Gør dig klar til at stege en ged i en jordovn

TV-kokken Nikolaj Kirk er netop hjemvendt fra Oman, hvor han har deltaget i fasten og derudover undersøgt landets gastronomiske traditioner.

TV-kokken Nikolaj Kirk er netop hjemvendt fra Oman, hvor han har deltaget i fasten og derudover undersøgt landets gastronomiske traditioner.

Kulinarisk inspiration

Hvis man akut står og mangler inspiration til aftensmaden til klokken halv seks, er det ikke Nikolaj Kirks anbefaling, man skal følge. Han faldt nemlig pladask for den omanske specialitet, langtidsstegt ged med daddelglasering. Den steges vel at mærke i jordovn og er først klar til spisning om 2-3 dage. Men har man lidt tålmodighed, er ventetiden det hele værd:

“Det er jo en magisk ret, den er fuldstændig vidunderlig, og hvis man skulle lave et gastronomisk verdenskort, så skulle man simpelthen have den her ret med ” fortæller Nikolaj Kirk begejstret.

Jordovne og globaliseringsteori?

I følge Kirk kan jordovne næsten ene mand tage æren for globaliseringen. Han fremsatte i RamadanRadio en lidt snørklet teori om, at både vikingerne, omanerne og polyneserne har brugt jordovne og nødvendigvis har været på besøg hos hinanden. Derudover er polynsernes jordstegte grise med ananas skyld i det kulinariske vidunder, Hawaii-pizzaen, som folk over store dele af verden samles omkring.

“Det er jo det, jordkloden kan. Selvom vi ligger langt fra hinanden, så er vi så tæt, og vi gør det på samme måde, men alligevel forskelligt. Og det er derfor, man skal tage ud at kigge, smage og dufte.” siger Nikolaj Kirk

  • Print
  • Del artiklen: