1. P1 Morgen Sendt første gang

  I lørdagens P1 Morgen kan du bl.a. blive klogere på, hvad det som formand for Folketinget er tilladt at sige, på Københavns nye kirke og på Sverige som det første kontantløse land i hele verden. Ugen igennem har flere og flere kritiseret Folketingets formand Pia Kjærsgaard, efter at hun i DR2-programmet "Debatten" kaldte EU-Parlamentet for en rotterede. Men spørgsmålet er, om man kan sige det, når man er Folketingets formand? I studiet har vi besøg af Flemming Juul Christiansen, lektor i politologi, og Kaare R. Skou, der er journalist og forfatter til bøger om Folketinget og folkestyre. For første gang i 27 år skal København have en ny kirke. Den skal åbne i 2019 og kommer til at ligge i Sydhavn, hvor der er opstået et stort nyt boligområde og flere boliger, og mennesker, er på vej. En arkitekt og en menighedsrådsformand fortæller os om den nye kirke. Sverige ser ud til at blive det første kontantløse land i verden. Det skriver det svenske videnskabsmagasin KTH Magazine, og det ligger ikke så langt ude i fremtiden, som man skulle tro. Men om 15 år forudser de, at Sverige er helt fri for mønter og sedler. Andre mener, at det bliver endnu tidligere. Det forklarer Jan Damsgaard, professor i digitalisering og IT, os nærmere om. Derudover kan du i udsendelsen høre Johan Olsen snakke om 2. sæson af programmet "Store Danske Videnskabsfolk" og en historiker og forfatter snakke om turberkulosedøden, der var den fineste død i 1800-tallet.
  www.dr.dk/p1morgen

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I dag d.24. april

Startede Kl. 06:07 - sluttede 09:00

Kontakt P1 Morgen

Indslag

 1. Hvad gør man for at profilere sig?

  I dag sætter vi fokus på valget til kongressen USA’s lovgivende forsamling. Hvis sammensætning betyder ikke så lidt for hvad en præsident kan og ikke kan få gennemført. Samtidig med at amerikanerne i morgen vælger deres nye præsident skal de også vælge 35 medlemmer af Senatet og 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus på Capital Hill i Washington. I Florida, en af de såkaldte svingstater, hvor der er reel spænding om det bliver demokrater eller republikanere der løber med flertallet. Her er en af kandidaterne til et sæde i repræsentanternes hus republikaneren Carlos Curbelo. Medvirkende: Karsten Ulstrup Kristensen, Konservativ Ungdom.

 2. Kriminaliteten og volden rammer bredt i Mexico

  For en uge siden endte et røveri i en bus med fire døde i en vejside, og mexicanerne spørger nu sig selv om det er maskerede hævnere, eller dødspatruljer der er på vej ind på den i forvejen voldsplagede nationale scene. Medvirkende: Dines Boertmann, journalist.

 3. Opdatering på præsidentvalget

  Peter Keldorff er kommet i studiet for at opdatere os på den seneste udvikling i præsidentvalget. Medvirkende: Peter Keldorff, journalist.

 4. Der er stadig fuld damp på både tilhængere og modstandere af Trump

  Ved præsidentvalget i USA er intet afgjort endnu. Mange stater kan stadig tippe til både den ene og den anden side, og derfor er der de seneste døgn blevet kæmpet hårdt. Medvirkende: Ole Brink, journalist.

 5. Kristendommen har udviklet sig kolossalt

  På den store Jellingesten står der som bekendt om Kong Harald Blåtand, at han gjorde danerne kristne. Det blev mejslet i runer omkring år 960, så Danmark har altså været et kristent land i mere end tusind år. Men den måde, kristendommen har set ud og er blevet praktiseret på, har udviklet sig kolossalt i den tid. Det fortæller professor i teologi ved Aarhus Universitet Peter Lodberg, der er aktuel med bogen "Danskernes tro gennem 1000 år". Medvirkende: Peter Lodberg, Teologiprofessor, Aarhus Universitet.

 6. FBI: Ingen grund til at retsforfølge Hillary Clinton

  FBI fastholder, at der ikke er grund til at retsforfølge Hillary Clinton i emailsagen. FBI i USA har afsluttet sin gennemgang af en række nye e-mails med tråde til Hillary Clinton. Nu kan hun ånde lettet op. Et brev til medlemmerne af Kongressen i USA siger FBI-chef James Comey, at FBI efter endnu en gennemgang af Clintons såkaldte e-mailsag fortsat mener, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod præsidentkandidaten. Dermed har granskningen ikke ændret ved den konklusion, som FBI nåede frem til i juli. Medvirkende: Steffen Gram, DRs internationale korrespondent.

 7. Find vilde nødder og frugt i byen med en app

  Den store interesse for mad og gode råvarer kan sagtens udløse en interesse for naturen og miljøet. Det er de to iværksættere bag virksomheden Byhøst et godt eksempel på. Mikkel Lau-Mikkelsen og Kristoffer Melson startede Byhøst for at gøre det nemt for folk at komme i gang med at finde vilde råvarer i byernes natur. Og App’en, der består af et brugerdrevet kort, hvor folk kan dele informationer om, hvor de finder deres vilde æbler, nødder, urter og så videre i naturen, er stadig hjertet i virksomheden. Medvirkende: Kristoffer Melson, stifter af Byhøst; Mikkel-Lau Mikkelsen, stifter af Byhøst.

 8. I-landstelefonen

  I-landstelefonen får et opkald fra overlæge Torben Kole-Rabæk, der har et problem. Han har givet nogle fine gaver til sine venner der havde adopteret et barn. Men nu har vennerne sendt barnet tilbage, og så tænker Torben på om man kan bede om at få gaverne igen. Manus: Platt-form og Søren Dürr Medvirkende: Mille Lehfeldt; Laus Høybye; Jakob Fauerby; Teknik og produktion: Gianna Giacomello.

 9. Ni stater i USA er kamppladser til Kongressen

  De kalder dem battleground states, de stater, hvor der for alvor er noget på spil, ikke til præsidentvalget men til valget til kongressen Medvirkende: Rasmus Sinding Søndergaard Ph.d.-stipendiat, Center for Amerikanske Studier, skribent for kongressen.com.

 10. Vejen for fremtidens Public Service

  I dag præsenterer Public Service-udvalget sine bud på, hvordan fremtidens danske public service skal se ud. I knap halvandet år har Public Service-udvalget arbejdet med, hvilke udfordringer de danske public-service medier, som DR, TV2-regionerne og Radio24syv, står over for i fremtiden. Medvirkende: Mette Hybel, kulturkorrespondent, DR Nyheder.

 11. Premiere på teaterwestern

  En cowboy vender hjem og ser, at byen er overtaget af en ond bande. Livet i Lykkens By er truet og nu er det op til Jonah The Kid, en af de sidste overlevende cowboy-legender, at tage kampen op. I den her uge er der premiere på noget så sjældent som en teaterwestern. Den hedder 'Sidste diligence fra lykkens by,' Og det er dig, Jokum Rohde, som har skrevet stykket, der kommer til at spille både på Århus Teater og Det Kongelige Teater. Medvirkende: Jokum Rohde, dramatiker.

 12. Flygtende irakere kommer ud fra Mosul-området med barske beretninger

  Der ligger i en flygtningelejr i Al Khazar i Irak. Lejren ligger 45 km øst for Mosul, landets næststørste by, som irakiske styrker med hjælp fra en international koalition forsøger at vriste ud af hænderne på terrorbevægelsen Islamisk Stat. Lejren består af en helt masse telte, der er slået op på sand og sten i et goldt ørkenlandskab omringet af pigtråd, hvor tusindvis af irakere fra Mosul-området har søgt tilflugt. Mange af dem de seneste døgn. Medvirkende: Inger Marie Vennize, kommunikationschef for FN's Fødevareprogram i Irak.

 13. Præsidentvalg i USA vil få konsekvenser for dansk økonomi

  Trump eller Clinton. Det er det helt store spørgsmål for amerikanerne, og deres valg vil få konsekvenser herhjemme i Danmark. Ikke mindst for økonomien. Det er med bekymring danske økonomer kigger mod den anden side af Atlanten- for ifølge beregninger, som Nordea har lavet for Berlingske, vil det gå ud over alt fra arbejdsløsheden til væksten i Danmark, hvordan valget ender. Og det ser værst ud hvis Trump ender med nøglerne til Det Hvide Hus. Medvirkende: Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

 14. Opdatering på præsidentvalget

  Peter Keldorff er kommet i studiet for at opdatere os på den seneste udvikling i præsidentvalget. Medvirkende: Peter Keldorff, journalist.

 15. Militæranalyse af Mosul

  Nu skal vi have en status på den store militæroffensiv, der er i gang i og omkring Iraks næststørste by, Mosul, byen, der siden 2014 har været Islamisk Stats højborg i Irak. En international koalition, som Danmark deltager i, bomber fra luften, mens irakiske soldater kæmper på jorden for at drive Islamisk Stat ud. Medvirkende: Mikkel Storm Jensen, major og militæranalytiker, Forsvarsakademiet.

 16. De unge og Public Service

  Hvordan skal Public Service-tilbuddene få fat i de unge? Det er et af de spørgsmål, som Public-Service-udvalget, formentlig kommer med sit bud på senere i dag. Og for at kunne komme med et godt bud på det, så har udvalget spurgt nogle af dem det handler om, de unge, til at fortælle, hvordan de ser på Public Service. Medvirkende: Iben Lindholm Jørgensen, gymnasieelev på Gladsaxe gymnasium, har været med til at give anbefalinger til Public Service-udvalget; Aslak Gottlieb, tidl. fellow hos Center for Journalistik hos SDU

 17. Valg til kongressen i USA

  I morgen vælger amerikanerne deres nye præsident. Samtidig er der valg til den lovgivende forsamling, Kongressen. Der skal vælges 34 senatorer og 435 medlemmer af repræsentanternes hus. I øjeblikket er der republikansk flertal i både Senatet og Repræsentanternes hus. Her dagen inden valget er det svært at sige, hvilket parti der vinder Kongressens to kamre, eller om demokrater og republikanere måske vinder hvert sit kammer. Medvirkende: Jørn Brøndal, Lektor på Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet.

 18. Overklassens magt er undervurderet

  Om du går i Ecco-sko, køber LEGO-til dine børn eller handler i Netto, Føtex eller Bilka: Resultatet er det samme. Du putter penge i overklassens dybe lommer. Og hvis man følger pengene ind i overklassen, ja, havner man et sted, hvor der er mange penge, og en stor og undervurderet magt. Medvirkende: Søren Jakobsen, journalist og forfatter til bogen "Overklassemagt - På strejftog i de øverste danske magtcirkler"

 19. Fem scenarier for fremtidens Public Service præsenteres i dag

  Fem scenarier for fremtidens Public Service, de bliver præsenteret klokken 11 i dag, men nogle af dem kan vi allerede læse om i avisen i dag. Public Service-udvalget har brugt halvandet år på at komme frem til de her scenarier. De kommer ikke med anbefalinger til, hvilken vej politikerne bør vælge, men giver de forskellige scenarier, så de har en god bund at stå på. Medvirkende: Stig Hjarvard, professor og medieforsker på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

 20. Bridge på skoleskemaet

  Ifølge fordommen er bridge sådan noget, midaldrende og ældre mennesker spiller, iført en behagelig cardigan og eventuelt en rom-toddy eller et glas sherry. Men det er selvfølgelig bare en fordom, faktisk er kortspillet blevet en del af skoledagen på flere folkeskoler. Medvirkende: Michael Nørrelund, reporter.

 21. Danskere og religion er ved at være et overstået kapitel

  En ny Epinion-undersøgelse viser, at kun 17 procent af danskerne mener, at religion er vigtigt i deres liv. Det er mindre end hver femte dansker. Og det står i skærende kontrast til, at hele 76 procent af den danske befolkning er medlem af folkekirken. Medvirkende: Brian Arly Jacobsen, religionssociolog og lektor ved Københavns Universitet

 22. Byerne Mosul i Irak og Raqqa i Syrien er teltpælene i IS kalifatet, og de er ved at vælte

  Der er nu blæst til kamp mod Islamisk Stat på flere fronter: I går søndag indledte oprørerne i Syriens Demokratiske Styrker (SDF) nemlig et angreb på byen Raqqa i Syrien, en offensiv, der minder om angrebet på Mosul i Irak, hvor den amerikanskledede koalition også yder støtte i form af kraftigere bombardementer fra luften. Medvirkende: Sune Haugbølle, lektor i globale studier, RUC.

 23. Hvad gør man for at profilere sig?

  I dag sætter vi fokus på valget til kongressen USAs lovgivende forsamling. Hvis sammensætning betyder ikke så lidt for, hvad en præsident kan og ikke kan få gennemført. Samtidig med at amerikanerne i morgen vælger deres nye præsident skal de også vælge 35 medlemmer af Senatet og 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus på Capital Hill i Washington. I Florida, en af de såkaldte svingstater, hvor der er reel spænding om det bliver demokrater eller republikanere der løber med flertallet. Her er en af kandidaterne til et sæde i repræsentanternes hus republikaneren Carlos Curbelo. Medvirkende: Karsten Ulstrup Kristensen, Konservativ Ungdom.

 24. En skubbe er en skrubbe er en skrubbe

  Man kan skrubbe af, man kan skrubbe gulv, og så kan man slet og ret være en skrubbe. Og hvis man er det, er man den mest almindelige fladfisk i danske farvande. Medvirkende: Jørn Chemnitz Kristiansen, naturvejleder i Kolding Naturskole.

 25. I-landstelefonen

  I-landstelefonen får et opkald fra overlæge Torben Kole-Rabæk, der har et problem. Han har givet nogle fine gaver til sine venner der havde adopteret et barn. Men nu har vennerne sendt barnet tilbage, og så tænker Torben på om man kan bede om at få gaverne igen. Manus: Platt-form og Søren Dürr Medvirkende: Mille Lehfeldt; Laus Høybye; Jakob Fauerby; Teknik og produktion: Gianna Giacomello.

Seneste udsendelser

 1. P1 Morgen

  Liberal Alliance holder i dag første landsmøde som regeringsparti. Vores reporter, Morten Kaus, er med i Aalborg, hvor han spørger partihopper Michael Vajhøj, hvorfor han skiftede Det Konservative Folkeparti ud med Liberal Alliance og spørger politisk ordfører Christina Egelund, om regeringssamarbejdet har været en succes. Det er blevet dagen før dagen i Frankrig - i morgen er der præsidentvalg, første runde. Og efter begivenhederne sent torsdag aften, så bliver det et valg, der på en eller anden måde vil blive mærket af drabet på politimanden på Champs-elysees. Et angreb der hurtigt blev betegnet som terror af præsident Hollande. Meningsmålingerne forventer, at det bliver tæt mellem de fire førende kandidater. Sådan så det ellers ikke ud i starten, hvor der var stor forskel på kandidaterne. Men forhåndsfavoritterne har ikke levet op til forventninger, og samtidig har outsiderne bidt fra sig, hvorfor de nu nærmest ligger side om side. "Fy for pokker", "dybt respektløs", "I burde seriøst skamme jer". Sådan lyder nogle af kommentarerne til et nyt tv3-program, der i den grad har fået sindene i kog. "Min fede træner" er bare et af mange programmer, som laver eksperimenter med deltagere, og som går ud på at bringe deltagerne ud i et sted, hvor de ikke kan bunde - et sted, hvor de overskrider nogle grænser. Vi tager debatten om hvor grænsen går for reality-tv. www.dr.dk/p1morgen

 2. P1 Morgen

  En politibetjent dræbt, to såret ved maskingeværsangreb på Champs Élysées i går aftes. Mens de 11 præsidentkandidater i går aftes en efter en blev politisk grillet af to interviewere direkte på fransk TV angreb en mand med et maskingevær tre politibetjente, der sad i en bil på Champs-Élysées. Den ene betjent blev dræbt mens to andre blev såret - en forbipasserende blev også ramt af skud. Vi har Stéphanie Surrugue igennem fra Paris. Det varer ikke længe, før robotter med kunstig intelligens og menneskelige træk som arme og ansigter vil være noget, vi støder på til daglig. I dag kan du møde robotten Pepper i P1 Morgen. Robotter som ham kommer til at have sociale funktioner ved for eksempel at fungere som guides eller assistenter til mennesker i butikker og i offentlige institutioner som borgerservice eller på biblioteker. Allerede nu bruger flere skoler humanoide robotter som et pædagogisk værktøj i undervisningen. Mere end 1.000 palæstinensiske fanger i israelske fængsler har sultestrejket siden mandag. De vil have bedre forhold i fængslerne - og så vil de råbe verden op. Elna Søndergaard, seniorjuridisk rådgiver i DIGNITY, forklarer hvorfor Israel kritiseres af FN og internationale menneskeretsorganisationer for den måde, de behandler de palæstinensiske fanger. Mere om dette og meget andet i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 3. P1 Morgen

