1. Orientering Sendt første gang

  I dag blev en militær lufthavn og en civil lufthavn på Krim belejret. Ukraines regering kalder det en russisk væbnet invasion og beskylder russiske soldater for at stå bag. Vi ser på om en militærkonflikt under opsejling. Ryger du hash i weekenden risikerer du - hvis politiet i løbet af ugen tager en narkometertest af dig, at miste kørekortet i tre år. Det er konsekvensen selv hvis mængden af cannabis i blodet er 0,001 milligram per kilo blod, og man derfor ikke er påvirket. Du skal spise seks stykker frugt om dagen, fisk mindst en gang om ugen, og i fremtiden skal du måske supplere din kost med suppe lavet med bi-larver og tørrede græshopper eller stegte edderkopper som snacks. Bo Hasseris redigerer.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 27. marts

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Den største fare i Ukraine lige nu er misforståelser

  Alle internationale appeller om at holde sig tilbage i Ukraine falder på døve ører, og krisen skærpes time for time. Ikke mindst på Krim, hvor indsatsen både i og udenfor Ukraine er særlig høj. Ingen synes at høre hvad NATO virkelig siger, og det øger risikoen for fatale misforståelser.

 2. Ælder kaster sig over IT

  Den teknologiske revolution gennemsyrer efterhånden hele verden, og snart findes der nærmest ikke et hjem uden en computer, smartphone eller tablet. Men én befolkningsgruppe halter efter. Blandt mange ældre er ting som internet og mobiltelefoni ofte blevet betragtet med en vis mistro og usikkerhed. Flere ældre kaster sig dog ud i det, men ikke altid med deres gode vilje. Vi er taget til IT-begynderkursus hos Ældresagen på Frederiksberg.

 3. Bedre kommunikation mellem borgere og offentlige myndigheder

  I spidsen for arbejdet med digitaliseringen af kommunikationen mellem os borgere og diverse offentlige myndigheder står Digitaliseringsstyrelsen, der hører under Finansministeriet. Og i styrelsen har kontorchef Marianne Sørensen som opgave netop at sikre at borgere, maskiner og embedsværket taler samme sprog.

 4. Debat om overvågning på vej ud af proportioner

  EU vil have, at alle nye biler får et system, der selv kan ringe 112 i tilfælde af en ulykke. Systemet vil redde mange fra at dø i trafikken, fordi hjælpen når hurtigere frem. Men forslaget bliver mødt af kritik fra politikere og organisationer, der frygter det kan misbruges til overvågning. Men dén debat er ved at tage overhånd, mener Christel Schaldemose, medlem af Europaparlamentet (S). Medvirkende: Søren Sandfeld Jakobsen, professor i IT-ret, Ålborg Universitet

 5. IT-sikkerhed i Europa-parlamentet

  Gruppe skal rådgive gruppe i Europa-parlamentet. Medvirkende: Christel Schaldemose, medlem af Europaparlamentet (S).

 6. Da Hebron blev forandret

  For tyve år siden tog en læge fra en israelsk bosættelse på Vestbredden sit automatvåben, gik ind i Hebrons historiske Ibrahimi-moske og skød imod de bedende. 29 palæstinensere blev dræbt på stedet og over hundrede sårede. I denne uge er det 20 år siden den israelske læge med navnet Baruch Goldstein begik sin udåd. Og siden dengang har forholdene i byen Hebron været forandret.

 7. Spor af hash i blodet koster kørekort: Dårligt lovarbejde

  Hvis man kører bil med cannabis i blodet risikerer man at miste sit kørerkort i tre år. Også selvom det er flere dage siden, at man har røget hash. Advokat Knud Foldschack kalder det forfærdeligt dårligt lovarbejde og et stort problem for retssamfundet

 8. SF skal begynde forfra

  SF skal genfødes som et nyt og bedre parti. Det er opgaven for partiets delegerede i weekendens ekstraordinære landsmøde, hvor partiet skal finde sine ben efter at de forlod regeringen. Men det bliver en langvarig proces. Orientering analyserer.

