1. P1 Morgen Sendt første gang

  I lørdagens P1 Morgen kan du bl.a. blive klogere på, hvad det som formand for Folketinget er tilladt at sige, på Københavns nye kirke og på Sverige som det første kontantløse land i hele verden. Ugen igennem har flere og flere kritiseret Folketingets formand Pia Kjærsgaard, efter at hun i DR2-programmet "Debatten" kaldte EU-Parlamentet for en rotterede. Men spørgsmålet er, om man kan sige det, når man er Folketingets formand? I studiet har vi besøg af Flemming Juul Christiansen, lektor i politologi, og Kaare R. Skou, der er journalist og forfatter til bøger om Folketinget og folkestyre. For første gang i 27 år skal København have en ny kirke. Den skal åbne i 2019 og kommer til at ligge i Sydhavn, hvor der er opstået et stort nyt boligområde og flere boliger, og mennesker, er på vej. En arkitekt og en menighedsrådsformand fortæller os om den nye kirke. Sverige ser ud til at blive det første kontantløse land i verden. Det skriver det svenske videnskabsmagasin KTH Magazine, og det ligger ikke så langt ude i fremtiden, som man skulle tro. Men om 15 år forudser de, at Sverige er helt fri for mønter og sedler. Andre mener, at det bliver endnu tidligere. Det forklarer Jan Damsgaard, professor i digitalisering og IT, os nærmere om. Derudover kan du i udsendelsen høre Johan Olsen snakke om 2. sæson af programmet "Store Danske Videnskabsfolk" og en historiker og forfatter snakke om turberkulosedøden, der var den fineste død i 1800-tallet.
  www.dr.dk/p1morgen

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, mandag d. 29. maj

Startede Kl. 06:07 - sluttede 09:00

Kontakt P1 Morgen

Indslag

 1. Hvad gør man for at profilere sig?

  I dag sætter vi fokus på valget til kongressen USA’s lovgivende forsamling. Hvis sammensætning betyder ikke så lidt for hvad en præsident kan og ikke kan få gennemført. Samtidig med at amerikanerne i morgen vælger deres nye præsident skal de også vælge 35 medlemmer af Senatet og 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus på Capital Hill i Washington. I Florida, en af de såkaldte svingstater, hvor der er reel spænding om det bliver demokrater eller republikanere der løber med flertallet. Her er en af kandidaterne til et sæde i repræsentanternes hus republikaneren Carlos Curbelo. Medvirkende: Karsten Ulstrup Kristensen, Konservativ Ungdom.

 2. Kriminaliteten og volden rammer bredt i Mexico

  For en uge siden endte et røveri i en bus med fire døde i en vejside, og mexicanerne spørger nu sig selv om det er maskerede hævnere, eller dødspatruljer der er på vej ind på den i forvejen voldsplagede nationale scene. Medvirkende: Dines Boertmann, journalist.

 3. Opdatering på præsidentvalget

  Peter Keldorff er kommet i studiet for at opdatere os på den seneste udvikling i præsidentvalget. Medvirkende: Peter Keldorff, journalist.

 4. Der er stadig fuld damp på både tilhængere og modstandere af Trump

  Ved præsidentvalget i USA er intet afgjort endnu. Mange stater kan stadig tippe til både den ene og den anden side, og derfor er der de seneste døgn blevet kæmpet hårdt. Medvirkende: Ole Brink, journalist.

 5. Kristendommen har udviklet sig kolossalt

  På den store Jellingesten står der som bekendt om Kong Harald Blåtand, at han gjorde danerne kristne. Det blev mejslet i runer omkring år 960, så Danmark har altså været et kristent land i mere end tusind år. Men den måde, kristendommen har set ud og er blevet praktiseret på, har udviklet sig kolossalt i den tid. Det fortæller professor i teologi ved Aarhus Universitet Peter Lodberg, der er aktuel med bogen "Danskernes tro gennem 1000 år". Medvirkende: Peter Lodberg, Teologiprofessor, Aarhus Universitet.

 6. FBI: Ingen grund til at retsforfølge Hillary Clinton

  FBI fastholder, at der ikke er grund til at retsforfølge Hillary Clinton i emailsagen. FBI i USA har afsluttet sin gennemgang af en række nye e-mails med tråde til Hillary Clinton. Nu kan hun ånde lettet op. Et brev til medlemmerne af Kongressen i USA siger FBI-chef James Comey, at FBI efter endnu en gennemgang af Clintons såkaldte e-mailsag fortsat mener, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod præsidentkandidaten. Dermed har granskningen ikke ændret ved den konklusion, som FBI nåede frem til i juli. Medvirkende: Steffen Gram, DRs internationale korrespondent.

 7. Find vilde nødder og frugt i byen med en app

  Den store interesse for mad og gode råvarer kan sagtens udløse en interesse for naturen og miljøet. Det er de to iværksættere bag virksomheden Byhøst et godt eksempel på. Mikkel Lau-Mikkelsen og Kristoffer Melson startede Byhøst for at gøre det nemt for folk at komme i gang med at finde vilde råvarer i byernes natur. Og App’en, der består af et brugerdrevet kort, hvor folk kan dele informationer om, hvor de finder deres vilde æbler, nødder, urter og så videre i naturen, er stadig hjertet i virksomheden. Medvirkende: Kristoffer Melson, stifter af Byhøst; Mikkel-Lau Mikkelsen, stifter af Byhøst.

 8. I-landstelefonen

  I-landstelefonen får et opkald fra overlæge Torben Kole-Rabæk, der har et problem. Han har givet nogle fine gaver til sine venner der havde adopteret et barn. Men nu har vennerne sendt barnet tilbage, og så tænker Torben på om man kan bede om at få gaverne igen. Manus: Platt-form og Søren Dürr Medvirkende: Mille Lehfeldt; Laus Høybye; Jakob Fauerby; Teknik og produktion: Gianna Giacomello.

 9. Ni stater i USA er kamppladser til Kongressen

  De kalder dem battleground states, de stater, hvor der for alvor er noget på spil, ikke til præsidentvalget men til valget til kongressen Medvirkende: Rasmus Sinding Søndergaard Ph.d.-stipendiat, Center for Amerikanske Studier, skribent for kongressen.com.

 10. Vejen for fremtidens Public Service

  I dag præsenterer Public Service-udvalget sine bud på, hvordan fremtidens danske public service skal se ud. I knap halvandet år har Public Service-udvalget arbejdet med, hvilke udfordringer de danske public-service medier, som DR, TV2-regionerne og Radio24syv, står over for i fremtiden. Medvirkende: Mette Hybel, kulturkorrespondent, DR Nyheder.

 11. Premiere på teaterwestern

  En cowboy vender hjem og ser, at byen er overtaget af en ond bande. Livet i Lykkens By er truet og nu er det op til Jonah The Kid, en af de sidste overlevende cowboy-legender, at tage kampen op. I den her uge er der premiere på noget så sjældent som en teaterwestern. Den hedder 'Sidste diligence fra lykkens by,' Og det er dig, Jokum Rohde, som har skrevet stykket, der kommer til at spille både på Århus Teater og Det Kongelige Teater. Medvirkende: Jokum Rohde, dramatiker.

 12. Flygtende irakere kommer ud fra Mosul-området med barske beretninger

  Der ligger i en flygtningelejr i Al Khazar i Irak. Lejren ligger 45 km øst for Mosul, landets næststørste by, som irakiske styrker med hjælp fra en international koalition forsøger at vriste ud af hænderne på terrorbevægelsen Islamisk Stat. Lejren består af en helt masse telte, der er slået op på sand og sten i et goldt ørkenlandskab omringet af pigtråd, hvor tusindvis af irakere fra Mosul-området har søgt tilflugt. Mange af dem de seneste døgn. Medvirkende: Inger Marie Vennize, kommunikationschef for FN's Fødevareprogram i Irak.

 13. Præsidentvalg i USA vil få konsekvenser for dansk økonomi

  Trump eller Clinton. Det er det helt store spørgsmål for amerikanerne, og deres valg vil få konsekvenser herhjemme i Danmark. Ikke mindst for økonomien. Det er med bekymring danske økonomer kigger mod den anden side af Atlanten- for ifølge beregninger, som Nordea har lavet for Berlingske, vil det gå ud over alt fra arbejdsløsheden til væksten i Danmark, hvordan valget ender. Og det ser værst ud hvis Trump ender med nøglerne til Det Hvide Hus. Medvirkende: Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

 14. Opdatering på præsidentvalget

  Peter Keldorff er kommet i studiet for at opdatere os på den seneste udvikling i præsidentvalget. Medvirkende: Peter Keldorff, journalist.

