Hvad nu hvis... Danmark var kommunistisk

Hvis den Røde Hær havde befriet Danmark efter 2. verdenskrig i stedet for Montgomery ville vi så have lidt samme skæbne som Østeuropa?

Hvis den Røde Hær havde befriet Danmark efter 2. verdenskrig i stedet for Montgomery ville vi så have lidt samme skæbne som Østeuropa? Ville Danmark være blevet en kommunistisk folkerepublik?

DR2 Tema's Ole Retsbo har leget med tanken og resulatet kan ses lørdag aften d. 14.11 på DR 2 Tema: "Hvad nu hvis..."

I 2. verdenskrigs allersidste dage nærmede den russiske marskal Konstantin Rokossovskij sig den danske grænse i iltempo og i London var premerminister Winston Churchill og hans stab stærkt bekymret over konsekvenserne, hvis russerne kom først til Danmark.

"Vi kan hvert øjeblik risikere en russisk marionetregering i Danmark," skrev en af topembedsmændene i det britiske udenrigsministerium, Orme Sargent, så sent som i begyndelsen af maj 1945.

I den virkelige verden endte kapløbet med at den britiske feltmarksal Montgomery slog russerne med kun 6 timer!

Men hvad hvis russerne var kommet først?

Med udgangspunkt i virkelige personer og begivenheder og med brug af særlig udvalgte medvirkende og ægte arkivklip og politikercitater fremstiller dokumentarprogrammet en alternativ , men helt troværdig parallelverden, hvor kommunisterne med Aksel Larsen i spidsen kommer til magten i 1948 ved et kup og derefter gør Danmark til en kommunistisk mønsterrepublik frem til sammenbruddet i 1989. Ungdommen holder store Stalin-træf på Østerbro Stadion, landbrug og industri bliver kollektiviseret og systemkritikerne anbragt i arbejdslejre på Bornholm

Programmet er et af de mest ambitiøse forsøg her i landet på mockumentary (fra engelsk: "to mock" - "at snyde") , som er en pseudo-dokumentarisk genre, der giver sig ud for dokumentarisme, skønt der dybest set er tale om fiktion.

Samme aften bringer DR 2 Tema også en anden mockumentary, nemlig den tysk-britiske "3.verdenskrig" af Robert Stone.

1989 var et stort jubelår for Europa. Murens fald og de demokratiske revolutioner i Østeuropa gjorde ende på den kolde krig og 50 års kommunistisk diktatur. Men det kunne være gået helt anderledes, hvis den hårde kerne af stalinister og generaler i Sovjetunionen havde fået held med deres kup mod Mikhail Gorbatjov. - Det var faktisk tæt på.

I "3.verdenskrig" følger vi kuppet mod Gorbatjov og den militære optrapning mellem øst og vest, der til sidst ender i atom-katastrofen. Som om det virkelig skete.

"Da Danmark var kommunistisk" og "3.verdenskrig" er DR 2 Temas bud på kontrafaktisk historie, altså bud på hvordan tilfældigheder kunne have fået historien til at udvikle sig helt anderledes. Et typisk eksempel er hvad der ville være sket, hvis Hitler var blevet dræbt i 1. verdenskrigs skyttegrave (i virkelighedens verden blev han kun såret). Ville Tyskland så have undgået nazismen og 2. verdenskrig aldrig brudt ud?

DR2 Tema 14. november 2009
20:00 - 22:30: DR Tema: "Hvad nu hvis..."
20:00 - 21:25: "3. verdenskrig"
21:25 - 22:30: "Da Danmark blev kommunistisk"

Tilrettelæggelse: Ole Retsbo

DR Markedsføring Presse

For yderligere information, kontakt:
Ole Retsbo, Journalist, DR PERSPEKTIV
D +45 3520 3946 / e-mail: ret@dr.dk

 

  E-mail-adresse: ret@dr.dk
  Telfonnummer: 3520 3946
  Afdeling: DR Perspektiv
  Navn: Ole Retsbo
Anden kontaktperson
Pressekontakt: Yderligere oplysninger