Næsepillerens forbandelse: Fløjter gennem næsen og spreder bakterier

I rækken af frustrerede lytterspørgsmål til Sara og David på P3′s grønspættebog for mennesker er turen nu kommet til næsepilleri.

I rækken af frustrerede lytterspørgsmål til Sara og David på P3′s grønspættebog for mennesker er turen nu kommet til næsepilleri.

En lytter vil gerne vide, hvad er den gyldne regel for, hvornår man må pille næse.

At pille næse bliver af mange opfattet som uhøfligt og direkte ulækkert, men er der andre grunde til, at mange som børn fik at vide at fingeren skulle ud af næsen?

Kan ødelægge næseskillevæg

Er det farligt at pille næse?

- Livsfarligt det er det jo nok ikke, men ud over at det er en dårlig vane, så kan det farligt i forhold til ens næseskillevæg.

Det fortæller Anders Gregersen, der er speciallæge i øre, næse og hals på Randers Sygehus.

Næsefløjteri

Han fortæller, at der er mennesker, der piller ualmindelig meget næse, for hvem det nærmest har tvangsneurotisk karakter. De her mennesker piller så meget næse, at de risikerer at skade deres næseskillevæg:

- De danner skorper, de kan få næseblod derinde og i værste tilfælde kan de opretholde irritationen i næseskillevæggen, så de får et hul i deres næseskillevæg, og det er de rigtig generet af efterfølgende, siger Anders Gregersen.

Et sådant hul kan faktisk også være til irritation for ens omgivelser:

- Det kan fløjte, fordi man får skabt en cirkulation gennem det her hul i næseskillevæggen.

Bakteriefyldte fingre

Ud over at man på længere sigt kan skade sin næse ved at pille lidt for flittigt, så går mange pillere også rundt med bakterier på fingrene efter endt næsepilleri. Dem giver de så videre næste gang, chefen skal have et håndtryk.

Derimod kan Anders Gregersen berolige folk, der ynder at komme af med bussemændene i munden i steder for i chefens hånd.

- Det er ikke farligt, for det gør man jo sådan set hele tiden. Det gør man hver gang man snuser ind med næsen, så kommer der jo snot i munden.

  • Print
  • Del artiklen: