Brinkmann P1

ProgramInfo

Brinkmann på P1: Videoovervågning

Sendt: DR P1, 17 Maj 2017, Start kl. 13:30 - Slutter 14:00

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. Denne gang med professor Thomas Moeslund fra Aalborg Universitet, som er ekspert i videoovervågning. Når vi lægger nakken tilbage og kigger op, er der en rimelig chance for at få øje på et af de over 250 millioner overvågningskameraer, der iagttager os rundt om på kloden. Men hvorfor har vi brug for alle de kameraer - og hvordan påvirker det os at blive iagttaget? Vært: Svend Brinkmann.

Andre udsendelser

Brinkmann på P1: Nanoteknologi

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. Denne gang med nanoforsker Jørgen Kjems fra iNANO på Aarhus Universitet. Når ting bliver så små, at vi ikke kan se dem med det blotte øje, har vi en tendens til at blive bekymrede. Muligheden for at arbejde med bittesmå emner i nanoskala baner vej for fantastiske nye anvendelser både på det medicinske og materialetekniske område. Men nanopartikler kan også skade miljøet og helbredet, hvis ikke vi passer på. Vært: Svend Brinkmann.

Brinkmann på P1: Videoovervågning

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. Denne gang med professor Thomas Moeslund fra Aalborg Universitet, som er ekspert i videoovervågning. Når vi lægger nakken tilbage og kigger op, er der en rimelig chance for at få øje på et af de over 250 millioner overvågningskameraer, der iagttager os rundt om på kloden. Men hvorfor har vi brug for alle de kameraer - og hvordan påvirker det os at blive iagttaget? Vært: Svend Brinkmann.

Brinkmann på P1: Rumforskning

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. Denne gang med astrofysiker og rumforsker Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet. Fantasifuldheden har frit spil i fiktionens verden, når handlingen foregår ude i rummet og i fremtiden. Dér vrimler det med dramatiske oplevelser og sære fremmede væsner. Tilbage på jorden i nutiden og virkeligheden arbejder forskere på mere stilfærdig vis med at forstå galakser, stjerner og planeter. Og med at lede efter liv andre steder end her. Men hvorfor er det vigtigt, når vores egen jord vrimler af liv, der kan studeres? Vært: Svend Brinkmann.

Brinkmann på P1: It-i-alting

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. "It i alting" er en populær programerklæring blandt it-forskere. At ambitionen er godt på vej til at blive virkelighed, opdager vi andre især, når it inde i et eller andet driller. Professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet har været med til at putte it i alting med så få fejl som muligt. Svend Brinkmann spørger ham, om det overhovedet er nødvendigt at putte it i det hele? Og diskuterer konsekvenserne ved at gøre det. Vært: Svend Brinkmann.

Brinkmann på P1: Bioteknologi

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. Hvide kitler, reagensglas på høje borde og gule advarselsskilte på væggene. Sådan ser der ud i bioteknologernes verden, hvor livet bliver iagttaget gennem mikroskop, og hvor små laboratorieprøver bliver manipuleret til noget med stor betydning, uanset om det er enzymer til industrien eller bedre afgrøder til landbruget. Svend Brinkmann får besøg af professor Lene Lange, som er forskningsleder på DTU's Institut for Kemiteknik og pioner på området. Hun mener, at teknologien kan være med til at løse alvorlige problemer som klimaforandring og sult. Svend Brinkmann synes omvendt, at teknologien selv har været med til at skabe nogle af de problemer, den nu tilbyder at gøre noget ved. Vært: Svend Brinkmann.

Brinkmann på P1: Robotter

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. Robotter kan støvsuge, slå græs, køre bil, gå i krig og træffe beslutninger for os. Men hvem siger, at robotterne altid gør det rigtige? Brinkmann får besøg af den danskfødte robotforsker Henrik Iskov Christensen. Han leder et robotcenter på University of California og har haft tilsvarende topposter på andre universiteter i USA og Europa. Henrik Iskov Christensen var videnskabelig rådgiver i robotteknologi for den amerikanske præsident Obama, og han har hjulpet kongressen med strategier og satsninger på området. Svend Brinkmann spørger ham, om vi skal være bange for, at maskinerne overtager kontrollen. Vært: Svend Brinkmann.

Brinkmann på P1: Stamceller

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster i en ny programserie et kritisk blik på den teknologiske udvikling og dens betydning for vores liv og fremtid. For hvordan påvirker videnskabens landvindinger os som moderne mennesker på godt og ondt? I seriens andet program får Svend Brinkmann besøg af stamcelleforsker Trine Fink fra Aalborg Universitet. Forskning i stamceller kan kurere uhelbredelige sygdomme - eller misbruges til bizarre kloninger. Det første har skabt skyhøje forventninger til forskere på området. Det andet har givet nogle af dem et blakket ry. Vært: Svend Brinkmann.

Brinkmann på P1: Virtual Reality

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster i en ny programserie et kritisk blik på den teknologiske udvikling og dens betydning for vores liv og fremtid. For hvordan påvirker videnskabens landvindinger os som moderne mennesker på godt og ondt? I seriens første program får Svend Brinkmann besøg af virtual reality-forsker Jesper Mosegaard fra Alexandra Instituttet i Aarhus til en snak om, hvad vi egentlig skal med virtuel virkelighed, når vi har den ægte vare. Vært: Svend Brinkmann.