1. Orientering Sendt første gang

  Udviklingen på Krim har i den seneste tid vist, hvor nemt der kan skabes splid mellem forskellige befolkningsgrupper. Det er set før i historien og
  Cecilie Banke - seniorforsker på DIIS er med i studiet for at fortælle om de mekanismer, der gør det muligt at vække had så nemt. Tusinder og atter tusinder af flygtninge fra Afrika prøver hvert år at nå frem til Yemen for derefter at tage videre til de rige Golfstater. Mange dør undervejs og i weekenden kæntrede en flygtningebåd i sin rejse over Adenbugten. Nyt amerikansk forsøg viser, at det er muligt at helbrede HIV/AIDS ved at omprogrammere gener.
  Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/orientering
  (Sendes også 22.10 og 3.10).

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, mandag d. 29. maj

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. Enhedslistens visioner

  Enhedslisten skal have et nyt principprogram på landsmødet i maj, og forberedelserne er nu så langt at de grundlæggende principper er på plads. Kapitalismen skal nedlægges og revolutionen fastholdes - dog som en ikke voldelig revolution. Medvirkende: Per Clausen, MF Enhedslisten. Af Pieter Raunwe.

 2. EU sætter sin lid til kontaktgruppe i konflikten med Rusland

  Tysklands kansler vil ikke opgive ideen om at få skabt en kontaktgruppe af lande der kan være med til at løse krisen i og om Ukraine. Hun forsøgte igen i går i en række telefonsamtaler med blandt andet Ruslands præsident Vladimir Putin. Og mens meget tyder på at EU, NATO og vesten i det hele taget har opgivet at sikre Krim som en del af Ukraine og nu slås for at holde sammen på resten af landet, så tøver tyskerne stadig med at sige ja til vidtgående EU-sanktioner mod Rusland. Medvirkende: Søren Liborius, talsmand for EU’s delegation i Moskva; Tage Baumann, journalist.

 3. Ruslands gasvåben svækkes

  På få år er EU blevet mindre afhængig af import at russisk olie og gas. Mere vedvarende energi som vind og sol og et fald i det generelle energiforbrug er forklaringen. Hertil kommer at mange flere lande gør klar til at eksportere gas over store afstande. Rusland har 65 procent af sine importindtægter fra olie og gas, først og fremmest fra EU, men energimarkederne undergår store forandringer i de her år. Bruger russerne energivåbenet i dag, så risikerer de at skyde sig selv i benet. Medvirkende: Thina Margrethe Saltvedt, chefanalytiker, olie- og gasområdet, Nordea Markets. Af Karen Hjulmand.

 4. Redigerede gener mod HIV/AIDS

  Den såkaldte Berlin-patient viste vejen for, at det er muligt at blive helbredt for HIV/AIDS. Problemet var bare, at den behandling, han gennemgik, var så ekstrem, at den ikke er praktisk anvendelig for andre. Men nu har et amerikansk forsøg på 12 patienter vist vejen for Berlin-patienten version 2.0. Af Poul Birch Eriksen.

 5. Dom over oppositionsleder skaber uro i Malaysia

  Malaysia blev i fredags kastet ud i ny politisk tumult, efter at en domstol sendte landets populære oppositionsleder, Anwar Ibrahim i fængsel i fem år, på grundlag af nogle højst tvivlsomme beviser. Af Henrik Kellberg.

 6. Flygtningebåd kæntret i Adenbugten

  Tusinder og atter tusinder af flygtninge fra Afrika prøver hvert år at nå frem til Yemen og derfra videre til de rige Golfstater. Vi hører sjældent om trafikken, men der er faktisk flere flygtninge der prøver lykken på Den Arabiske Halvø end i Europa. Og mange dør i forsøget på at nå frem. Af Birgitte Vestermark.

 7. Deloitte indrømmer: Ikke belæg for besparelse ved at afskære borgere fra at anke til landsretten

  Taber man en civil-sag i byretten, skal man ikke længere have ret til at anke den til landsretten. Det fremgår af udkastet til et lovforslag, der er baseret på anbefalinger fra konsulentfirmaet Deloitte. Men Orientering kan i dag afsløre, at Deloitte slet ikke har undersøgt, om der reelt er penge at spare ved forslaget: Medvirkende: Formanden for Danske Advokater, Lars Svenning Andersen. Af Jesper Tynell.

 8. Regeringen drukner kommuner i regler, bureaukrati og kontrol

  Topcheferne i landets kommuner går ud med en meget skarp kritik af regeringen for at drukne kommunerne i regler, bureaukrati og kontrol. Det er blevet så slemt, at det går ud over den velfærd, som borgerne skulle have, lyder det fra kommunaldirektørerne i seneste udgave af ugebrevet Mandag Morgen. Medvirkende: Niels Højbjerg, formand for kommunaldirektørernes forening, Henrik Kolind, kommunaldirektør, Roskilde. Kurt Klaudi Klausen, professor i Statskundskab, Syddansk Universitet. Af Thomas Buhl.

 9. IBM satser som de første på kommerciel kunstig intelligens

  I fiktionens og fantasiens verden er det fascinationen af computeren der tager magten over mennesker, som vi gyser over. Men på hverdagsplanet satser IT firmaerne stort på hele tiden at udvikle kunstig intelligens. IBM har kaldt sit seneste program inden for kunstig intelligens for Watson-systemet. Og forventningerne er store. Medvirkende: Thomas Bolander, Lektor ved institut for Matematik og Computer Science på DTU. Af Chris Lehmann.

 10. Had mellem befolkningsgrupper

  Den seneste udvikling på Krim har demonstreret, hvor nemt det tilsyneladende er at skabe splid mellem forskellige befolkningsgrupper, der ellers har levet fredeligt sammen side om side. Det er både tankevækkende og skræmmende at iagttage, hvor hurtigt en sådan udvikling kan finde sted. Men det er ikke første gang i historien, dette er sket. I Europa behøver vi blot kigge tyve år tilbage - hvor det i det tidlige Jugoslavien lykkedes politikere og magthavere i løbet af ingen tid at skabe had mellem kroater, serbere og bosniske muslimer, der ellers havde levet fredeligt side om side. Nu kommer vi måske til at opleve det samme på Krim. Medvirkende: Cecilie Banke, senierforsker DIIS, Speciale i folkedrabsstudier.

 11. Estland og Letland følger bekymret situationen i Ukraine

  Der er andre steder i det østlige Europa end i Ukraine hvor der er et russisk mindretal - nemlig i Estland og Letland. Her følger man bekymret med i hvad der sker i Ukraine - og ikke mindst på Krim lige nu. Medvirkende: Karin Larsen, journalist.