 15. Militæranalyse af Mosul

  Nu skal vi have en status på den store militæroffensiv, der er i gang i og omkring Iraks næststørste by, Mosul, byen, der siden 2014 har været Islamisk Stats højborg i Irak. En international koalition, som Danmark deltager i, bomber fra luften, mens irakiske soldater kæmper på jorden for at drive Islamisk Stat ud. Medvirkende: Mikkel Storm Jensen, major og militæranalytiker, Forsvarsakademiet.

 16. De unge og Public Service

  Hvordan skal Public Service-tilbuddene få fat i de unge? Det er et af de spørgsmål, som Public-Service-udvalget, formentlig kommer med sit bud på senere i dag. Og for at kunne komme med et godt bud på det, så har udvalget spurgt nogle af dem det handler om, de unge, til at fortælle, hvordan de ser på Public Service. Medvirkende: Iben Lindholm Jørgensen, gymnasieelev på Gladsaxe gymnasium, har været med til at give anbefalinger til Public Service-udvalget; Aslak Gottlieb, tidl. fellow hos Center for Journalistik hos SDU

 17. Valg til kongressen i USA

  I morgen vælger amerikanerne deres nye præsident. Samtidig er der valg til den lovgivende forsamling, Kongressen. Der skal vælges 34 senatorer og 435 medlemmer af repræsentanternes hus. I øjeblikket er der republikansk flertal i både Senatet og Repræsentanternes hus. Her dagen inden valget er det svært at sige, hvilket parti der vinder Kongressens to kamre, eller om demokrater og republikanere måske vinder hvert sit kammer. Medvirkende: Jørn Brøndal, Lektor på Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet.

 18. Overklassens magt er undervurderet

  Om du går i Ecco-sko, køber LEGO-til dine børn eller handler i Netto, Føtex eller Bilka: Resultatet er det samme. Du putter penge i overklassens dybe lommer. Og hvis man følger pengene ind i overklassen, ja, havner man et sted, hvor der er mange penge, og en stor og undervurderet magt. Medvirkende: Søren Jakobsen, journalist og forfatter til bogen "Overklassemagt - På strejftog i de øverste danske magtcirkler"

 19. Fem scenarier for fremtidens Public Service præsenteres i dag

  Fem scenarier for fremtidens Public Service, de bliver præsenteret klokken 11 i dag, men nogle af dem kan vi allerede læse om i avisen i dag. Public Service-udvalget har brugt halvandet år på at komme frem til de her scenarier. De kommer ikke med anbefalinger til, hvilken vej politikerne bør vælge, men giver de forskellige scenarier, så de har en god bund at stå på. Medvirkende: Stig Hjarvard, professor og medieforsker på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

 20. Bridge på skoleskemaet

  Ifølge fordommen er bridge sådan noget, midaldrende og ældre mennesker spiller, iført en behagelig cardigan og eventuelt en rom-toddy eller et glas sherry. Men det er selvfølgelig bare en fordom, faktisk er kortspillet blevet en del af skoledagen på flere folkeskoler. Medvirkende: Michael Nørrelund, reporter.

 21. Danskere og religion er ved at være et overstået kapitel

  En ny Epinion-undersøgelse viser, at kun 17 procent af danskerne mener, at religion er vigtigt i deres liv. Det er mindre end hver femte dansker. Og det står i skærende kontrast til, at hele 76 procent af den danske befolkning er medlem af folkekirken. Medvirkende: Brian Arly Jacobsen, religionssociolog og lektor ved Københavns Universitet

 22. Byerne Mosul i Irak og Raqqa i Syrien er teltpælene i IS kalifatet, og de er ved at vælte

  Der er nu blæst til kamp mod Islamisk Stat på flere fronter: I går søndag indledte oprørerne i Syriens Demokratiske Styrker (SDF) nemlig et angreb på byen Raqqa i Syrien, en offensiv, der minder om angrebet på Mosul i Irak, hvor den amerikanskledede koalition også yder støtte i form af kraftigere bombardementer fra luften. Medvirkende: Sune Haugbølle, lektor i globale studier, RUC.

