1. Orientering Sendt første gang

  I går faldt en ny aftale om dagpengesystemet på plads mellem Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. En aftale, der skal sikre selvstændige og andre "atypisk beskæftigede" - som freelancere og honorarmodtagere. Vi dykker ned i aftalen og fortæller, hvad den handler om.
  Efter mange år med krig og økonomiske sanktioner slås Iran med store økonomiske problemer, som også har fyldt i valgkampen frem mod præsidentvalget i dag. Selv om oliesektoren vokser, er den økonomiske vækst endnu ikke nået ud i de iranske stuer.
  Flere skal op på cyklen og færre skal bruge tog, busser og biler til og fra arbejde, for trængslen i byerne og co2-udslippet skal ned. På et debatmøde på Amager i dag bliver der tyvstartet på noget af det, det kommende kommunalvalg også vil kredse om. Orientering er også med.
  Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/orientering

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 29. maj

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Præsidentvalg i Iran: Valget står mellem konservativ eller moderat

  Iranerne stemmer i dag om, hvem der skal være landets næste præsident. De to spidskandidater er den reformvenlige præsident Hassan Rouhani, og den konservative udfordrer Ebrahim Raisi. Medvirkende: Nanna Muus Steffensen, journalist.

 2. Assange-sag en sejr med blandet fornemmelse

  Sverige har droppet at få udleveret Julian Assange fra Wikileaks til retsforfølgelse for seksuelle overgreb. Vi taler med en whistlebloweraktivist om, hvad det betyder for Assange - og for whistleblowers generelt. Medvirkende: Peter Kofod, skribent, foredragsholder, whistleblower aktivist, bestyrelsesmedlem i whistleblowerorganisationen Veron.

 3. Forsker: Der er gode grunde til at have et skatteministerium

  Skat har længe været skandaleplaget. Og regering efter regering er i årtier kørt videre med omorganiseringer og udvikling af it-systemer i Skat på trods af advarsler fra kommuner og ansatte. Men vi kan undgå skandaler i fremtiden med en meget enkel løsning: Luk Skatteministeriet. Det giver god mening ifølge Liberal Alliances skatteordfører Joachim B Olsen. Medvirkende: Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab, Århus Universitet.

 4. Nye dagpengeregler for selvstændige og løst ansatte

  I går faldt en aftale om nye dagpengeregler på plads mellem Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Aftalen skal sikre, at en halv million selvstændige, freelancere og andre løst ansatte kan få udbetalt dagpenge på vilkår, der ligner dem for fastansatte lønmodtagere. Blandt andet ved at deres ret til dagpenge fremover skal bestemmes ud fra, hvor mange penge de tjener, og ikke hvor mange timer de arbejder. Medvirkende: Anders Friis Larsen, direktør hos ASE; Mona Striib, næstformand i FOA.

 5. Hovedstadens sygehuse melder pas. Klarer ikke regeringens krav til højere effektivitet

  Problemer med det nye IT-system Sundhedsplatformen betyder, at sygehusene i Region Hovedstaden for første gang ikke kan leve op til regeringens krav om to procents øgning af aktiviteten hvert år. Færre patienter bliver behandlet. Medvirkende: Jens Gordon Klausen, koncerndirektør i Region Hovedstaden. Af: Christian Brandt Pedersen.

 6. Forsker på besøg i kurdisk præsidentpalads: Det ligner et nyt diktatur

  Det kurdiske selvstyre i Nordirak fremhæves ofte for at være relativt velfungerende, men seniorforsker Helle Malmvig har ved selvsyn fået et noget andet indtryk. Medvirkende: Helle Malmvig, Mellemøstforsker, DIIS.

 7. Skat-ansatte: Forvent ingen mirakler

  Der er bred opbakning i Folketinget til at indlede forhandlinger om at ansætte flere medarbejdere til Skats indsatsområder. De ekstra medarbejdere skal bl.a. bruges til at styrke kontrollen af virksomheder. Medvirkende: Jørn Rise, formand for Told og Skatteforbundet.

 8. Irans økonomi fylder i valgkampen

  Efter mange års økonomiske sanktioner kæmper Iran med høj arbejdsløshed og lav vækst, og mange vælgere spørger sig selv, hvor væksten bliver af. Men der er små tegn på, at væksten er på vej i Iran. Medvirkende: Rasmus Elling, lektor, Iran-forsker ved Københavns Universitet.

 9. Venezuela: Demonstranter kræver præsidents afgang

  Venezuela er ramt af store demonstrationer, hvor oppositionen kræver den socialistiske præsident Maduros afgang. Landet er i dyb økonomisk krise, og det øger opbakningen til oppositionen. Men regeringens tilhængere er også på gaden, og i sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og de to grupperinger er flere end 40 blevet dræbt de seneste seks uger. Af: Jørgen Laurvig.

 10. Assange slipper for yderligere efterforskning i Sverige

  Wikileaks’ grundlægger Julian Assange slipper for yderligere efterforskning i Sverige. Og den svenske anklager Marianne Ny har i dag trukket arrestordren tilbage i forbindelse med mistanken om voldtægt mod en svensk kvinde. Assange har taget nyheden med et stort smil udsendt på Twitter. Medvirkende: Philip Christian Ulrich, udenrigsredaktør ved Kongressen.com.

 11. Debat om flere cykler i byerne tyvstarter kommunalvalget

  Flere skal op på cyklen og færre skal bruge tog, busser og biler til og fra arbejde, for trængslen i byerne og co2-udslippet skal ned. På et debatmøde på Amager i dag bliver der tyvstartet på noget af det, som det kommende kommunalvalg også vil kredse om. Orientering har sendt en medarbejder i marken. Medvirkende: Steen Christiansen, borgmester i Albertslund, formand for Gate21; Jens Mandrup, formand for Miljø- og trafikudvalget under regionsrådet. Af: Nanna Chilli Guldborg.

 12. Ny optagelsesprøve til job i EU-systemet skal hjælpe danske ansøgere

  Inden for få år vil over 40 procent af de danskere, der i dag arbejder i EU-systemet gå på pension. Og de yngre danskere, der burde overtage pladserne, kommer ganske enkelt ikke til fadet. For de senere år er det ikke lykkes mere end en håndfuld danskere at bestå den svære EU-optagelsesprøve. Det bliver der nu lavet om på med en mere danskervenlig optagelsesprøve. Medvirkende: Margrethe Vestager, EU-konkurrencekommissær; Eva Gram, cand.scient.pol, jobsøgende. Af: Jacob Langvad.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Kritikken har haglet ned over SKAT, og tidligere på måneden besluttede politikerne, at SKAT skal kulegraves. I hele dagens anden time sætter vi fokus på SKAT. Hvad gik der galt? Og hvordan kan vi forhindre, at noget lignende sker igen? Vi stiller spørgsmålene til eksperter og både den nuværende og en tidligere skatteminister. NATO har fået nyt hovedkvarter og måske også nye opgaver. På et minitopmøde i alliancen i går krævede præsident Trump, at NATO skal fokusere på terror og migration som hovedopgaver. Og så besøger vi en skole, der har succes med inklusion. De bruger metoden "co-teaching", hvor specialpædagoger og lærere arbejder sammen for at skabe et godt fællesskab for alle børn - både dem med og uden særlige behov. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  Fra i dag kan du i butikker over hele landet købe svinekød, der har et dyrevelfærdsmærke, der med staten i ryggen godkender svinets liv som dyrevenligt. Men mærket kommer ikke til at finde vej til Coops butikker. Der er nemlig ikke meget dyrevelfærd i dyrevelfærdsmærket, siger Coop, som i protest har lavet sit eget og mere ambitiøse mærke. Vi tager debat mellem fødevareministeren og Coops talsmand. Rusland blandede sig i det amerikanske valg på en meget aggressiv facon, fortalte tidligere direktør for CIA John Brennan i går i en høring. Vi spørger, hvad det betyder, at den tidligere CIA chef nu bekræfter, hvad de amerikanske medier allerede har rapporteret. Og så får vi i dagens Orientering en forklaring på, hvad bitcoins er. Den digitale valutas kurs satte nemlig rekord i weekenden, da den rundede 2000 dollars. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  Angrebet i Manchester sent i aftes har chokeret verden og rystet Storbritannien. I dagens Orientering spørger vi, om det at leve med en terrortrussel er blevet hverdag i Storbritannien, og taler om de britiske politikers reaktion på angrebet. Modstand mod EU var et vigtigt punkt for Front National ved præsidentvalget i Frankrig. Men nu ændrer partiet kurs: Frankrig skal alligevel ikke have franc i stedet for euro, og der kommer ikke nogen afstemning om at melde sig ud. Det har givet kraftige reaktioner i partiet. Vi får en forklaring fra en ekspert på partiets kovending. Og så vil Nykredit Bank hjælpe ude i landdistrikterne og derfor udbyder de fra i dag et nyt bankprodukt - et "landdistrikstlån", kalder de det. Vi får historien om lånet. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  Et hospital i Bangkok blev i dag ramt af et bombeangreb. Angrebet kommer på tre årsdagen for militærkuppet i Thailand, og er det seneste af en række af angreb. Vi taler med Danmarks ambassadør i Thailand og spørger, om angrebene er forbundne, og hvorfor Thailand i øjeblikket er så uroligt. Trumps første udlandsrejse som præsident fortsætter til Israel, hvor han i dag mødes med Netanyahu. Besøget sker efter Trumps besøg i Saudi Arabien, hvor han i en tale gentog sin drøm om at skabe fred mellem israelere og palæstinensere. Og så har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om tvangsadskillelse af unge asylpar skabt stor debat og fået enkelte til at sammenligne sagen med Tamilsagen. Vi ser nærmere på den ulovlige instruks og spørger, om det er noget, der truer ministerens taburet. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  I går faldt en ny aftale om dagpengesystemet på plads mellem Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. En aftale, der skal sikre selvstændige og andre "atypisk beskæftigede" - som freelancere og honorarmodtagere. Vi dykker ned i aftalen og fortæller, hvad den handler om. Efter mange år med krig og økonomiske sanktioner slås Iran med store økonomiske problemer, som også har fyldt i valgkampen frem mod præsidentvalget i dag. Selv om oliesektoren vokser, er den økonomiske vækst endnu ikke nået ud i de iranske stuer. Flere skal op på cyklen og færre skal bruge tog, busser og biler til og fra arbejde, for trængslen i byerne og co2-udslippet skal ned. På et debatmøde på Amager i dag bliver der tyvstartet på noget af det, det kommende kommunalvalg også vil kredse om. Orientering er også med. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Selvmordstanker med Mikkel Frey Damgaard

Da journalist Mikkel Frey Damgaard var 8 år, begik hans far selvmord. Og i mange år har Mikkel været bange for, at farens skæbne skulle blive hans. At han har arvet sin fars selvmord. Men kan man det? Kan man arve et selvmord? Det vil Mikkel have svar på i den her serie. Redaktør: Louise Witt-Hansen.

Startede klokken 05:03 Slutter klokken 05:30 (Næste: Harddisken: DOT blockchain)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Baglandet: I Hanstholm taler man ikke om penge 1:2 Havnens fiskeauktion satte sidste år rekord i omsætningen med 750 millioner Genre: Perspektiv

Søg efter titel