Danmarks nye julesang er fundet

Vinderen i DR P2's store julesangskonkurrence blev afsløret i Aftenshowet på DR1 mandag aften.

Det blev sangskriverparret Peter Sander Andersen og Svend Erik Petersen fra Ringkøbing, der i aftes blev kåret som vindere i DR's store julesangskonkurrence.

Afsløring af Danmarks ny julesang

Konkurrencen blev skudt i gang i sommers. 515 nye julesange tikkede ind i P2s konkurrence-postkasse. En musikfaglig jury valgte Top 10, og herefter var det op til alle DR's lyttere og seere at stemme om hvilken sang der skulle vinde.

DR Børnekoret synger "Hvad er det, der gør jul til noget særligt"

Hele 5800 danskere var med til at beslutte, at vinderen skulle være "Hvad er det, der gør jul til noget særligt" med melodi af Peter Sander Andersen og tekst af Svend Erik Petersen.

Da P2 ringede til Svend Erik Petersen for at overbringe nyheden, var det en overrasket vinder, vi fik i røret:

- Det var helt vanvittigt! Vi syntes jo, at vi havde lavet en meget god sang, og familien havde også rost den. Men man tænker jo altid: Klap nu lige hesten. Vi havde slet ikke troet, at vi ville vinde, fortæller han.

En moderne sang om barnet i krybben

De to finalister mødte hinanden som gymnasielærere på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing. De har lavet flere andre værker sammen i kirkeregi, blandt andet en børnemusical, og de var enige om, at den kristne jul skulle være omdrejningspunktet i den nye julesang:

- Uden at det behøvede at være en stor dyb prædiken, måtte den gerne have fokus på det, som vi synes er værd at huske i julen, siger Peter Sander Andersen om sangen.

Det var i første omgang Svend Erik Petersen der hørte om julesangskonkurrencen. Han spurgte straks Peter Sander Andersen om han ville være med, og så gik han ellers i gang med teksten om den lysende stjerne på himlen og det lille barn i krybben.

Fulgte sin første indskydelse

Teksten blev afleveret, og herefter gik det stærkt. For Peter Sander Andersen havde kun brug for et enkelt forsøg til at finde den rette melodi:

- Melodien er noget af det mest enkle jeg har skrevet, og jeg har næsten aldrig lavet musik med så enkle akkorder. Så først tænkte jeg: Gad vide om det går? en det var den første indskydelse jeg fik, og selvom jeg prøvede med andre melodier vendte jeg tilbage til den her. Det skulle være den, fortæller han.

Og alt tyder på, at komponisten var på rette spor, da han valgte at tro på sin allerførste idé. Nu har DR' lyttere og seere nemlig også peget på 'Hvad er det, der gør jul til noget særligt' som Danmarks nye julesang.

De to sangskrivere modtager en præmie på 10.000 kroner, og vindersangen skal opføres igen ved den store koncert 'Danmark synger julen ind' 29. november, der sendes direkte både på DR K og DR P2. De ti bedste sange bliver desuden udgivet som sangbøger af musikforlaget Edition Wilhelm Hansen.

  • Print
  • Del artiklen: