1. P1 Morgen Sendt første gang

  I lørdagens P1 Morgen kan du bl.a. blive klogere på, hvad det som formand for Folketinget er tilladt at sige, på Københavns nye kirke og på Sverige som det første kontantløse land i hele verden. Ugen igennem har flere og flere kritiseret Folketingets formand Pia Kjærsgaard, efter at hun i DR2-programmet "Debatten" kaldte EU-Parlamentet for en rotterede. Men spørgsmålet er, om man kan sige det, når man er Folketingets formand? I studiet har vi besøg af Flemming Juul Christiansen, lektor i politologi, og Kaare R. Skou, der er journalist og forfatter til bøger om Folketinget og folkestyre. For første gang i 27 år skal København have en ny kirke. Den skal åbne i 2019 og kommer til at ligge i Sydhavn, hvor der er opstået et stort nyt boligområde og flere boliger, og mennesker, er på vej. En arkitekt og en menighedsrådsformand fortæller os om den nye kirke. Sverige ser ud til at blive det første kontantløse land i verden. Det skriver det svenske videnskabsmagasin KTH Magazine, og det ligger ikke så langt ude i fremtiden, som man skulle tro. Men om 15 år forudser de, at Sverige er helt fri for mønter og sedler. Andre mener, at det bliver endnu tidligere. Det forklarer Jan Damsgaard, professor i digitalisering og IT, os nærmere om. Derudover kan du i udsendelsen høre Johan Olsen snakke om 2. sæson af programmet "Store Danske Videnskabsfolk" og en historiker og forfatter snakke om turberkulosedøden, der var den fineste død i 1800-tallet.
  www.dr.dk/p1morgen

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 28. marts

Startede Kl. 06:07 - sluttede 08:50

Kontakt P1 Morgen

Indslag

 1. Hvad gør man for at profilere sig?

  I dag sætter vi fokus på valget til kongressen USA’s lovgivende forsamling. Hvis sammensætning betyder ikke så lidt for hvad en præsident kan og ikke kan få gennemført. Samtidig med at amerikanerne i morgen vælger deres nye præsident skal de også vælge 35 medlemmer af Senatet og 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus på Capital Hill i Washington. I Florida, en af de såkaldte svingstater, hvor der er reel spænding om det bliver demokrater eller republikanere der løber med flertallet. Her er en af kandidaterne til et sæde i repræsentanternes hus republikaneren Carlos Curbelo. Medvirkende: Karsten Ulstrup Kristensen, Konservativ Ungdom.

 2. Kriminaliteten og volden rammer bredt i Mexico

  For en uge siden endte et røveri i en bus med fire døde i en vejside, og mexicanerne spørger nu sig selv om det er maskerede hævnere, eller dødspatruljer der er på vej ind på den i forvejen voldsplagede nationale scene. Medvirkende: Dines Boertmann, journalist.

 3. Opdatering på præsidentvalget

  Peter Keldorff er kommet i studiet for at opdatere os på den seneste udvikling i præsidentvalget. Medvirkende: Peter Keldorff, journalist.

 4. Der er stadig fuld damp på både tilhængere og modstandere af Trump

  Ved præsidentvalget i USA er intet afgjort endnu. Mange stater kan stadig tippe til både den ene og den anden side, og derfor er der de seneste døgn blevet kæmpet hårdt. Medvirkende: Ole Brink, journalist.

 5. Kristendommen har udviklet sig kolossalt

  På den store Jellingesten står der som bekendt om Kong Harald Blåtand, at han gjorde danerne kristne. Det blev mejslet i runer omkring år 960, så Danmark har altså været et kristent land i mere end tusind år. Men den måde, kristendommen har set ud og er blevet praktiseret på, har udviklet sig kolossalt i den tid. Det fortæller professor i teologi ved Aarhus Universitet Peter Lodberg, der er aktuel med bogen "Danskernes tro gennem 1000 år". Medvirkende: Peter Lodberg, Teologiprofessor, Aarhus Universitet.

 6. FBI: Ingen grund til at retsforfølge Hillary Clinton

  FBI fastholder, at der ikke er grund til at retsforfølge Hillary Clinton i emailsagen. FBI i USA har afsluttet sin gennemgang af en række nye e-mails med tråde til Hillary Clinton. Nu kan hun ånde lettet op. Et brev til medlemmerne af Kongressen i USA siger FBI-chef James Comey, at FBI efter endnu en gennemgang af Clintons såkaldte e-mailsag fortsat mener, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod præsidentkandidaten. Dermed har granskningen ikke ændret ved den konklusion, som FBI nåede frem til i juli. Medvirkende: Steffen Gram, DRs internationale korrespondent.

 7. Find vilde nødder og frugt i byen med en app

  Den store interesse for mad og gode råvarer kan sagtens udløse en interesse for naturen og miljøet. Det er de to iværksættere bag virksomheden Byhøst et godt eksempel på. Mikkel Lau-Mikkelsen og Kristoffer Melson startede Byhøst for at gøre det nemt for folk at komme i gang med at finde vilde råvarer i byernes natur. Og App’en, der består af et brugerdrevet kort, hvor folk kan dele informationer om, hvor de finder deres vilde æbler, nødder, urter og så videre i naturen, er stadig hjertet i virksomheden. Medvirkende: Kristoffer Melson, stifter af Byhøst; Mikkel-Lau Mikkelsen, stifter af Byhøst.

 8. I-landstelefonen

  I-landstelefonen får et opkald fra overlæge Torben Kole-Rabæk, der har et problem. Han har givet nogle fine gaver til sine venner der havde adopteret et barn. Men nu har vennerne sendt barnet tilbage, og så tænker Torben på om man kan bede om at få gaverne igen. Manus: Platt-form og Søren Dürr Medvirkende: Mille Lehfeldt; Laus Høybye; Jakob Fauerby; Teknik og produktion: Gianna Giacomello.

 9. Ni stater i USA er kamppladser til Kongressen

  De kalder dem battleground states, de stater, hvor der for alvor er noget på spil, ikke til præsidentvalget men til valget til kongressen Medvirkende: Rasmus Sinding Søndergaard Ph.d.-stipendiat, Center for Amerikanske Studier, skribent for kongressen.com.

 10. Vejen for fremtidens Public Service

  I dag præsenterer Public Service-udvalget sine bud på, hvordan fremtidens danske public service skal se ud. I knap halvandet år har Public Service-udvalget arbejdet med, hvilke udfordringer de danske public-service medier, som DR, TV2-regionerne og Radio24syv, står over for i fremtiden. Medvirkende: Mette Hybel, kulturkorrespondent, DR Nyheder.

 11. Premiere på teaterwestern

  En cowboy vender hjem og ser, at byen er overtaget af en ond bande. Livet i Lykkens By er truet og nu er det op til Jonah The Kid, en af de sidste overlevende cowboy-legender, at tage kampen op. I den her uge er der premiere på noget så sjældent som en teaterwestern. Den hedder 'Sidste diligence fra lykkens by,' Og det er dig, Jokum Rohde, som har skrevet stykket, der kommer til at spille både på Århus Teater og Det Kongelige Teater. Medvirkende: Jokum Rohde, dramatiker.

 12. Flygtende irakere kommer ud fra Mosul-området med barske beretninger

  Der ligger i en flygtningelejr i Al Khazar i Irak. Lejren ligger 45 km øst for Mosul, landets næststørste by, som irakiske styrker med hjælp fra en international koalition forsøger at vriste ud af hænderne på terrorbevægelsen Islamisk Stat. Lejren består af en helt masse telte, der er slået op på sand og sten i et goldt ørkenlandskab omringet af pigtråd, hvor tusindvis af irakere fra Mosul-området har søgt tilflugt. Mange af dem de seneste døgn. Medvirkende: Inger Marie Vennize, kommunikationschef for FN's Fødevareprogram i Irak.

 13. Præsidentvalg i USA vil få konsekvenser for dansk økonomi

  Trump eller Clinton. Det er det helt store spørgsmål for amerikanerne, og deres valg vil få konsekvenser herhjemme i Danmark. Ikke mindst for økonomien. Det er med bekymring danske økonomer kigger mod den anden side af Atlanten- for ifølge beregninger, som Nordea har lavet for Berlingske, vil det gå ud over alt fra arbejdsløsheden til væksten i Danmark, hvordan valget ender. Og det ser værst ud hvis Trump ender med nøglerne til Det Hvide Hus. Medvirkende: Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

 14. Opdatering på præsidentvalget

  Peter Keldorff er kommet i studiet for at opdatere os på den seneste udvikling i præsidentvalget. Medvirkende: Peter Keldorff, journalist.

 15. Militæranalyse af Mosul

  Nu skal vi have en status på den store militæroffensiv, der er i gang i og omkring Iraks næststørste by, Mosul, byen, der siden 2014 har været Islamisk Stats højborg i Irak. En international koalition, som Danmark deltager i, bomber fra luften, mens irakiske soldater kæmper på jorden for at drive Islamisk Stat ud. Medvirkende: Mikkel Storm Jensen, major og militæranalytiker, Forsvarsakademiet.

 16. De unge og Public Service

  Hvordan skal Public Service-tilbuddene få fat i de unge? Det er et af de spørgsmål, som Public-Service-udvalget, formentlig kommer med sit bud på senere i dag. Og for at kunne komme med et godt bud på det, så har udvalget spurgt nogle af dem det handler om, de unge, til at fortælle, hvordan de ser på Public Service. Medvirkende: Iben Lindholm Jørgensen, gymnasieelev på Gladsaxe gymnasium, har været med til at give anbefalinger til Public Service-udvalget; Aslak Gottlieb, tidl. fellow hos Center for Journalistik hos SDU

 17. Valg til kongressen i USA

  I morgen vælger amerikanerne deres nye præsident. Samtidig er der valg til den lovgivende forsamling, Kongressen. Der skal vælges 34 senatorer og 435 medlemmer af repræsentanternes hus. I øjeblikket er der republikansk flertal i både Senatet og Repræsentanternes hus. Her dagen inden valget er det svært at sige, hvilket parti der vinder Kongressens to kamre, eller om demokrater og republikanere måske vinder hvert sit kammer. Medvirkende: Jørn Brøndal, Lektor på Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet.

 18. Overklassens magt er undervurderet

  Om du går i Ecco-sko, køber LEGO-til dine børn eller handler i Netto, Føtex eller Bilka: Resultatet er det samme. Du putter penge i overklassens dybe lommer. Og hvis man følger pengene ind i overklassen, ja, havner man et sted, hvor der er mange penge, og en stor og undervurderet magt. Medvirkende: Søren Jakobsen, journalist og forfatter til bogen "Overklassemagt - På strejftog i de øverste danske magtcirkler"

 19. Fem scenarier for fremtidens Public Service præsenteres i dag

  Fem scenarier for fremtidens Public Service, de bliver præsenteret klokken 11 i dag, men nogle af dem kan vi allerede læse om i avisen i dag. Public Service-udvalget har brugt halvandet år på at komme frem til de her scenarier. De kommer ikke med anbefalinger til, hvilken vej politikerne bør vælge, men giver de forskellige scenarier, så de har en god bund at stå på. Medvirkende: Stig Hjarvard, professor og medieforsker på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

 20. Bridge på skoleskemaet

  Ifølge fordommen er bridge sådan noget, midaldrende og ældre mennesker spiller, iført en behagelig cardigan og eventuelt en rom-toddy eller et glas sherry. Men det er selvfølgelig bare en fordom, faktisk er kortspillet blevet en del af skoledagen på flere folkeskoler. Medvirkende: Michael Nørrelund, reporter.

 21. Danskere og religion er ved at være et overstået kapitel

  En ny Epinion-undersøgelse viser, at kun 17 procent af danskerne mener, at religion er vigtigt i deres liv. Det er mindre end hver femte dansker. Og det står i skærende kontrast til, at hele 76 procent af den danske befolkning er medlem af folkekirken. Medvirkende: Brian Arly Jacobsen, religionssociolog og lektor ved Københavns Universitet

 22. Byerne Mosul i Irak og Raqqa i Syrien er teltpælene i IS kalifatet, og de er ved at vælte

  Der er nu blæst til kamp mod Islamisk Stat på flere fronter: I går søndag indledte oprørerne i Syriens Demokratiske Styrker (SDF) nemlig et angreb på byen Raqqa i Syrien, en offensiv, der minder om angrebet på Mosul i Irak, hvor den amerikanskledede koalition også yder støtte i form af kraftigere bombardementer fra luften. Medvirkende: Sune Haugbølle, lektor i globale studier, RUC.

 23. Hvad gør man for at profilere sig?

  I dag sætter vi fokus på valget til kongressen USAs lovgivende forsamling. Hvis sammensætning betyder ikke så lidt for, hvad en præsident kan og ikke kan få gennemført. Samtidig med at amerikanerne i morgen vælger deres nye præsident skal de også vælge 35 medlemmer af Senatet og 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus på Capital Hill i Washington. I Florida, en af de såkaldte svingstater, hvor der er reel spænding om det bliver demokrater eller republikanere der løber med flertallet. Her er en af kandidaterne til et sæde i repræsentanternes hus republikaneren Carlos Curbelo. Medvirkende: Karsten Ulstrup Kristensen, Konservativ Ungdom.

 24. En skubbe er en skrubbe er en skrubbe

  Man kan skrubbe af, man kan skrubbe gulv, og så kan man slet og ret være en skrubbe. Og hvis man er det, er man den mest almindelige fladfisk i danske farvande. Medvirkende: Jørn Chemnitz Kristiansen, naturvejleder i Kolding Naturskole.

 25. I-landstelefonen

  I-landstelefonen får et opkald fra overlæge Torben Kole-Rabæk, der har et problem. Han har givet nogle fine gaver til sine venner der havde adopteret et barn. Men nu har vennerne sendt barnet tilbage, og så tænker Torben på om man kan bede om at få gaverne igen. Manus: Platt-form og Søren Dürr Medvirkende: Mille Lehfeldt; Laus Høybye; Jakob Fauerby; Teknik og produktion: Gianna Giacomello.

Seneste udsendelser

 1. P1 Morgen

  Socialistisk Folkeparti holder i denne weekend landsmøde i Odense. Et landsmøde, som følger efter Özlem Cekics farvel til partiet. Udlændingepolitik kommer til at fylde meget på mødet, hvos P1 Morgens reporter Morten Kaus rapporterer fra i løbet af morgenen. I går fortalte TV Avisen, at mindst 19 danske patienter aldrig skulle have stolet på det svar, de fik fra hospitalet - da de blev undersøgt for arvelig brystkræft. Undersøgelsen kortlægger om der er fejl i de såkaldte BRCA-gener, der indebærer at man har op til 80 procents risiko for at få brystkræft og op til 50 procents risiko for at få kræft i æggestokkene. Beskeden til de 19 patienter fra Herlev Hospital, som stod for undersøgelsen, var at der ikke var fundet fejl i deres BRCA-gener. Men faktisk var de prøver, som hospitalet stod med i hånden, positive. Der var fejl i generne. De medarbejdere, som læste dem, læste dem bare forkert. Hør også om Lars Løkkes travle uge, vandslugende fødevarer, bandepakken og naturligvis meget mere i lørdagsudgaven af P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 2. P1 Morgen

  Har vi vænnet os til, at terror er hverdag? Det spørgsmål går igen i dagens P1 Morgen-udsendelse, hvor vi med udgangspunkt i onsdagens terrorangreb mod London undersøger, om terror er blevet rutine i Europa og hvad det gør ved os i hverdagen. Om det snakker vi bl.a. med konsulent i Forsvarsakademiet, David Vestenskov, og leder af Krisepsykologisk Klinik på Rigshospitalet, Anders Korsgaard Christensen. Hvis det står til anklageren i den såkaldte Kundbysag, skal den 17-årige pige, der er sagens hovedperson, idømmes forvaring på ubestemt tid. Den nu 17-årige pige er tiltalt for forsøg på terror, og et flertal i Retslægerådet har udtalt, at pigen ikke er egnet til almindelig straf, og at hun kan være til fare for sine omgivelser. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi. Vi taler med en forsvarsadvokat, der mener, at det er en fortsættelse af bestræbelserne på at få flere idømt forvaring - og i længere tid. Hør også om en ny, stor undersøgelse fra Aalborg Universitet lavet blandt mere end 3.000 plejefamilier, der viser, at mange af de plejebørn der kommer ud i den almindelige familiepleje, har tunge og komplekse problemer. www.dr.dk/p1morgen

