1. P1 Morgen Sendt første gang

  Flere steder i verden har der de seneste dage været uroligheder. I weekenden opstod der uroligheder blandt demonstranter i Etiopien i de to regioner Oromia og Amhara, og det til trods for, at landet er kendt for at have en regering, der holder sin befolkning i et jerngreb. Amnesty International vurderer, at der er op mod 100 dræbte, der er skudt af regeringens sikkerhedsstyrker. Også den pakistanske by, Quette, blev i går ramt af flere blodige angreb. Først blev formanden for provinsens advokatsammenslutning, Bilal Kasi, skudt ned på vej på arbejde, og senere eksploderede en bombe på det hospital, hvor hans lig var blevet bragt til. I P1 Morgen får vi indblik i hændelserne af Holger Bernt Hansen, professor emeritus for Center for Afrikastudier, og Mona Sheikh, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier. Det tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen, vil have statsrevisorerne til at undersøge salget af DONG-aktier til Goldman Sachs yderligere. Baggrunden er, at det amerikanske investeringsselskab på godt to år har fået en fortjeneste på over 100% ved at købe aktier for 8 milliarder kroner i 2013, og da DONG gik på Børsen før sommeren, havde Goldman Sachs tjent 10 milliarder kroner. Denne undersøgelse bakker finansordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen, op om. Lyt med i udsendelsen og hør også om de forfærdelige kår for børn på danske børneinstitutioner i 40'erne og 50'erne, om flourstoffer der hæmmer amning og om voksenmobning, som Borgerservice på P1 ser nærmere på i denne uge.
  www.dr.dk/p1morgen

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 30. marts

Startede Kl. 06:07 - sluttede 08:50

Kontakt P1 Morgen

Indslag

 1. Donald Trump vil sænke skatten

  Skattelettelser, mindre regulering og en mere kritisk tilgang til de lande USA handler med. Det er grundelementerne i Donald Trumps økonomiske politik. Det sagde den republikanske præsidentkandidat i aftes i byen Detroit i en stor tale netop om, hvordan han vil skabe vækst og arbejdspladser i USA, hvis han vinder det Hvide Hus til november. Medvirkende: Johannes Langkilde, DR’s USA-korrespondent.

 2. Borgerservice på P1: Når voksne mobber

  P1's Borgerserviceredaktion er tilbage efter ferien og tager i dag hul på et nyt tema. Både her i P1 Morgen og på redaktionens Facebookside sætter Borgerservice fra i dag fokus på mobning på arbejdet. Knap hver tiende dansker har oplevet at blive mobbet på arbejdet, og endnu flere har været vidne til, at en kollega blev mobbet. Af: Jais Nørgaard og Mikkel Krause, Borgerserviceredaktionen på P1.

 3. Uroligheder i Etiopien

  Det afrikanske land Etiopien er kendt for en regering, der holder sin befolkning i et jerngreb. Men i weekenden opstod der uroligheder i to af landets regioner, Oromia og Amhara. Amnesty International vurderer, at der er op mod 100 dræbte, der er skudt af regeringens sikkerhedsstyrker. Medvirkende: Holger Bernt Hansen, professor emeritus, Center for Afrikastudier, Københavns Universitet.

 4. Førerløse lastbiler på vejene er ikke uvirkelige

  Om mellem 5 og 10 år vil vi se førerløse lastbiler på vejene, siger direktøren i en dansk transportvirksomhed. Samtidigt reklamerer chefen for Tesla om en ny stor nyhed til vinter, og alle tror, at bilproducenten har en selvkørende bil på trapperne. Medvirkende: Bjørn Godske, journalist og ingeniør.

 5. Nyt videncenter om madspild åbner

  Der findes efterhånden rigtig meget viden og forskellige initiativer mod madspild. Det skal alt sammen samles hos Videncenter om Madspild, så interesserede kan finde den viden de søger. Derudover skal videncenteret bidrage til mindre spild af mad med undervisning, årlige publikationer og forskning. Medvirkende: Esther Kristensen, vidensansvarlig for Nationalt Videncenter om Madspild.

 6. Japans kejser Akihito takker snart af

  I går meddelte den japanske kejser Akihito, at han af helbredsmæssige årsager ønsker at træde ned fra tronen og overlade den til sønnen, kronprins Naruhito. Han sagde det ikke direkte, fordi det kræver en lovændring, og at det derfor er op til regeringen at foranstalte skiftet. Medvirkende: Marie Højlund Roesgaard, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale studier, Københavns Universitet og med særlig indsigt i Japans moderne samfund.

 7. Sejleren Jonas Høgh Christensen deltager i sit OL nummer fire

  OL’s sejlsports-discipliner går for alvor i gang i dag, når finnjollerne skal en tur på vandet. Danmarks mandlige deltager i dén konkurrence er Jonas Høgh Christensen, og han er bestemt ikke uvant med OL. Medvirkende: Jonas Høgh Christensen, OL-deltager.

 8. Satire: Policy-Enheden er tilbage fra ferie

  Medvirkende: Per Helge Sørensen; Neel Rønholt. Produktion og teknik: Gianna Giacomello.

 9. Flere blodige angreb ryster den pakistanske by Quetta

  I byen Quetta i Pakistan blev først blev formanden for provinsens advokatsammenslutning, Bilal Kasi, skudt ned på vej på arbejde, og senere eksploderede en bombe på det hospital, hvor hans lig var blevet bragt til. Her blev mindst 70 mennesker dræbt, heriblandt flere end 30 af advokatens kolleger, familie og venner. Medvirkende: Mona Sheikh, seniorforsker, Dansk institut for Internationale Studier.

 10. Aaen: DONG-salget bør undersøges

  Man kunne kalde dette indslag for "Historien der ikke vil dø", da det nemlig handler om statens salg af DONG-aktier til det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs i 2014. Nu opfordrer det tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Frank Aaen statsrevisorerne om at undersøge sagen yderligere. Det vil statsrevisorerne så tage stilling til senere i dag. Medvirkende: Frank Aaen, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten.

 11. Borgerservice på P1: Når voksne mobber

  P1's Borgerserviceredaktion er tilbage efter ferien og tager i dag hul på et nyt tema. Både her i P1 Morgen og på redaktionens Facebookside sætter Borgerservice fra i dag fokus på mobning på arbejdet. Knap hver tiende dansker har oplevet at blive mobbet på arbejdet, og endnu flere har været vidne til, at en kollega blev mobbet. Af: Jais Nørgaard og Mikkel Krause, Borgerserviceredaktionen på P1.

 12. Præsidentmøde: En ny begyndelse mellem Tyrkiet og Rusland, siger Erdogan

  Den tyrkiske præsident Erdogan håber på en frisk start, når han i dag mødes med den russiske præsident Putin. De to lande har haft et anspændt forhold siden sidste efterår, hvor tyrkiske militær skød et russisk kampfly ned. Men måske de to herrer kan lægge det bag sig. Medvirkende: Flemming Splidsboel, seniorforsker, DIIS.

 13. Banker og butikskæder vil have adgang til flere data om vores indkøbsvaner

  Banker og butikskæder vil gerne have adgang til flere af vores personlige data, som f.eks. hvad vi køber og hvor. Årsagen er, at de vil kunne lave mere direkte markedsføring og udvikle nye produkter. Det kræver en ændring af Betalingstjenesteloven, som Forbrugerrådet advarer mod, fordi det som kunde og forbruger vil være nærmest umuligt at melde fra. Medvirkende: Vagn Jelsøe, vicedirektør, Forbrugerrådet Tænk; Henrik Lundgaard Sedenmark, chefkonsulent, Dansk Erhverv.

 14. Uroligheder i Etiopien

  Det afrikanske land Etiopien er kendt for en regering, der holder sin befolkning i et jerngreb. Men i weekenden opstod der uroligheder i to af landets regioner, Oromia og Amhara. Amnesty International vurderer, at der er op mod 100 dræbte, der er skudt af regeringens sikkerhedsstyrker. Medvirkende: Holger Bernt Hansen, professor emeritus, Center for Afrikastudier, Københavns Universitet.

 15. Trump forsøger sig med skattelettelser

  Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump har haft nogle dårlige uger i meningsmålingerne, men det forsøger han at vende nu. Blandt andet ved at lancere et økonomisk program, som skal få USA på fode igen. Medvirkende: Steffen Gram, DR's internationale korrespondent.

 16. "Den Grønne Imperialist" - en ukendt verdensdansker

  En ny programserie på P1 dykker ned i historien om den danske jøde, naturhistoriker og leder af Calcuttas Botaniske Have, Nathaniel Wallich. Herhjemme er han vist kun kendt i en snæver kreds af botanikere, men ude i verden er det anderledes. Medvirkende: Frank Esmann, tilrettelægger af programserien Den Grønne Imperialist på P1.

 17. Fluorstoffer hæmmer amning

  Fluorstoffer findes i vores møbler, vores tøj, vores stegepander og den emballage vores mad er pakket ind i. Fluorstofferne er dog skadelige, og ny forskning tyder på, at grænseværdierne for dem er sat alt for højt. Måske 100 gange for højt, siger den anerkendte professor Philippe Grandjean, der arbejder for både Harvard og Syddansk Universitet, og i øvrigt selv har været med til at fastsætte de grænseværdier, der gælder nu. Medvirkende: Amalie Timmermann, kandidat i folkesundhedsvidenskab, SDU.

 18. Borgerservice på P1: Når voksne mobber

  Borgerserviceredaktion er tilbage efter ferien og tager i dag hul på et nyt tema. Både her i P1 Morgen og på redaktionens Facebook-side sætter Borgerservice fra i dag fokus på mobning på arbejdet. Knap hver tiende dansker har oplevet at blive mobbet på arbejdet, og endnu flere har været vidne til, at en kollega blev mobbet. Medvirkende: Annie Høgh, professor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

 19. Ny bog fortæller skrækhistorier fra endnu en dansk børneinstitution

  Vi har hørt de forfærdelige historier fra drengehjemmet Godhavn i Tisvilde, men en ny bog fortæller nu om lige så slemme kår på en anden børneinstitution, også i Nordsjælland. Men hvorfor blev børn behandlet så dårligt på danske børneinstitutioner i 40’erne og 50’erne? Medvirkende: Kjeld Damgaard, lokalhistoriker og forfatter til bogen "Børnesanatoriet i Boderne"; Ning de Coninck-Smith, professor MSO i barndoms- og skolehistorie, DPU.

 20. Ekspert: Forbrugere vil have kontrol med egne data

  Dansk erhvervsliv vil have lov til at bruge vores betalingsoplysninger til mere målrettet markedsføring. Men spørgsmålet er, om forbrugerne er interesserede i det. Medvirkende: Pernille Tranberg, rådgiver virksomheder og myndigheder inden for dataetik.

 21. Voldtægtssag ankes i dag

  Tre unge mænd blev i april frifundet for anklager om voldtægt af en 17-årig pige til en fest. Afgørelsen vakte stor opsigt, for pigen havde fået en del at drikke, manglede insulin og var ikke i stand til at sige fra. Frifindelsen førte til demonstrationer i hele landet og flere fra politiet kritiserede afgørelsen. Medvirkende: Trine Maria Ilsøe, DR's retskorrespondent.

 22. Flere blodige angreb ryster den pakistanske by Quetta

  I byen Quetta i Pakistan blev først blev formanden for provinsens advokatsammenslutning, Bilal Kasi, skudt ned på vej på arbejde, og senere eksploderede en bombe på det hospital, hvor hans lig var blevet bragt til. Her blev mindst 70 mennesker dræbt, heriblandt flere end 30 af advokatens kolleger, familie og venner. Medvirkende: Mona Sheikh, seniorforsker, Dansk institut for Internationale Studier.

