DR2 Tema: Den truede mand

Kvinderne stormer frem: I skolen, på universiteterne og i de fede jobs som læger og jurister, mens drengene ikke rigtig gider. Men hvordan har mændene det med at være nr. 2? DR2 Tema tager pulsen på den truede mand.

Kvinderne stormer frem: I skolen, på universiteterne og i defede jobs som læger og jurister, mens drengene ikke rigtig gider.Men hvordan har mændene det med at være nr. 2? DR2 Tema tagerpulsen på den truede mand.

Allerede i folkeskolen er drengene trætte afat læse. I gymnasiet er der dobbelt så mange piger som drenge.Pigerne får de bedste karakterer. Og på en lang række af de tungeog prestigefyldte uddannelser har kvinderne forlængst udmanøvreretmændene.

Spørger man dagens unge, hvad de vil være,svarer pigerne: læge, jurist og designer. Drengene vil ifølge sammeundersøgelse fra Danmarks Pædagogiske Universitet være mekaniker,kok og tømrer.

- Hvad er der sket med de traditionellekønsroller, spørger Anni Pape fra DR2 Tema, der har været ude påskolen, på arbejdspladsen og hjemme i ægteskaberne for at høre,hvad der er ved at ske med manden: den truede mand!

For hvordan er det pludselig at være nr. 2 iforhold til kvinden? Tilsyneladende helt fedt, lyder det fradrengene i folkeskolen, der ikke har spor imod tanken om, at detmåske er dem, der i fremtiden skal forsørges af deres koner og ikkeomvendt. Og ude på DR’s byggeplads er det også helt OK for jord- ogbetonarbejderne, at en stor del af byggelederne i kvinder.

Spild af talent

”Et enormt spild af talent”, lyder det framandeforskeren Hans Henrik Knoop. Han mener, at undervisningen ifolkeskolen krænker drengenes biologi. Drengene har mere brug forkonkurrence, vilde lege og frirum – noget der er nedprioriteret ifolkeskolen, der passer langt bedre til pigerne.

På Odense Universitetshospital advarer man modden store overvægt af kvindelige læger. I dag er 70 procent af demedicinstuderende kvinder, og i fremtiden kan det blive svært atopdrive en mandlig læge. Man forudser mangel på kirurger. Ogkvindernes overtal kan også få fatale følger for den danskeposition inden for den lægevidenskabelige forskning. For kvinderneforsker meget mindre end mændene. De er i det hele taget ikke såmeget for de rigtig lange arbejdsdage og nattevagter.

Det perfekte match

Men hvad sker der så derhjemme i ægteskabet,når kvinderne fremover er de bedst uddannede? Er mændene blevet forvattede, som tre mænd i ”Mandfolk” mener.

- Traditionelt gifter kvinderne sig opad, mendet kan blive svært i fremtiden, siger Anni Pape. Hun har talt medlivsstilseksperten Christine Feldthaus, der er en af dem, derallerede har brudt mønsteret. Christine Feldthaus er gift med enhåndværker, og hjemme hos dem er det Christine, der tjener de storepenge. Alligevel har hun og hendes mand tilsyneladende fundetopskriften på, hvordan der kan komme balance i ægteskabet.

Og hvad siger Ritts, Pias og Lenes mænd tilkonstant at stå i skyggen af deres berømte politikerkoner? AnniPape taler med Søren Mørch, Henrik Thorup og Danny Feltmann, der ergift med henholdsvis Ritt Bjerregaard, Pia Kjærsgaard og LeneEspersen. De har hver deres opskrift på, hvordan man får ægteskabettil at fungere, når manden står i 2. række.

Aftenen i tider:

20.05 Mandfolk
20.40 Drengene på pigernes skole
21.05 Gift med Ritt, Pia og Lene
21.30 Kvinder styrer byggepladsen
21.40 Pigernes hospital
22.05 Det perfekte match