  I dagens P1 Morgen er der travlhed i studiet, hvor en række emner skal vendes og debatteres: Hvordan undgår man, at unge bliver radikaliseret? Er det okay, at en offentlig institution reklamerer for noget, der har forbindelse til en religiøs bevægelse? Og bliver det storkonflikt eller arbejdsfred, når forligsmanden i dag offentliggør resultatet af urafstemningen af overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked? Vi har en lang række gæster med os i studiet, som alle argumenterer for deres syn på de forskellige sager. Vi skal i dagens udsendelse også et par gange til Frankrig, hvor præsidentvalget spidser til. Valget ligger i en tid, hvor frygten for terror fylder meget i franskmændenes bevidsthed, men får det også indflydelse på, hvem de stemmer på ved første runde af det franske præsidentvalg på søndag? Det giver Stephanie Surrugue os et bud på. Det og meget mere i dagens udsendelse. www.dr.dk/p1morgen

 4. P1 Morgen

  Her til morgen begynder arkæologer fra Museum Skanderborg udgravningen af et unikt gravkammerkompleks ved Hørning lidt nord for Skanderborg. Det er første gang i næsten 35 år at sådan en grav bliver udgravet, og med moderne metoder regner arkæologerne at kunne få helt ny viden om, hvordan datidens elite levede. I øjeblikket er godt og vel 35.000 danskere sygemeldt med stress. Stort arbejdspres er velkendt rundt omkring på det danske arbejdspladser, men vi kan faktisk selv være med til at undgå stress, hvis bare vi ikke fokusere helt så meget på arbejdsglæde og det perfekte arbejdsliv. Sådan lyder det noget spektakulære argument fra en erhvervspsykolog. Det mest uforudsigelige præsidentvalg i fransk historie foregår på søndag. Hvilke to kandidater der går videre til finalen og 2. afgørende runde er usikkert. Kommentatorer tør ikke afskrive Jean-Luc Mélenchon fra det yderste venstre. Han vil revolutionere det politiske system og indføre en ny forfatning. Dét og meget mere kan du høre i dagens P1 Morgen www.dr.dk/p1morgen

 5. P1 Morgen

  I dag fokuserer vi på den store taber i det franske præsidentvalg. Det ser ud til, at det bliver Socialistpartiet. Partiets kandidat Benoit Hamon skraber bunden i meningsmålingerne med omkring 9 procent. Holder det stik, har han ikke nogen chance for at gå videre til den 2. og afgørende runde 7. maj. Vi har bl.a. besøg af en herboende franskmand, Cédric Montiel, der ved sidste præsidentvalg i 2012 stemte på socialisten Francois Hollande, men som ikke vil stemme socialistisk denne gang. I dag slutter urafstemningen om de nye overenskomster på det private arbejdsmarked. Omkring en halv million LO-medlemmer har haft mulighed for at stemme, og på torsdag får vi svaret på, om de har stemt ja - eller nej. Og bliver det et nej, vil det sende Danmark ud i den første storkonflikt på det private arbejdsmarked siden 1998. Der er kritikere der opfordrer til at stemme nej, og det gør de blandt andet ved udsigten til, at arbejdsgiverne med den nye overenskomst får mulighed for at diktere overarbejde i en periode. Så man arbejder fx 42 timer om ugen, fordelt på en time ekstra om dagen. I Randers besluttede et flertal af kommunalpolitikerne, at byen skulle nyde godt af den store turistattraktion, Randers Regnskov. En plan blev vedtaget, der skulle få flere af regnskovsgæsterne til også at tage turen ind til midtbyen. Som en del af planen blev der malet tropiske dyr på asfalten på det meste af vejen, og der blev bygget en ny jernbaneovergang. Et af problemerne i Randers var at få etableret en fodgængerovergang over dét togspor, der ligger mellem Randers by og Randers Regnskov, og hvor der et par gange om året kom et tog kørende. www.dr.dk/p1morgen

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Skønlitteratur på P1: En rejse mod nord og en alvorlig leg

'Rud' er titlen på Kamilla Hega Holsts nye roman. I romanen forsvinder Kaisas teenagesøn, Malte, i en plantage. Herefter udfolder sig en mørk historie, der både omhandler leg og vold. Vi har inviteret forfatteren i studiet for at tale om romanen. Den tjekkiske forfatter Karel Capek er nok mest kendt for romanen 'Krigen… Vis mere

Startede klokken 01:03 Slutter klokken 02:03 (Næste: Ugens gæst: Dan Jørgensen)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Bagklog på P1 Lone Hertz er gæstevært Genre: Perspektiv
 2. p2d
  Program: P2 Koncerten med norske Henning Kraggerud Wienerklassikkens tre største komponister er på programmet Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Platt-form: P1 cafeen - Tyrkiet Må man nu ikke rejse derned, eller købe sommerhus i landet? Genre: Sjov radio

Søg efter titel