Den gyldne regel: Væk ikke en søvngænger

Hvad er den gyldne regel for at vække en, der går i søvne, spørger en lytter i dag i Sara og David på P3.

Hvad er den gyldne regel for at vække en, der går i søvne, spørger en lytter i dag i Sara og David på P3.

Spørgsmålet skal indgå i en såkaldt virtuel ‘grønspættebog for mennesker’, som skal formulere gyldne regler til det moderne, forvirrede menneske. Intet spørgsmål er for aparte og ingen bagateller for små.

Zombieagtige søvngængere

I dag er turen så kommet til søvngængerne for at finde ud af, hvad i al verden man stiller man op, hvis man oplever, at en person vandrer rundt i søvne.

Hvordan kan man se, om en person går i søvne?

- Folk har som regel vidt åbne øjne, men de ser glasagtige ud og personen stirrer, nærmest som en zombie. Man kan typisk ikke få kontakt med personen, fortæller Michael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.

Man må ikke vække dem

- Den gyldne regel er, at man ikke må vække en, der går i søvne, for når du går i søvne, er det typisk i den dybe del af søvnen. Man kan måske hjælpe personen tilbage i sengen og sørge for, at personen ikke kommer til skade, siger Michael Rasmussen.

Han fortæller, at det selvfølgelig er muligt at vække en søvngænger, men at det er uhensigtsmæssigt, da mange vil være meget desorienterede og uvidende om, hvad der foregår. Det gælder især børn, der kan blive ekstra forvirrede over situationen.

- Hvis man som forælder er bekymret for, at ens barn går i søvne og skal komme til skade, så er det en god ide at låse døre, vinduer osv., siger han.

Frikendt for søvngående mord

Folk har gjort mærkelige og alvorlige ting i søvne. Michael Rasmussen beretter for eksempel om en amerikaner, der blev frikendt for at have slået sin svigermor ihjel, fordi det foregik i søvne.

- Der er eksempler på, at folk for eksempel kan køre bil i søvne, eller gå en lang tur barfodet ude i sneen for derefter vågne i sengen med våde tæer og ikke forstå, hvad der er sket.

Men søvneksperten beroliger og siger, at langt de fleste søvngåture forholdsvis hurtigt ender i sengen igen.

  • Print
  • Del artiklen: