1. P1 Morgen Sendt første gang

  Flere steder i verden har der de seneste dage været uroligheder. I weekenden opstod der uroligheder blandt demonstranter i Etiopien i de to regioner Oromia og Amhara, og det til trods for, at landet er kendt for at have en regering, der holder sin befolkning i et jerngreb. Amnesty International vurderer, at der er op mod 100 dræbte, der er skudt af regeringens sikkerhedsstyrker. Også den pakistanske by, Quette, blev i går ramt af flere blodige angreb. Først blev formanden for provinsens advokatsammenslutning, Bilal Kasi, skudt ned på vej på arbejde, og senere eksploderede en bombe på det hospital, hvor hans lig var blevet bragt til. I P1 Morgen får vi indblik i hændelserne af Holger Bernt Hansen, professor emeritus for Center for Afrikastudier, og Mona Sheikh, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier. Det tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen, vil have statsrevisorerne til at undersøge salget af DONG-aktier til Goldman Sachs yderligere. Baggrunden er, at det amerikanske investeringsselskab på godt to år har fået en fortjeneste på over 100% ved at købe aktier for 8 milliarder kroner i 2013, og da DONG gik på Børsen før sommeren, havde Goldman Sachs tjent 10 milliarder kroner. Denne undersøgelse bakker finansordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen, op om. Lyt med i udsendelsen og hør også om de forfærdelige kår for børn på danske børneinstitutioner i 40'erne og 50'erne, om flourstoffer der hæmmer amning og om voksenmobning, som Borgerservice på P1 ser nærmere på i denne uge.
  www.dr.dk/p1morgen

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 26. maj

Startede Kl. 06:07 - sluttede 08:50

Kontakt P1 Morgen

Indslag

 1. Donald Trump vil sænke skatten

  Skattelettelser, mindre regulering og en mere kritisk tilgang til de lande USA handler med. Det er grundelementerne i Donald Trumps økonomiske politik. Det sagde den republikanske præsidentkandidat i aftes i byen Detroit i en stor tale netop om, hvordan han vil skabe vækst og arbejdspladser i USA, hvis han vinder det Hvide Hus til november. Medvirkende: Johannes Langkilde, DR’s USA-korrespondent.

 2. Borgerservice på P1: Når voksne mobber

  P1's Borgerserviceredaktion er tilbage efter ferien og tager i dag hul på et nyt tema. Både her i P1 Morgen og på redaktionens Facebookside sætter Borgerservice fra i dag fokus på mobning på arbejdet. Knap hver tiende dansker har oplevet at blive mobbet på arbejdet, og endnu flere har været vidne til, at en kollega blev mobbet. Af: Jais Nørgaard og Mikkel Krause, Borgerserviceredaktionen på P1.

 3. Uroligheder i Etiopien

  Det afrikanske land Etiopien er kendt for en regering, der holder sin befolkning i et jerngreb. Men i weekenden opstod der uroligheder i to af landets regioner, Oromia og Amhara. Amnesty International vurderer, at der er op mod 100 dræbte, der er skudt af regeringens sikkerhedsstyrker. Medvirkende: Holger Bernt Hansen, professor emeritus, Center for Afrikastudier, Københavns Universitet.

 4. Førerløse lastbiler på vejene er ikke uvirkelige

  Om mellem 5 og 10 år vil vi se førerløse lastbiler på vejene, siger direktøren i en dansk transportvirksomhed. Samtidigt reklamerer chefen for Tesla om en ny stor nyhed til vinter, og alle tror, at bilproducenten har en selvkørende bil på trapperne. Medvirkende: Bjørn Godske, journalist og ingeniør.

 5. Nyt videncenter om madspild åbner

  Der findes efterhånden rigtig meget viden og forskellige initiativer mod madspild. Det skal alt sammen samles hos Videncenter om Madspild, så interesserede kan finde den viden de søger. Derudover skal videncenteret bidrage til mindre spild af mad med undervisning, årlige publikationer og forskning. Medvirkende: Esther Kristensen, vidensansvarlig for Nationalt Videncenter om Madspild.

 6. Japans kejser Akihito takker snart af

  I går meddelte den japanske kejser Akihito, at han af helbredsmæssige årsager ønsker at træde ned fra tronen og overlade den til sønnen, kronprins Naruhito. Han sagde det ikke direkte, fordi det kræver en lovændring, og at det derfor er op til regeringen at foranstalte skiftet. Medvirkende: Marie Højlund Roesgaard, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale studier, Københavns Universitet og med særlig indsigt i Japans moderne samfund.

 7. Sejleren Jonas Høgh Christensen deltager i sit OL nummer fire

  OL’s sejlsports-discipliner går for alvor i gang i dag, når finnjollerne skal en tur på vandet. Danmarks mandlige deltager i dén konkurrence er Jonas Høgh Christensen, og han er bestemt ikke uvant med OL. Medvirkende: Jonas Høgh Christensen, OL-deltager.

 8. Satire: Policy-Enheden er tilbage fra ferie

  Medvirkende: Per Helge Sørensen; Neel Rønholt. Produktion og teknik: Gianna Giacomello.

 9. Flere blodige angreb ryster den pakistanske by Quetta

  I byen Quetta i Pakistan blev først blev formanden for provinsens advokatsammenslutning, Bilal Kasi, skudt ned på vej på arbejde, og senere eksploderede en bombe på det hospital, hvor hans lig var blevet bragt til. Her blev mindst 70 mennesker dræbt, heriblandt flere end 30 af advokatens kolleger, familie og venner. Medvirkende: Mona Sheikh, seniorforsker, Dansk institut for Internationale Studier.

 10. Aaen: DONG-salget bør undersøges

  Man kunne kalde dette indslag for "Historien der ikke vil dø", da det nemlig handler om statens salg af DONG-aktier til det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs i 2014. Nu opfordrer det tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Frank Aaen statsrevisorerne om at undersøge sagen yderligere. Det vil statsrevisorerne så tage stilling til senere i dag. Medvirkende: Frank Aaen, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten.

 11. Borgerservice på P1: Når voksne mobber

  P1's Borgerserviceredaktion er tilbage efter ferien og tager i dag hul på et nyt tema. Både her i P1 Morgen og på redaktionens Facebookside sætter Borgerservice fra i dag fokus på mobning på arbejdet. Knap hver tiende dansker har oplevet at blive mobbet på arbejdet, og endnu flere har været vidne til, at en kollega blev mobbet. Af: Jais Nørgaard og Mikkel Krause, Borgerserviceredaktionen på P1.

 12. Præsidentmøde: En ny begyndelse mellem Tyrkiet og Rusland, siger Erdogan

  Den tyrkiske præsident Erdogan håber på en frisk start, når han i dag mødes med den russiske præsident Putin. De to lande har haft et anspændt forhold siden sidste efterår, hvor tyrkiske militær skød et russisk kampfly ned. Men måske de to herrer kan lægge det bag sig. Medvirkende: Flemming Splidsboel, seniorforsker, DIIS.

 13. Banker og butikskæder vil have adgang til flere data om vores indkøbsvaner

  Banker og butikskæder vil gerne have adgang til flere af vores personlige data, som f.eks. hvad vi køber og hvor. Årsagen er, at de vil kunne lave mere direkte markedsføring og udvikle nye produkter. Det kræver en ændring af Betalingstjenesteloven, som Forbrugerrådet advarer mod, fordi det som kunde og forbruger vil være nærmest umuligt at melde fra. Medvirkende: Vagn Jelsøe, vicedirektør, Forbrugerrådet Tænk; Henrik Lundgaard Sedenmark, chefkonsulent, Dansk Erhverv.

 14. Uroligheder i Etiopien

  Det afrikanske land Etiopien er kendt for en regering, der holder sin befolkning i et jerngreb. Men i weekenden opstod der uroligheder i to af landets regioner, Oromia og Amhara. Amnesty International vurderer, at der er op mod 100 dræbte, der er skudt af regeringens sikkerhedsstyrker. Medvirkende: Holger Bernt Hansen, professor emeritus, Center for Afrikastudier, Københavns Universitet.

 15. Trump forsøger sig med skattelettelser

  Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump har haft nogle dårlige uger i meningsmålingerne, men det forsøger han at vende nu. Blandt andet ved at lancere et økonomisk program, som skal få USA på fode igen. Medvirkende: Steffen Gram, DR's internationale korrespondent.

 16. "Den Grønne Imperialist" - en ukendt verdensdansker

  En ny programserie på P1 dykker ned i historien om den danske jøde, naturhistoriker og leder af Calcuttas Botaniske Have, Nathaniel Wallich. Herhjemme er han vist kun kendt i en snæver kreds af botanikere, men ude i verden er det anderledes. Medvirkende: Frank Esmann, tilrettelægger af programserien Den Grønne Imperialist på P1.

 17. Fluorstoffer hæmmer amning

  Fluorstoffer findes i vores møbler, vores tøj, vores stegepander og den emballage vores mad er pakket ind i. Fluorstofferne er dog skadelige, og ny forskning tyder på, at grænseværdierne for dem er sat alt for højt. Måske 100 gange for højt, siger den anerkendte professor Philippe Grandjean, der arbejder for både Harvard og Syddansk Universitet, og i øvrigt selv har været med til at fastsætte de grænseværdier, der gælder nu. Medvirkende: Amalie Timmermann, kandidat i folkesundhedsvidenskab, SDU.

 18. Borgerservice på P1: Når voksne mobber

  Borgerserviceredaktion er tilbage efter ferien og tager i dag hul på et nyt tema. Både her i P1 Morgen og på redaktionens Facebook-side sætter Borgerservice fra i dag fokus på mobning på arbejdet. Knap hver tiende dansker har oplevet at blive mobbet på arbejdet, og endnu flere har været vidne til, at en kollega blev mobbet. Medvirkende: Annie Høgh, professor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

 19. Ny bog fortæller skrækhistorier fra endnu en dansk børneinstitution

  Vi har hørt de forfærdelige historier fra drengehjemmet Godhavn i Tisvilde, men en ny bog fortæller nu om lige så slemme kår på en anden børneinstitution, også i Nordsjælland. Men hvorfor blev børn behandlet så dårligt på danske børneinstitutioner i 40’erne og 50’erne? Medvirkende: Kjeld Damgaard, lokalhistoriker og forfatter til bogen "Børnesanatoriet i Boderne"; Ning de Coninck-Smith, professor MSO i barndoms- og skolehistorie, DPU.

 20. Ekspert: Forbrugere vil have kontrol med egne data

  Dansk erhvervsliv vil have lov til at bruge vores betalingsoplysninger til mere målrettet markedsføring. Men spørgsmålet er, om forbrugerne er interesserede i det. Medvirkende: Pernille Tranberg, rådgiver virksomheder og myndigheder inden for dataetik.

 21. Voldtægtssag ankes i dag

  Tre unge mænd blev i april frifundet for anklager om voldtægt af en 17-årig pige til en fest. Afgørelsen vakte stor opsigt, for pigen havde fået en del at drikke, manglede insulin og var ikke i stand til at sige fra. Frifindelsen førte til demonstrationer i hele landet og flere fra politiet kritiserede afgørelsen. Medvirkende: Trine Maria Ilsøe, DR's retskorrespondent.

 22. Flere blodige angreb ryster den pakistanske by Quetta

  I byen Quetta i Pakistan blev først blev formanden for provinsens advokatsammenslutning, Bilal Kasi, skudt ned på vej på arbejde, og senere eksploderede en bombe på det hospital, hvor hans lig var blevet bragt til. Her blev mindst 70 mennesker dræbt, heriblandt flere end 30 af advokatens kolleger, familie og venner. Medvirkende: Mona Sheikh, seniorforsker, Dansk institut for Internationale Studier.

 23. DONG-salget bør undersøges

  Det tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Frank Aaen vil have statsrevisorerne til at undersøge salget af DONG-aktier til Goldman Sachs yderligere. Baggrunden er, at det amerikanske investeringsselskab på godt to år har fået en fortjeneste på over 100% ved at købe aktier for 8 milliarder kroner i 2013, og da DONG gik på Børsen før sommeren, havde Goldman Sachs tjent 10 milliarder kroner. Medvirkende: Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører, SF.

 24. Grøn guldbasse er en de smukkeste biller

  Skarnbasse, møgbille, eghjort, næsehornsbille og oldenborre. Det er dyr der alle har det tilfælles, at de er torbister. I den familie er også den Grønne Guldbasse. Og lige præcis dén er en af de allersmukkeste. Medvirkende: Ole Laursen, Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste.

 25. Satire: Policy-Enheden er tilbage fra ferie

  Medvirkende: Per Helge Sørensen; Neel Rønholt. Produktion og teknik: Gianna Giacomello.

Seneste udsendelser

 1. P1 Morgen

  Theresa May gav sent i aftes en opdatering om gerningsmanden bag mandagens terrorangreb i Manchester. "Gerningsmanden var den 22-årige Salman Ramadan Abedi, der er født og opvokset i Storbritannien", fortalte premierminister Theresa May. Og så fortalte hun, at myndigheder stadig undersøger om han handlede på egen hånd eller om der er flere personer, der er involveret. May slog fast, at de britiske efterretningstjenester frygter at risikoen for yderligere terrorangreb er overhængende, og derfor har man besluttet at hæve trusselniveauet fra alvorligt til kritisk. P1 Morgen vender situationen i Manchester med bl.a. Lars Erslev, seniorforsker i international sikkerhed ved DIIS, og korrespondent Anna Gaarslev som befinder sig i byen. Vi kommer også forbi Vatikanet denne morgen: Selvom præsident Trump og Pave Frans flere gange verbalt har langet ud efter hinanden, så har de flere ting tilfælles. De er outsidere, valgt til at rydde op og de har begge et modstræbende embedsværk at arbejde med. De mødes for første gang i vatikanet her til morgen. Hør mere i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 2. P1 Morgen

  I dagens program har vi fokus på angrebet i Manchester, med øjenvidneberetninger og analyser af situationen. Men vi har også andre ting på programmet: Ny metode til at teste mænd for kræft i prostata er på vej. Forskere på Aarhus Universitet er i gang med at afprøve en ny urintest, som de håber vil betyde, at færre mænd er nødt til at få taget en ubehagelig prostatabiopsi for at få afgjort, om de har prostatakræft eller ej. Vi skal også forbi mødelokalet. Topledere synes selv, at de bruger alt for lang tid på unyttige møder. Næsten 17 timers møde om ugen er ikke produktivt, lyder deres egne svar i en undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation. www.dr.dk/p1morgen

 3. P1 Morgen

  Regeringens erklærede mål om allerede fra 2025 at hæve pensionsalderen med seks måneder fra 67 til 67,5 år er annulleret. 3F glæder sig over den melding, mens Cepos og Dansk Erhverv ærgrer sig over beslutningen. Vi taler med alle tre parter. Vi taler også med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om, hvorfor de ikke vil stemme for regeringens mål om at hæve pensionsalderen med et halv år allerede fra 2025. I dag - den 22. maj - er det Yemens nationaldag. Men landets indbyggere har ikke ret meget at fejre. Yemen har nemlig i flere år været hærget af borgerkrig, og maden er nu så sparsom, at landet befinder sig på kanten af hungersnød. Dertil kommer endnu et udbrud af kolera. Ifølge FN er Yemen ramt af den alvorligste humanitære katastrofe i verden lige nu - vel at mærke en menneskeskabt situation. Vi taler med en kender af Yemen. Som vi har fortalt flere gange her i DR, døde den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund for 1½ år siden af meningitis. Flere gange i løbet af få timer afviste flere læger, at der var tale om meningitis - selvom forældrene til den 16-årige flere gange nævnte, at det kunne være en mulighed. Chefen for tilsynet i Styrelsen for Patientsikkerhed er ude med skarp kritik af Herlev Hospital for ikke at have styr på behandlingen af børn og unge med symptomer på meningitis. www.dr.dk/p1morgen

 4. P1 Morgen

  Der er så mange patienter på sygehusene rundt omkring i landet, at der tænkes nyt for at undgå, at patienter ligger på gangene. Derfor benytter flere regioner såkaldte lånesenge - sengepladser, der står på andre afdelinger med bedre plads end dem, patienten egentlig skal ligge på. Så kommer patienterne væk fra gangene, men ligger i stedet på afdelinger, der har et andet plejeområde og dermed andre kompetencer end der hvor patienterne egentligt burde ligge. I går kunne 55 millioner iranere vælge mellem 4 kandidater, der stillede op til at blive landets nye præsident - ifølge det iranske indenrigsministerium er 26 millioner stemmer talt op - og præsident Rouhani fører med 14,6 millioner stemmer, mens hans nærmeste konkurrent, den konservative Ebrahim Raisi, har fået 10,1 millioner stemmer indtil videre. Hvis ikke en af kandidaterne opnår 50 pct. af stemmerne, så skal de i en valgrunde to. I denne uge foreslog Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at en undersøgelseskommission skal kortlægge skandalerne i SKAT. Et bredt politisk flertal udenom regeringen er enige om, at alle skandalerne om blandt andet ulovlige ejendomsskatter, forkerte ejendomsvurderinger, svindel med udbytteskat og kollaps i gældsinddrivelsen nu skal undersøges. Moralens vogtere i form af fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen og borgerlig debattør m.m. Søren Hviid Pedersen debatterer skattekommission i studiet denne morgen. Hør mere i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 5. P1 Morgen

  Morgenen igennem taler vi om dagens valg i Iran, hvor vi skal høre fra flere herboende Iranere, om hvad de stemmer på, og hvad de to kandidater står for. Og så står Lea Korsgaard, chefredaktør på den digitale avis, Zetland, står bag en ny minibog - en mediebruger-manual til løgnens tidsalder, som undertitlen lyder. Men hvorfor er det nødvendigt med en manual for at navigere i medierne, det kan du høre om i dagens P1 Morgen. I næste uge er der premiere på Kulturhovedstaden Aarhus' største begivenhed, teaterstykket om vikingehelten Røde Orm. Det er en action fyldt fortælling med store slag og tvekampe, men det er også en historie om, hvordan Røde Orm og hans allierede kommer frem i verden ved at være nysgerrige overfor andre kulturer og have et pragmatisk forhold til religion, dét og meget mere tager vi under kærlig behandling, i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Hjernekassen på P1: Fortælling

Hvad gør en fortælling god og fængslende? Hvordan opbygger man en god fortælling? Og hvordan bruger man fortællinger i dagens Danmark? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 6. marts).

Startede klokken 22:03 Slutter klokken 23:03 (Næste: De sidste fanger i Vridsløse)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Baglandet: I Hanstholm taler man ikke om penge 1:2 havnens fiskeauktion satte sidste år rekord i omsætningen med 750 millioner Genre: Perspektiv

Søg efter titel