Møllers sidste skib - dokumentar på DR1

DR har fulgt livet på Lindøværftet op til lukningen i 2012. Filmen følger afslutningen på en æra – men stiller også spørgsmål om, hvad vi skal leve af i fremtiden.

- Situationen er alvorlig. Det haster.Sådan siger Mærsk Mc-Kinney Møller i dokumentarfilmen 'Møllers sidste skib' og indrammer samtidig den alvorlige konkurrencesituation, Danmark er på vej ud i.

En æra slutter

Som et indlæg i debatten om Danmarks fremtid har DR fulgt Lindøværftet og dets medarbejdere fra annonceringen af værftets lukning i 2009 og frem til afsejlingen af det sidste skib i 2012. Det er blevet til en tankevækkende dokumentarfilm, der handler om afslutningen på en æra - men også i høj grad om Danmarks fremtid.

Lukningen af Lindøværftet er nemlig langt fra et enestående tilfælde. Tusindvis af produktionsarbejdspladser forsvinder hvert år ud af landet og efterlader især fag- og ufaglærte medarbejdere med et spørgsmål, der vokser sig større og større. 'Hvad skal vi leve af i fremtiden?'

Alvorligt for Danmark

Flere eksperter taler om, at Danmarks råstof er viden, men kan det stå alene i et land, der hidtil har beskæftiget mange i store industrier?

Dokumentaren taler med personer, der har skarpe holdninger til, hvad de danske politikere burde foretage sig for at afhjælpe krisen på produktionsområdet. Vi hører blandt andre fra Lars Goldschmidt, direktør i Dansk Industri, Thorkild. E. Jensen, daværende forbundsformand i Dansk Metal og Jenny Braat, direktør i Danske Maritime.

Hver især har de deres tanker om, hvordan Danmark er endt i denne situation og ideer til, hvordan man bør løse den. De er ikke helt enige - men fælles for deres udmeldinger er, at vi står i en alvorlig situation, der kræver handling. Og det endda meget snart.

Hr. Møllers sidste interview

I filmen indgår et interview med Mærsk Mc-Kinney Møller, der blev det sidste inden skibsrederens død i april 2012. Her fortæller han om baggrunden for, at Lindø Skibsværft blev etableret, om sine følelser for værftet og om baggrunden for lukningen.

Helt unikt får filmholdet også lov til at være med, da Hr. Møller på sit kontor tager imod Tommy Lillesø, da kobbersmeden fejrer sit 50 års jubilæum på Lindøværftet.

1. Christian Rask
Pressekontakt: Yderligere oplysninger