Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 01:00

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller. (Sendes også onsdag 18.25, torsdag 21.33, lørdag 20.03 og mandag 21.03).

Andre udsendelser

Feature: De vrede kvinder

En gruppe unge kvinder mødes i en såkaldt anger management-gruppe, hvor de konfronterer deres voldsomme og destruktive temperament og forsøger at få et mere normalt liv. Gruppen af kvinder mødes hos Kriminalforsorgen i København, nogle frivilligt og andre efter en dom for vold. Det bliver en proces fyldt med bandeord og voldsfantasier, men også med nye værdifuld selvindsigt og især en af pigerne forandrer sig undervejs. Tilrettelæggelse: Rune Sparre Geertsen.

Feature: Lyden af Fairuz

To terrorangreb i 2015 får skuespilleren Therese Glahn til at udforske et helt bestemt lydspor i sit liv. I mange år har den libanesiske sangerinde Fairuz været en vigtig stemme i Thereses liv. Det på trods af at hun hverken kender Fairuz baggrund eller forstår ordene, hun synger. Nu opsøger Therese to personer i Danmark og en i Libanon, der giver hende ny viden om Fairuz, og som åbner op for et andet syn på det urolige Libanon, som de fleste kun kender fra nyhederne. Tilrettelæggelse: Anders Aamand.

Feature: Mor for livet

I en alder af 95 år kan Ulla Bondo tænke tilbage på et liv med fem børn. Et liv, hvor den yngste af dem fyldte så meget mere end alle de øvrige. Ida var den sidste i flokken - en lille efternøler - og hun var mongol. Hendes mor kendte intet til børn med Downs Syndrom, men hun satte sig for at give hende de bedste betingelser i verden. Og Ida kom hurtigt til at optage al hendes tid. Ægteskabet røg sig en tur, og Idas ti år ældre storesøster flyttede hjemmefra som 14-årig. Ulla Bondos fortælling handler om at have et barn, hvor navlestrengen aldrig klippes over. Tilrettelæggelse: Nanna Ziegler.

Feature: Det gode liv med en diagnose

Mia Renner Alstrup har OCD. Mads Trier Blom har en bipolar affektiv lidelse, sygdommen som vi tidligere kaldte at være maniodepressiv. Mia og Mads er to af de mere end 500.000 danskere, der lever med en psykisk sygdom. Men modsat mange andre har Mia og Mads lært sig at leve næsten helt godt med deres sygdom. Tilrettelæggelse: Lone Nyhuus.

Feature: Friheden på havet

På havet føler Anders sig fri. Han mærker vinden i håret, bølgernes skvulpen, sveden på panden. Her er det ham der bestemmer. At Anders netop på vandet genfinder et stykke frihed, kan virke lidt ironisk. For havet er også det sted, hvor han mistede stort set al sin frihed - ved en badeulykke for 16 år siden. Han blev lammet fra halsen og ned og har siden haft brug for hjælp til næsten alt. Sin sejlbåd kan Anders dog selv styre, ved hjælp af joysticken på sin elektriske kørestol. Og takket være denne sejlbåd fandt Anders også kærligheden. Tilrettelæggelse: Miriam Arndts.

Feature: En hyldest til Ola Julén

En række svenske og danske digtere som Christel Wiinblad og Pejk Malinovski, er blevet inspireret af den nu afdøde svenske poet, Ola Julén. Ola Julén døde i 2013, som 42-årig. Hans liv og digte var præget af ensomhed og mørke. Her får du historien om, hvad det var, han kunne og hvem han var. Tilrettelæggelse: Katrine Norild Hedegaard.

Feature: I hormonernes vold

En gang i timen bliver 58-årige Hanne Pedersen ramt af en hedetur. I perioder har det resulteret i en altoverskyggende tristhed, som intet af det, der før kunne gøre hende lykkelig - haven, arbejdet, børnebørnene - kunne befri hende for. Men langsomt er livsglæden ved at vende tilbage, og hun oplever for første gang, at overgangsalderen har andet og mere at byde på end gennemsvedte trøjer, stress og tørre slimhinder. Tilrettelæggelse: Freja Sørine Adler Berg.

Feature: Lyden af cellerne

Hvordan lyder det, når celler bevæger sig? Det spørgsmål har perkussionisten og komponisten Birgit Løkke stillet. For at få svar er hun taget til Pasteur Instituttet i Paris, hvor hun sammen med forskningschef Christian Muchard optager lyden af celler, der deler sig. Uden særligt meget forskningsmæssig eller teknisk viden er det ikke helt let at jonglere med laboratoriets ledninger, måleapparater, mikroskoper og mikrofoner. Tilrettelæggelse: Lone Nyhuus. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Den lyse stemme i det mørke rum

Andrei Venczel, der studerer sang på Musikkonservatoriet i Odense, håber på en international sangkarriere. Hans liv begyndte ellers dystert på et voldeligt børnehjem. Han har ikke været der i 20 år, og har aldrig delt sin historie med nogen. Men nu søger han tilbage til fortiden for at kunne komme videre i livet. Tilrettelæggelse: Karen Løth Sass. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Krigen mod mågerne

Søren Damgård får hver dag besøg af Biba. En sølvmåge, som han betragter som sin ven. Men der er mennesker, der hader mågers skrig og larm og helst vil have dem udryddet. Skudt. Og noget tyder på, at den verbale og direkte krig mod måger er et udtryk for en ny tendens. Det mener vildtkonsulenter, der kan fortælle om en eksplosion i antallet af klager over rådyr, mus, flagermus, råger og krager. Vi klager, når naturen kommer for tæt på. En direkte krig er det, fotografen Carsten Ingemann har set, gennem sin linse på en rejse rundt i Danmark for at kortlægge mågekrigen. Søren Damgaard kan omvendt ikke få sølvmågen Biba tæt nok på. Han synes, den er så smuk. Og stolt. Tilrettelæggelse Viktor Lykke Reddersen.