Lige nu
P1 Dokumentar: Fire drab der ændrede Danmark

Næste: Satire på P1

ProgramInfo

P1 Dokumentar: Fire drab der ændrede Danmark

Sendes: I dag, kl. 03:03 - Slutter klokken 03:45

På bare seks minutter forsvandt et Danmark der var kendt som et uskyldigt og fredeligt samfund som dug fra solen. En septembernat for 50 år siden bliver fire unge politibetjente brutalt myrdet. Danmark vågner langsomt op til det tragiske budskab i Radioavisen, og alt politi bliver sat ind for at finde morderen. Borgerne er rystede, for aldrig i dansk retshistorie er noget lignende sket, og 18. september 1965 står stadig tilbage som den dag, hvor Danmark mistede sin uskyld. P1 Dokumentar fortæller indgående og detaljeret med de sidste levende vidner, hvad der skete i de dage, hvor fire unge betjente mistede livet på en ellers helt almindelig nattevagt. Tilrettelæggelse: Preben Lund og Jakob Andresen. Redaktion Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Vært Gry Hoffmann. Redaktør Jesper Hyhne. (Sendt første gang 17. september).

Andre udsendelser

P1 Dokumentar: Fire drab der ændrede Danmark

På bare seks minutter forsvandt et Danmark der var kendt som et uskyldigt og fredeligt samfund som dug fra solen. En septembernat for 50 år siden bliver fire unge politibetjente brutalt myrdet. Danmark vågner langsomt op til det tragiske budskab i Radioavisen, og alt politi bliver sat ind for at finde morderen. Borgerne er rystede, for aldrig i dansk retshistorie er noget lignende sket, og 18. september 1965 står stadig tilbage som den dag, hvor Danmark mistede sin uskyld. P1 Dokumentar fortæller indgående og detaljeret med de sidste levende vidner, hvad der skete i de dage, hvor fire unge betjente mistede livet på en ellers helt almindelig nattevagt. Tilrettelæggelse: Preben Lund og Jakob Andresen. Redaktion Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Vært Gry Hoffmann. Redaktør Jesper Hyhne. (Sendt første gang 17. september).

P1 Dokumentar: Miraklet i Brovst

En lille frikirke i Brovst har gjort det til sin mission at omvende muslimer fra det lokale asylcenter til kristendommen. Frikirken, som hedder 'Fristedet', er stiftet af ægteparret Anni og Kjeld Sommer. For at lykkes med deres mission må Anni og Kjeld aktivt opsøge asylansøgere, og det er svært, når der både er store sproglige barrierer, og man ikke må holde religiøse aktiviteter på asylcenteret. P1 Dokumentar har besøgt frikirken i Nordjylland og følger Anni og Kjelds mission i 'Miraklet i Brovst'. Tilrettelagt af Freja Sørine Adler Berg og Cecilie Sylvest Carlsen. Redaktion: Kåre Marling Kiib, Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. (Sendt første gang 31. marts).

P1 Dokumentar: Billedet af statsministeren

Der findes et billede af Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fra hans ungdom, hvor han står med et sovjetisk stormgevær model AK47 i hånden. Han er flankeret af afghanske mujahedinere på begge sider og iklædt traditionel pakistansk klædedragt, og på hovedet har han en ulden pakol-hat. Billedet er ofte blevet brugt af politiske modstandere til at påstå, at Lars Løkke Rasmussen støttede Taleban. Det er forkert. Billedet er taget af fotograf og journalist Jørn Stjerneklar, og i dag fortæller han, Lars Løkke Rasmussen, og flere andre deltagere den virkelige historie bag billedet - en historie om ungdomspolitik under den kolde krig og en spændende, men farlig rejse til det krigsplagede og Sovjet-besatte Afghanistan i 1988. Tilrettelægger: Jørn Stjerneklar og Helle Maj. Vært: Gry Hoffmann. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff Jakobsen. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Sexkrænkeren i hjemmeplejen

I september 2010 kommer en udviklingshæmmet kvinde ind på en psykiatrisk afdeling i Roskilde. Hun har forsøgt at tage livet af sig selv, for i hendes hoved rumsterer tankerne om en mandlig hjemmehjælper, der flere gange har udnyttet hende seksuelt. Det viser sig, at manden tidligere er dømt for sexovergreb på en anden kvinde, men på grund af flere smuthuller i loven, får han job som hjemmehjælper. Dermed får han adgang til den udviklingshæmmede kvinde og en række andre sårbare kvinder. P1 Dokumentars Emil Eusebius opruller sexkrænkerens overgreb fra år 2000 til i dag, og afslører smuthullerne i loven, der gør det muligt. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. Tilrettelægger: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktion: Kåre Marling Kiib. (Redigeret genudsendelse fra februar).

