1. Orientering Sendt første gang

  Blot et døgn efter han blev indsat som Frankrigs præsident, er Emmanuel Macron på besøg hos den tyske kansler Angela Merkel i dag. Besøget beskrives som ekstremt vigtigt for Macrons succes som præsident. Vi taler med eksperter og spørger, hvorfor besøget er så vigtigt for både Macron og Merkel. 200.000 computere i 150 forskellige lande blev hen over weekenden angrebet, og ejerne af computerne oplevede, at deres filer er blevet taget som gidsler på grund af ransomware-angreb. Vi ser nærmere på weekendens hackerangreb og spørger blandt andet, hvad det er, der gør dette angreb særligt, hvor stor en trussel angreb som dette udgør og om vi er godt nok rustet til at modstå flere af slagsen fremadrettet. Og så har P1 Efterforskerne vist, at politiet og SKAT ikke har inddrevet hundredvis af millionbøder til virksomheder og private. Sagen er blot den seneste i en lang række om SKAT. Vi får politiske reaktioner på sagen, og så spørger vi, hvor sandsynligt det er, at der bliver placeret et politisk ansvar for skandalerne i SKAT. Thomas Alling redigerer.
  www.dr.dk/orientering

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I dag d.30. maj

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Skat inddriver under 1% af kæmpebøder på 1,7 mia. kroner

  Skat har på fem år ikke formået at inddrive kæmpebøder for 1,7 milliarder kroner. Siden 2012 har politi og domstole videresendt 318 ubetalte bøder på over en million kroner til inddrivelse hos Skat, men Skat har kun formået at inddrive 13 millioner kroner ud af de i alt 1.7 milliarder kroner. Medvirkende: Gry Hoffmann, P1 Efterforskerne.

 2. Samråd på vej om ubetalte millionbøder

  På Christiansborg møder historien alt andet end glade politikere. Og det kan tvinge regeringen til at komme på banen. Det har dog ikke lykkedes P1 Efterforskerne at få regeringen i tale. Derfor vil retsordfører Trine Bramsen fra Socialdemokraterne indkalde justitsminister Søren Pape Poulsen og skatteminister Karsten Lauritzen til et samråd. Medvirkende: Orhan Gökcen, Orientering.

 3. SPD-nederlag varsler benhård valgkamp i Tyskland

  Tyskland går mod en benhård valgkamp de kommende fire måneder op til forbundsvalget i september. Efter et bragende nederlag i den største delstat i går må socialdemokraterne i offensiven og gå aggressivt til værks mod en styrket Angela Merkel. Det lyder analysen i dag. Medvirkende: Tage Baumann, Orientering Tysklandsmedarbejder.

 4. Wannacry-angreb er anderledes end mange andre ransomeware-angreb

  Wannacry-angrebet, der har ramt computere verden over i weekenden, har en anden strategi i forhold til andre ransomeware -og hackingangreb, vi før har hørt om. Men hvad er det specielle ved det her angreb, og hvordan opererer denne her 'orm', som den er beskrevet som? Det spørger vi en it-sikkerhedsekspert om. Medvirkende: Jan Kaastrup, IT-sikkerhedsekspert i cybersikkerhedsvirksomheden CSIS.

 5. Macron på besøg hos Merkel

  I går blev Emmanuel Macron indsat som præsident. I dag er han på besøg hos den tyske kansler Angela Merkel. Besøget beskrives som ekstremt vigtigt for Macrons succes som præsident. Men hvorfor nu det? Medvirkende: Jørn Boisen, Institutleder, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, KU; Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet, ekspert i tysk og europæisk politik.

 6. Danske virksomhed gør nok for at beskytte deres forretning mod cyberkriminalitet

  Selv om Store Bededag til dels reddede Danmark fra det enorme globale hacking-angreb, der ramte kloden i fredags, så er det stadig hverdagskost for danske virksomheder at blive ramt. 7 ud af 10 virksomheder blev sidste år ramt af cyberangreb. Men Revisions- og konsulentvirksomheden PvC mener ikke, at danske virksomheder gør nok for at beskytte deres forretning mod cyberkriminalitet. Medvirkende: Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s cyberafdeling.

 7. Den politiske borgfred om Skat er brudt

  Selvom den seneste tids koks og kriser i Skat har kostet Staten et milliardbeløb af historiske dimensioner, så er der endnu ikke blevet placeret et politisk ansvar for skandalerne - det har forarget mange. Medvirkende: Marchen Neel Gjertsen, politisk analytiker, Jyllands-Posten.

 8. Skat skal privatiseres, hvis skandalerne skal undgås

  På Christiansborg diskuterer de, hvordan skandalerne i Skat skal kulegraves. Men i stedet for at se tilbage og kulegrave de fejl, der er begået, så bør man hellere bruge kræfterne på at se fremad og ændre det, der ikke virker. Medvirkende: Kim Normann Andersen, professor ved CBS.

 9. Østrig styrer mod nyvalg

  Det store europæiske valgår 2017 ser ud til at blive udvidet med endnu et land. I Østrig er regeringskoalitionen mellem socialdemokraterne og de konservative ved at bryde sammen. Det sker efter et år med mange politiske kampe og et præsidentvalg, der har vendt op og ned på østrigsk politik Medvirkende: Lasse Soll Sunde, journalist, følger østrigsk politik for os på Orientering.

 10. Mosuls sidste IS-krigere er de mest brutale og beskidte

  En stor del af de IS-krigere, der er tilbage i Mosul i Irak, er udlændinge. De er også de mest brutale og skruppelløse. De holder flere hundrede tusinde civile som gidsler, og nu forsøger de irakiske styrker at gøre en ende på den syv måneder lange offensiv ved at presse dem fra alle sider. Af: Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen. Medvirkende: Mikkel Storm, major og militæranalytiker, Institut for Stategi, Forsvarsakademiet.

 11. Center for Cybersikkerhed: Internationalt cyberangreb udgør ikke nogen stor sikkerhedsrisiko herhjemme

  Her i Danmark er vi endnu ikke blevet så hårdt ramt af fredagens internationale Ransomware-angreb. Vi spørger chefen hos Center for Cybersikkerhed, hvor stor truslen egentlig er, her tre dage efter angrebet. Medvirkende: Thomas Lund-Sørensen, chef i Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste.

 12. Enhedslisten: Et parti for storby-snuder

  Enhedslisten havde årsmøde på Nørrebro i weekenden, hvor de valgte kandidater til Folketinget. Her kom 10 af de første 13 på listen, som alle står til at komme i Folketinget ved næste valg, fra hovedstadsområdet. Medvirkende: Pelle Dragsted, folketingsmedlem, Enhedslisten; Malte Frøslee Ibsen, postdoc, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Skats inddrivelses-system, EFI, der opkrævede gæld til det offentlige, har de seneste år lagt ryg til arg kritik og tæsk fra alle sider. Men EFI kørte faktisk ganske godt, da det i 2015 blev besluttet, at man skulle afvikle det. Det siger en uafhængig IT-professor, der mener, at den rapport, der danner grundlaget for beslutningen er så misvisende, at det ligner politisk bestillingsarbejde. Tilliden til USA har lidt et knæk siger den tyske kansler efter tre topmøder med præsident Donald Trump i de seneste dage. Det er stærke ord fra en tysk politiker og måske begyndelsen til en nyorientering af den tyske udenrigs- og sikkerhedspolitik. Vi får indtil flere analyser af de mulige konsekvenser ved europæisk enegang. Og så ser vi nærmere på grønne genbanker, som oplever stadig større interesse af både politiske og kommercielle årsager. Det gør vi i anledning af, at en ellers topsikret frøbank på Svalbart har problemer med smeltevand på grund af den globale opvarmning - som den ellers skulle beskytte os imod. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  Kritikken har haglet ned over SKAT, og tidligere på måneden besluttede politikerne, at SKAT skal kulegraves. I hele dagens anden time sætter vi fokus på SKAT. Hvad gik der galt? Og hvordan kan vi forhindre, at noget lignende sker igen? Vi stiller spørgsmålene til eksperter og både den nuværende og en tidligere skatteminister. NATO har fået nyt hovedkvarter og måske også nye opgaver. På et minitopmøde i alliancen i går krævede præsident Trump, at NATO skal fokusere på terror og migration som hovedopgaver. Og så besøger vi en skole, der har succes med inklusion. De bruger metoden "co-teaching", hvor specialpædagoger og lærere arbejder sammen for at skabe et godt fællesskab for alle børn - både dem med og uden særlige behov. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  Fra i dag kan du i butikker over hele landet købe svinekød, der har et dyrevelfærdsmærke, der med staten i ryggen godkender svinets liv som dyrevenligt. Men mærket kommer ikke til at finde vej til Coops butikker. Der er nemlig ikke meget dyrevelfærd i dyrevelfærdsmærket, siger Coop, som i protest har lavet sit eget og mere ambitiøse mærke. Vi tager debat mellem fødevareministeren og Coops talsmand. Rusland blandede sig i det amerikanske valg på en meget aggressiv facon, fortalte tidligere direktør for CIA John Brennan i går i en høring. Vi spørger, hvad det betyder, at den tidligere CIA chef nu bekræfter, hvad de amerikanske medier allerede har rapporteret. Og så får vi i dagens Orientering en forklaring på, hvad bitcoins er. Den digitale valutas kurs satte nemlig rekord i weekenden, da den rundede 2000 dollars. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  Angrebet i Manchester sent i aftes har chokeret verden og rystet Storbritannien. I dagens Orientering spørger vi, om det at leve med en terrortrussel er blevet hverdag i Storbritannien, og taler om de britiske politikers reaktion på angrebet. Modstand mod EU var et vigtigt punkt for Front National ved præsidentvalget i Frankrig. Men nu ændrer partiet kurs: Frankrig skal alligevel ikke have franc i stedet for euro, og der kommer ikke nogen afstemning om at melde sig ud. Det har givet kraftige reaktioner i partiet. Vi får en forklaring fra en ekspert på partiets kovending. Og så vil Nykredit Bank hjælpe ude i landdistrikterne og derfor udbyder de fra i dag et nyt bankprodukt - et "landdistrikstlån", kalder de det. Vi får historien om lånet. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  Et hospital i Bangkok blev i dag ramt af et bombeangreb. Angrebet kommer på tre årsdagen for militærkuppet i Thailand, og er det seneste af en række af angreb. Vi taler med Danmarks ambassadør i Thailand og spørger, om angrebene er forbundne, og hvorfor Thailand i øjeblikket er så uroligt. Trumps første udlandsrejse som præsident fortsætter til Israel, hvor han i dag mødes med Netanyahu. Besøget sker efter Trumps besøg i Saudi Arabien, hvor han i en tale gentog sin drøm om at skabe fred mellem israelere og palæstinensere. Og så har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om tvangsadskillelse af unge asylpar skabt stor debat og fået enkelte til at sammenligne sagen med Tamilsagen. Vi ser nærmere på den ulovlige instruks og spørger, om det er noget, der truer ministerens taburet. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Droner og kanoner: Slaget om Mosul

Lørdag begyndte en ny offensiv mod Islamisk Stat i den irakiske storby Mosul. Fra tre retninger angriber den irakiske hær, støttet af kurdiske peshmerga-styrker, shia militser og grupper af sunnimuslimer, den bydel, hvor IS fortsat holder stand. Men Islamisk Stat bruger civile som menneskelige skjolde, de har også snig… Vis mere

Startede klokken 13:03 Slutter klokken 13:33 (Næste: Videnskabens Verden: Ny metode finder stenalderbopladser på havbunden)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Efterforskerne: Fusk med falske fakturaer 1,3 mill. franarret en fond, som alle lejere i Danmark betaler til Genre: Perspektiv

Søg efter titel