Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: Skriften er den største opfindelse! Seneste udsendelse

Det menneskelige skriftsprog er muligvis den største opfindelse siden hjulet. Vi kigger tilbage i tiden og fortæller historien om det latinske og græske alfabet, runerne og også om den gang man slet ikke skrev i Europa. Tilrettelæggelse: Emil Rothstein. Vært: Helle Solvang.

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Radio om sproget i verden og verden i sproget. Vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Tema: Kunsten at stille spørgsmål

  Sproglaboratoriet stiller i denne temaserie skarpt på kunsten at stille spørgsmål.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: Skriften er den største opfindelse!

  Det menneskelige skriftsprog er muligvis den største opfindelse siden hjulet. Vi kigger tilbage i tiden og fortæller historien om det latinske og græske alfabet, runerne og også om den gang man slet ikke skrev i Europa. Tilrettelæggelse: Emil Rothstein. Vært: Helle Solvang.

 2. Sproglaboratoriet

  Lad os opføre et monument over det danske sprog, foreslår en P1-lytter! Helle Solvang afprøver idéen hos Serkan Dogan i Pizzamed på Dan Turèlls Plads i Vangede. Vært: Helle Solvang.

 3. Sproglaboratoriet: Spørgetime i Folketinget

  Drilagtige, gentagne spørgsmål og "himmelråbende svaren udenom" præger ifølge Professor i retorik Christian Kock den nye Spørgetime i Folketinget. Og netop som en protest imod samtaleformen afbrød operasanger Per Jellum tirsdag Løkke og Thorning med en syngende happening fra publikumsbalkonen. Sproglaboratoriets vært Helle Solvang var til stede i salen og talte efterfølgende med Folketingets formand Mogens Lykketoft om hændelsen og om Spørgetimens sprog. Medvirkende: Professor Christian Kock, Mogens Lykketoft (S) og Jeppe Mikkelsen (RV) samt børn fra Strandvejens Skole i København. Vært og tilrettelægger: Helle Solvang.

 4. Sproglaboratoriet: Bukker dybt for det gode spørgsmål

  I Jostein Gaarders historie om Mika møder vi en fremmed kultur, hvor spørgsmål skattes højere end svar. Hos os er det nok omvendt, ikke? Vi søger svar - som regel ét bestemt, rigtigt svar. Einstein, derimod, brugte 90 % af tiden på at forme spørgsmålet, inden han hurtigt løste et givent problem. Sproglaborant Helle Solvang fortsætter sin udforskning af spørgsmålets potentiale som kickstarter i problemløsning og samtaler sammen med gæst Toke Paludan Møller fra Art of Hosting Community. Lyt også til P1-podcastserien Kunsten af stille spørgsmål #Kunstenatstillespørgsmål Vært: Helle Solvang.

 5. Sproglaboratoriet: Kunsten at sige "Undskyld"

  Undskyld! Et svært ord, at få over sine læber. Vi ser nærmere på Årets ord: Undskyld, et ord, der kom ind i det danske sprog allerede i 1600-tallet, men som det stadig kan være svært at få over sine læber. Hør årets undskyldninger og lær at sige "Undskyld." Vært: Helle Solvang

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, torsdag d. 04. september

Startede Kl. 11:03 - sluttede 11:30

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Podcast Sproglaboratoriet

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Sproglaboratoriet

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Verden ifølge Gram: Nyt liv til NATO Frygten for Rusland har pustet nyt liv i forsvarsalliancen Genre: Perspektiv
 2. p6b
  Program: Formiddagen på P6 BEAT Højt humør og fed musik Genre: Musik

Søg efter titel