 23. DONG-salget bør undersøges

  Det tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Frank Aaen vil have statsrevisorerne til at undersøge salget af DONG-aktier til Goldman Sachs yderligere. Baggrunden er, at det amerikanske investeringsselskab på godt to år har fået en fortjeneste på over 100% ved at købe aktier for 8 milliarder kroner i 2013, og da DONG gik på Børsen før sommeren, havde Goldman Sachs tjent 10 milliarder kroner. Medvirkende: Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører, SF.

 24. Grøn guldbasse er en de smukkeste biller

  Skarnbasse, møgbille, eghjort, næsehornsbille og oldenborre. Det er dyr der alle har det tilfælles, at de er torbister. I den familie er også den Grønne Guldbasse. Og lige præcis dén er en af de allersmukkeste. Medvirkende: Ole Laursen, Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste.

 25. Satire: Policy-Enheden er tilbage fra ferie

  Medvirkende: Per Helge Sørensen; Neel Rønholt. Produktion og teknik: Gianna Giacomello.

Seneste udsendelser

 1. P1 Morgen

  Stamcelleforskning, hvor man kunstigt opdyrker stamceller og så sprøjter dem ind i patienten, har haft det problem, at det tager lang tid at dyrke de helt rigtige celler frem. Den nød er man godt på vej til at have knækket på Rigshospitalet. Her viser et forsøg gode tegn på, at man inden for få år vil kunne behandle kranspulsåresygdomme med stamceller. Vi har Jens Kastrup, leder af Kardiologisk Stamcellecenter på Rigshospitalet i studiet til at fortælle mere om det. Vi sætter også fokus på Irak, hvor Amnesty International anklager den amerikansk ledede koalition i Mosul i Irak for ikke at beskytte civile. Anklagen kommer efter at mellem 150 og 250 civile blev dræbt i et luftangreb den 17. marts. Det amerikanske militær anerkender, at det er sket, og er selv i gang med en undersøgelse. Amnesty International mener, der kan være tale om en krigsforbrydelse, for det er "overdreven brug af magt" og "vilkårlige angreb" ifølge folkeretten. Vi skal også høre om Mågen Mogens. For 27. år i træk er stormmågen Mogens vendt tilbage til vores naturvejleder Jens Kofoeds hønsehustag. Om vinteren bor Mogens i Bretagne. Og hvert år i marts vender han tilbage til Melsted på Bornholm for sammen med sin kone at sætte et kuld unger i verden. www.dr.dk/p1morgen

 2. P1 Morgen

  En af morgenens store historier handler om det russiske selskab Nord Stream 2, som i denne uge afleverer en ansøgning om at føre russisk gas gennem dansk farvand. Selskabet vil have lov til at føre endnu mere gas fra Rusland til det vesteuropæiske marked. Skal Danmark sige ja eller nej? Det spørger vi Martin Lidegaard og Søren Espersen om. Derudover gør Flemming Splidsboel, seniorforsker hos DIIS, os klogere på, hvilke konsekvenser en sådan aftale kan få. En stor portion af de 12,3 milliarder kroner, som Danmark og SKAT er blevet svindlet for, er landet i såkaldte enkeltmandspensionsordninger i USA. Det kan være godt nyt, for så er der en chance for, at vi kan få nogle af pengene tilbage. Vi har Thomas Svaneborg, DR's erhvervskorrespondent, med os i studiet for bl.a. at svare på, hvad de amerikanske myndigheder gør ved sagen. Hør i udsendelsen også om en ny, almen højskole i Roskilde og om tilfældelige mutationsfejl i vores celler, som er årsag til mere end hver anden kræftsygdom. www.dr.dk/p1morgen

 3. P1 Morgen

  Socialistisk Folkeparti holder i denne weekend landsmøde i Odense. Et landsmøde, som følger efter Özlem Cekics farvel til partiet. Udlændingepolitik kommer til at fylde meget på mødet, hvos P1 Morgens reporter Morten Kaus rapporterer fra i løbet af morgenen. I går fortalte TV Avisen, at mindst 19 danske patienter aldrig skulle have stolet på det svar, de fik fra hospitalet - da de blev undersøgt for arvelig brystkræft. Undersøgelsen kortlægger om der er fejl i de såkaldte BRCA-gener, der indebærer at man har op til 80 procents risiko for at få brystkræft og op til 50 procents risiko for at få kræft i æggestokkene. Beskeden til de 19 patienter fra Herlev Hospital, som stod for undersøgelsen, var at der ikke var fundet fejl i deres BRCA-gener. Men faktisk var de prøver, som hospitalet stod med i hånden, positive. Der var fejl i generne. De medarbejdere, som læste dem, læste dem bare forkert. Hør også om Lars Løkkes travle uge, vandslugende fødevarer, bandepakken og naturligvis meget mere i lørdagsudgaven af P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 4. P1 Morgen

  Har vi vænnet os til, at terror er hverdag? Det spørgsmål går igen i dagens P1 Morgen-udsendelse, hvor vi med udgangspunkt i onsdagens terrorangreb mod London undersøger, om terror er blevet rutine i Europa og hvad det gør ved os i hverdagen. Om det snakker vi bl.a. med konsulent i Forsvarsakademiet, David Vestenskov, og leder af Krisepsykologisk Klinik på Rigshospitalet, Anders Korsgaard Christensen. Hvis det står til anklageren i den såkaldte Kundbysag, skal den 17-årige pige, der er sagens hovedperson, idømmes forvaring på ubestemt tid. Den nu 17-årige pige er tiltalt for forsøg på terror, og et flertal i Retslægerådet har udtalt, at pigen ikke er egnet til almindelig straf, og at hun kan være til fare for sine omgivelser. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi. Vi taler med en forsvarsadvokat, der mener, at det er en fortsættelse af bestræbelserne på at få flere idømt forvaring - og i længere tid. Hør også om en ny, stor undersøgelse fra Aalborg Universitet lavet blandt mere end 3.000 plejefamilier, der viser, at mange af de plejebørn der kommer ud i den almindelige familiepleje, har tunge og komplekse problemer. www.dr.dk/p1morgen

 5. P1 Morgen

  Oprør fra udkanten: Ny rapport kortlægger folketingsvalget 2015. Det politiske danmarkskort er mere polariseret end nogensinde tidligere. Det viser en ny stor undersøgelse af folketingsvalget 2015. De store danske banker tager ikke kontrollen med hvidvaskning af penge alvorligt. Berlingske Business har de seneste dage afdækket, at milliarder af kroner er blevet hvidvasket gennem danske banker i Østeuropa. Danske Bank har alene hvidvasket 7 milliarder kroner gennem en filial i Estland. Vi spørger Berlingske Business' redaktør, hvorfor bankerne - her 7-8 år efter finanskrisen - endnu ikke fører ordentlig kontrol med deres kunder. Store magter som USA; Rusland og Kina har rumprogrammer... Og nu får Aarhus også ét... På Aarhus universitet går man nu i gang med at bygge en nano-satellit, som bliver sendt op til den internationale rumstation ISS senere på året. Hvad kan Aarhus Universitet få ud af at have en satellit i rummet, dét og meget mere kan du høre i dagens P1 Morgen www.dr.dk/p1morgen

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Tidsånd: Slaveøer til salg

Lørdag er det 100 år siden at vi solgte De Vestindiske øer til USA. Det har givet anledning til selverkendelse og skam over fortidens behandling af slaverne. Men var fejlen i virkeligheden, at vi solgte øerne? Var problemet med imperialismen i virkeligheden, at den aldrig fik mulighed for at fuldføre sit projekt? Vært… Vis mere

Startede klokken 09:05 Slutter klokken 10:03 (Næste: Kejser: Døden taler vi ikke om!)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Platt-form Danmarks Kanonen - Kønsligestilling Genre: Sjov radio

Søg efter titel