 12. El Salvador stemmer om ny præsident i skygge af narkokrig og korruption

  Vælgerne i El Salvador i Mellemamerika vælger i dag ny præsident, og valget står mellem to vidt forskellige bud på, hvordan landets store problemer skal løses. Afstemningen ser ud til at dele landet midt over - med få tusinde vælgeres forskel, og resultatet er uafklaret. Det har ikke hindret begge kandidater i at række armene i vejret og erklære sejr. Den store skygge over El Salvador er narkobandekriminaliteten og korruption. Et problem der ser ud til at være et større uhyre end politikerne kan tumle. Af Niels Lindvig.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Kritikken har haglet ned over SKAT, og tidligere på måneden besluttede politikerne, at SKAT skal kulegraves. I hele dagens anden time sætter vi fokus på SKAT. Hvad gik der galt? Og hvordan kan vi forhindre, at noget lignende sker igen? Vi stiller spørgsmålene til eksperter og både den nuværende og en tidligere skatteminister. NATO har fået nyt hovedkvarter og måske også nye opgaver. På et minitopmøde i alliancen i går krævede præsident Trump, at NATO skal fokusere på terror og migration som hovedopgaver. Og så besøger vi en skole, der har succes med inklusion. De bruger metoden "co-teaching", hvor specialpædagoger og lærere arbejder sammen for at skabe et godt fællesskab for alle børn - både dem med og uden særlige behov. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  Fra i dag kan du i butikker over hele landet købe svinekød, der har et dyrevelfærdsmærke, der med staten i ryggen godkender svinets liv som dyrevenligt. Men mærket kommer ikke til at finde vej til Coops butikker. Der er nemlig ikke meget dyrevelfærd i dyrevelfærdsmærket, siger Coop, som i protest har lavet sit eget og mere ambitiøse mærke. Vi tager debat mellem fødevareministeren og Coops talsmand. Rusland blandede sig i det amerikanske valg på en meget aggressiv facon, fortalte tidligere direktør for CIA John Brennan i går i en høring. Vi spørger, hvad det betyder, at den tidligere CIA chef nu bekræfter, hvad de amerikanske medier allerede har rapporteret. Og så får vi i dagens Orientering en forklaring på, hvad bitcoins er. Den digitale valutas kurs satte nemlig rekord i weekenden, da den rundede 2000 dollars. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  Angrebet i Manchester sent i aftes har chokeret verden og rystet Storbritannien. I dagens Orientering spørger vi, om det at leve med en terrortrussel er blevet hverdag i Storbritannien, og taler om de britiske politikers reaktion på angrebet. Modstand mod EU var et vigtigt punkt for Front National ved præsidentvalget i Frankrig. Men nu ændrer partiet kurs: Frankrig skal alligevel ikke have franc i stedet for euro, og der kommer ikke nogen afstemning om at melde sig ud. Det har givet kraftige reaktioner i partiet. Vi får en forklaring fra en ekspert på partiets kovending. Og så vil Nykredit Bank hjælpe ude i landdistrikterne og derfor udbyder de fra i dag et nyt bankprodukt - et "landdistrikstlån", kalder de det. Vi får historien om lånet. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  Et hospital i Bangkok blev i dag ramt af et bombeangreb. Angrebet kommer på tre årsdagen for militærkuppet i Thailand, og er det seneste af en række af angreb. Vi taler med Danmarks ambassadør i Thailand og spørger, om angrebene er forbundne, og hvorfor Thailand i øjeblikket er så uroligt. Trumps første udlandsrejse som præsident fortsætter til Israel, hvor han i dag mødes med Netanyahu. Besøget sker efter Trumps besøg i Saudi Arabien, hvor han i en tale gentog sin drøm om at skabe fred mellem israelere og palæstinensere. Og så har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om tvangsadskillelse af unge asylpar skabt stor debat og fået enkelte til at sammenligne sagen med Tamilsagen. Vi ser nærmere på den ulovlige instruks og spørger, om det er noget, der truer ministerens taburet. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  I går faldt en ny aftale om dagpengesystemet på plads mellem Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. En aftale, der skal sikre selvstændige og andre "atypisk beskæftigede" - som freelancere og honorarmodtagere. Vi dykker ned i aftalen og fortæller, hvad den handler om. Efter mange år med krig og økonomiske sanktioner slås Iran med store økonomiske problemer, som også har fyldt i valgkampen frem mod præsidentvalget i dag. Selv om oliesektoren vokser, er den økonomiske vækst endnu ikke nået ud i de iranske stuer. Flere skal op på cyklen og færre skal bruge tog, busser og biler til og fra arbejde, for trængslen i byerne og co2-udslippet skal ned. På et debatmøde på Amager i dag bliver der tyvstartet på noget af det, det kommende kommunalvalg også vil kredse om. Orientering er også med. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Mennesker og medier: Korrespondenter fra Amager

Du må gerne se voldelige videoer, men ikke nøgne bryster - den britiske avis The Guardian har offentliggjort de retningslinjer FaceBook redigerer indhold efter - er det censur eller nødvendige guidelines? Digital rådgiver Astrid Haug og professor Vincent Hendricks forklarer Facebooks dilemma, der også bliver vores... U… Vis mere

Startede klokken 13:03 Slutter klokken 14:03 (Næste: Tidsånd: Verdensarven efter Islamisk Stat)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Baglandet: I Hanstholm taler man ikke om penge 1:2 Havnens fiskeauktion satte sidste år rekord i omsætningen med 750 millioner Genre: Perspektiv

Søg efter titel