 23. Hvad gør man for at profilere sig?

  I dag sætter vi fokus på valget til kongressen USAs lovgivende forsamling. Hvis sammensætning betyder ikke så lidt for, hvad en præsident kan og ikke kan få gennemført. Samtidig med at amerikanerne i morgen vælger deres nye præsident skal de også vælge 35 medlemmer af Senatet og 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus på Capital Hill i Washington. I Florida, en af de såkaldte svingstater, hvor der er reel spænding om det bliver demokrater eller republikanere der løber med flertallet. Her er en af kandidaterne til et sæde i repræsentanternes hus republikaneren Carlos Curbelo. Medvirkende: Karsten Ulstrup Kristensen, Konservativ Ungdom.

 24. En skubbe er en skrubbe er en skrubbe

  Man kan skrubbe af, man kan skrubbe gulv, og så kan man slet og ret være en skrubbe. Og hvis man er det, er man den mest almindelige fladfisk i danske farvande. Medvirkende: Jørn Chemnitz Kristiansen, naturvejleder i Kolding Naturskole.

 25. I-landstelefonen

  I-landstelefonen får et opkald fra overlæge Torben Kole-Rabæk, der har et problem. Han har givet nogle fine gaver til sine venner der havde adopteret et barn. Men nu har vennerne sendt barnet tilbage, og så tænker Torben på om man kan bede om at få gaverne igen. Manus: Platt-form og Søren Dürr Medvirkende: Mille Lehfeldt; Laus Høybye; Jakob Fauerby; Teknik og produktion: Gianna Giacomello.

Seneste udsendelser

 1. P1 Morgen

  Skadede børn har svært ved at agere i voksenlivets barske verden, og det viser sig, at hver tredje person på kontanthjælp som barn har været en sag hos de kommunale myndigheder. Hvis man kun fokuserer på dem, der har haft det så slemt, at de har været anbragt uden for hjemmet, er det hver femte kontanthjælpsmodtager, der har en anbringelse bag sig. Denne sag går vi i dybden med i dagens P1 Morgen, når vi spørger, hvad systemet kan gøre for, at de skadede børn kan komme til at leve et bedre voksenliv. Vi hører også sagen fra 25-årige Elene Nielsen, der har været på kontanthjælp i 4 år og nu, ifølge kommunen, er aktivitetsparat og derfor på uddannelseshjælp. I dagens udsendelse skal vi også høre hvorfor Trumps besøg i Bruxelles var knap så idyllisk, hvorfor det gamle Dong kan siges at være helt væk og hvorfor Dansk Folkeparti beder kulturministeren om redegørelse vedrørende den sportsliste, der skal sikre danske tv-seere adgang til store sportsbegivenheder. Som en sjældenhed i P1 Morgen skal vi også høre liveoptræden fra den nye dansktopgruppe "Humørekspressen" bestående af rapperen Klumben, sanger og producer Pharfar, musiker Peter "Peber" Lützen og børneværten "Chapper". www.dr.dk/p1morgen

 2. P1 Morgen

  Theresa May gav sent i aftes en opdatering om gerningsmanden bag mandagens terrorangreb i Manchester. "Gerningsmanden var den 22-årige Salman Ramadan Abedi, der er født og opvokset i Storbritannien", fortalte premierminister Theresa May. Og så fortalte hun, at myndigheder stadig undersøger om han handlede på egen hånd eller om der er flere personer, der er involveret. May slog fast, at de britiske efterretningstjenester frygter at risikoen for yderligere terrorangreb er overhængende, og derfor har man besluttet at hæve trusselniveauet fra alvorligt til kritisk. P1 Morgen vender situationen i Manchester med bl.a. Lars Erslev, seniorforsker i international sikkerhed ved DIIS, og korrespondent Anna Gaarslev som befinder sig i byen. Vi kommer også forbi Vatikanet denne morgen: Selvom præsident Trump og Pave Frans flere gange verbalt har langet ud efter hinanden, så har de flere ting tilfælles. De er outsidere, valgt til at rydde op og de har begge et modstræbende embedsværk at arbejde med. De mødes for første gang i vatikanet her til morgen. Hør mere i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 3. P1 Morgen

