Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 01:00

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller. (Sendes også onsdag 18.25, torsdag 21.33, lørdag 20.03 og mandag 21.03).

Andre udsendelser

Feature: Mand, kvinde, interkøn

De fleste er ikke særligt gamle, før de har en klar forståelse af sig selv som enten drenge eller piger. Heller ikke Stine, selv om hun er lidt anderledes end de fleste. Stine har to x-kromosomer, som de fleste kvinder, og et y-kromosom, som de fleste mænd. De fleste andre med hendes kromosomsammensætning føler sig som mænd, og Stine er da også opdraget som en dreng. Men Stine føler sig som en kvinde. Tilrettelæggelse: Andreas Foldberg. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Drømmefangeren

28-årige Sarah drømmer om et liv med drømmejob, mand og hus. Der er bare et problem: Krigen i Syrien har sat alle drømme og planer på pause for Syriens unge. Men Sarah vil ikke blive ved med at vente på fremtiden, og hun begiver sig ud på en gummibådsrejse mod Europa. Men med en menneskesmugler på banen og et hav at krydse, er Sarahs skæbne stadig ude af hendes egne hænder. Tilrettelæggelse: Nanna Muus Steffensen. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Drømmen om kibbutzen

Martha Mor og Berith Shapira har boet i Kibbutz Ein Shemer i det nordlige Israel siden 1970'erne. De to danske kvinder rejste sammen med tusindvis af andre unge danskere i kibbutz som volontører for at arbejde frivilligt i det socialistiske samfund, hvor ingen havde mere end andre og børnene boede i børnehuse. Begge kvinder forelskede sig i mænd fra kibbutzen, de blev gift og vendte aldrig hjem til Danmark igen. I dag ligner de israelske kibbutzer ikke længere de kibbutzer, som de unge rejste til fra 1960'erne og frem til 1990'erne. Den socialistiske utopi forsvandt og selvom afviklingen af kollektivismen var og er hård, tror Martha Mor og Berith Shapira, at det er for alles bedste. Tilrettelæggelse: Maja Gasberg Mazor. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: En joint til patienten

I Danmark er det ulovligt både at købe og bruge produkter, der er udvundet af cannabisplanten, men et stigende antal danskere bryder hver dag loven, fordi de vælger at medicinere sig selv med cannabisprodukter. Jack er 38 år og har sclerose. Han kommer aldrig til at gå igen - og lægerne har opgivet at hjælpe ham. Hans skæbne er, at sygdommen langsomt men sikkert gør ham dårligere og dårligere. Men med et sug på en joint flere gange om dagen, har Jack genvundet kontrollen over sin krop og kommet mange af de invaliderende smerter til livs. Hans medicin kan ikke købes på det lokale apotek, men må i strid med loven hentes hos andre kriminelle. Tilrettelæggelse: Line Jensen. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Hellere gift 30 gange

I en hal i Valby fejrer 200 somaliske kvinder en ung kvindes bryllup med trommer, fællesdans og traditionelle somaliske sange. Men skilsmisseraten blandt somaliere haler ind på den danske og det kræver en redefinering af ægteskabets betydning. For kvindernes nyfundne selvstændighed sætter mandens rolle i familien og i samfundet på prøve. Tilrettelæggelse Tanja Benzon Monk og Kamilla Falsted Dihle. Rettelse d. 18 januar 2016: Bruden, hvis bryllup vi følger i Featuren ønsker ikke sit navn offentliggjort, så derfor er udsendelsen redigeret om, og vi har valgt at kalde hende Iman. Redaktionen kender brudens rigtige navn. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Det sidste sidder i stemmen

Jannie har levet som mand det meste af sit liv. Som rocker og langturschauffør. Men de seneste tre år har Jannie været kvinde. I knælang nederdel og fornuftige sko. Jannie har fået fjernet penis og skæg. Men den sidste del af mandigheden sidder i stemmen, og hun drømmer om at få den opereret, så hun også lyder som en kvinde. Men operationen koster mange penge, og der er mange forhindringer på den vej, Jannie har valgt at gå. Tilrettelæggelse: Gitte Hansen. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03 og næste mandag 21.30).

Feature: De stressede iværksættere

Jonathan Løw er en anerkendt iværksætter, der er blevet hyldet for sin evne til at få ideer og udvikle nye virksomheder. I dag er han sygemeldt med stress og depression, og står nu frem og fortæller om en usund arbejdskultur i branchen. Han advarer mod en fremherskende fortælling blandt de unge i branchen om, at man kun kan lykkes som iværksætter, hvis man arbejder 15 timer om dagen og går "all in" med sig selv som indsats. Oluf Nielsen på 19 år, er en af de unge iværksættere, der presser sig selv hårdt. Så hårdt at han landede på en psykiatrisk afdeling. Nu er han på vej til en prisfest for unge iværksættere, udråbt som helt og nomineret som årets unge håb. Også han har en advarsel med. Tilrettelæggelse: Anders Aamand. (Sendes også fredag 21.03, og lørdag 2.03).

Feature: Hjemløs ungdom

Flere og flere yngre mennesker bliver hjemløse i Danmark. Johanne på 19 er en af dem. Hun har været hjemløs i næsten et år. Hun går i skole, laver sine lektier og passer sit fritidsjob på en tankstation, men det er en kamp at få dagligdagen til at hænge sammen, når hun ikke har sit eget sted at bo. Johanne er glad for det stærke fællesskab blandt de hjemløse i Aarhus, men livet på gaden er opslidende og hun kan snart ikke mere. Tilrettelæggelse: Julie Thing og Lasse Lindsteen. (Sendes også fredag 21.03, og lørdag 2.03).

Feature: Far, far og rugemor

Dan og Martin drømmer om at få børn sammen, men som et homoseksuelt par, har de brug for hjælp. I Danmark kan de ikke få den hjælp, de har brug for og derfor må de til USA for at finde to kvinder, der kan give dem det barn, de ønsker sig. I jagten på en ægdonor og en rugemor balancerer de på kanten af den danske straffelov samtidig med, at de skal finde ud af, hvem kvinderne skal være, og hvilken rolle de skal spille i barnets liv. Tilrettelæggelse: Thomas Westergaard. (Sendt første gang 30. november 2015). (Sendes også onsdag 20.30 og mandag 21.30).

Feature: Når veninden lægger ægget

Når veninden lægger ægget Siden 2012 har det været muligt at donere æg til en veninde, søster eller en anden, man kender. Og den form for ægdonation er blevet populær. Da Laila gennem 13 år forgæves havde forsøgt at få et barn, trådte veninden Lone til. Selv om Lone lige havde aborteret, så valgte hun at donere æg til veninden - og det resulterede i Laura, som i dag er to år. Lone og Laila er stadig veninder. De er ikke i tvivl om, at det er Laila, der er mor til Laura, men omgivelserne er ikke altid enige. Tilrettelæggelse Anette Johnsen