekymringer med deres flyrejselyst og taler med to unge, der fortæller, hvordan de selv holder styr på det personlige klimaregnskab, og hvorfor klimapolitik er vigtigt for dem. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  Tiden med pendler- og ferieboliger i landets storbyer kan være forbi. For et flertal uden om regeringen vil give kommunerne mulighed for at kræve, at nye boliger skal bebos af folk, der bor i dem hele året rundt. Regeringen mener, at der næppe er behov for en lovændring, og at problemet med tomme boliger er betydeligt mindre end først antaget. FN's Sikkerhedsråd stemmer i dag om mandatforlængelse for FN's fredsbevarende styrker i Vestsahara. Men trods en mandatforlængelse kan det blive svært at bevare freden. Vi taler med en tidligere chef for FN's fredsbevarende styrke i Vestsahara, der mener, at en ny nordafrikansk krig kan bryde ud når som helst. Og så har Trump på lørdag været USA's præsident i 100 dage. Vi spørger, hvor mange af sine valgløfter, Trump har indfriet, og så får vi reaktioner fra dansk-amerikanske vælgere. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  Hidtil har vi stolet på sund fornuft og faktatjek i kampen mod fake news. Men fremover skal vi måske i stedet sætte vores lid til algoritmer og datacentre for at undgå misinformation på nettet. Vi spørger tre forskere, om teknologien kan redde os fra de falske nyheder? Forholdet mellem Tyrkiet og EU er anspændt, efter at Europarådet - hvor Tyrkiet er medlem - i går kritiserede menneskerettighedssituationen i Tyrkiet, og satte Tyrkiet på en særlig overvågningsordning. Vi taler med en ekspert, der mener, at forholdet mellem Tyrkiet og EU er ved et vendepunkt. Og så brugte staten 3,7 milliarder kroner på konsulentydelser i 2016 - en stigning på 20% på blot et enkelt år. Vi spørger, hvad årsagen til stigningen er, og hvad de mange konsulenter bidrager med. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  Efter mere end et år mødtes lederne af de Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet i dag. Selvom det går godt i meningsmålingerne for rød blok, så kan det fælles politiske projekt for en ny regering og dens støttepartier være svært at få øje på. Vi spørger partilederne, hvad de egentligt kan blive enige om. De seneste tre uger har serbere i tusindvis demonstreret hver eneste dag i protest mod korrupte politikere og det, demonstranterne kalder diktaturet i Serbien. Demonstrationerne forventes at kulminere i Beograd i aften. Vi er med live fra Beograd. Og så er det danske forsvar blevet ramt af angreb fra russiske hackere de senere år. Vi taler med en IT-sikkerhedsekspert, der mener, at angrebene har vist, at sikkerheden er elendig hos det danske forsvar. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  Dansk energipolitik står ved en skillevej. Politisk har vi forpligtet os på en række mål, som vi ikke kommer til at nå, hvis ikke der handles. Men det er ikke mere af det samme, som vi kender, der får os i mål. Det var et af hovedbudskaberne, da Energikommissionens anbefalinger i dag blev fremlagt. Frankrigs næste præsident bliver enten centrumkandidaten Emmanuel Macron eller den højreorienterede Marine Le Pen. Det står klart efter første runde af det franske præsidentvalg i går. Vi spørger, hvad valget af en af de to kandidater vil betyde for Frankrig i EU. Og så er Porsche i færd med at udvikle en elbil, der skal tage kampen op med det amerikanske bilmærke Tesla. Udviklingen mod el går nemlig langsomt på det europæiske marked. Men den tyske bilbranche er ved at vågne op. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Slotsholmen

Hendes metoder og menneskesyn bliver kopieret i både Canada og Thailand, men herhjemme er Thyra Frank regeringens mindst populære minister ifølge Epinion. Hvordan er det at komme ind på Christiansborg efter et helt liv udenfor, og hvad vil egentlig Thyra Frank med ældrepolitikken? Vi spørger hende i Slotsholmen. Vi spø… Vis mere

Startede klokken 20:03 Slutter klokken 21:03 (Næste: Tidsånd: Osmannerrigets storhed og fald)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Ugens gæst: Anders Matthesen Hvad gør man som komiker, hvis man løber tør for jokes? Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Platt-form: P1 cafeen Croissant eller Macron eller Macaron? Genre: Sjov radio

Søg efter titel