Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: Knirket har ramt Danmark Seneste udsendelse

Flere og flere danske kvinder er begyndt at 'knirke'. På engelsk kaldes fænomenet med den lavfrekvente let dovne rallen for vocal fry. Lær hvordan man knirker uden at skade stemmen og hør eksempler på sangere som PJ Harvey og Britney Spears, der 'knirker' og 'creaker' big time. Medvirkende. Cathrine Sadolin, stifter af Complete Vocal Institute. Vært: Helle Solvang.

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet: Kunsten at sige "Undskyld"

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Undskyld! Et svært ord, at få over sine læber. Vi ser nærmere på Årets ord: Undskyld, et ord, der kom ind i det danske sprog allerede i 1600-tallet, men som det stadig kan være svært at få over sine læber. Hør årets undskyldninger og lær at sige "Undskyld." Vært: Helle Solvang

Udvalgte artikler

 1. Tema: Kunsten at stille spørgsmål

  Sproglaboratoriet stiller i denne temaserie skarpt på kunsten at stille spørgsmål.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: Knirket har ramt Danmark

  Flere og flere danske kvinder er begyndt at 'knirke'. På engelsk kaldes fænomenet med den lavfrekvente let dovne rallen for vocal fry. Lær hvordan man knirker uden at skade stemmen og hør eksempler på sangere som PJ Harvey og Britney Spears, der 'knirker' og 'creaker' big time. Medvirkende. Cathrine Sadolin, stifter af Complete Vocal Institute. Vært: Helle Solvang.

 2. Sproglaboratoriet: Svar! Ja eller nej?

  I de seneste måneder har Sproglaboratoriet dissekeret spørgsmål på kryds og tværs i serien "Kunsten at stille spørgsmål". I denne udsendelse ser vi på et andet ikke helt ubetydeligt dialogisk element, nemlig 'svaret'. Medvirkende: Jacob Holdt, fotograf og Erik Sigsgaard, børneforsker. Tilrettelægger: Emil Rothstein Christensen . Vært: Helle Solvang. Serien 'Kunsten at stille spørgsmål' kan downloades som podcast.

 3. Sproglaboratoriet: Kunsten at stille simple spørgsmål

  Børn tør stille de mest simple spørgsmål: Hvem er du? Hvad kan du? Hvorfor det? Voksnes spørgsmål er som regel komplekse, ellers dækker vi os ind og siger: "Nu stiller jeg lige et dumt spørgsmål". Mød bl.a. Mikael Bertelsen, som igennem sin karriere som vært og reporter på radio og tv har vist sin evne til at holde fast i det simple spørgsmål uden at undskylde. Vært Helle Solvang. Serien 'Kunsten at stille spørgsmål' kan downloades som podcast.

 4. Sproglaboratoriet: Protreptiske spørgsmål

  "Lad ham, som vil bevæge verden, først bevæge sig selv gennem det væsentlige", sagde Sokrates, og i det gamle Grækenland opstod en samtalemetode, protreptikken, som understøtter dette. Spørgeren sætter med sine spørgsmål et 'spejl' op foran sin samtalepartner for at anspore til refleksion over vante forestillinger, tanker og handlinger og ikke mindst for at tydeliggøre det væsentlige i den andens liv. Medvirkende: Mette Mejlhede, direktør og Kim Gørtz, filosof og konsulent fra Copenhagen Coaching. Vært: Helle Solvang.

 5. Sproglaboratoriet: Før drømmen ud i livet med spørgsmål

  "Hvem er jeg? Kan jeg overhovedet ændre noget i det store billede?" Det spørgsmål bremser mange borgere i at deltage aktivt i at skabe det samfund,de ønsker, eller føre deres drømme ud i livet. Sproglaboratoriet ser på spørgsmål, der omvendt kan tænde 'borgerlysten'. Mød bl.a. Nadja Pass fra Borgerlyst.dk og Otto Scharmer, som er manden bag Teori U. Hør også Sproglaboratoriets P1-podcastserie "Kunsten at stille spørgsmål". Vært: Helle Solvang.

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Podcast Sproglaboratoriet

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

Sommergæsten på P1: Puk Damsgaard

DRs mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard rapporterer fra de farligste områder i verden, hvor krig og uro præger dagligdagen. Hun fortæller om at turde, om frygt og angst og om at føle sig meget priviligeret. Vært: Dorte Krogsgaard.

Startede klokken 10:03 Slutter klokken 11:00 (Næste: Radioavis)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Hør Lise Nørgaard fortælle om forskellen på journalistik dengang og nu Sommergæsten på P1 Genre: Perspektiv
 2. p2d
  Program: Richard Strauss er uovertruffen i sin musikalske beskrivelse af de vældige bjerglandskaber i sol, sne og storm P2 Koncerten: En Alpesymfoni Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Det er sommer og det er helt i hegnet. Få et herligt genhør I hegnet Genre: Sjov radio

Søg efter titel