 9. 'Troede ikke, jeg var skæv, da jeg satte mig ind i bilen'

  I første time fortalte vi om de flere tusinde hashbilister, der risikerer at miste deres kørekort i tre år - også selvom det er flere dage siden, at de har røget en joint. Politiets nye narkometertest kan nemlig spore cannabis i blodet lang tid efter, at man har røget hash. Jannick Nielsen, som vi lige hørte mistede sit kørekort og blev fyret fra sit lærlingejob, da han blev testet positiv for cannabis i en af politiets narkokontroller. Advokat, Knud Foldschach kalder det rent justitsmord, at folk der ikke er påvirket, når de sætter sig ind i deres bil alligevel bliver straffet - Og han vil for første gang nogensinde føre en retssag herhjemme, hvor han vil afprøve den her nultolerance overfor bilister med cannabis i blodet.

 10. Menneskekødsmaskinen er et voksende fænomen i Kina

  Renrou suosou yinqing. The human flesh search engine, direkte oversat til dansk, menneskekød-søgemaskinen. Det er navnet på et stadigt voksende fænomen i Kina. Det kan bedst beskrives som et online detektiv arbejde, hvor internetbrugere i fællesskab opstøver personlige informationer om en person de mener har opført sig amoralsk og derefter lægger oplysningerne på internettet.

 11. Lang vandring for torturofre i Pakistan

  Nu skal vi til Pakistan - hvor en gruppe mænd og kvinder har gået en helt usædvanlig lang tur. På 100 dage har de gået over 2000 km fra en pakistansk by tæt ved den afghanske grænse, Quetta, til Pakistans hjerte, nemlig hovedstaden Islamabad. De er familiemedlemmer til flere hundreder af etniske Balochfolk, som er blevet bortført af de pakistanske sikkerhedsstyrker de seneste år. Nogle af deres brødre, sønner og fædre, er dukket op som torturerede lig flere måneder eller år efter de blev taget. Andre er stadigvæk forsvundet.

 12. Larvesuppe med saltede insekter

  Du skal spise seks stykker frugt om dagen - fisk mindst en gang om ugen, og i fremtiden skal du måske supplere menuen med suppe lavet med bi-larver og tørrede græshopper eller kan vi måske friste lytterne med stegte edderkopper som snacks.

