Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 15:30

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller.

Andre udsendelser

Feature: Kampen i buret

Nicolas Dalby er en rolig mand på 30 år. Han arbejder lidt som fotograf, kan godt lide at gå til koncerter og at feste. Og så er han Danmarks største stjerne inden for kampsporten MMA - Mixed Martial Arts. For nylig blev han optaget i sportens største forbund, amerikanske UFC. Som en slags Champions League for MMA er det der, de største arrangementer er med flest seere, penge og de bedste kæmpere. Hans første kamp var i byen Goiânia, midt i den brasilianske jungle. Foran 10.000 tilskuere under et bliktag og millioner af seere over hele verden kæmpede han i et bur mod en lokal kæmper, der vandt sin seneste kamp med et baglæns kvælertag. Du kan høre, hvordan kampen går, og hvorfor den stille mand dyrker en sport, der bliver kritiseret for at være overdrevent voldelig og farlig for udøverne. Tilrettelæggelse: Anders Reuter.

Feature: Far på den forkerte måde

Michael, Jakob og Nikolaj måtte hver især se fremtidsdrømmen om familieidyllen styrte i grus, da de som meget unge blev fædre under omstændigheder, de havde håbet ville være helt anderledes. I Featuren fortæller de, hvordan det er, når man ikke selv tager beslutningen om at blive far. Tilrettelæggelse: Signe Lene Christiansen og Ida Hasgaard Røntorp.

Feature: Med døden som højre back

Selv om alderen har passeret 70 år, betyder det ikke, at man her i landet skal lægge fodboldstøvlerne og drømmen om et mesterskab på hylden. Danmark er nemlig det eneste land i Europa, der har en officiel liga for fodboldspillere over pensionsalderen. I Featuren kommer du med på banen og helt ind i omklædningsrummet til en snak om gammelmandsdriblinger, drengerøvshumor og om at spille fodbold med døden som højre back. Tilrettelæggelse: Jonas Damstrup Fried.

Feature: Voldens væsen

Vi kender alle til vold, men det, vi kender, er forskelligt. Nogen kender den mest, når den bobler op inde i dem selv, andre fik med bøjlen som barn, og nogen har gemt et seksuelt overgreb dybt inde i sig. Forfatteren Merete Pryds Helle fortæller, hvordan hun kender til voldens væsen. Fra barndommens raserianfald til oplevelsen af terrorangrebet på Charlie Hebdo i Paris. Tilrettelæggelse: Merete Pryds Helle.

Feature: Pigen og revolutionen

De seneste måneder har den unge egyptiske kvinde, Esraa Ettaweel, siddet fængslet i Kairo. Lige som mange andre aktivister, er hun blevet samlet op af politi i civil uden anklager, og uden at familien er blevet underrettet. Det er ellers længe siden, kampen for demokrati endte for Esraa Ettaweel. Det skete i januar 2014, da hun under en demonstration blev ramt af skud og lammet i benene. Efter mere end et år med genoptræning og studier i sociologi, blev hun i foråret fængslet. Og mens de fleste danskere holdt sommerferie, ventede hun på at blive stillet for en dommer. I Featuren kan du møde hende, og høre om hendes rolle i den egyptiske revolution. Og høre hvad der er sket, siden P1 fortalte om hende første gang den 23. januar i år. Tilrettelæggelse: Helle Schøler Kjær.

Feature: Jagerpiloten og den frivillige kriger

Den karismatiske Nørrebro-knægt Ryan Omar har været frivillig kriger i kampen mod Gaddafi. En dansk jagerpilot i forsvaret har bombet i Libyen. De to mænd fortæller om samme krig fra hvert deres ståsted. Og om hvad der har gjort dem til dem, de er. Tilrettelæggelse: Magnus Boding Hansen.

Feature: Hårdt liv på Hovedvej 13

Rundt om i Danmark er flere campingpladser ved at udvikle sig til faste opholdssteder for udstødte og udsatte - især mænd. En af dem er 53-årige Bette-Jens, der bor på en lille campingplads langs den jyske Hovedvej 13. Engang havde han eget firma og omsatte for millioner. Men efter en skilsmisse faldt han helt ud af samfundet, gik på landevejen, og endte med at bo i et hundehus. Dengang var han ligeglad med at dø. Det er han ikke længere. Tilrettelæggelse: Jens Vilstrup.

Feature: Et liv med HIV

Musikeren Thomas Buttenschøn har aldrig villet tale om, at han er HIV-smittet. Det kom ingen andre ved. Men efter at være blevet far lukker han op og fortæller om at leve med det virus, der kostede begge hans forældre livet og nær havde slået ham selv ihjel. I dag har Thomas to raske sønner og en kone, der ikke frygter at blive smittet, selv om parret har droppet kondomerne. Tilrettelæggelse: Anette Johnsen.

Feature: Snigskytter

Du kan ikke høre eller se dem. De bruger kikkersigte og zoomer ind på deres offer på flere kilometers afstand. Snigskytterne. Eller finskytter, som de selv kalder sig. I Featuren kan du møde tre danske soldater, der enten selv er snigskytte - eller er blevet ramt af en. Tilrettelæggelse: Jonas Damstrup Fried og Jens Vithner Hansen.

Feature: Opdraget med frygt for politiet

I det seneste år har Black Lives Matter-bevægelsen vokset sig stor i USA. Over hele landet går amerikanere på gaden for at demonstrere imod den politibrutalitet, der slår en sort amerikaner ihjel, knap én gang i døgnet. Bevægelsen bliver kaldt den nye borgerrettighedsbevægelse. Men ikke alle er enige i politibrutalitetens omfang, og politikere og politi omtaler demonstranterne som ballademagere og kriminelle. En af de amerikanere, der står forrest i New Yorks demonstrationer er Keeshan Harley, en 20-årig sort aktivist, der er vokset op og opdraget med frygt for politiet. Første gang, politiet stormede hans hjem, var han bare fem år, og siden han var 13 år, er han blevet stoppet på gaden og udspurgt af politiet hundredvis af gange. Nu har han viet al sin tid, til det han kalder den sorte kamp for frihed og lighed. Rettelse: I udsendelsen omtales, at Michael Brown fra Ferguson blev skudt i ryggen af politiet. Men to forskellige obduktioner af Michael Brown har efterfølgende sået tvivl om, hvorvidt Michael Brown blev skudt i ryggen, med hænderne oppe. Eller forfra, efter et håndgemæng med politibetjenten Darren Wilson. Tilrettelæggelse: Sofie Tholl.