Ekspert i eksperter: Stop brugen af journalister som eksperter

Selvom man kan være ekspert i næsten alt, er der mange eksempler på, at rollen bliver misbrugt i medierne.

Selvom man kan være ekspert i næsten alt, er der mange eksempler på, at rollen bliver misbrugt i medierne. Her er det især journalister, der overskrider deres beføjelser.

Helt hen i vejret

Det fastslår “ekspert i eksperter”, lektor Lars Bjerg fra Journalisthøjskolen, der udtaler sig i dagens udgave af Sara og David på P3.

Tendensen med at værter interviewer journalistkolleger i tv-studier og radioprogrammer er helt hen i vejret, mener Lars Bjerg, der har diskuteret, undervist og undersøgt brugen af eksperter.

Ikke træde ud af rollen

- Det er noget mudder at interviewe en kollega. Journalist skal ikke agere eksperter. De er sat i verden for at finde ud af nogle ting og stille nogle kritiske spørgsmål. De skal ikke træde ud af rollen, fortæller Lars Bjerg.

- Det breder sig, og jeg kan ikke lide det. Det er en glidebane, og det er noget skidt.

Utroværdighed

Der er også tilfælde, hvor eksperter bliver utroværdige. F.eks. læger, der er er i lønningsposen hos medicinalvirksomheder eller EU-forskere, der lader deres forskning farve af politiske holdninger.

Ekspert i pølsestegning

Men er der grænser for, hvad man kan være ekspert i? 

- Nej, egentlig ikke. En pølsemand kan jo være ekspert i, hvordan man skal lave en hotdogs på den bedste måde. Hvor længe skal pølsen stege og brødet, hvor meget det skal have.

  • Print
  • Del artiklen: