1. Orientering Sendt første gang

  I morgen går titusindvis af forskere og andre videnskabselskere på gaden verden over som del af den internationale protestbevægelse 'March for Science'. Vi spørger bevægelsens danske talskvinde, om vi virkelig er nået derud, hvor videnskaben står i opposition til det etablerede system?
  I Venezuela fortsætter de store demonstrationer, der de seneste uger har kostet mindst otte mennesker livet og såret over 100. Oppositionen vil fortsætte demonstrationerne indtil regeringen udskriver valg. Men præsident Maduro har sagt, at han ikke vil rokke sig en tomme og siger, at demonstranterne forsøger at gennemføre et kup under ledelse af USA. Udsigterne til en fredelig løsning er altså fjernere end nogensinde i det kriseramte land.
  Og så ønsker Dansk Folkeparti at indføre bindende folkeafstemninger på kommunalt niveau. Det vil give det danske folkestyre en vitaminindsprøjtning, mener de. Vi taler med DF og med en forsker, der mener, folkeafstemninger kan være gode, men også blive misbrugt af magthaverne.
  Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 23. maj

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Terrorangreb i Paris kort før valg

  I går blev Paris igen ramt af et formodet terrorangreb, som kostede en betjent livet og sårede flere. Den her påmindelse om terrorens uvæsen kom bare tre dage før de mange millioner franskmænd skal til stemmeurnerne på søndag og vælge republikkens næste præsident. Medvirkende: Bjørn Willum med fra Paris.

 2. Marine le Pen og hendes bagland

  På søndag stemmer Marine le Pen, den ene af de to favoritter ved første runde af det franske præsidentvalg i den lille nordfranske by Henin-Beaumont. Det er ikke noget tilfælde, i 2012 stillede hun op til den franske Nationalforsamling i Henin-Beaumont og var sølle 0,11 procentpoint fra at blive valgt. Medvirkende: Bjørn Willum, Orienterings reporter; Steeve Briois, vicepræsident i Front National.

 3. Møde med en menneskesmugler – Istanbul på vrangen

  Abu Hamza er selv flygtning fra Syrien. Nu lever han af at smugle andre syrere over grænsen til Tyrkiet og videre med båd til Europa. Medvirkende: Waleed Safi, korrespondent for Information.

 4. I dag fortsatte retssagen mod den 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for forsøg på terror

  Anklagemyndigheden vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid, og det vil være en historisk dom. Det er nemlig kun sket enkelte gange før i dansk retshistorie, at så streng en straf begæres imod en, der er så ung. Og i øvrigt første gang i dansk retshistorie, at en mindreårig pige idømmes forvaring. Medvirkende: Aydin Soei, forfatter og sociolog.

 5. Folketingets største parti får nye og opdaterede principper

  Her i weekenden fremlægger Socialdemokratiet sit nye principprogram. Det er blevet til efter halvandet års arbejde, og møder med partiets bagland, hvor de har søgt svar på spørgsmålene: Hvad står vi for? Hvad står vi i? Og hvad gør vi nu? Medvirkende: Dan Jørgensen, integrationsordfører for Socialdemokratiet.

 6. AFD-partikongres i Köln - kan komme til at stå i demonstrationernes tegn

  Medvirkende: Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på der Nordschleswiger.

 7. Venezuela - anarki og kaos råder

  Medvirkende: Orienterings Jørgen Laurvig.

 8. UKIP er i krise

  Klassens frække dreng i britisk politik de senere år, det EU-kritiske parti UKIP er i stor krise. Her frem mod parlamentsvalget i Storbritannien ligger det elendigt i meningsmålingerne. Partiet er helt nede på syv procent af stemmerne og kan meget vel ende uden parlamentsmedlemmer efter valget den 8. Juni. Medvirkende: Orienterings medarbejder Tom Carstensen.

 9. Erfaringerne fra folkeafstemninger er blandede

  Brexit i Storbritannien, forfatningsændringer i Tyrkiet og herhjemme er folkeafstemningerne heller ikke en fremmed størrelse. Dansk Folkeparti ønsker at indføre bindende folkeafstemninger på kommunalt plan. Det vil give det danske folkestyre en vitaminindsprøjtning, er et af argumenterne fra Dansk Folkeparti. Folkeafstemninger kan være gode, men også blive misbrugt af magthaverne. Det fortæller Palle Svensson. professor emeritus ved Aarhus Universitet og forfatter til bl.a. bogen "Folkets Røst", der handler om folkeafstemninger i Danmark og Europa. Interview med Alex Ahrendtsen, folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti, og Palle Svensson. professor emeritus ved Aarhus Universitet og forfatter til bl.a. bogen "Folkets Røst", der handler om folkeafstemninger i Danmark og Europa. Medvirkende: Palle Svensson. professor emeritus ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen "Folkets Røst".

 10. Dansk Folkeparti ønsker folkeafstemninger på kommunalt plan

  Medvirkende: Alex Ahrendtsen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

 11. Rod i sundhedsplatform koster dyrt

  Medvirkende: Jes Søgaard; Professor i sundhedsøkonomi og Afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

 12. Forskere går på gaden for videnskaben i 500 byer

  I morgen går titusindvis af forskere og andre videnskabs-elskere på gaden i over 500 byer verden over, som del af den internationale protestbevægelse 'March for Science'. Medvirkende: Anja Cetti Andersen, astrofysiker.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  I går faldt en ny aftale om dagpengesystemet på plads mellem Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. En aftale, der skal sikre selvstændige og andre "atypisk beskæftigede" - som freelancere og honorarmodtagere. Vi dykker ned i aftalen og fortæller, hvad den handler om. Efter mange år med krig og økonomiske sanktioner slås Iran med store økonomiske problemer, som også har fyldt i valgkampen frem mod præsidentvalget i dag. Selv om oliesektoren vokser, er den økonomiske vækst endnu ikke nået ud i de iranske stuer. Flere skal op på cyklen og færre skal bruge tog, busser og biler til og fra arbejde, for trængslen i byerne og co2-udslippet skal ned. På et debatmøde på Amager i dag bliver der tyvstartet på noget af det, det kommende kommunalvalg også vil kredse om. Orientering er også med. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  Alt er afdækket og politikerne frikendt i sagen om Dong, hvor staten solgte sine aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Sådan lød det i hvert fald fra Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen i går, da han frifandt sin tidligere minister-kammerat Bjarne Corydon. Men det er noget vrøvl, siger flere kritikere. Ingen er frikendt, og der er masser af komme efter. Hvad det er, får vi svar på i dagens Orientering. Efter en tumultagtig uge rejser præsident Donald Trump nu på sin første udlandsrejse som præsident. Han lægger ud i Saudi Arabien og fortsætter til Israel, Vatikanet, NATO - og G7 topmøde. Vi taler med Berlingskes tidligere USA-korrespondent Kristian Mouritzen om, hvordan kan det lade sig gøre at pakke en præsident ind i rådgivere. I morgen er der præsidentvalg i Iran. Meget er på spil for iranerne, men også for omverdenen. Verdensfreden er - om ikke PÅ spil, så i hvert fald I spil. Den siddende præsident siger selv, at valget står mellem fred og konflikt med omverdenen. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  Grækenland er igen ramt af en strejkebølge, der f.eks. betyder, at man ikke kan gå til lægen og ikke kan tage busser eller færger. Strejkerne, der begyndte i dag, sker i protest mod de økonomiske nedskæringer, som den græske regering er blevet pålagt af landets internationale kreditorer. Når gennemgangen af salget af DONG-aktier til Goldman Sachs i dag fremlægges af statsrevisorerne, får vi at vide, om salget forløb efter bogen. Vi taler blandt andre med en investeringsøkonom, der mener, at salget af DONG var mere dumt end forkert. Og så vokser kritikken i Donald Trumps egne rækker, efter at et referat angiveligt har vist, at Trump forsøgte at få tidligere FBI-direktør James Comey til at opgive undersøgelsen af den tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  Skandalerne i Skat skal kulegraves. Det kræver et flertal i Folketinget, efter Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i aftes leverede de afgørende mandater til en undersøgelseskommission. I dagens program sætter vi fokus på kommissionen, får analyser og taler med politikerne. Når Donald Trump i dag byder Tyrkiets præsident Erdogan velkommen i Det Hvide Hus, så skal det handle om deres fælles kamp mod terrorisme. Men stemningen mellem de to ledere er anspændt, efter Trump-regeringen har besluttet at støtte kurdiske soldater i Syrien i kampen mod Islamisk Stat - kurdere som Erdogans luftvåben bomber. Og så er der i dag faldet dom i Kundby-sagen, hvor retten i Holbæk kendte en 17-årig pige skyldig i at have planlagt terrorangreb mod to skoler. Vi spørger, hvordan det kunne gå så galt, og hvad der kunne have forhindret hendes radikalisering. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  Blot et døgn efter han blev indsat som Frankrigs præsident, er Emmanuel Macron på besøg hos den tyske kansler Angela Merkel i dag. Besøget beskrives som ekstremt vigtigt for Macrons succes som præsident. Vi taler med eksperter og spørger, hvorfor besøget er så vigtigt for både Macron og Merkel. 200.000 computere i 150 forskellige lande blev hen over weekenden angrebet, og ejerne af computerne oplevede, at deres filer er blevet taget som gidsler på grund af ransomware-angreb. Vi ser nærmere på weekendens hackerangreb og spørger blandt andet, hvad det er, der gør dette angreb særligt, hvor stor en trussel angreb som dette udgør og om vi er godt nok rustet til at modstå flere af slagsen fremadrettet. Og så har P1 Efterforskerne vist, at politiet og SKAT ikke har inddrevet hundredvis af millionbøder til virksomheder og private. Sagen er blot den seneste i en lang række om SKAT. Vi får politiske reaktioner på sagen, og så spørger vi, hvor sandsynligt det er, at der bliver placeret et politisk ansvar for skandalerne i SKAT. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Orientering

Et hospital i Bangkok blev i dag ramt af et bombeangreb. Angrebet kommer på tre årsdagen for militærkuppet i Thailand, og er det seneste af en række af angreb. Vi taler med Danmarks ambassadør i Thailand og spørger, om angrebene er forbundne, og hvorfor Thailand i øjeblikket er så uroligt. Trumps første udlandsrejse so… Vis mere

Startede klokken 16:07 Slutter klokken 18:05 (Næste: Ring til oppositionen: Pernille Skipper, Enhedslisten)

Mere radio

 1. p3
  Program: Tværs Sig "pyt med det" lidt oftere Genre: Perspektiv
 2. p5d
  Program: Det er Dansk Sanne Salomonsens debut Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Platt-form: P1 cafeen Kan man spise en rigsret? Genre: Sjov radio

Søg efter titel