Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: Den der dims Seneste udsendelse

Vi anvender den dagligt - alligevel har den ikke noget officielt navn!!! Sproglaboratoriet har efterlyst et brugbart navn til den plastikdims, der adskiller kundernes varer på varebåndet i supermarkedet. Skillepind, båndrytter, kundehæk og kassemarkør er blandt de mange gode, sjove og originale forslag fra lytterne. Lyt med når det bedste navn bliver kåret. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Genudsendelse fra torsdag).

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet: Løse, inge, -rup og -køb

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Hvad er historien bag vores byers navne? Lær at kende et bynavns alder ud fra endelsen; rup, bølle, torp, inge eller køb. Peder Gammeltoft fra Nordisk Forskningsinstitut er guide. Vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Tema: De grønne gloser

  Upcycling, downsizing, tag-tomat og guerilla gardening. Miljø- og klimaforandringerne og de mange løsninger, der pibler frem, har fordret og skabt et ’nyt sprog’. Sproglaboratoriet så i maj og juni på de mange nye ord.

 2. Tema: At miste mælet

  Har du prøvet at miste mælet? Enten på grund af sygdom, chok, stress - eller fordi, du var ny i sproget i et andet land, fordi du stammer eller fordi klappen gik ned?

 3. Årets ord og vendinger 2014

  Flere hundrede danskere bidrog med forslag forud for kåringen af Årets Ord 2014. Her er resultaterne.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: Den der dims

  Vi anvender den dagligt - alligevel har den ikke noget officielt navn!!! Sproglaboratoriet har efterlyst et brugbart navn til den plastikdims, der adskiller kundernes varer på varebåndet i supermarkedet. Skillepind, båndrytter, kundehæk og kassemarkør er blandt de mange gode, sjove og originale forslag fra lytterne. Lyt med når det bedste navn bliver kåret. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Genudsendelse fra torsdag).

 2. Sproglaboratoriet: Sønderjylland Slesvig 2064

  Før og efter Folketingsvalget har vi talt en del om, hvad vi skal leve af fremover i vindunderlandet, vandkantslandet og grænselandet. Når den 20-årige Jakob Vikner skal beskrive sin vision for vækst og perspektiver i Sønderjylland, hvor han kommer fra, spiller sproget en afgørende rolle."Det er i grænselandet, at nøglen til det tyske marked ligger, og derfor må der satses på tosprogethed", siger han til Sproglaboratoriet. Medvirkende: Jakob Vikner (studerende), Sabine Kirchmeier-Andersen (direktør i Dansk Sprognævn), Henrik Lorentzen (ekspert i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab) og Morten Søndergaard (digter). Vært: Helle Solvang.

 3. Sproglaboratoriet: Skat på ord?

  Kulturordfører for DF Alex Arendtsen tager skraldet for udmeldingen om punktafgifter på engelsksprogede reklamer i valgkampen. Et forslag, som blev taget af bordet hos DF få timer efter det blev fremlagt. Én af grundene til, at det blev trukket tilbage er, at det er svært at kommunikere et forslag om sproget uden at blive misforstået i det politiske klima i dag, fortæller Arendtsen til Sproglaboratoriet. En anden grund er, at DF gerne vil finde bedre redskaber til at begrænse fremmedsprog end skat. Partiet vil bla. appellere til og tage dialogen med virksomheder og uddannelsesinstitutioner og indlede en debat om, hvordan vi bedst bevarer og værner om det danske sprog. Medvirkende: Alex Arendtsen (Dansk Folkeparti), Henrik Lorentzen (Det Danske Sprog-og Litteraturselskab). Vært: Helle Solvang.

 4. Sproglaboratoriet: Grønne gloser - 'Valgsprog' og sprogets kilder

  'Valgnægter' slog 'krydsnægter' med få point, da Sproglaboratoriets lyttere og FB-venner stemte et nyt ord ind i sproget. Hvordan får et nyt ord liv? Hvordan kommer det i Den Danske Ordbog? Det spørger vi ekspert Lars Trap-Jensen om. Han svarer også på lytterspørgsmål, som bringer os langt tilbage i sprogets historie, og filosof John Engelbrecht supplerer med myternes fortællinger om sprogets oprindelse. Endelig runder vi det sidste kapitel i den grønne parlør, denne gang med ord, der begynder med x,y,z,æ,ø og å. Send gerne forslag til sproglaboratoriet@dr.dk , programmets facebook-side eller tlf. 35203090. Medvirkende: Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Kajsa Li Paludan fra Redefine XYZ, og filosof John Engelbrecht. Vært: Helle Solvang.

 5. Sproglaboratoriet: Grønne gloser - 'Valgsprog' og 'naturens stemme'

  I valgkampens hede efterlyses et ord! Det nye ord skal supplere ’sofavælger’, der ifølge mange af vores lyttere ikke præcist nok betegner borgere, der undlader at stemme af principielle årsager, fx at de finder politiker-sproget for hårdt og groft. ’Sofa’ indikerer, at disse borgere bare ligger fladt på sofaen’. Sproglaboratoriet har modtaget omkring 50 forslag til sådan et nyt ord, bl.a. ’sofravælger’, ’stumvælger’, ’stumstemmer’, ’krydsnægter’ og ’fravælger’. Deltag i udvælgelsen. Hør desuden, hvordan Harrison Ford, Julia Roberts og andre Hollywood-stjerner lyder, når de lægger stemme til naturen. (Ordene i næstsidste kapitel af den grønne parlør begynder med s,t,u og v. Bidrag til ’Den grønne parlør’ modtages på sproglaboratoriet@dr.dk , facebook eller tlf. 35203090) Medvirkende: Modtager af Modersmål-Prisen 2015 Julie Fabricius, retoriker og sprogkonsulent Kajsa Li Paludan og daglig leder Lars Myrthu-Nielsen Vært: Helle Solvang

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Podcast Sproglaboratoriet

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

Feature: Snigskytter

Du kan ikke høre eller se dem. De bruger kikkersigte og zoomer ind på deres offer på flere kilometers afstand. Snigskytterne. Eller finskytter, som de selv kalder sig. I Featuren kan du møde tre danske soldater, der enten selv er snigskytte - eller er blevet ramt af en. Tilrettelæggelse: Jonas Damstrup Fried og Jens Vi… Vis mere

Startede klokken 15:33 Slutter klokken 16:03 (Næste: Skønlitteratur på P1: Kvindelig autofiktion)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Harddisken: Dine dataspor på Roskilde Fortæller en masse om festivalen og gæsterne Genre: Perspektiv
 2. p3
  Program: Smag på P3 på Roskilde Hør livemusik og kom i festivalstemning Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Laika på P1 Nu med Mars, skadedyr og musikquiz Genre: Sjov radio

Søg efter titel