 13. Status fra Ukraine

  Det har været endnu en dramatisk dag i Ukraine.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Der tegner sig et flertal i Folketinget - inklusiv SF - for en asyl-nødbremse, som regeringen kan få lov til at hive i, hvis de vurderer, at presset på Danmarks grænser bliver for stort. Lovforslaget har fået Özlem Cekic til at melde sig ud af SF, da forslaget vil betyde, at uledsagede flygtningebørn kan afvises ved den danske grænse. Vi spørger en politisk kommentator, hvad udmeldelsen betyder for SF. Når Lars Løkke Rasmussen i næste uge møder den amerikanske præsident, kommer han på arbejde. For Donald Trump er ifølge Løkke Rasmusen svær at afkode. Så hvad kan en dansk statsminister få ud af besøget - og hvilket budskaber skal han forsøge at få afleveret i Det hvide Hus? Fra på søndag kan tyrkerne i Danmark stemme ja eller nej til en række forfatningsændringer i Tyrkiet. Kritikere mener, at ændringerne vil omdanne Tyrkiet til et de facto diktatur, mens støtter af ændringerne mener, at et stærkere præsidentembede er nødvendigt for at sikre udvikling og sikkerhed i landet. Vi taler med en dansk-tyrkisk historiker om mulige paralleller mellem Erdogan og landsfaderen Atatürk. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  DUC med Maersk i spidsen og staten har forhandlet en ny aftale for udvinding af gas og olie i den danske del af Nordsøen. Det skete med et bredt forlig i Folketinget i går. Vi spørger de to grønneste forligspartier, SF og De Konservative, hvordan Nordsø-aftalen stemmer overens med deres ønske om 100 procent vedvarende energi i 2050. Det østlige Ukraine ligner mere og mere et helt løsrevet og isoleret stykke af landet. Nu har den ukrainske regering indført en total blokade af alle bus- og jernbaneforbindelser til området. Men blokaden begyndte som en ulovlig aktion, som Ukraines præsident tog afstand fra. Den ville skade civile, der bor i områderne, sagde han. Vi taler med en ekspert og spørger, om dette kan ses som en optrapning af konflikten. Ved sidste Folketingsvalg - i 2015 - lærte vi det gule Danmarkskort at kende. De områder i det sydlige Jylland og det midterste Sjælland, hvor Dansk Folkeparti blev det største parti. Nu har valgforskere brugt to år på at analysere valgresultatet. Og konklusionen er, at vi er mere politisk splittede end nogensinde. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  18.000 jobparate kontanthjælpsmodtagere skal have et arbejde over de næste tre år. Det siger beskæftigelsesministeren, som vil have kommunerne til at gøre mere for at få de langtidsledige i arbejde. Vi spørger en ekspert, om det kan lade sig gøre. I 64 dage har folk i det vestlige Cameroun været uden internet. Det er de fordi præsident Paul Biya, der er leder af det vestafrikanske land, har slukket for internettet. Han er nemlig bange for "et arabisk forår" i den engelsktalende del af landet. Og så har uddannelses- og forskningsministeren sendt et lovforslag i høring om bedre rammer for ledelse på universiteterne. Forskere og studerende frygter, at det bliver et brud med universiteternes selvstyre. Vi spørger Søren Pind, hvorfor ministeriet skal have mere direkte indflydelse på universiteterne. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  I efteråret kom der nye skrappe regler for skibes svovlforurening, der forventes at nedbringe svovlforureningen fra skibe med godt 80 procent. Forureningen med de små svovlpartikler vurderes at koste ca 100.000 menneskeliv om året. Men hvem skal sikre at reglerne overholdes? Hvem skal være politibetjent på verdenshavene? Skibsbranchen har været samlet i dag for at diskutere, hvordan det kan foregå. Berlingske afslører i dag, at Danske Bank og Nordea har været brugt til hvidvaskning af mere end 7 mia. kroner. Pengene er angiveligt overført til lyssky selskaber i skattely. Men selv om endnu en afsløring om skattefusk og lyssky forretninger i bankverdenen sikkert vil vække forargelse, er det ikke sikkert at bankerne vil miste kunder på det. Om ti dage - den 31. marts - er det 100 år siden Danmark solgte de vestindiske øer til USA. Men øernes historie kunne vi ikke sælge. Vi bruger i dag hele time 2 på at følge de synlige og usynlige spor af den danske fortid på øerne - og bærer ved til debatten om vi skal have et forhold til de gamle vestindiske øer i fremtiden - med eller uden ordet " undskyld". Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  Orientering har besøgt to somaliske søskendeflokke, der har taget den lange tur fra Somalia til Uganda for at kunne blive familiesammenført med deres mødre her i Danmark. Men de må nu vente i uvished, mens Udlændingestyrelsen beslutter, om den vil inddrage mødrenes opholdstilladelse. Dokumentationen for, at markante dele af beskæftigelsespolitikken virker, er på kort tid begyndt at smuldre. Tidligere har international forskning vist, at ting som jobpræmier og nedsatte ydelser ville få flere langtidsledige i arbejde. Men ny forskning, der måler på effekterne af de tiltag i Danmark, viser, at det ikke har nogen effekt. Vi spørger eksperter, hvorfor dele af vores beskæftigelsespolitik ikke dur til at få langtidsledige i arbejde. Af de mange utrolige ting, Donald Trump har sagt, er det mest utrolige måske alligevel det, at præsident Obama skulle have udspioneret ham - aflyttet ham - i Trump Tower i New York under valgkampen i efteråret. I eftermiddag dansk tid begynder en høring i Washington, hvor cheferne for to af USAs hemmelige tjenester skal fortælle medlemmerne af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, hvad dé ved. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Hjernekassen på P1: Smag med hjernen

Hvordan fungerer vores smagsapparat? Hvor meget indflydelse har duft, hørelse, følesans, erindring og sindsstemning på den samlede smagsoplevelse? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.

Startede klokken 00:05 Slutter klokken 01:03 (Næste: Tidsånd: EU's opvækst)

Mere radio

 1. p1d
  Program: P1 Business EU 60 år og i livskrise Genre: Perspektiv

Søg efter titel