Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 15:30

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller.

Andre udsendelser

Feature: Vietnamkrigen blev min krig

Det er 39 år siden, Vietnamkrigen sluttede. Den 30. april 1975 faldt Saigon, og de sidste amerikanere måtte i hast evakueres ud af landet. For en enkelt dansker kom denne kontroversielle krig ubehageligt tæt på. Den 72-årige nordjyde Henning Kristensen har stadig mareridt på grund af oplevelser, som han ikke engang har fortalt sin nærmeste om. I krigen kom han blandt andet til at samle unge amerikanske mænds lig sammen og lægge dem i "body bags". Som pensionist i Danmark anno 2014 prøver Henning at komme overens med fortiden, mens han samler knogler sammen, der er drysset fra den gamle kirkegård ned på den lokale strand. Tilrettelæggelse Karin Mette Petersen.

Feature: I bandittens fodspor

TV dokumentarist Mette Korsgaard har fulgt Erik Jul Revsbech i fem år. Med sit kamera ville hun dokumentere hans forsøg på at bryde den negative spiral, der sender 7 ud af 10 kriminelle, der har siddet fængslet mere end to gange, tilbage til fængslet. Det lykkedes ikke Erik i første omgang at bryde med statistikken. Men da dokumentaristen opsøger Erik igen, har en kvinde tændt håbet i Erik. Nu tør han igen drømme om en fremtid uden kriminalitet. Hvordan det går, kan du høre i denne P1Feature. Tilrettelæggelse Mette Korsgaard.

Feature: Elsket af verden - men aldrig af mor

Nini Theilade dansede på verdens største balletscener fra hun som 14-årig betog en hel verden med sin særlige blanding af uskyld og erotisk udstråling. I dag er hun 98 år og kan se tilbage på en karriere som koreograf på Det Kongelige Teater, solodanser i Ballet Russe de Monte Carlo og filmstjerne i Hollywood. Men bag glitter og glamour gemmer sig historien om en kvinde, der blev elsket af en hel verden. Men aldrig af sin egen mor. Tilrettelæggelse: Anette Johnsen.

Feature: Et døgn uden mobil

Mobiltelefonen har totalt ændret den verden, vi lever i. Og det er gået rigtig stærkt. De færreste af os kan rigtig huske, hvordan det var, før vi havde mobiler, og hvis man er under 20 år, har man knapt nok prøvet, at den ikke fandtes. Journalist Søren Hebsgaard offentliggjorde i 2013 undersøgelsen "Når du har hele verden i din lomme", hvor han undersøgte, hvad mobiltelefoner betyder for unge i forhold til stress, koncentration og samvær. Sammen med journalist Marianne Lentz har han været på Roskilde Festival, for at undersøge, hvordan tre unge klarer sig uden mobil i et døgn. Tilrettelæggelse Søren Hebsgaard og Marianne Lentz.

Feature: Mor og datter - tak for kaffe

Mor. Når kvinder fortæller om forholdet til deres mor, kommer der både kærlige og kritiske historier frem. De handler om dyb kærlighed, sviende svigt, drama og smerte. Mor-datter forholdet er for mange en ordentlig mundfuld. Gennem myten om Persefone og Demeter og fortællinger om kærlighed tager P1Feature denne gang fat i båndet mellem mor og datter. Filminstruktør og forfatter Elisabeth Rygaard fortæller om den forvandling og frisættelse, der kan ske, hvis man ser løgne og fortrængninger i øjnene. Tilrettelæggelse Helle Solvang.

Feature: Mens trommerne sang

I det meste af en menneskealder har den danske musiketnolog Michael Hauser arbejdet med at indsamle og formidle Inuits oprindelige musik, Trommesangen. Det har bragt ham på rejser til Grønlands nordligste boplads, Siorapaluk ved Thule, og til støvede arkiver i Wien, og han har skrevet flere bøger om sine fund. Nu udkommer et cd box sæt med mere end 200 af de sange han har samlet. Michael Hauser fortæller om de mennesker, han har mødt på sin lange rejse. Tilrettelæggelse: Anders Dohn.

Feature: Spionen der skrev digte

Jörg Meyer har ikke været i Danmark, siden han blev udvist for 35 år siden. Dengang hed han Rudolf Samiec og hans mission var at spionere for DDR. Han blev fængslet og kom i isolation. Her talte han med radiatoren, sov i skabet og skrev digte. Isolationsdigte. Det eneste menneske han så, var den venstreorienterede fængselspræst Jørgen Worsaae Rasmussen, der kæmpede for at få isolationsfængsling afskaffet. Tilrettelæggelse Hanne Budtz Jørgensen.

Feature: Siris Vagtværn

Portræt af den 26-årige Siris Hartkorn, rundet af et hippie-miljø på Mols og nu leder af et vagtværn i Yemen med speciale i ikke-voldelig og ikke-bevæbnet beskyttelse af udlændinge i verdens farligste land. Medvirkende: Siris Hartkorn, Sigurd Hartkorn, Sara Colburn og Nabib Al-Sharif. Tilrettelagt af Frank Esmann.

Feature: Krigen mod mågerne

Søren Damgård får hver dag besøg af Biba. En sølvmåge, som han betragter som sin ven. Men der er mennesker, der hader mågers skrig og larm og helst vil have dem udryddet. Skudt. Og noget tyder på, at den verbale og direkte krig mod måger er et udtryk for en ny tendens. Det mener vildtkonsulenter, der kan fortælle om en eksplosion i antallet af klager over rådyr, mus, flagermus, råger og krager. Vi klager, når naturen kommer for tæt på. En direkte krig er det, fotografen Carsten Ingemann har set, gennem sin linse på en rejse rundt i Danmark for at kortlægge mågekrigen. Søren Damgaard kan omvendt ikke få sølvmågen Biba tæt nok på. Han synes, den er så smuk. Og stolt. Tilrettelæggelse Viktor Lykke Reddersen.

Feature: Nu flyver Anton

Hvert år brister drømmen for mere end 200 forældrepar i Danmark. Lykkelige omstændigheder bliver til ulykkelige, når børn dør umiddelbart før terminen. Det her er historien om Anton, der aldrig fik et liv udenfor sin mors mave. En historie om meningsløshed og alt det der kunne være blevet. Tilrettelæggelse: Jesper Dein.