Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: RokokoPosten, Taxamand og DONG vinder sprogpriser Seneste udsendelse

Programmets vært Helle Solvang har været med ved Sprogdagen og mødt vinderne af Sprogprisen’15. Der blev uddelt sprogroser til bedste tekst i brev eller e-mail, på hjemmesider og i sociale medier og et par af priserne gik til tekster helt uden for kategori! Vært og tilrettelægger: Helle Solvang

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Radio om sproget i verden og verden i sproget. Vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Tema: De grønne gloser

  Upcycling, downsizing, tag-tomat og guerilla gardening. Miljø- og klimaforandringerne og de mange løsninger, der pibler frem, har fordret og skabt et ’nyt sprog’. Sproglaboratoriet så i maj og juni på de mange nye ord.

 2. Tema: At miste mælet

  Har du prøvet at miste mælet? Enten på grund af sygdom, chok, stress - eller fordi, du var ny i sproget i et andet land, fordi du stammer eller fordi klappen gik ned?

 3. Årets ord og vendinger 2014

  Flere hundrede danskere bidrog med forslag forud for kåringen af Årets Ord 2014. Her er resultaterne.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: RokokoPosten, Taxamand og DONG vinder sprogpriser

  Programmets vært Helle Solvang har været med ved Sprogdagen og mødt vinderne af Sprogprisen’15. Der blev uddelt sprogroser til bedste tekst i brev eller e-mail, på hjemmesider og i sociale medier og et par af priserne gik til tekster helt uden for kategori! Vært og tilrettelægger: Helle Solvang

 2. Sproglaboratoriet: Fredelig kommunikation og sprog i skred

  Freds-ambassadør Dronning Rania fra Jordan holdt en blændende tale i Berlin i sidste uge, da hun modtog Walther Rathenau Preis. Hun opfordrer til større bevidsthed om de ord vi anvender i den aktuelle flygtningesituation og peger på, at sproget er i skred, fx at ordene 'flygtning' og 'migrant' anvendes på nye måder. En anden af verdens ihærdige freds-stemmer, Mr. Prem Rawat, taler hvert år til hundredtusindvis af verdensborgere og lægger vægt på, at tale uden manuskript og finde komplet ro indeni, før han stiller sig op ved en talerstol. Helle Solvang har talt med ham i anledning af FN's Internationale Fredsdag om sprog og fred. (Første del af interviewet blev bragt i Sproglaboratoriet 18. september). Medvirkende: Prem Rawat (PEP Peace Education Program), Dronning Rania (Jordan), Jørgen Nørby Jensen (Dansk Sprognævn) . Vært: Helle Solvang.

 3. Sproglaboratoriet: Fredelig kommunikation

  Sproglaboratoriet spørger i september: Hvad er fredskommunikation? Hvad er fredssprog? I forbindelse med FNs Internationale Fredsdag har programmets vært Helle Solvang mødt en af verdens mest ihærdige freds-ambassadører, Prem Rawat. I mere end fem årtier har han bestræbt sig på at nå ud til hele jordens befolkning med sit fredsbudskab. Hans Peace Education Program er foreløbigt udbredt til 48 lande og anvendes i skoler, fængsler, politistationer og konfliktområder verden over og her er bevidst kommunikation helt central. Medvirkende: fredsambassadør Mr. Prem Rawat og vinder af VM i Sønderjysk Hans Jørgen Moos Vært: Helle Solvang.

 4. Sproglaboratoriet: Æ VM i Synnejysk

  I denne weekend løber VM i Synnejysk 2015 af stablen. Sproglaboratoriet varmer op til konkurrencen og fortæller om disciplinerne. Desuden har Sproglaboratoriet fokus på, hvordan soldater, tolke og borgere lærer at bygge bro med sproget, kroppen om kommunikationen, når de befinder sig i konfliktzoner. Vi spørger: Hvordan kan man skabe fred med kommunikation? Medvirkende: Formand for VM i Synnejysk Keld Aaes, Sprogofficer Julie Sjøqvist, Oberstløjtnant Nicolas Veicherts. Vært: Helle Solvang.

 5. Sproglaboratoriet: Hvem dælen er Hanne Lind?

  Sproglaboratoriet fortsætter rejsen rundt til forskellige dialekter i Danmark og er nået til Aarhus og Vestjylland. Når fx en aarhusianer har tømt sit køleskab, må han ud og 'Hanne Lind' - en kendt handling i Aarhus. Og når en vestjyde skal udtale ordet 'lort' på sin dialekt, kan han godt blive i tvivl om, hvorvidt man overhovedet bruger det ord på egnen. Sproglaboratoriet ønsker også tillykke til årets modtager af Modersmålprisen, retoriker Julie Fabricius. Medvirkende: Julie Fabricius, retoriker, Jørgen Chr. Wind Nielsen,formand for Modersmålselskabet samt astrofysik-studerende Andreas Helbo Beck og Nikolaj Lykke Viborg, som begge står bag virksomheden 'Dia'lægt'. Vært: Helle Solvang.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, fredag d. 09. oktober

Startede Kl. 11:03 - sluttede 11:30

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

Skønlitteratur på P1: Niels Lyngsø, Johan Davidsen og Ida Holmegaard

I denne uge har vi særligt fokus på helikoptere i litteraturen. Niels Lyngsø og Johan Davidsen er nemlig aktuelle med hhv. "Min ukendte bror" og "Jeg kan ikke hjælpe dig med dine problemer", der er to vidt forskellige romaner, men som har det til fælles, at helikopterplatformen oven på Rigshospitalet spiller en rolle i… Vis mere

Startede klokken 05:03 Slutter klokken 06:03 (Næste: Videnskabens Verden: Kornfede lopper har betydning for klimaet)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Arabiske stemmer Nye slag i krigen om de arabiske tv-seere Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Laika Nu med liderlige gymnastikpiger Genre: Sjov radio

Søg efter titel