Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 15:30

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller.

Andre udsendelser

Feature: Russerfrygten

På Bornholm sidder 74-årige Carl Ilsøe og husker tilbage på et liv fyldt med frygt for russerne. Som lille dreng husker han Sovjets bombardementer af Rønne og Nexø i 1945 - som ung reserveofficer den evige trussel fra øst under den kolde krig. Og nu lister russiske ubåde så måske igen rundt i den svenske skærgård, mens angrebsklare jagerfly lastet med missiler laver øvelser mod Danmark. En optrapning, der genopliver skrækken for russerne, hos de fleste i den ældre generation og som eksperter kalder en ny kold krig. Tilrettelæggelse: Viktor Lykke Reddersen.

Feature: De usynlige

At være homoseksuel i Palæstina er ikke ufarligt. Og derfor flygter mange homoseksuelle palæstinensere til Israel. Her kan de leve frit som homoseksuelle, til gengæld må de skjule deres palæstinensiske nationalitet for ikke at blive smidt hjem til Vestbredden igen. De bliver usynliggjort i både arabiske og israelske medier, men det er der nogle, der kæmper for at lave om på. Tilrettelæggelse: Anne Pilegaard Petersen og Maja Nyvang Christensen.

Feature: En ukendt ener, Søren Giversen

I 1945 dukker der pludseligt en krukke op i den egyptiske ørken. Den viser sig at indeholde nogle gamle skrifter, der kan dateres helt tilbage til det 2. århundrede. Skrifter, med hidtil ukendte evangelier, der giver et helt andet billede af Jesus, end det, man kender. Det bliver en dansker, der som den eneste forsker i verden, rejser til Egypten for at studere, afskrive og oversætte de hemmelige evangelier. Hør historien om den ukendte ener, om Søren Giversen, en dansk Indiana Jones. Tilrettelæggelse: Katarina Lewkovitch.

Feature: Da syrerne kom til Sommersted

Det vækker stærke følelser i Sommersted, da syriske flygtninge i september flytter ind på en gammel indre missionsk skole i byen. En gruppe på Facebook protesterer mod asylcenteret, og gruppen får stor opbakning. Ikke kun i den lille by, men i hele Sønderjylland. I en måned følger vi asylcenteret og den ulmende modstand. Tilrettelæggelse: Anders Aamand.

Feature: Fejltagelsen ved Aarup

Den 7. januar 1945 blev et dansk passagertog fyldt med civile, danske passagerer beskudt ved Aarup på Fyn. Det usædvanlige ved begivenheden, der krævede adskillige dødsofre, var at det var amerikanske jagerfly, der beskød passagererne. Begivenheden var et af flere eksempler på, at vestallierede angreb kostede danskere livet. Tre passagerer fra toget fortæller om begivenheden, der fik forskellig betydning for hver af dem. Tilrettelæggelse: Jakob Kehlet.

Feature: Danske drømme i Los Angeles

Hvis vi ikke har været der i virkeligheden, har vi været der på film. I Los Angeles. Drømmenes by. Hvert år stiger antallet af danskere, som tager til L.A, og nogle af dem, rejser ikke hjem igen. Mød fire danskere og fire vidt forskellige fortællinger om at rykke livet til L.A. Fælles for dem er, at det er drømmen om noget stort, der har fået dem af sted. Tilrettelæggelse Ea Ørum.

Feature: Børn af modstandskampen

Selvom de nu er halvgamle, som de selv siger, så er Mariann, Steen, Annette og Ulla stadig børn. Børn af forældre, der valgte at gå med i modstandsbevægelsen under den tyske besættelse af Danmark, og blev taget af tyskerne. De blev interneret, forhørt, tortureret. Og tog oplevelserne med hjem til deres familier og børn efter befrielsen. Det er først i de seneste år, at børnene som 50-60 årige, er begyndt at tale om deres liv som "Modstandskampens Børn". Tilrettelæggelse Miriam Arndts.

Feature: Masaikvinden fra Danmark

Modige, unge piger i Kenya flygter fra deres familie for at slippe for at blive omskåret og tvangsgiftet. En kvinde tager sig af dem. Silole, hedder hun. Og hun er uddannet sundhedsplejerske i Danmark og hendes gamle venner i Danmark hjælper hende med finansieringen. De samler hvert år omkring 100.000 kroner, så pigerne i sikkerhed kan få en uddannelse og vende tilbage til deres masailandsbyer i Kenya. Tilrettelæggelse: Claus Vittus. Læs mere om Nenkashe: http://nenkashe.dk/

Feature: Knust kærlighed

Et af verdens mærkeligste museer handler om knust kærlighed og ligger i Zagreb. Det er en udstilling af genstande, som umiddelbart virker banale, men som i alle tilfælde er ledsaget af en historie om et brudt kærlighedsforhold. I udsendelsen kan du komme med på besøg på museet, og møde en ung mand, der blev så ulykkelig forelsket, at han måtte bryde med kæresten. Tilrettelæggelse: Frank Esmann.

Feature: Nordens Grækenland

Panos Apergis kom til Danmark fra Grækenland for 34 år siden, som en del af en græsk udvandringsbølge. Nu kan han se, hvordan historien gentager sig. Han byder de nyankomne grækere velkommen i Danmark. Panos Apergis fortæller sin historie - og historien om de øvrige grækere i Danmark. Tilrettelæggelse Nanna Apergis. Præcisering; Kristian Rasmussen, som citeres i artiklen, afsluttede sin udstationering som souschef ved ambassaden i Athen i juli 2013. Hans udtalelser er fra før det, men det fremgår imidlertid ikke af P1Featuren. Dermed kan situationen omkring indvandring fra Grækenland til Danmark have ændret sig siden. Kristian Rasmussen, arbejder pt. i Udenrigsministeriet i København.