Seneste udsendelse

Skønlitteratur på P1: Fiktion om virkelige mennesker Seneste udsendelse

Denne udgave af Skønlitteratur på P1 byder på romaner med virkelige mennesker. Lars Saabye Christensens roman "Magnet" er lige udkommet på dansk, og helt centralt for bogen er den danske satiriker og bladtegner m.m., Storm P. Hør et interview med forfatteren om hans roman, og find ud af hvordan Storm P. passer ind i en kærlighedshistorie mellem to studerende i 1970'ernes Norge. Hør også et interview med Julian Barnes, om hans nye roman: "Tidens støj." Hovekarakteren her er nemlig den russiske komponist, Dimitri Sjostakovitjs, der levede og komponerede under Stalin. Vært: Klaus Rothstein.

Næste udsendelse

 1. Skønlitteratur på P1

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Et aktuelt ugemagasin med nyheder, reportager og samtaler om interessante tendenser og nødvendig litteratur. En time i selskab med de vigtigste forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. (Sendes også fredag 19.03, søndag 5.03 og 14.03).

Seneste udsendelser og artikler

 1. Skønlitteratur på P1: Fiktion om virkelige mennesker

  Denne udgave af Skønlitteratur på P1 byder på romaner med virkelige mennesker. Lars Saabye Christensens roman "Magnet" er lige udkommet på dansk, og helt centralt for bogen er den danske satiriker og bladtegner m.m., Storm P. Hør et interview med forfatteren om hans roman, og find ud af hvordan Storm P. passer ind i en kærlighedshistorie mellem to studerende i 1970'ernes Norge. Hør også et interview med Julian Barnes, om hans nye roman: "Tidens støj." Hovekarakteren her er nemlig den russiske komponist, Dimitri Sjostakovitjs, der levede og komponerede under Stalin. Vært: Klaus Rothstein.

 2. Skønlitteratur på P1: Digte om at være dødeligt syg

  Klaus Lynggaard har skrevet sin nyeste digtsamling på sin iPhone - imens han lå indlagt, for at få behandlet sin kræftsyge lunge. Det var et produktivt ophold, hvor han fik skrevet hundredevis af tekster. I dag er Klaus Lynggaard rask og har fået fjernet en 11 cm lang tumor, sammen med den ene lunge. Oplevelsen er beskrevet i digtsamlingen: Personfølsomme oplysninger, der blandt andet indeholder begreber som Kemobob og plasma-klumpen. I Den hvide rose, beskriver Olga Ravn, hvordan det er at omgås et alvorligt sygt menneske. Digtsamlingen har hun beskrevet som sin heartbreak-bog. Hun kalder det en slags romantisk maskine, et systemdigt præget af messen og gentagelsestvang. Begge digtere er i studiet og fortæller om deres samlinger. Med i studiet er også adjunkt fra SDU, Camilla Schwartz, der blandt andet optræder i antologien: Syg litteratur. Vært: Klaus Rothstein.

 3. Skønlitteratur på P1: Philip Roth og kontrafaktisk historie

  I denne udgave af Skønlitteratur på P1 skal det handle om, hvad der sker, når man piller ved verdenshistorien. Derfor kan du i dette program høre om Philip Roths "the Plot against America," der beskriver et USA, hvor Charles Lindbergh blev præsident i stedet for Franklin D. Roosevelt. Selv om bogen er snart 12 år gammel, er den aktuel på grund af den nuværende præsidentkandidatkendis Donald J. Trump. Medvirkende: Rikke Ejsing Holm, fuldmægtig ved Danmarks Journalisthøjskole og Michael Bach Henriksen, Kulturredaktør ved Kristelig Dagblad. Vært: Klaus Rothstein.

 4. Skønlitteratur på P1: Store italienere

  I dette sidste sommerprogram kan du genhøre indslag om to store italienske forfattere. Den 90-årige nobelprisvinder Dario Fo var sidste år i København på grund af hans roman 'Der er en skør konge i Danmark' om Christian den 7., Caroline Mathilde og Struensee. Klaus Rothstein mødte ham og hans danske oversætter Bent Holm til en snak om den skøre konge. Dario Fos bog var imidlertid ikke den eneste udgivelse i efteråret om den kongelige trekløver, tegneserieforfatter Karoline Stjernfelt debuterede nemlig med en tegnet version af historien. Tegneserien hedder 'I morgen bliver bedre', og den signerede Dario Fo med en tegning. Vi bringer derfor også indslaget med Karoline Stjernfelt, hvor hun og Klaus Rothstein er på sporet af Struensees grav. Udsendelsens anden italiener er pseudonymforfatteren Elena Ferrante, hvis Napoli-romaner om veninder Elena og Lila går sejrsgang jorden rundt. Nanna Mogensen talte i foråret med Ferrantes danske forlægger, Charlotte Jørgensen. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

 5. Skønlitteratur på P1: Psykisk sårbare romanforældre

  Denne sommerudsendelse stiller skarpt på litteratur, der undersøger, hvordan det er at leve med en psykisk sårbar forælder. Vi bringer to forfatterinterviews fra tidligere på sæsonen, nemlig samtalen med den svenske forfatter Sara Stridsberg om romanen 'Beckomberga' og samtalen med Trisse Gejl om hendes roman 'Ulvekvinten'. Beckomberga er et berømt psykiatrisk hospital i Sverige, hvor hovedpersonen Jackies far, Jim, bor. Nanna Mogensen mødte Sara Stridsberg til Louisiana Literature sidste sommer til en snak om romanen, der er inspireret af Stridsbergs egen familiehistorie. I 'Ulvekvinten' er det moren, Zoe, der ryger længere og længere ind i den psykiske sygdom i skikkelse af depressionen. I romanen får man barnets blik på sygdommen, idet den fortælles af Zoes ni-årige søn Frederik. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, onsdag d. 31. august

Startede Kl. 10:03 - sluttede 11:00

Om Skønlitteratur på P1

 1. Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.

Podcast Skønlitteratur på P1

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Skønlitteratur på P1

Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

I dag blev Italien endnu engang ramt af et kraftigt jordskælv - og endnu engang betød det udslettelse af både mennesker og kulturminder. P1 Eftermiddag ser tilbage på Midtitaliens jordskælvstyngede historie - og spørger en kender af det ramte område, hvordan italienerne håndterer genopbygningen af deres kulturarv. Danm… Vis mere

Startede klokken 14:03 Slutter klokken 16:07 (Næste: Orientering)

Mest læste Skønlitteratur på P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Videnskabens Verden En temmelig uappetitlig restaurant Genre: Perspektiv
 2. p2d
  Program: P2 Koncerten: San Sebastián Festival En af Spaniens største festivaler byder på et rent Mozart-program Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Platt-form: Kirkesangerne Man kan blive meget klogere af at se fjernsyn - endda sport Genre: Sjov radio

Søg efter titel