Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 01:00

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller. (Sendes også onsdag 18.25, torsdag 21.33, lørdag 20.03 og mandag 21.03).

Andre udsendelser

Feature: I hormonernes vold

En gang i timen bliver 58-årige Hanne Pedersen ramt af en hedetur. I perioder har det resulteret i en altoverskyggende tristhed, som intet af det, der før kunne gøre hende lykkelig - haven, arbejdet, børnebørnene - kunne befri hende for. Men langsomt er livsglæden ved at vende tilbage, og hun oplever for første gang, at overgangsalderen har andet og mere at byde på end gennemsvedte trøjer, stress og tørre slimhinder. Tilrettelæggelse: Freja Sørine Adler Berg.

Feature: Lyden af cellerne

Hvordan lyder det, når celler bevæger sig? Det spørgsmål har perkussionisten og komponisten Birgit Løkke stillet. For at få svar er hun taget til Pasteur Instituttet i Paris, hvor hun sammen med forskningschef Christian Muchard optager lyden af celler, der deler sig. Uden særligt meget forskningsmæssig eller teknisk viden er det ikke helt let at jonglere med laboratoriets ledninger, måleapparater, mikroskoper og mikrofoner. Tilrettelæggelse: Lone Nyhuus. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Den lyse stemme i det mørke rum

Andrei Venczel, der studerer sang på Musikkonservatoriet i Odense, håber på en international sangkarriere. Hans liv begyndte ellers dystert på et voldeligt børnehjem. Han har ikke været der i 20 år, og har aldrig delt sin historie med nogen. Men nu søger han tilbage til fortiden for at kunne komme videre i livet. Tilrettelæggelse: Karen Løth Sass. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Krigen mod mågerne

Søren Damgård får hver dag besøg af Biba. En sølvmåge, som han betragter som sin ven. Men der er mennesker, der hader mågers skrig og larm og helst vil have dem udryddet. Skudt. Og noget tyder på, at den verbale og direkte krig mod måger er et udtryk for en ny tendens. Det mener vildtkonsulenter, der kan fortælle om en eksplosion i antallet af klager over rådyr, mus, flagermus, råger og krager. Vi klager, når naturen kommer for tæt på. En direkte krig er det, fotografen Carsten Ingemann har set, gennem sin linse på en rejse rundt i Danmark for at kortlægge mågekrigen. Søren Damgaard kan omvendt ikke få sølvmågen Biba tæt nok på. Han synes, den er så smuk. Og stolt. Tilrettelæggelse Viktor Lykke Reddersen.

Feature: Jens Lyns hemmelighed

Enhver landsbytosse har sine hemmeligheder, men ingen landsbytosse havde en hemmelighed som Jens Lyn. Da han døde ville den lokale cykelklub, hvor Jens Lyn cyklede med, rydde ordentligt op i hans skrammel. Men det viste sig, at han havde gemt mere end bare gamle cykeldæk ude i den togvogn, han i mere end 50 år havde boet i. Tilrettelæggelse: Christoffer Heide.

Feature: Ingrids gæstebud

For tyve år siden blev Ingrid Kirstine Absolonsen Meyer enke, og efter en sørgeperiode på tre måneder besluttede hun sig for at holde sig glad og komme videre med livet. Hun dannede en bridgeklub, blev kustode på kunstmuseet, Aros og tog initiativ til en årlig pige kom-sammen, som siden er blevet en tradition. I maj satte hun atter plader i spisebordet, fandt det muselmalede porcelæn frem fra chatollet og bestilte pålæg hos slagteren. Og 15 feststemte damer trådte indenfor. Tilrettelæggelse: Annette Holm. Teknik: Alice Høier.

Feature: Nordkoreanere i Sydkorea

Hvert år flygter flere tusinde nordkoreanere til Sydkorea. De flygter fra sult og undertrykkelse med håbet om at kunne skabe en bedre tilværelse i det demokratiske og højteknologiske Sydkorea. Men omstillingen til en tilværelse i deres nye hjemland byder på store udfordringer og mange nordkoreanere ender i ensomhed og fortvivlelse. Tilrettelæggelse: Frederik Sølberg.

Bomben i Bagdad

Montage om Henrik Kolstrup, FN-diplomat, der fik sin karriere ødelagt af et bombeattentat. Om loyalitet overfor De Forenede Nationer og begyndelsen på et nyt liv. Tilrettelæggelse: Torben Paaske. (Sendt første gang 19. august 2006).

Feature: Når bøger er mennesker

I Menneskebiblioteket kan man låne sin fordom, lære noget om et menneske man ellers aldrig ville møde eller få stillet sin nysgerrighed. Hver af de 55 titler i verdens største samling af levende litteratur er et menneske, man som låner kan få lov at 'læse' i en halv time. Menneskebiblioteket opstod på Roskilde Festivalen i 2000 og er i dag spredt til over 70 lande. Kom med på Menneskebiblioteket på hovedbiblioteket i København og vær blandt andet med til at læse en feminist og flygtning og et incestoffer og bulimiker. Tilrettelæggelse: Hanne Foighel.

Feature: Den Thailandske Færing

Krongrak Jøkladal ønsker sig brændende en familie. Hun er rejst til den anden side af jorden for at få opfyldt den drøm. Hun er en af de thailandske kvinder, der er flyttet til Færøerne. De har fundet sammen med færøske mænd og flytter til øerne for at starte thai-færøske familier. For at falde til på de græsbeklædte øer, der er så anderledes end deres eget land, holder de ved bidder af Thailand. De laver Thailandsk mad, og de holder sammen om den thailandske kultur, for det er svært at slippe det, man kommer fra. Tilrettelæggelse: Jais Nørgaard.