Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: De ær sø'en vi sæjje Seneste udsendelse

Nej, det betyder ikke: 'Det er søen vi sælger'. Det betyder: 'Det er sådan, vi siger' på morsingmål og er titlen på en ny ordbog, der dokumenterer en uddøende dialekt. Det er Hanne Glintborg der, ved siden af arbejdet med hus og have på Mors, igennem de sidste 3 år har udarbejdet de ældre morsingboeres ordbog. Det er blevet til en udgivelse med flere tusinde ord på tusind sider med mosingske udtaler og eksempler. #dia'lægt #dialekt Medvirkende: Hanne Glintborg og Per Vers. Vært: Helle Solvang.

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet: Hvem dælen er Hanne Lind?

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Sproglaboratoriet fortsætter rejsen rundt til forskellige dialekter i Danmark og er nået til Aarhus og Vestjylland. Når fx en aarhusianer har tømt sit køleskab, må han ud og 'Hanne Lind' - en kendt handling i Aarhus. Og når en vestjyde skal udtale ordet 'lort' på sin dialekt, kan han godt blive i tvivl om, hvorvidt man overhovedet bruger det ord på egnen. Sproglaboratoriet ønsker også tillykke til årets modtager af Modersmålprisen, retoriker Julie Fabricius. Medvirkende: Julie Fabricius, retoriker, Jørgen Chr. Wind Nielsen,formand for Modersmålselskabet samt astrofysik-studerende Andreas Helbo Beck og Nikolaj Lykke Viborg, som begge står bag virksomheden 'Dia'lægt'. Vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Tema: De grønne gloser

  Upcycling, downsizing, tag-tomat og guerilla gardening. Miljø- og klimaforandringerne og de mange løsninger, der pibler frem, har fordret og skabt et ’nyt sprog’. Sproglaboratoriet så i maj og juni på de mange nye ord.

 2. Tema: At miste mælet

  Har du prøvet at miste mælet? Enten på grund af sygdom, chok, stress - eller fordi, du var ny i sproget i et andet land, fordi du stammer eller fordi klappen gik ned?

 3. Årets ord og vendinger 2014

  Flere hundrede danskere bidrog med forslag forud for kåringen af Årets Ord 2014. Her er resultaterne.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: De ær sø'en vi sæjje

  Nej, det betyder ikke: 'Det er søen vi sælger'. Det betyder: 'Det er sådan, vi siger' på morsingmål og er titlen på en ny ordbog, der dokumenterer en uddøende dialekt. Det er Hanne Glintborg der, ved siden af arbejdet med hus og have på Mors, igennem de sidste 3 år har udarbejdet de ældre morsingboeres ordbog. Det er blevet til en udgivelse med flere tusinde ord på tusind sider med mosingske udtaler og eksempler. #dia'lægt #dialekt Medvirkende: Hanne Glintborg og Per Vers. Vært: Helle Solvang.

 2. Sproglaboratoriet: Prikken på værket!

  'Prikken på værket' og 'kronen over i'et'! Vi 'bytter rundt og blander om' på de faste vendinger som aldrig før. Lytterne har indsendt 100-vis af eksempler på, hvordan vi går og fornyer og forvansker gamle ordsprog og talemåder. Nogle af disse er konstruerede, mens andre er opstået, når den talende i farten ikke helt kan huske den oprindelige vending. Er det fjong, eller er 'verden af lava'? "Det er kun godt at sproget er under forandring", siger Michael Ejstrup fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole Medvirkende: Michael Ejstrup, Lars Trap-Jensen og Per Vers. Vært: Helle Solvang.

 3. Sproglaboratoriet: 'Verden er af lava' og 'jeg er helt hæklet af'

  'Vi må holde tungen lige i vejret', 'det er alfa og romeo' og 'de autonome er vinde og skæve'. Selvom vi har nogle såkaldte 'faste vendinger' i sproget, så blander vi dem sammen eller ændrer et ord hist og pist. Det er ikke kun Amalie fra Paradise Hotel, der ind imellem kludrer i det eller skaber helt nye talemåder og vendinger. Journalister og top-politikere gør det også. Lytterne har indsendt flere hundrede sjove eksempler på faste vendinger der har fået et nyt twist. Bidrag kan deles på Sproglaboratoriets facebookside (fællesskabsside). Medvirkende: Michael Kjær Ejstrup og Anders Elsig - forfattere til bogen 'Hvad tiden er fuld af flyder munden over med - faste vendinger i forandring'. Vært: Helle Solvang.

 4. Sproglaboratoriet: Kærlighed og ordklasser

  Digter Morten Søndergaard har efterlyst kærlighedssætninger, som indeholder alle 11 ordklasser fra navneord og udsagnsord til talord og lydord. I løbet af sommeren er forslagene strømmet ind. Vinderne får et 'ordapotek'. Der er også strømmet nye ord ind i Den Danske Ordbog (ODD) - i alt 664, heriblandt frisørsaks, friuge, flommefedt og fastelavnstøj. Medvirkende: Morten Søndergaard (digter), Lars Trap-Jensen (sprogekspert) Vært: Helle Solvang.

 5. Sproglaboratoriet: At miste mælet - Stilhed

  Tavshed kan være knugende og gøre ensom. Men tavshed kan også være guld, ifølge ordsproget. Der findes mange former for tavshed, og vært Helle Solvang er på udflugt for at undersøge, hvad 'intelligent stilhed' er. "Jeg kan røbe, at det handler om fællesskaber, hvor det ikke er ord og tale, der er det vigtigste, og hvor der ikke er noget, der hedder 'pinlig tavshed'. Min guide på turen laver by-vandringer, middage og dating-arrangementer i stilhed. Ved at øve 'intelligent stilhed' bliver vi bedre til at lytte til mellemrummene mellem ordene og tale mere forbundet, enkelt og klart, siger han." Dette er den sidste udsendelse i serien "At miste mælet". Find alle udsendelser i serien på Medvirkende: Ekspert og guide i stilhed Bastian Overgaard. Tilrettelægger og vært: Helle Solvang.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 04. september

Startede Kl. 11:03 - sluttede 11:30

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

Startede klokken 06:07 Slutter klokken 09:05 (Næste: Netværket: Det perfekte menneske er en robot)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p6b
  Program: Buda på P6 BEAT Både ny elektronisk musik og klassikere Genre: Musik
 2. p1d
  Program: Laika på P1 Snydt af Stig Rossen Genre: Sjov radio

Søg efter titel