Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 01:00

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller. (Sendes også onsdag 18.25, torsdag 21.33, lørdag 20.03 og mandag 21.03).

Andre udsendelser

Feature: Ingrids gæstebud

For tyve år siden blev Ingrid Kirstine Absolonsen Meyer enke, og efter en sørgeperiode på tre måneder besluttede hun sig for at holde sig glad og komme videre med livet. Hun dannede en bridgeklub, blev kustode på kunstmuseet, Aros og tog initiativ til en årlig pige kom-sammen, som siden er blevet en tradition. I maj satte hun atter plader i spisebordet, fandt det muselmalede porcelæn frem fra chatollet og bestilte pålæg hos slagteren. Og 15 feststemte damer trådte indenfor. Tilrettelæggelse: Annette Holm. Teknik: Alice Høier.

Feature: Nordkoreanere i Sydkorea

Hvert år flygter flere tusinde nordkoreanere til Sydkorea. De flygter fra sult og undertrykkelse med håbet om at kunne skabe en bedre tilværelse i det demokratiske og højteknologiske Sydkorea. Men omstillingen til en tilværelse i deres nye hjemland byder på store udfordringer og mange nordkoreanere ender i ensomhed og fortvivlelse. Tilrettelæggelse: Frederik Sølberg.

Bomben i Bagdad

Montage om Henrik Kolstrup, FN-diplomat, der fik sin karriere ødelagt af et bombeattentat. Om loyalitet overfor De Forenede Nationer og begyndelsen på et nyt liv. Tilrettelæggelse: Torben Paaske. (Sendt første gang 19. august 2006).

Feature: Når bøger er mennesker

I Menneskebiblioteket kan man låne sin fordom, lære noget om et menneske man ellers aldrig ville møde eller få stillet sin nysgerrighed. Hver af de 55 titler i verdens største samling af levende litteratur er et menneske, man som låner kan få lov at 'læse' i en halv time. Menneskebiblioteket opstod på Roskilde Festivalen i 2000 og er i dag spredt til over 70 lande. Kom med på Menneskebiblioteket på hovedbiblioteket i København og vær blandt andet med til at læse en feminist og flygtning og et incestoffer og bulimiker. Tilrettelæggelse: Hanne Foighel.

Feature: Den Thailandske Færing

Krongrak Jøkladal ønsker sig brændende en familie. Hun er rejst til den anden side af jorden for at få opfyldt den drøm. Hun er en af de thailandske kvinder, der er flyttet til Færøerne. De har fundet sammen med færøske mænd og flytter til øerne for at starte thai-færøske familier. For at falde til på de græsbeklædte øer, der er så anderledes end deres eget land, holder de ved bidder af Thailand. De laver Thailandsk mad, og de holder sammen om den thailandske kultur, for det er svært at slippe det, man kommer fra. Tilrettelæggelse: Jais Nørgaard.

Feature: På jagt efter lyd

En fortælling om en ung egyptisk kvinde og hendes elektronmusik. Ola Saad er en helt almindelig ung kvinde i Cairo. Tilsyneladende. Hun har en uddannelse som designer, mangler job og penge, bor i et lavere middelklasseområde, har gode veninder og er glad for sin familie. Men så er der computeren, lydene og musikken. I næsten ti år har Ola Saad arbejdet med elektronmusik og spillet nogle koncerter hist og her sammen med andre musikere. Hjertet banker, pulsen kommer op, når hun samler frekvenser og stemmer og baslyde, som hun fordrejer til et ofte mørkt musikunivers. Tilrettelæggelse: Helle Schøler Kjær.

Feature: Hvis verden skal forandres

I maj rammer verdens største globale konference om kvinders rettigheder og sundhed København. Flere end 5000 NGO'ere, politikere, journalister, erhvervsledere og mange andre deltager i Women Deliver. Blandt dem er Anna Hagemann Rise, kommunikations- og CSR manager hos Froosh. For hende er det ikke nok med en tre-dages konference, hvis verden skal forandres. Hun arbejder hver dag på at skabe bedre vilkår for de fattigste og mantraet er Trade not Aid. Virksomheder skal tage et socialt ansvar, og sætte gang i hjulene i udviklingslandene. Det nytter ikke noget, at gøre udviklingslandene afhængige af donationer, mener hun. Et synspunkt ikke alle deler. Tilrettelæggelse: Jette Damgaard.

Feature: Når hjernen ryster

En albue i nakken midt på dansegulvet vender Ninas liv på hovedet. Stødet er hårdt nok til at give hende en hjernerystelse, så slem at hun nærmest ikke kan genkende sin egen krops fysiske fornemmelser. Job, studie, sociale aktiviteter og hverdagens helt basale gøremål sættes på stand by. Ninas historie er én blandt mange. Hvert år får 25.000 danskere en hjernerystelse. De fleste kommer sig efter relativt kort tid, men ligesom Nina er der også nogen, for hvem det varer ved i måneder og måske år. Der er meget begrænset viden om hjernerystelser, så lægerne aner ikke hvad de skal stille op, når hjernerystelsen ikke går over. Tilrettelæggelse: Julie Thing.

Feature: Et møde mellem fjender

Erick er vokset op med livvagter og en frygt for at miste sin far. Faren har i adskillige år været militærgeneral i luftvåbnet og er dermed en vigtig brik i borgerkrigen, der har raset i mere end 50 år i Colombia. Regis er tidligere FARC-soldat. Begge er de ramt af borgerkrigen. På hver deres side i konflikten. Skiftende regeringer i Colombia har forsøgt at opnå fred med oprørsgruppen FARC og måske lykkes det denne gang, når der den 23. marts er deadline for fredsforhandlingerne i landet. Hvis det kan lade sig gøre for de to 'fjender' at tale sammen, er der måske håb for fred i Colombia. Tilrettelæggelse og foto: Stine Voigt de Klauman.

Feature: Et hjem for demente

Da den 34-årige sygeplejerske May Bjerre Eibys far blev ramt af demens, blev kimen lagt til det, der i dag er Dagmarsminde. Et lille nytænkende plejehjem for demente. Dette er historien om en ildsjæl, der stædigt har holdt fast i sin drøm og skabt det hjem for demente, hun selv savnede, da hendes far blev syg. Et sted hvor værdighed, omsorg og det enkelte menneske er vigtigere end diagnosen, og hvor også de pårørende skal føle sig hjemme, når de kommer på besøg. Tilrettelæggelse: Mikkel Hartmann-Petersen.