Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet Seneste udsendelse

Lad os opføre et monument over det danske sprog, foreslår en P1-lytter! Helle Solvang afprøver idéen hos Serkan Dogan i Pizzamed på Dan Turèlls Plads i Vangede. Vært: Helle Solvang.

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet: Skriften er den største opfindelse!

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Det menneskelige skriftsprog er muligvis den største opfindelse siden hjulet. Vi kigger tilbage i tiden og fortæller historien om det latinske og græske alfabet, runerne og også om den gang man slet ikke skrev i Europa. Tilrettelæggelse: Emil Rothstein. Vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Tema: Kunsten at stille spørgsmål

  Sproglaboratoriet stiller i denne temaserie skarpt på kunsten at stille spørgsmål.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet

  Lad os opføre et monument over det danske sprog, foreslår en P1-lytter! Helle Solvang afprøver idéen hos Serkan Dogan i Pizzamed på Dan Turèlls Plads i Vangede. Vært: Helle Solvang.

 2. Sproglaboratoriet: Spørgetime i Folketinget

  Drilagtige, gentagne spørgsmål og "himmelråbende svaren udenom" præger ifølge Professor i retorik Christian Kock den nye Spørgetime i Folketinget. Og netop som en protest imod samtaleformen afbrød operasanger Per Jellum tirsdag Løkke og Thorning med en syngende happening fra publikumsbalkonen. Sproglaboratoriets vært Helle Solvang var til stede i salen og talte efterfølgende med Folketingets formand Mogens Lykketoft om hændelsen og om Spørgetimens sprog. Medvirkende: Professor Christian Kock, Mogens Lykketoft (S) og Jeppe Mikkelsen (RV) samt børn fra Strandvejens Skole i København. Vært og tilrettelægger: Helle Solvang.

 3. Sproglaboratoriet: Bukker dybt for det gode spørgsmål

  I Jostein Gaarders historie om Mika møder vi en fremmed kultur, hvor spørgsmål skattes højere end svar. Hos os er det nok omvendt, ikke? Vi søger svar - som regel ét bestemt, rigtigt svar. Einstein, derimod, brugte 90 % af tiden på at forme spørgsmålet, inden han hurtigt løste et givent problem. Sproglaborant Helle Solvang fortsætter sin udforskning af spørgsmålets potentiale som kickstarter i problemløsning og samtaler sammen med gæst Toke Paludan Møller fra Art of Hosting Community. Lyt også til P1-podcastserien Kunsten af stille spørgsmål #Kunstenatstillespørgsmål Vært: Helle Solvang.

 4. Sproglaboratoriet: Kunsten at sige "Undskyld"

  Undskyld! Et svært ord, at få over sine læber. Vi ser nærmere på Årets ord: Undskyld, et ord, der kom ind i det danske sprog allerede i 1600-tallet, men som det stadig kan være svært at få over sine læber. Hør årets undskyldninger og lær at sige "Undskyld." Vært: Helle Solvang

 5. Sproglaboratoriet: Knirket har ramt Danmark

  Flere og flere danske kvinder er begyndt at 'knirke'. På engelsk kaldes fænomenet med den lavfrekvente let dovne rallen for vocal fry. Lær hvordan man knirker uden at skade stemmen og hør eksempler på sangere som PJ Harvey og Britney Spears, der 'knirker' og 'creaker' big time. Medvirkende. Cathrine Sadolin, stifter af Complete Vocal Institute. Vært: Helle Solvang.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, torsdag d. 28. august

Startede Kl. 11:03 - sluttede 11:30

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Podcast Sproglaboratoriet

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

Apropos - Handel

En opsummering af de bedste og skarpeste pointer fra alle de fire gæster, som har bidraget til emnet handel. Vært: Diana Bach.

Startede klokken 15:30 Slutter klokken 16:00 (Næste: Radioavis)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Kulturknuserne: Live fra Mors Hvordan får man kunsten ind i folkeskolen? Genre: Perspektiv

Søg efter titel