1. Orientering Sendt første gang

  I morgen går titusindvis af forskere og andre videnskabselskere på gaden verden over som del af den internationale protestbevægelse 'March for Science'. Vi spørger bevægelsens danske talskvinde, om vi virkelig er nået derud, hvor videnskaben står i opposition til det etablerede system?
  I Venezuela fortsætter de store demonstrationer, der de seneste uger har kostet mindst otte mennesker livet og såret over 100. Oppositionen vil fortsætte demonstrationerne indtil regeringen udskriver valg. Men præsident Maduro har sagt, at han ikke vil rokke sig en tomme og siger, at demonstranterne forsøger at gennemføre et kup under ledelse af USA. Udsigterne til en fredelig løsning er altså fjernere end nogensinde i det kriseramte land.
  Og så ønsker Dansk Folkeparti at indføre bindende folkeafstemninger på kommunalt niveau. Det vil give det danske folkestyre en vitaminindsprøjtning, mener de. Vi taler med DF og med en forsker, der mener, folkeafstemninger kan være gode, men også blive misbrugt af magthaverne.
  Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I dag d.26. april

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Terrorangreb i Paris kort før valg

  I går blev Paris igen ramt af et formodet terrorangreb, som kostede en betjent livet og sårede flere. Den her påmindelse om terrorens uvæsen kom bare tre dage før de mange millioner franskmænd skal til stemmeurnerne på søndag og vælge republikkens næste præsident. Medvirkende: Bjørn Willum med fra Paris.

 2. Marine le Pen og hendes bagland

  På søndag stemmer Marine le Pen, den ene af de to favoritter ved første runde af det franske præsidentvalg i den lille nordfranske by Henin-Beaumont. Det er ikke noget tilfælde, i 2012 stillede hun op til den franske Nationalforsamling i Henin-Beaumont og var sølle 0,11 procentpoint fra at blive valgt. Medvirkende: Bjørn Willum, Orienterings reporter; Steeve Briois, vicepræsident i Front National.

 3. Møde med en menneskesmugler – Istanbul på vrangen

  Abu Hamza er selv flygtning fra Syrien. Nu lever han af at smugle andre syrere over grænsen til Tyrkiet og videre med båd til Europa. Medvirkende: Waleed Safi, korrespondent for Information.

 4. I dag fortsatte retssagen mod den 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for forsøg på terror

  Anklagemyndigheden vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid, og det vil være en historisk dom. Det er nemlig kun sket enkelte gange før i dansk retshistorie, at så streng en straf begæres imod en, der er så ung. Og i øvrigt første gang i dansk retshistorie, at en mindreårig pige idømmes forvaring. Medvirkende: Aydin Soei, forfatter og sociolog.

 5. Folketingets største parti får nye og opdaterede principper

  Her i weekenden fremlægger Socialdemokratiet sit nye principprogram. Det er blevet til efter halvandet års arbejde, og møder med partiets bagland, hvor de har søgt svar på spørgsmålene: Hvad står vi for? Hvad står vi i? Og hvad gør vi nu? Medvirkende: Dan Jørgensen, integrationsordfører for Socialdemokratiet.

 6. AFD-partikongres i Köln - kan komme til at stå i demonstrationernes tegn

  Medvirkende: Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på der Nordschleswiger.

 7. Venezuela - anarki og kaos råder

  Medvirkende: Orienterings Jørgen Laurvig.

 8. UKIP er i krise

  Klassens frække dreng i britisk politik de senere år, det EU-kritiske parti UKIP er i stor krise. Her frem mod parlamentsvalget i Storbritannien ligger det elendigt i meningsmålingerne. Partiet er helt nede på syv procent af stemmerne og kan meget vel ende uden parlamentsmedlemmer efter valget den 8. Juni. Medvirkende: Orienterings medarbejder Tom Carstensen.

 9. Erfaringerne fra folkeafstemninger er blandede

  Brexit i Storbritannien, forfatningsændringer i Tyrkiet og herhjemme er folkeafstemningerne heller ikke en fremmed størrelse. Dansk Folkeparti ønsker at indføre bindende folkeafstemninger på kommunalt plan. Det vil give det danske folkestyre en vitaminindsprøjtning, er et af argumenterne fra Dansk Folkeparti. Folkeafstemninger kan være gode, men også blive misbrugt af magthaverne. Det fortæller Palle Svensson. professor emeritus ved Aarhus Universitet og forfatter til bl.a. bogen "Folkets Røst", der handler om folkeafstemninger i Danmark og Europa. Interview med Alex Ahrendtsen, folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti, og Palle Svensson. professor emeritus ved Aarhus Universitet og forfatter til bl.a. bogen "Folkets Røst", der handler om folkeafstemninger i Danmark og Europa. Medvirkende: Palle Svensson. professor emeritus ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen "Folkets Røst".

 10. Dansk Folkeparti ønsker folkeafstemninger på kommunalt plan

  Medvirkende: Alex Ahrendtsen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

 11. Rod i sundhedsplatform koster dyrt

  Medvirkende: Jes Søgaard; Professor i sundhedsøkonomi og Afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

 12. Forskere går på gaden for videnskaben i 500 byer

  I morgen går titusindvis af forskere og andre videnskabs-elskere på gaden i over 500 byer verden over, som del af den internationale protestbevægelse 'March for Science'. Medvirkende: Anja Cetti Andersen, astrofysiker.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Efter mere end et år mødtes lederne af de Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet i dag. Selvom det går godt i meningsmålingerne for rød blok, så kan det fælles politiske projekt for en ny regering og dens støttepartier være svært at få øje på. Vi spørger partilederne, hvad de egentligt kan blive enige om. De seneste tre uger har serbere i tusindvis demonstreret hver eneste dag i protest mod korrupte politikere og det, demonstranterne kalder diktaturet i Serbien. Demonstrationerne forventes at kulminere i Beograd i aften. Vi er med live fra Beograd. Og så er det danske forsvar blevet ramt af angreb fra russiske hackere de senere år. Vi taler med en IT-sikkerhedsekspert, der mener, at angrebene har vist, at sikkerheden er elendig hos det danske forsvar. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

 2. Orientering

  Dansk energipolitik står ved en skillevej. Politisk har vi forpligtet os på en række mål, som vi ikke kommer til at nå, hvis ikke der handles. Men det er ikke mere af det samme, som vi kender, der får os i mål. Det var et af hovedbudskaberne, da Energikommissionens anbefalinger i dag blev fremlagt. Frankrigs næste præsident bliver enten centrumkandidaten Emmanuel Macron eller den højreorienterede Marine Le Pen. Det står klart efter første runde af det franske præsidentvalg i går. Vi spørger, hvad valget af en af de to kandidater vil betyde for Frankrig i EU. Og så er Porsche i færd med at udvikle en elbil, der skal tage kampen op med det amerikanske bilmærke Tesla. Udviklingen mod el går nemlig langsomt på det europæiske marked. Men den tyske bilbranche er ved at vågne op. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  I morgen går titusindvis af forskere og andre videnskabselskere på gaden verden over som del af den internationale protestbevægelse 'March for Science'. Vi spørger bevægelsens danske talskvinde, om vi virkelig er nået derud, hvor videnskaben står i opposition til det etablerede system? I Venezuela fortsætter de store demonstrationer, der de seneste uger har kostet mindst otte mennesker livet og såret over 100. Oppositionen vil fortsætte demonstrationerne indtil regeringen udskriver valg. Men præsident Maduro har sagt, at han ikke vil rokke sig en tomme og siger, at demonstranterne forsøger at gennemføre et kup under ledelse af USA. Udsigterne til en fredelig løsning er altså fjernere end nogensinde i det kriseramte land. Og så ønsker Dansk Folkeparti at indføre bindende folkeafstemninger på kommunalt niveau. Det vil give det danske folkestyre en vitaminindsprøjtning, mener de. Vi taler med DF og med en forsker, der mener, folkeafstemninger kan være gode, men også blive misbrugt af magthaverne. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  Cirka en halv million danskere har fået ny overenskomst. Og de får en lønstigning på syv procent fordelt over de næste tre år. Til gengæld kan arbejdsgiveren kræve, at lønmodtagerne arbejder en time ekstra om dagen, hvis der er travlt. Vi taler med lønmodtagerne, arbejdsgiverne og dem, der ikke fik deres nej til overenskomsten. I Zimbabwe kan en ny alliance måske true præsident Mugabe, der har siddet tungt på magten i 37 år. Vi spørger, hvor gode oppositionslederen Tsvangirai og forhenværende vicepræsident Mujurus chancer er for at slå Mugabe, og hvordan Mugabe har reageret på den nye trussel. Og så blev Bill O'Reilly - et af de største navne i amerikansk tv - fyret i går efter en lang række anklager om sexchikane. Vi spørger blandt andet til Trumps forhold til O'Reilly, og hvad fyringen vil betyde for Fox News. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  For fire timer siden sluttede urafstemningen om en ny overenskomst for LO's godt 500.000 privatansatte medlemmer. Resultatet kender vi først i morgen, men vi taler med en forsker og spørger, om vi allerede nu skal begynde at hamstre gær til den første storkonflikt i 19 år. Oppositionen i Tyrkiet vil have valgresultatet fra søndagens valg kendt ugyldigt. Valgobservatører kritiserer valget skarpt, mens Erdogan afviser al kritik. Han lufter i stedet muligheden for nye folkeafstemninger for at styrke sig mod kritikken fra særligt udlandet. Og så er der blevet indgået en politisk aftale om elbiler. Formålet er at sikre en større udbredelse af elbiler i Danmark, og det gør man ved at sætte indfasningen af nye afgifter på pause. Men flere kritikere har svært ved at se de store grønne fingeraftryk i aftalen. Vi tager en politisk debat. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

STRIBER OM TRUMP: Gennem 30 år har tegneserie-forfatter G. B. Trudeau ironiseret over Donald Trump i sine Doonesbury-striber. Om få dage udkommer Trudeaus samlede Trump-værker samlet i ét hæfte: En Doonesbury-kender har smugkigget og er gæst i P1 Eftermiddag. DEN ANDEN MATTHESEN: Stand-up-komikeren Anders Matthesen por… Vis mere

Startede klokken 01:03 Slutter klokken 03:03 (Næste: Orientering)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Hjernekassen på P1 Hvordan er det at være professionel soldat? Genre: Perspektiv
 2. p6b
  Program: Formiddag med Simpson I dag med manipulator Jan Hellesøe Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Platt-form: P1 cafeen - Tyrkiet Må man nu ikke rejse derned, eller købe sommerhus i landet? Genre: Sjov radio

Søg efter titel