  I dagens program har vi fokus på angrebet i Manchester, med øjenvidneberetninger og analyser af situationen. Men vi har også andre ting på programmet: Ny metode til at teste mænd for kræft i prostata er på vej. Forskere på Aarhus Universitet er i gang med at afprøve en ny urintest, som de håber vil betyde, at færre mænd er nødt til at få taget en ubehagelig prostatabiopsi for at få afgjort, om de har prostatakræft eller ej. Vi skal også forbi mødelokalet. Topledere synes selv, at de bruger alt for lang tid på unyttige møder. Næsten 17 timers møde om ugen er ikke produktivt, lyder deres egne svar i en undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation. www.dr.dk/p1morgen

 4. P1 Morgen

  Regeringens erklærede mål om allerede fra 2025 at hæve pensionsalderen med seks måneder fra 67 til 67,5 år er annulleret. 3F glæder sig over den melding, mens Cepos og Dansk Erhverv ærgrer sig over beslutningen. Vi taler med alle tre parter. Vi taler også med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om, hvorfor de ikke vil stemme for regeringens mål om at hæve pensionsalderen med et halv år allerede fra 2025. I dag - den 22. maj - er det Yemens nationaldag. Men landets indbyggere har ikke ret meget at fejre. Yemen har nemlig i flere år været hærget af borgerkrig, og maden er nu så sparsom, at landet befinder sig på kanten af hungersnød. Dertil kommer endnu et udbrud af kolera. Ifølge FN er Yemen ramt af den alvorligste humanitære katastrofe i verden lige nu - vel at mærke en menneskeskabt situation. Vi taler med en kender af Yemen. Som vi har fortalt flere gange her i DR, døde den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund for 1½ år siden af meningitis. Flere gange i løbet af få timer afviste flere læger, at der var tale om meningitis - selvom forældrene til den 16-årige flere gange nævnte, at det kunne være en mulighed. Chefen for tilsynet i Styrelsen for Patientsikkerhed er ude med skarp kritik af Herlev Hospital for ikke at have styr på behandlingen af børn og unge med symptomer på meningitis. www.dr.dk/p1morgen

 5. P1 Morgen

  Der er så mange patienter på sygehusene rundt omkring i landet, at der tænkes nyt for at undgå, at patienter ligger på gangene. Derfor benytter flere regioner såkaldte lånesenge - sengepladser, der står på andre afdelinger med bedre plads end dem, patienten egentlig skal ligge på. Så kommer patienterne væk fra gangene, men ligger i stedet på afdelinger, der har et andet plejeområde og dermed andre kompetencer end der hvor patienterne egentligt burde ligge. I går kunne 55 millioner iranere vælge mellem 4 kandidater, der stillede op til at blive landets nye præsident - ifølge det iranske indenrigsministerium er 26 millioner stemmer talt op - og præsident Rouhani fører med 14,6 millioner stemmer, mens hans nærmeste konkurrent, den konservative Ebrahim Raisi, har fået 10,1 millioner stemmer indtil videre. Hvis ikke en af kandidaterne opnår 50 pct. af stemmerne, så skal de i en valgrunde to. I denne uge foreslog Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at en undersøgelseskommission skal kortlægge skandalerne i SKAT. Et bredt politisk flertal udenom regeringen er enige om, at alle skandalerne om blandt andet ulovlige ejendomsskatter, forkerte ejendomsvurderinger, svindel med udbytteskat og kollaps i gældsinddrivelsen nu skal undersøges. Moralens vogtere i form af fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen og borgerlig debattør m.m. Søren Hviid Pedersen debatterer skattekommission i studiet denne morgen. Hør mere i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Bagklog på P1: Rune Lykkeberg

Normalt vælger Esben Kjær ugens historier ud til kærlig behandling af Bagklogs kendte, skiftende gæsteværter. Men i denne Kristi Himmelfarts-udgave af Bagklog har chefredaktør på Information Rune Lykkeberg selv valgt de historier, han vil tale om - ikke fra ugen der gik, men de historier, der er oppe i tiden. Det vil s… Vis mere

Startede klokken 10:03 Slutter klokken 12:00 (Næste: Radioavisen)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Baglandet: I Hanstholm taler man ikke om penge 1:2 Havnens fiskeauktion satte sidste år rekord i omsætningen med 750 millioner Genre: Perspektiv

Søg efter titel