P1 Dokumentar: Når lægen gør fortræd

En afslørende dokumentar, der har fået konsekvenser for læger, der begår seksuelle overgreb. I 2010 stikker en ørelæge sine hænder op under blusen på en kvindelig patient og tager hende på brysterne. Lægen bliver dømt, men krænker tre år senere en anden kvinde ved at slikke hende i ørerne og gramse på hende. Samtidig arbejder en anden læge på Aabenraa Sygehus, selvom lægen året forinden har begået tre grove seksuelle overgreb på en patient. Begge læger burde være stoppet tidligere - men fik lov til at fortsætte. Hvordan kunne det ske? P1 Dokumentars Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen har gravet sig ned i domme, anklageskrifter og aktindsigter og afslører i dag, hvordan sexkrænkende læger får frit spil til at begå nye overgreb. Tilrettelæggelse: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. Redaktion: Johanne Thorup Dalgaard. Musik: Sofie Voight Simonsen. (Redigeret genudsendelse fra 2015).

P1 Dokumentar: Den danske våbenhandler i Sydafrika

I september sidste år blev en dansker ved navn Peter Frederiksen, bosiddende i Sydafrika, pludselig verdenskendt, fordi han var blevet anholdt i en bestialsk sag om kvindelig omskæring. Han havde angiveligt omskåret et ukendt antal kvinder og gemt de afskårne kønsdele i sin fryser. Det har været en meget omtalt og spektakulær sag, også fordi kronvidnet i sagen, Peter Frederiksens ekskone, blev myrdet, inden hun kunne nå at vidne. Peter Frederiksen er anklaget for at have bestilt mordet på sin ekskone og har været fængslet siden september 2015. Sagen har endnu ikke været for retten. Inden fængslingen gav Peter Frederiksen et langt interview til P1 Dokumentar hvor han fortalte sin livshistorie. Programmet er en redigeret genudsendelse fra september 2015. Tilrettelæggelse: Jørn Stjerneklar. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Kåre Marling Kiib. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Deroute på første klasse

Der var ingen smalle steder, da Waldemar og Mette Beckmanns datter Anne Mette voksede op i Portugal. Begge forældre var millionarvinger, og der hørte både tjenere, heste og tennisbaner til familiens pragtvilla. Men den tid er forbi. På mindre end en menneskealder formøblede familien formuen, og Anne Mette Beckmanns liv har forandret sig fra luksuriøs overklassetilværelse til en hverdag i stadig kamp om det daglige brød. P1 Dokumentar genudsender i dag den prisvindende montage "Deroute på første klasse", som blev startskuddet til flere tv-udsendelser om Anne Mette Beckmann, der i disse dage er hovedperson i TV 2-serien "Millionær på bistand". Tilrettelæggelse: Kirsten Laumann. Vært: Gry Hoffmann. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktør: Jesper Hyhne. (Redigeret genudsendelse fra 2006).

P1 Dokumentar: Voldtægt on demand

P1 Dokumentar afslører i dag en uhyggelig og voksende tendens inden for overgreb på børn. Overgreb der går ud over klodens fattige. Fænomenet kaldes 'web cam child sex tourism'. Politi og eksperter har kendt til det uhyggelige fænomen i flere år. Men de ser nu en stigning i antallet af overgreb i takt med internettets udbredelse i fattige lande som Filippinerne. P1 Dokumentar har talt med eksperter og politi både i Danmark og Filippinerne og også talt med en dansker, der er dømt for voldtægt via webcam. Tilrettelæggelse: Anders Bindesbøll og Claus Nordahl. Vært: Gry Hoffmann. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktør: Jesper Hyhne. (Sendt første gang 3. september 2015).

P1 Dokumentar: Fantasten og de 100 hunde 2:2

Den frivillige organisation Missing People bryster sig af at hjælpe folk med at finde pårørende, som forsvinder sporløst. Men da P1 Dokumentar efter et tip kiggede nærmere på organisationens leder René Nielsen, dukker et mønster af overdrivelser, usandheder og lovovertrædelser op. Og måske allerværst fortæller flere pårørende om, at René Nielsen har presset dem ved at opføre sig hidsigt og true med at stoppe eftersøgningen. P1 Dokumentars Gry Hoffmann og Tine Møller Sørensen går på jagt efter sandheden om Missing People i dokumentarserien i to dele: Fantasten og de 100 hunde. Tilrettelagt af: Gry Hoffmann og Tine Møller Sørensen. Redaktion: Kåre Marling Kiib. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Fantasten og de 100 hunde 1:2

Den frivillige organisation Missing People bryster sig af at hjælpe folk med at finde pårørende, som forsvinder sporløst. Men da P1 Dokumentar efter et tip kiggede nærmere på organisationens leder, René Nielsen, dukker et mønster af overdrivelser, usandheder og lovovertrædelser op. Og måske allerværst fortæller flere pårørende om, at René Nielsen har presset dem ved at opføre sig hidsigt og true med at stoppe eftersøgningen. P1 Dokumentars Gry Hoffmann og Tine Møller Sørensen går på jagt efter sandheden om Missing People i dokumentarserien i to dele "Fantasten og de 100 hunde". Tilrettelagt af: Gry Hoffmann og Tine Møller Sørensen. Redaktion: Kåre Marling Kiib. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. (Sendes også 20.03, lørdag 16.03 og 3.03).