Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 15:30

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller.

Andre udsendelser

Feature: Når mor skal dø

Da forfatteren Sissel-Jo Gazans barndomsveninde Marie mister sin mor, sætter det store tanker i gang hos forfatteren. En dag skal hun selv miste sin mor, og alene tanken er uudholdelig. I forsøg på at forberede sig på den fremtidige smerte, går Sissel-Jo helt tæt på Maries sorg, og bliver pludselig i tvivl. For kan man overhovedet forberede sig på døden, så tabet kommer til at gøre mindre ondt? Kan man skrue ned for smerten, uden at skrue ned for kærligheden? Og kan man nogensinde blive klar til at miste sin mor? En ting komme til at stå klart: Der skal en stærk datter til, når en stærk mor dør. Tilrettelæggelse: Sissel-Jo Gazan.

Feature: Da Kira blev kvinde

En helt ny lov gør det nu muligt at skifte køn i Danmark. Fra 1. september 2014 kan alle gå på borgerservice og skifte juridisk køn fra mand til kvinde og omvendt. Dermed bliver Danmark et af de få lande i verden, hvor man selv kan bestemme sit køn. Noget tusindvis af de såkaldte transkønnede er begejstrede for. En af dem er Kira. Hun er født som mand, men har i mange år følt sig som en kvinde. I dag forsøger hun at leve som kvinde, og med den nye lov kommer hun drømmen et stort skridt nærmere. P1 Feature sætter i denne uge fokus på vores forhold til og fordomme om køn og krop. Tilrettelæggelse: Ida Hasgaard Røntorp og Cecilie Sønderstrup.

Feature: Paris efter befrielsen

Efter fire års tysk besættelse går Paris amok i glædesrus på befrielsesdagen 25. august 1944. General De Gaulle holder sit livs tale til det befriede Paris. Men næste dag vågner millionbyen op til mangel på mad og et problematisk forhold til de allierede. De Gaulle, kommunisterne og kunstnerne på venstre bred af Seinen enes om en fælles afsky mod alt, hvad der er amerikansk. Niels Frid-Nielsen er taget til Paris med de britiske forfattere Antony Beevor og Artemis Cooper for at finde ud af, hvad det var, der skete i Paris efter befrielsen. Tilrettelæggelse: Niels Frid-Nielsen.

Feature: Knust kærlighed

Et af verdens mærkeligste museer handler om knust kærlighed og ligger i Zagreb. Det er en udstilling af genstande, som umiddelbart virker banale, men som i alle tilfælde er ledsaget af en historie om et brudt kærlighedsforhold. I udsendelsen kan du komme med på besøg på museet, og møde en ung mand, der blev så ulykkelig forelsket, at han måtte bryde med kæresten. Tilrettelæggelse: Frank Esmann.

Feature: De fantastiske fire

Fire mænd har været gift med den samme kvinde. Kvinden er for længst flyttet, men mændene er blevet venner og arbejder sammen. Lige som Beatles kalder de fire mænd sig "The fabulous four". Hvordan de fire mænd har det med hinanden, og med deres fælles ekskone, kan du høre i dagens P1 Feature. Tilrettelæggelse: Michael Christophersen.

Feature: Kvinden på isen

Unge Karen Roos rejser alene til Østgrønland i 1932 og forsvinder ud på isen ni måneder senere. Hendes fodspor fører til iskanten, hvor der ligger en skistav. Hendes dagbog findes, men siderne fra de sidste tre måneder af hendes liv er skåret ud. I P1 Featuren "Kvinden på isen" kan du høre historien om Karen Roos og hvad der skete med kvinden på isen. Programmet er en kortere version af et program med samme titel, produceret for podcastmagasinet Thirdear.dk. Tilrettelæggelse Rikke Houd.

Feature: Vietnamkrigen blev min krig

Det er 39 år siden, Vietnamkrigen sluttede. Den 30. april 1975 faldt Saigon, og de sidste amerikanere måtte i hast evakueres ud af landet. For en enkelt dansker kom denne kontroversielle krig ubehageligt tæt på. Den 72-årige nordjyde Henning Kristensen har stadig mareridt på grund af oplevelser, som han ikke engang har fortalt sin nærmeste om. I krigen kom han blandt andet til at samle unge amerikanske mænds lig sammen og lægge dem i "body bags". Som pensionist i Danmark anno 2014 prøver Henning at komme overens med fortiden, mens han samler knogler sammen, der er drysset fra den gamle kirkegård ned på den lokale strand. Tilrettelæggelse Karin Mette Petersen.

Feature: I bandittens fodspor

TV dokumentarist Mette Korsgaard har fulgt Erik Jul Revsbech i fem år. Med sit kamera ville hun dokumentere hans forsøg på at bryde den negative spiral, der sender 7 ud af 10 kriminelle, der har siddet fængslet mere end to gange, tilbage til fængslet. Det lykkedes ikke Erik i første omgang at bryde med statistikken. Men da dokumentaristen opsøger Erik igen, har en kvinde tændt håbet i Erik. Nu tør han igen drømme om en fremtid uden kriminalitet. Hvordan det går, kan du høre i denne P1Feature. Tilrettelæggelse Mette Korsgaard.

Feature: Elsket af verden - men aldrig af mor

Nini Theilade dansede på verdens største balletscener fra hun som 14-årig betog en hel verden med sin særlige blanding af uskyld og erotisk udstråling. I dag er hun 98 år og kan se tilbage på en karriere som koreograf på Det Kongelige Teater, solodanser i Ballet Russe de Monte Carlo og filmstjerne i Hollywood. Men bag glitter og glamour gemmer sig historien om en kvinde, der blev elsket af en hel verden. Men aldrig af sin egen mor. Tilrettelæggelse: Anette Johnsen.

Feature: Et døgn uden mobil

Mobiltelefonen har totalt ændret den verden, vi lever i. Og det er gået rigtig stærkt. De færreste af os kan rigtig huske, hvordan det var, før vi havde mobiler, og hvis man er under 20 år, har man knapt nok prøvet, at den ikke fandtes. Journalist Søren Hebsgaard offentliggjorde i 2013 undersøgelsen "Når du har hele verden i din lomme", hvor han undersøgte, hvad mobiltelefoner betyder for unge i forhold til stress, koncentration og samvær. Sammen med journalist Marianne Lentz har han været på Roskilde Festival, for at undersøge, hvordan tre unge klarer sig uden mobil i et døgn. Tilrettelæggelse Søren Hebsgaard og Marianne Lentz.