#HørHovedstaden: Hvor langt kører busserne egentlig hver dag?

Vi ser dem hver dag. Mange af os bruger dem også. Men hvor langt kører de egentlig, busserne i hovedstaden? Det har lytter Nikolaj Hermann spurgt om. Og vi har undersøgt det i denne uges #HørHovedstaden.

Man kan ikke gå mange meter i København uden at blive passeret af en af de karakteristiske gule busser, og ser man på et kort over buslinjerne i hovedstadsområdet, kan man ikke engang tælle de mange blå, røde og grønne linjer, der dækker Sjælland med snoede regnbuer af busruter.

Det er trafikselskabet Movia der står for at køre de mange busser ind og ud af byen og hen over kommunegrænserne, og en af dem, der har været med til at forme et utal af busruter over årene er køreplanchef Poul Bayer.

Fakta om #HørHovedstaden
  • #HørHovedstaden undersøger de spørgsmål, du undrer dig over om din by, et område, eller noget helt tredje i hovedstaden.
  • Hver uge vælger vi et spørgsmål, som vi går i dybden med og forsøger at finde svaret på - allerhelst i samarbejde med dig, der har stillet spørgsmålet.

- Det bedste ved at være køreplanlægger er, når man har sidder og flytter rundt på køreplanen for at få det hele til at passe med for eksempel togtiderne, og det så ender med at passe som fod i hose, så bliver man rigtig glad, siger han.

Selvom han ikke er meget for at udpege en af sine mange ruter som sin favorit, så er der alligevel én der skiller sig ud.

- Jeg er faktisk rigtig glad for 600 S, for det er en af de linjer, jeg har været med til at planlægge fra starten, dengang for mange år siden, da vi startede S-bus-nettet, siger han.

Men hvor langt kører de så, busserne?

Pouls beregninger viser, at busserne i hovedstadsområdet kører 80 millioner kilometer om året, og at der kører omkring 900 busser rundt i Region Hovedstaden hver dag. Det vil altså sige, at de kører omkring 270.000 kilometer i døgnet på en almindelig hverdag.

Det svarer til næsten syv gange rundt om jorden – eller to tredjedele af turen til månen.

En af de chauffører, der dagligt sætte sig bag rettet i den gule bus, er Tove Kerlauge. Hun fragter passagerne rundt på den længste rute af dem alle, 600s.

- Det fedeste er oplevelsen med naturen og det med, at man møder så mange typer mennesker i løbet af dagen. Unge, gamle, folk på vej på arbejde, siger hun.

Desuden er rute 600s helt speciel på en anden måde, ifølge Tove Kerlauge.

- Ruten er så lang, at man først kører i by, så villakvarterer og så ud på landet. Det er så smukt, når man kan se solen stå op over Roskilde, eller gå ned, hvis man har aftenturen, siger hun.

  • Print
  • Del artiklen: