Seneste udsendelse

Videnskabens Verden: Ny lort Seneste udsendelse

Havde en forsker sagt det for 10 år siden, var der blevet grinet. Men i dag ved vi, at de bakterier der bebor vores tarm har enorm betydning for vores sundhed. fedme, diabetes, måske endda autisme, alzheimers og skizofreni kan skyldes vores tarmbakterier. Medvirkende: Henrik Bjørn Nielsen, lektor på DTU, Eske Willerslev, professor på center for geogenetik, Adam Benchard, lektor på KU, Helle, kvinder der overvejer fækaltransplantation. Tilrettelæggelse: Marie Hougaard, Kristoffer Frøkjær-Jensen og og Sofie Hjort Schausen.

Næste udsendelse

 1. Videnskabens Verden: Med Eske Willerslev som guide i vores forfædres fodspor

  For 60.000-70.000 tusinde år siden skete noget virkelig epokegørende, uden hvilket vi ikke havde siddet her. De første moderne mennesker stak foden uden for Afrikas røde jord på vej til at befolke hele kloden. Vi følger i deres fodspor og får på 1 time med Professor Eske Willerslev som rejsefører befolket hele verden. Medvirkende: Eske Willerslev; professor på center for geogenetik, Johannes Krause; forsker på max planck institute for history and science i Tyskland, Helle Raun Andersen; Lektor på instittut for Miljømedicin på syddansk universitet. Tilrettelæggelse: Marie Hougaard, Kristoffer Frøkjær, Sofie Hjort Schausen.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Videnskabens Verden: Ny lort

  Havde en forsker sagt det for 10 år siden, var der blevet grinet. Men i dag ved vi, at de bakterier der bebor vores tarm har enorm betydning for vores sundhed. fedme, diabetes, måske endda autisme, alzheimers og skizofreni kan skyldes vores tarmbakterier. Medvirkende: Henrik Bjørn Nielsen, lektor på DTU, Eske Willerslev, professor på center for geogenetik, Adam Benchard, lektor på KU, Helle, kvinder der overvejer fækaltransplantation. Tilrettelæggelse: Marie Hougaard, Kristoffer Frøkjær-Jensen og og Sofie Hjort Schausen.

 2. Videnskabens Verden: Endelig billeder af Pluto

  Snart passerer NASA-sonden, New Horizon, forbi dværgplaneten Pluto i så tæt afstand at den forhåbentlig kan afsløre planeten dens hemmeligheder. Pluto er nemlig så langt væk fra jorden, at det ikke før nu har været muligt at se, hvordan den faktisk ser ud. Medvirkende: Ib Lundgaard Rasmussen, Astrofysiker og seniorrådgiver ved DTU Space; Elizabeth Loftus Professor ved University of California; Kjeld Hermansen; overlæge og professor på Århus Universitet. Tilrettelæggelse: Marie Hougaard, Kristoffer Frøkjær, Johanne Friis Mariager, Louisa Field.

 3. Videnskabens Verden: Verdensrekord i fortidsgener

  Generne fra over 100 fortidsmennesker er for første gang blev læst - og det afslører en fortid meget anderledes end vi førhen har regnet med. Selv for ganske få tusinde år siden skete enorme omvæltninger i Europa og Asien som trækker sig dybe spor til i dag. Medvirkende: Eske Willerslev; professor Center for Geogenetik KU, Kai Finster; professor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Kim Bindsted; forsker University of Hawaii, John Merrison; fysiker Aarhus Universitet, Jørgen Olsen; professor ved institut for cellulær og molekylær medicin KU. Tilrettelæggelse: Marie Hougaard, Kristoffer Frøkjær, Johanne Friis Mariager.

 4. Videnskabens Verden: Spørg ånden

  Mange kender legen "ånden i glasset". Den går ud på, at en ånd kan give svar på, hvad der sker i fremtiden. De fleste har nok svært ved at købe ideen om at en "ånd" kan give svar, men hvad er så forklaringen på, at det virker så overbevisende? Det skyldes ikke overraskende vores hjerne. Medvirkende: George Coupland; professor Max Planck Instituttet, Professor Elizabeth Loftus fra University of California, Abdi Hedayat kurator zoologisk museum, Mark Andersen: Ph.d. i religionsvidenskab ved Aarhus universitet. Tilrettelæggelse: Marie Hougaard, Kristoffer Frøkjær, Johanne Friis Mariager, Louisa Field, Cecilie Cedergren.

 5. Videnskabens Verden: Egtvedpigens stille hemmelighed

  Hun er et dansk nationalklenodie. Et af vores fremmeste eksemplarer på dansk bronzealder. Og så gemmer hun på en hemmelighed, som forskerne lige har listet ud af hende. For Egtvedpigen var ikke en dansk lokal pige, men en global kvinde med sus i de korte skørter. Medvirkende: Karin Frei; forsker og kemiker på Nationalmuseet, Jeanette Varberg; forsker og arkæolog på Moesgaard Museum, Gitte Moos Knudsen: Chairman of Neurobiology Research Unit and of Center for Integrated Molecular Brain Imaging Rigshospitalet and University of Copenhagen, Darshana Durup; forsker ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Marie Hougaard, Kristoffer Frøkjær, Johanne Friis Mariager.

Om Videnskabens Verden

 1. Et naturvidenskabeligt program med nyheder, reportager og gæster i studiet. Forskning fra ind- og udland sættes i perspektiv og krydres med besøg i de miljøer, hvor forskerne har deres dagligdag.

Podcast Videnskabens Verden

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Videnskabens Verden

Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

Et døgn varer 24 timer - det svarer til 1440 minutter - eller 86.400 sekunder. Det er vel at mærke et standard-døgn, men lige præcis dagen i dag er noget helt særligt. Dagen i dag er nemlig 86.401 sekund lang - i dag er altså ét sekund længere end dage plejer at være. Jorden kører nemlig lidt for langsomt rundt - fakti… Vis mere

Startede klokken 01:03 Slutter klokken 03:03 (Næste: Orientering)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p2d
  Program: P2 Koncerten: Midsommerstemning Romantiske lækkerbiskner Genre: Musik
 2. p1d
  Program: Selvsving Classic Lad din radio gå i selvsving Genre: Sjov radio

Søg efter titel