Serier | DR Podcast | DR

Smuglyt

 • Det Maritime Danmark

  Danmark har over 8750 km. kystlinje og er omkranset af vand. Alt, hvad der har med havet at gøre, har gennem århundrede præget den danske kultur. I mange familier har forfædrene sejlet, fisket eller bygget skibe. Maritime udtryk har sneget sig ind i vores sprog, hvorfor vi kryber til køjs, får lidt for meget indenbords og har lig i lasten. Men nu hvor de lyseblå kuttere bliver ophugget og viger til fordel for boliger i havnene og maritime jobs rykker fra kaj til kontor, så møder mange af os sjældent den maritime del af vores land længere. Med denne programserie om Det Maritime Danmark sætter vi fokus på havets påvirkning af vores fælles historie. Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

Alle afsnit (10)

 1. Det Maritime Danmark 01:10 - Mysteriet om sejlet 25 minutter, kan høres indtil: 07. december, 2019

  Den danske maritime historie starter hos vikingerne og et nærmere kig på vores maritime forfædre viser, at de ikke kun var brutale og togtbegejstrede, men at de også var yderst disciplinerede og satte nye standarder for sejlads. Tilrettelægger: Claus Pilehave. Lydmix: Gert Gregersen. Serien er sponsoreret af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

 2. Det Maritime Danmark 02:10 - Nordens Wall Street 21 minutter, kan høres indtil: 14. december, 2019

  Allerede i Middelalderen var Danmark en stor handelsnation med tilknytning til havet; nemlig det skånske sildemarked, der fik købmænd fra hele Nordeuropa til at valfarte til Skåne. Tilrettelægger: Jakob Thygesen. Lydmix: Gert Gregersen. Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

 3. Det Maritime Danmark 03:10 - Da Danmark ville bombe Algeriet 22 minutter, kan høres indtil: 21. december, 2019

  I den florissante handelsperiode blomstrede Danmark til at være en stor maritim nation, hvilket var rigtig godt for nationens økonomi. Men med den blomstrende handel voksede også udfordringer med pirateri, når de danske skibe sejlede ud på verdenshavene. Medvirkende: Benjamin Asmussen, PHD Fellow, CBS og Poul Olsen, Rigsarkivar. Tilrettelægger: Simon Brun Andersen og Karen Albertsen Lydmix: Gert Gregersen Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

 4. Det Maritime Danmark 04:10 - De danske skibsredere 19 minutter, kan høres indtil: 04. januar, 2020

  Der er mange grunde til, at Danmark er en stor søfartsnation, men en af de vigtigste er de danske skibsredere. Vi ser på, hvordan Rederiforeningen startede, hvordan den har stor indflydelse i dag og kigger på, hvad de store redere gennem tiden har betydet for Danmarks økonomi. Medvirkende: Jacob K. Clasen, Underdirektør i Danmarks Rederiforening og Morten Hahn-Pedersen, historiker Tilrettelægger: Jakob Thygesen Lydmix: Gert Gregersen Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

 5. Det Maritime Danmark 05:10 - Manden i havet 26 minutter, kan høres indtil: 11. januar, 2020

  Torpedoer, søminer og bombefly var hverdagen for de 6000 civile danske søfolk, som sejlede for de allierede under Anden Verdenskrig, og som spillede en vigtig rolle i krigens gang. Mange af søfolkene kom aldrig hjem. Men Eli gjorde. Eli, som har snydt døden to gange, og som ikke har sovet en hel nat siden. Vi får den nu 96-årige krigssejlers dramatiske og rørende historie. Medvirkende: Eli Børge Larsen, Birthe Larsen Tilrettelægger: Stine Blegvad Lydmix: Gert Gregersen Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

 6. Det Maritime Danmark 06:10 - Det danske Titanic: Hans Hedtofts forlis 35 minutter, kan høres indtil: 18. januar, 2020

  Det maritime Danmark handler også om skibe og nogle gange også om forlis. I 1950´erne tog en dansk minister en beslutning om, at det nybyggede grønlandsskib Hans Hedtoft skulle sejle om vinteren. Det fik fatale konsekvenser og har det stadig i dag. Medvirkende: Sandra Vinding, datter til et af besætningsmedlemmerne på "Hans Hedtoft". Lars Halskov, journalist, der sammen med sin bror Morten Halskav har skrevet en bog om forliset Tilrettelægger: Claus Pilehave Lydmix: Gert Gregersen Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

 7. Det Maritime Danmark 07:10 - Farvel da, min ven 25 minutter, kan høres indtil: 25. januar, 2020

  1800-tallets sømandskoner levede hårde liv med frygt, uvished og savn - og somme tider lange rejser for at forenes med deres sømænd. I dag er det slet ikke så barsk at være sømandskone, men datiden trækker sine spor langt op i 1900-tallet. Mød to kvinder med meget forskellige fortællinger om livet som sømandskone i nyere tid. Medvirkende: Jenny Meta Kragh, Janni Mosgaard Hansen Tilrettelægger: Stine Blegvad Lydmix: Gert Gregersen Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

 8. Det Maritime Danmark 08:10 - Øernes livsnerve 20 minutter, kan høres indtil: 01. februar, 2020

  Et af de steder, hvor danskerne har oplevet bølgerne bruse og havluften pirrer næsen har været på landets mange færger. Antallet af ruter er skåret ned de senere år, men hvor de stadig er, har de enorm betydning for livet på de småøer de servicerer, som bl.a. på Orø. Medvirkende: Lars W. Hansen, overfartsleder på Orø-Holbæk Færgen Tilrettelægger: Jakob Thygesen Lydmix: Gert Gregersen Serien er støttet af Den Danske Maritime Fond med Det Udenrigspolitiske Selskab som samarbejdspartner.

Hør også

Mere radio

 1. Program: Ugens gæst: Anders Matthesen Hvad gør man som komiker, hvis man løber tør for jokes? Genre: Perspektiv 55 minutter, kan høres indtil: 24. oktober, 2017
 2. Program: P6 Beat City Düsseldorf kaldes for den elektroniske musiks vugge Genre: Musik 117 minutter, kan høres indtil: 23. oktober, 2017
 3. Program: Platt-form: P1 cafeen Croissant eller Macron eller Macaron? Genre: Sjov radio 3 minutter, kan høres indtil: 24. oktober, 2017