1. Orientering Sendt første gang

  Orientering har i denne og i sidste uge sat fokus på områder i Danmark - som Als i Sønderjylland og Thyholm i Nordvestjylland - der oplever store forandringer og usikkerhed i arbejdslivet i de her år selvom vi samtidigt oplever vækst og fald i arbejdsløsheden. Det er de samme tegn på usikkerhed og frygt som er grundelementer i Europas krise og nedbrydning. Globaliseringen, udflytningen af arbejdspladser, højrepopulismens fremmarch og hadet mod migranter. I dag ser vi nærmere på koblingen mellem disse overordnede tendenser i Danmark og resten af Europa. Den amerikanske miljøstyrelse EPA har nu fået en chef som har viet en del af sit hidtidige virke til at bekæmpe selvsamme styrelse. Hans navn er Scott Pruitt, han var tidligere justitsminister i olie- og gas staten Oklahoma og har rejst en stribe retssager mod den styrelse, han nu skal lede. Så hvilken klima- energi og miljø-linje kan vi forvente, at han vil styre efter? Og så mener biskoppen af Roskilde, Peter Fischer Møller, og tidligere PET-chef, Jakob Scharf, at debatten om bederum og danskhed kan være med til at skabe mere religiøs ekstremisme. Det blev de enige om til en konference i dag, som den kristne organisation Danmission, stod bag.
  Thomas Alling redigerer.
  www.dr.dk/orientering

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, mandag d. 27. marts

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Den britiske Brexit minister siger, at EU-indvandrere til Storbritannien kan regne med at blive i landet i mange år

  I Storbritannien har premierminister Theresa May travlt med Brexit. I to dage har der været debat i det britiske Overhus, House of Lords, hvor Theresa May ser ud til at få mandat til at indlede forhandlingerne med EU om at træde ud af unionen. Selv om der har været meget diskussion, så vil overhuset tilsyneladende ikke gå imod folket og underhusets ønsker - når det gælder Brexit. Medvirkende: Erik Weir, Orientering.

 2. Stor forandring og usikkerhed på det danske arbejdsmarked

  Orientering har i denne og i sidste uge sat fokus på områder i Danmark, der oplever store forandringer og usikkerhed i arbejdslivet i de her år, selvom vi samtidigt oplever vækst og fald i arbejdsløsheden. Det er de samme tegn på usikkerhed og frygt som er grundelementer i Europas krise og nedbrydning. Medvirkende: Rebecca Adler-Nissen, professor international politik og EU's udvikling, Københavns Universitet.

 3. Gråt guld blandt alderdommen

  Arbejdsgivere på Thyholm er glade for den aldrende arbejdskraft. Det er ét eksempel på det paradigmeskift, der er på vej på arbejdspladserne. Det mener Ældresagen, der har udgivet en stor rapport om seniorpolitik på arbejdsmarkedet med deltagelse af en stribe virksomheder og ældre erhvervsaktive og pensionister. Virksomhederne er for alvor ved at få øjnene op for, at den ældre arbejdskraft er god. Medvirkende: Claus Arberg, administrerende direktør, Hvidbjerg Vinduet, formand for Dansk Industri i Midt-Vest; Bent Mathiesen, seniorkonsulent i Ældresagen.

 4. Kunstner fra De Vestindiske Øer skildrer kolonitiden og slavernes liv i sin kunst

  Orientering besøger kunstneren La Vaughn Belles atelier på St Croix. Hendes skulpturer og billeder handler om kolonitiden, slavernes liv og modstand mod det danske kolonistyre. Hun leder efter historier, der kan give mod og stolthed til nutiden. La Vaughn Belle besøger Danmark i forbindelse med 100-året for salget af de gamle danske øer i 1917. Hun udstiller på Meter på Nørrebro og kommer til Danmark til marts. Medvirkende: La Vaughn Belle, kunstner, Christianssted, St. Croix.

 5. Debat: Et flertal uden om regeringen strammer udlændingeloven

  Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF vil stramme udlændingeloven, så det bliver sværere for udlændinge at komme til Danmark for at arbejde. Det er et værn mod social dumping siger de. Men det vil skade muligheden for at tiltrække medarbejdere med de rette kvalifikationer, lyder det fra regeringen. Medvirkende: Marcus Knuth, udlændingeordfører, Venstre; Martin Henriksen, udlændingeordfører, Dansk Folkeparti.

 6. Stor forandring og usikkerhed på det danske arbejdsmarked

  Det går godt i Danmark med en sund økonomi, arbejdsløsheden er lav - og vi er stadig et af de allermest velstående samfund i verden. Alligevel skal man ikke rejse meget rundt i landet for at opdage, at usikkerheden for fremtiden vokser mange steder. De seneste dage har vi her på Orientering talt med mennesker, som oplever, hvordan arbejdslivet f.eks. forandrer sig. Medvirkende: Henrik Kaare Nielsen, professor, forsker i politisk kultur ved Århus Universitet.

 7. Jobpræmieordning kan fjerne jobs fra Udkantsdanmark

  Regeringen vil udbetale over 800 mio. kroner i jobpræmier til langtidsledige, der kommer i arbejde. Men resultatet af ordningen kan i realiteten blive det modsatte: At færre - og ikke flere - kommer i job. De 800 millioner kroner finder regeringen nemlig primært ved at skære i de penge, der er afsat til byfornyelse. En beskæring, der erfaringsmæssigt vil føre til færre private investeringer og færre job - bl.a. i Udkantsdanmark. Af: Jesper Tynell. Medvirkende: Jesper Ole Jensen, seniorforsker, Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

 8. Danmark kæmper for særlig adgang for danske jobsøgere i EU-systemet

  Når vi herhjemme taler om "pensionsbomben" handler det om, at der vil komme en ekstra tung post på statsbudgettet, når en voksende gruppe af ældre borgere går på pension. I EU-sammenhæng ligger der også en pensionsbombe og lurer for Danmark, men den ser noget anderledes ud. Medvirkende: Jacob Langvad, med fra Bruxelles.

 9. Ny klimaskeptisk chef for amerikansk miljøstyrelse vil få modstand fra de 15.000 ansatte

  Den amerikanske miljøstyrelse EPA har nu fået en chef, som har viet en del af sit hidtidige virke til at bekæmpe selvsamme styrelse. Hans navn er Scott Pruitt, og han var tidligere justitsminister i olie-og gas staten Oklahoma. Han har tidligere rejst en stribe retssager mod den styrelse, han nu skal lede. Så hvilken klima, - energi og miljølinje kan vi forvente, at han vil styre efter? Medvirkende: Martin Burcharth, Informations USA-korrespondent.

 10. Fremtiden kan være usikker, men ikke uden muligheder

  Trump truer verdensfreden, alle har glemt Syrien, EU kan kollapse, dansk politik skriger på udvikling og reformer - men et flertal i folketinget bremser det. Der er egne af Danmark, der forfalder og affolkes, og hvor jobsituationen synes at være mere usikker end nogensinde før, for den enkelte. Medvirkende: Nanna Højlund, næstformand hos LO, medlem af ekspertudvalget for Platformsøkonomi, som fagbevægelsen står bag.

 11. Biskop og tidligere PET-chef vil bruge dialog mod ekstremisme

  Biskoppen af Roskilde, Peter Fischer Møller, og tidligere PET-chef, Jakob Scharf, mener, at debatten om bederum og danskhed kan være med til at skabe mere religiøs ekstremisme. Det blev de enige om til en konference i dag, som den kristne organisation Danmission, stod bag. Medvirkende: Maria Lindhardt, regionsleder, Danmission i Mellemøsten.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Der tegner sig et flertal i Folketinget - inklusiv SF - for en asyl-nødbremse, som regeringen kan få lov til at hive i, hvis de vurderer, at presset på Danmarks grænser bliver for stort. Lovforslaget har fået Özlem Cekic til at melde sig ud af SF, da forslaget vil betyde, at uledsagede flygtningebørn kan afvises ved den danske grænse. Vi spørger en politisk kommentator, hvad udmeldelsen betyder for SF. Når Lars Løkke Rasmussen i næste uge møder den amerikanske præsident, kommer han på arbejde. For Donald Trump er ifølge Løkke Rasmusen svær at afkode. Så hvad kan en dansk statsminister få ud af besøget - og hvilket budskaber skal han forsøge at få afleveret i Det hvide Hus? Fra på søndag kan tyrkerne i Danmark stemme ja eller nej til en række forfatningsændringer i Tyrkiet. Kritikere mener, at ændringerne vil omdanne Tyrkiet til et de facto diktatur, mens støtter af ændringerne mener, at et stærkere præsidentembede er nødvendigt for at sikre udvikling og sikkerhed i landet. Vi taler med en dansk-tyrkisk historiker om mulige paralleller mellem Erdogan og landsfaderen Atatürk. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  DUC med Maersk i spidsen og staten har forhandlet en ny aftale for udvinding af gas og olie i den danske del af Nordsøen. Det skete med et bredt forlig i Folketinget i går. Vi spørger de to grønneste forligspartier, SF og De Konservative, hvordan Nordsø-aftalen stemmer overens med deres ønske om 100 procent vedvarende energi i 2050. Det østlige Ukraine ligner mere og mere et helt løsrevet og isoleret stykke af landet. Nu har den ukrainske regering indført en total blokade af alle bus- og jernbaneforbindelser til området. Men blokaden begyndte som en ulovlig aktion, som Ukraines præsident tog afstand fra. Den ville skade civile, der bor i områderne, sagde han. Vi taler med en ekspert og spørger, om dette kan ses som en optrapning af konflikten. Ved sidste Folketingsvalg - i 2015 - lærte vi det gule Danmarkskort at kende. De områder i det sydlige Jylland og det midterste Sjælland, hvor Dansk Folkeparti blev det største parti. Nu har valgforskere brugt to år på at analysere valgresultatet. Og konklusionen er, at vi er mere politisk splittede end nogensinde. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  18.000 jobparate kontanthjælpsmodtagere skal have et arbejde over de næste tre år. Det siger beskæftigelsesministeren, som vil have kommunerne til at gøre mere for at få de langtidsledige i arbejde. Vi spørger en ekspert, om det kan lade sig gøre. I 64 dage har folk i det vestlige Cameroun været uden internet. Det er de fordi præsident Paul Biya, der er leder af det vestafrikanske land, har slukket for internettet. Han er nemlig bange for "et arabisk forår" i den engelsktalende del af landet. Og så har uddannelses- og forskningsministeren sendt et lovforslag i høring om bedre rammer for ledelse på universiteterne. Forskere og studerende frygter, at det bliver et brud med universiteternes selvstyre. Vi spørger Søren Pind, hvorfor ministeriet skal have mere direkte indflydelse på universiteterne. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  I efteråret kom der nye skrappe regler for skibes svovlforurening, der forventes at nedbringe svovlforureningen fra skibe med godt 80 procent. Forureningen med de små svovlpartikler vurderes at koste ca 100.000 menneskeliv om året. Men hvem skal sikre at reglerne overholdes? Hvem skal være politibetjent på verdenshavene? Skibsbranchen har været samlet i dag for at diskutere, hvordan det kan foregå. Berlingske afslører i dag, at Danske Bank og Nordea har været brugt til hvidvaskning af mere end 7 mia. kroner. Pengene er angiveligt overført til lyssky selskaber i skattely. Men selv om endnu en afsløring om skattefusk og lyssky forretninger i bankverdenen sikkert vil vække forargelse, er det ikke sikkert at bankerne vil miste kunder på det. Om ti dage - den 31. marts - er det 100 år siden Danmark solgte de vestindiske øer til USA. Men øernes historie kunne vi ikke sælge. Vi bruger i dag hele time 2 på at følge de synlige og usynlige spor af den danske fortid på øerne - og bærer ved til debatten om vi skal have et forhold til de gamle vestindiske øer i fremtiden - med eller uden ordet " undskyld". Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  Orientering har besøgt to somaliske søskendeflokke, der har taget den lange tur fra Somalia til Uganda for at kunne blive familiesammenført med deres mødre her i Danmark. Men de må nu vente i uvished, mens Udlændingestyrelsen beslutter, om den vil inddrage mødrenes opholdstilladelse. Dokumentationen for, at markante dele af beskæftigelsespolitikken virker, er på kort tid begyndt at smuldre. Tidligere har international forskning vist, at ting som jobpræmier og nedsatte ydelser ville få flere langtidsledige i arbejde. Men ny forskning, der måler på effekterne af de tiltag i Danmark, viser, at det ikke har nogen effekt. Vi spørger eksperter, hvorfor dele af vores beskæftigelsespolitik ikke dur til at få langtidsledige i arbejde. Af de mange utrolige ting, Donald Trump har sagt, er det mest utrolige måske alligevel det, at præsident Obama skulle have udspioneret ham - aflyttet ham - i Trump Tower i New York under valgkampen i efteråret. I eftermiddag dansk tid begynder en høring i Washington, hvor cheferne for to af USAs hemmelige tjenester skal fortælle medlemmerne af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, hvad dé ved. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Tidsånd: EU's opvækst

For 60 år siden underskrev en flok idealistiske europæere den traktat, som blev grundlaget for EU. Siden Rom-traktaten blev til, voksede Europa sammen i et stadig stærkere og mere velstående fællesskab. Men når EU's fødselsattest bliver fejret disse dage, er foregår det, mens fællesskabet oplever sin hidtil største kri… Vis mere

Startede klokken 14:03 Slutter klokken 15:03 (Næste: Droner og kanoner: Værnepligt anno 2017)

Mere radio

 1. p1d
  Program: P1 Business EU 60 år og i livskrise Genre: Perspektiv

Søg efter titel