Droner og kanoner

ProgramInfo

Droner og kanoner: Grønlandskortet er Danmarks trumf

Sendt: DR P1, 11 Apr. 2017, Start kl. 13:03 - Slutter 13:33

Siden 2. Verdenskrig har Grønland spillet en vigtig rolle for det amerikanske forsvar. Det gælder særligt Thulebasen, der sikrede amerikanerne godt udsyn og korte bomberuter til Sovjetunionen. Både Grønland og Danmark udnyttede det fortrin i Washington. Man spillede "Grønlandskortet", når USA f.eks. stillede krav om øgede forsvarsbudgetter, og slap på den måde billigere. Spørgsmålet er hvad Danmark får ud af at smide "Grønlandskortet" på bordet i dag? Det ser vi på i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Andre udsendelser

Droner og kanoner: Taleban på forårsoffensiv

I weekenden slog Taleban til mod en afghansk militærbase i det blodigste angreb nogensinde. I løbet af det seneste år har bevægelsen igen fået kontrol med flere områder, blandt andet i Helmand provinsen, hvor danske soldater tidligere har kæmpet mod netop Taleban. I Droner og Kanoner taler vi i dag om krigen i Afghanistan, mere end to år efter afghanernes selv fik det fulde ansvar for sikkerheden i landet. Og så forsøger vi at finde ud af om landet, trods alt, er på vej i den rigtige retning. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: 500 år til søs

Danmark er en søfartsnation. Og det danske søværn har i den grad været med til at præge vores historie, med drabelige fortællinger om helte og søslag, kanoners torden og salte skumsprøjt. Det hele begyndte i 1510, da kong Hans besluttede at opbygge en dansk flåde. I Droner og Kanoner ser vi i dag på søværnet gennem 500 år. Du får historien om en prægtig sejr, om et svigende nederlag og om en pinlig affære, der smadrede fire sommerhuse. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Grønlandskortet er Danmarks trumf

Siden 2. Verdenskrig har Grønland spillet en vigtig rolle for det amerikanske forsvar. Det gælder særligt Thulebasen, der sikrede amerikanerne godt udsyn og korte bomberuter til Sovjetunionen. Både Grønland og Danmark udnyttede det fortrin i Washington. Man spillede "Grønlandskortet", når USA f.eks. stillede krav om øgede forsvarsbudgetter, og slap på den måde billigere. Spørgsmålet er hvad Danmark får ud af at smide "Grønlandskortet" på bordet i dag? Det ser vi på i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Jægersoldater og frømænd træner afrikanske kolleger

Menneskesmugling, pirateri og islamistisk terror. Det vestlige Afrika døjer med en række store problemer, der stiller stadig højere krav til landenes militære styrker. - Krav, som landenes soldater har brug for vejledning og træning i, hvordan de skal løse. Derfor har danske jægersoldater og frømænd dette forår været i Vestafrika for at uddanne og træne specialstyrker fra Cameroun og Nigeria. Hør hvordan det forløb i Droner og Kanoner, der i denne uge invitere dig med til Guineabugten. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Kvinder i kamuflage

I 25 år har kvinder haft adgang til det danske forsvar på lige fod med mænd. Alligevel udgør kvinder kun knap syv procent af dem, der dagligt trækker i uniform. Hvad er forklaringen på at krig stadig mest er for hankøn? Og er der tegn på at det er ved at ændre sig og at vi i fremtiden vil få flere kvinder i kamuflage? Det undersøger vi i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Værnepligt anno 2017

Værnepligten er blevet kaldt gammeldags, dyr og spild af tid. Men i Frankrig diskutere kandidaterne til det kommende præsidentvalg nu at genindføre værnepligten. I Sverige har regeringen allerede besluttet at gøre det. Og i Norge har man indført værnepligt for kvinder på lige fod med mænd. Her i Danmark er det godt 4000 personer - omkring seks procent - af en ungdomsårgang, der aftjener værnepligt. Langt de fleste gør det frivilligt - ja faktisk kan man risikere at skulle vente halve og hele år for at få lov til at trække i uniformen. I Droner og Kanoner ser vi på hvilken rolle, værnepligten spiller i dag, både for de unge og for samfundet som helhed. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Verden opruster

Indien køber missiler fra Rusland, og Pakistan køber ubåde af Kina. Qatar bestiller franske jagerfly, mens Egypten hellere vil have amerikanske F-16. Verdens våbenhandel er på sit højeste siden den kolde krig. Og det er især lande i Asien og Mellemøsten, der køber stort ind. I Droner og Kanoner går vi tallene efter i sømmene og ser på årsagerne til den voksende handel med militært isenkram. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Troldehæren kommer

Internettets trolde spreder falske nyheder. Det kan godt være at vi, i første omgang, ikke tror på deres historier. Men alene det, at vi kan blive i tvivl om hvad der er sandt eller falsk er også nok. Det handler nemlig i høj grad om at skabe forvirring og om at sprede mistanke. Som en gruppe tyske journalister formulerer det: "Mistro er en gift, der kan nedbryde ethvert samfund. Og med falske nyheder bliver giften sprøjtet ind i små doser." Sætter troldehæren virkelig demokratiet under pres? Hvem kontrollerer dem? Og hvordan slår vi igen? Det diskuterer vi i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Fredsbevarende jakkesæt

Den klassiske diplomat arbejder for verdensfreden. Hun glatter konflikter ud, retter misforståelser, forebygger krige og får fjender til at tale sammen. Men hun arbejder oftest i det skjulte, og derfor kan det være svært at se resultaterne af hendes arbejde. Ikke desto mindre udgør denne diplomat en del af en global fredsbevarende styrke i diskrete jakkesæt. Droner og Kanoner ser i denne uge nærmere på det klassiske diplomatis rolle i sikkerhedspolitik. Vært: Louise Windfeld-Høeber.

Droner og kanoner: Fra kampuniform til kedeldragt

Soldater har et særligt kammeratskab. De har en indbyrdes loyalitet, en indforståethed og et sammenhold, der er opstået fordi de har været i ekstreme situationer sammen. Derfor har mange soldater svært ved at finde sig til rette, når de skifter kampuniformen ud med en kedeldragt. Droner og Kanoner har i dag besøg af en soldat, der efter 19 år i forsvaret valgte at kaste sig ud i et civilt liv. Vært: Louise Windfeld-Høeberg