1. Orientering Sendt første gang

  Orientering har tidligere fortalt hvordan en ung afghansk mand, blev tvangsudsendt i følgeskab af en dansk læge, som havde forberedt tvangsmedicinering. Nu går Folketingets Ombudsmand ind i sagen. Modstanderne af præsident Obamas sundhedsreform har langt fra opgivet kampen mod reformen. Reformen er under beskydning med over hundrede sagsanlæg, - og nogle af dem har en religiøs begrundelse. Mette Nøhr Claushøj, USA analytiker og forfatter kommer i studiet. Mens tidspunktet for udnyttelse af uran fra Kvanefjeldet i Grønland rykker nærmere, hober de dårlige erfaringer fra andre steder i verden sig op. Derfor har fire miljøorganisationer - tre danske og en grønlandsk - her i eftermiddag inviteret til konference på Christiansborg for at få belyst problemerne.
  Kirsten Larsen redigerer.
  www.dr.dk/orientering
  (Sendes også 22.10 og 3.10).

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I dag d.27. april

Startede Kl. 16:07 - sluttede 18:00

Kontakt Orientering

Indslag

 1. FN: Syriens stridende parter blokerer nødhjælp

  FN har mange gange haft problemer med at få nødhjælp frem til nødlidende civile i det borgerkrigshærgede Syrien. Men for en gangs skyld er det lykkes FN's Sikkerhedsråd at nå til enighed om en resolution om Syrien - en resolution, der kræver hurtig, sikker og uhindret adgang for nødhjælp. FN's generalsekretær Ban Ki-moon fik ved samme lejlighed til opgave at give Sikkerhedsrådet en statusrapport hver måned om hvordan det går med at efterleve aftalen, og han langer i sin første tilbagemelding kraftigt ud efter både den syriske regering og landets oprørsgrupper for at blokere for nødhjælp til krigens civile ofre. Medvirkende: Birgitte Vestermark, Orientering.

 2. Indbyggerne i Transdnjester forholder sig afventende

  Efter Ruslands optagelse af Krim har vestens ledere nervøst rettet opmærksomheden mod, om situationen er stabiliseret, eller om den udvikler sig videre. Ikke mindst efter at ledelsen af Transdnjstr - et omstridt område mellem Ukraine og Moldova - søgte om også at blive russisk. Af Asger Rasmussen.

 3. Ulovligt at udvise børn uden at tage hensyn til barnets tarv

  Det er ikke bare i strid med Børnekonventionen, det er også ulovligt, når Justitsministeriet har udvist børn, der i årevis har boet, opholdt sig og er vokset op her i landet, uden at ministeriet først har undersøgt, om børnene i mellemtiden var blevet så knyttet til det danske samfund, at de havde ret til at blive her. Det mener Institut for Menneskerettigheder, og det har vakt politisk kritik fra folketinget. Medvirkende: Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder; Karina Lorentzen, SF’s rets- og integrationsordfører. Af Jesper Tynell.

 4. G8-gruppen eksisterer ikke længere

  Rusland tager det roligt, at de syv andre tunge industrilande i den såkaldte G-8 gruppe ikke længere vil være i stue med Moskva. Det sagde den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov i aftes efter et møde, som de andre syv holdt alene under atomtopmødet i Haag. USA havde inviteret Tyskland, Japan, Frankrig, Storbritannien, Italien og Canada til et separat møde for at beslutte, hvad der skal ske i G-8 efter at Rusland har bemægtiget sig Krim-halvøen fra Ukraine. Efter mødet sagde de syv, at der lige nu slet ikke er nogen G-8 gruppe.

 5. Ruslands Krim-annektering ubekvem for BRIKS

  Rusland har selv talt stærkt for BRIKS-landenes krav om en større plads i verdens vigtige beslutninger. Men nu forstyrrer Ruslands egen politik over for Ukraine den dagsorden. Medvirkende: Mette Skak, lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

 6. Yderkommuner høster ikke frugten af uddannelse

  Hvis man sammenligner uddannelsesniveauet blandt unge i Danmarks yderområder og unge der er opvokset i byerne, er der større chance for, at de unge fra yderliggende kommuner har en ungdomsuddannelse. Det viser en ny undersøgelse fra KORA. De yderliggende kommuner høster dog ikke frugten af de uddannede unge, da de søger mod store byer og kun sjældent vender hjem igen. Medvirkende: Kurt Houlberg, Programchef ved KORA, det nationale institut for Kommuners og Regioners analyse og forskning, Erik Buhl, Borgmester i Varde Kommune. Af Chris Lehman.

 7. Ombudsmand blander sig i lægers deltagelse i tvangsudsendelser

  Folketingets Ombudsmand går nu ind i sagen om danske lægers deltagelse i tvangsudvisninger af afviste asylansøgere. Det sker efter, at vi her på Orientering fortalte historien om en helt konkret sag, hvor en dansk læge bistod politiet med beroligende medicin under en tvangsudsendelse af en ung afghansk mand. Medvirkende: Klavs Kinnerup Hede, juridisk fuldmægtig ved Folketingets Ombudsmand. Af Maja Flintholm.

 8. Lighed mellem kvinder og mænd stadig kun en drøm

  Det er tyve år siden, alverdens lande i Cairo nåede til en bemærkelsesværdig enighed om kvinders og mænds lige rettigheder - også på et område som reproduktiv sundhed, som blev den accepterede betegnelse for seksuelle rettigheder og beskyttelse. Aftalen har ført meget godt med sig. Men ligestilling er stadig kun en drøm, og de unge kvinder i udviklingslandene er blevet svigtet, lyder det fra FN's befolkningsorganisation. Medvirkende: Anne-Birgitte Albrectsen, viceeksekutivdirektør, UNFPA. Af Karen Hjulmand.

 9. Kristne går til kamp mod Obamas sundhedsreform

  Modstanderne af præsident Obamas sundhedsreform har langt fra opgivet kampen mod den. Reformen er under beskydning med over hundrede sagsanlæg, og nogle af dem har en religiøs begrundelse. Virksomheder, der drives i overensstemmelse med såkaldte ”bibelske principper”, vil nemlig ikke betale til den del af sundhedsreformen, der giver de ansatte ret til at få dækket udgifter til p-piller, sterilisation og andre former for prævention. Medvirkende: Mette Nøhr Claushøj, USA analytiker og forfatter.

 10. Skarpladt kanon markerer ny museumstrend

  Det markerede en ny museumstrend, da en skarpladt kanon fra 1864 i dag blev fyret af mod en kopi af en skibsside fra Fregatten Jylland. Den sønderskudte skibsside skal udstilles på muset Fregatten Jylland i Ebeltoft og give indtryk af, hvilke ødelæggelser datidens våben kunne skabe. For sanselige og dramatiske udstillingsgenstande i naturlig størrelse vinder i disse år frem på bekostning af plancher og tekster, der skal læses. Af Thomas Buhl.

 11. Uranudvinding i Grønland og det globale ansvar

  Uranudvinding i Grønland risikerer at skabe uoverskuelige miljø- og sundhedsproblemer. Mens tidspunktet for udnyttelse af uran fra Kvanefjeldet rykker nærmere, hober de dårlige erfaringer fra andre steder i verden sig op. Derfor har fire miljøorganisationer - tre danske og en grønlandsk - her i eftermiddag inviteret til konference på Christiansborg for at få belyst problemerne. Medvirkende: Helen Caldicott, Australsk børnelæge og atomkraft- og atomvåbenmodstander; Palle Bendtsen, medarrangør af urankonferencen, miljøorganisationen Noah, Friends of the Earth.

Seneste udsendelser

 1. Orientering

  Hidtil har vi stolet på sund fornuft og faktatjek i kampen mod fake news. Men fremover skal vi måske i stedet sætte vores lid til algoritmer og datacentre for at undgå misinformation på nettet. Vi spørger tre forskere, om teknologien kan redde os fra de falske nyheder? Forholdet mellem Tyrkiet og EU er anspændt, efter at Europarådet - hvor Tyrkiet er medlem - i går kritiserede menneskerettighedssituationen i Tyrkiet, og satte Tyrkiet på en særlig overvågningsordning. Vi taler med en ekspert, der mener, at forholdet mellem Tyrkiet og EU er ved et vendepunkt. Og så brugte staten 3,7 milliarder kroner på konsulentydelser i 2016 - en stigning på 20% på blot et enkelt år. Vi spørger, hvad årsagen til stigningen er, og hvad de mange konsulenter bidrager med. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 2. Orientering

  Efter mere end et år mødtes lederne af de Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet i dag. Selvom det går godt i meningsmålingerne for rød blok, så kan det fælles politiske projekt for en ny regering og dens støttepartier være svært at få øje på. Vi spørger partilederne, hvad de egentligt kan blive enige om. De seneste tre uger har serbere i tusindvis demonstreret hver eneste dag i protest mod korrupte politikere og det, demonstranterne kalder diktaturet i Serbien. Demonstrationerne forventes at kulminere i Beograd i aften. Vi er med live fra Beograd. Og så er det danske forsvar blevet ramt af angreb fra russiske hackere de senere år. Vi taler med en IT-sikkerhedsekspert, der mener, at angrebene har vist, at sikkerheden er elendig hos det danske forsvar. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 3. Orientering

  Dansk energipolitik står ved en skillevej. Politisk har vi forpligtet os på en række mål, som vi ikke kommer til at nå, hvis ikke der handles. Men det er ikke mere af det samme, som vi kender, der får os i mål. Det var et af hovedbudskaberne, da Energikommissionens anbefalinger i dag blev fremlagt. Frankrigs næste præsident bliver enten centrumkandidaten Emmanuel Macron eller den højreorienterede Marine Le Pen. Det står klart efter første runde af det franske præsidentvalg i går. Vi spørger, hvad valget af en af de to kandidater vil betyde for Frankrig i EU. Og så er Porsche i færd med at udvikle en elbil, der skal tage kampen op med det amerikanske bilmærke Tesla. Udviklingen mod el går nemlig langsomt på det europæiske marked. Men den tyske bilbranche er ved at vågne op. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering

 4. Orientering

  I morgen går titusindvis af forskere og andre videnskabselskere på gaden verden over som del af den internationale protestbevægelse 'March for Science'. Vi spørger bevægelsens danske talskvinde, om vi virkelig er nået derud, hvor videnskaben står i opposition til det etablerede system? I Venezuela fortsætter de store demonstrationer, der de seneste uger har kostet mindst otte mennesker livet og såret over 100. Oppositionen vil fortsætte demonstrationerne indtil regeringen udskriver valg. Men præsident Maduro har sagt, at han ikke vil rokke sig en tomme og siger, at demonstranterne forsøger at gennemføre et kup under ledelse af USA. Udsigterne til en fredelig løsning er altså fjernere end nogensinde i det kriseramte land. Og så ønsker Dansk Folkeparti at indføre bindende folkeafstemninger på kommunalt niveau. Det vil give det danske folkestyre en vitaminindsprøjtning, mener de. Vi taler med DF og med en forsker, der mener, folkeafstemninger kan være gode, men også blive misbrugt af magthaverne. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

 5. Orientering

  Cirka en halv million danskere har fået ny overenskomst. Og de får en lønstigning på syv procent fordelt over de næste tre år. Til gengæld kan arbejdsgiveren kræve, at lønmodtagerne arbejder en time ekstra om dagen, hvis der er travlt. Vi taler med lønmodtagerne, arbejdsgiverne og dem, der ikke fik deres nej til overenskomsten. I Zimbabwe kan en ny alliance måske true præsident Mugabe, der har siddet tungt på magten i 37 år. Vi spørger, hvor gode oppositionslederen Tsvangirai og forhenværende vicepræsident Mujurus chancer er for at slå Mugabe, og hvordan Mugabe har reageret på den nye trussel. Og så blev Bill O'Reilly - et af de største navne i amerikansk tv - fyret i går efter en lang række anklager om sexchikane. Vi spørger blandt andet til Trumps forhold til O'Reilly, og hvad fyringen vil betyde for Fox News. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/orientering

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

P1 Debat: Er blasfemiparagraffen godt for noget?

PET siger, det er skidt for sikkerheden at afskaffe blasfemiparagraffen. Internationale organisationer siger, at i den globale kamp for ytringsfrihed, sender det forkert signal at beholde den. Skal blasfemiparagraffen beskytte de religiøse følelser eller skærme os andre fra de krænkedes vrede? Kan den overhovedet bruge… Vis mere

Startede klokken 12:15 Slutter klokken 13:03 (Næste: P1 Dokumentar: Bag om dokumentarismen)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Brinkmann på P1: Bioteknologi Fra forskning til forandring Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Platt-form: Morgen quicky med Platt-form Putin lyver ikke, han fortæller en alternativ sandhed Genre: Sjov radio

Søg efter titel