 3. P1 Morgen

  Oprør fra udkanten: Ny rapport kortlægger folketingsvalget 2015. Det politiske danmarkskort er mere polariseret end nogensinde tidligere. Det viser en ny stor undersøgelse af folketingsvalget 2015. De store danske banker tager ikke kontrollen med hvidvaskning af penge alvorligt. Berlingske Business har de seneste dage afdækket, at milliarder af kroner er blevet hvidvasket gennem danske banker i Østeuropa. Danske Bank har alene hvidvasket 7 milliarder kroner gennem en filial i Estland. Vi spørger Berlingske Business' redaktør, hvorfor bankerne - her 7-8 år efter finanskrisen - endnu ikke fører ordentlig kontrol med deres kunder. Store magter som USA; Rusland og Kina har rumprogrammer... Og nu får Aarhus også ét... På Aarhus universitet går man nu i gang med at bygge en nano-satellit, som bliver sendt op til den internationale rumstation ISS senere på året. Hvad kan Aarhus Universitet få ud af at have en satellit i rummet, dét og meget mere kan du høre i dagens P1 Morgen www.dr.dk/p1morgen

 4. P1 Morgen

  Borgere mister oftere støtten, fordi kommunen læser loven forkert Sidste år kom Ankestyrelsen frem til, at kommunerne havde begået fejl i 29 procent af de sager inden for beskæftigelses- og socialområdet, som borgerne klagede over, og det er en stigning fra tidligere. En ny bevægelse ønsker at styrke det europæiske fællesskab Én mands ide vokser sig langsomt større og større: sidste søndag var der EU-positive demonstrationer i over 50 tyske byer og flere europæiske storbyer er kommet med - på søndag bliver København en del af bølgen. "Pulse of Europa" kalder bevægelsen sig og de demonstrerer FOR noget. De drømmer om at få det oprindelige fredsprojekt i det europæiske samarbejde op på dagsordenen. Forældre skal være bedre forbilleder for deres børn. Sådan lyder budskabet fra lærer og viceskoleleder Thomas Skovbo. Han mener, at moderne forældres stigende engagement i deres børns liv gør dem - altså forældrene - til dårlige rollemodeller. VI beder Thomas Skovbo om en forklaring, dét og meget mere kan du høre i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 5. P1 Morgen

  Frankrigs præsidentfavoritter tørnede sammen i går aftes på fransk tv. Vi begynder i Frankrig hvor millioner af franskmænd i går havde sat sig til rette foran tv'et da de fem førende præsidentkandidater til valget til april mødtes for første gang til en tre timer lang live politisk debat. Skuespillere bondefanges til at betale for ubrugelig hjælp til Hollywood-karriere. Flere unge skuespillere har i den seneste tid betalt en amerikansk virksomhed tusinde vis af kroner mod løfter om at de vil blive hjulpet til at få en karriere i USA. Men løfterne bliver langt fra indfriet, og blandt andet derfor siger skuespillernes forbund, at man skal kontakte dem, inden man skriver under med virksomheden. Vi får forbundet og en af de skuespillere, der har brugt pengene på drømmen om en karriere i USA, i studiet kl. 6.32. Danske banker er blevet misbrugt til at hvidvaske penge for østeuropæiske kriminelle - det kan Berlingske afsløre her knap en uge efter, at Finanstilsynet rettede en hård kritik mod bankernes rolle i de afsløringer, der kom i forbindelse med de såkaldte Panama Papers. Nu er den altså gal igen, og tilsyneladende har både Nordea og Danske Bank svigtet deres ansvar siger flere eksperter. Det er en sag vi følger her til morgen. Hør mere om dette og meget andet i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Startede klokken 06:07 Slutter klokken 09:05 (Næste: Hjernekassen på P1: Gys)

Mere radio

 1. p1d
  Program: P1 Business EU 60 år og i livskrise Genre: Perspektiv

Søg efter titel