Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 01:00

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller. (Sendes også onsdag 18.25, torsdag 21.33, lørdag 20.03 og mandag 21.03).

Andre udsendelser

Feature: Hvis verden skal forandres

I maj rammer verdens største globale konference om kvinders rettigheder og sundhed København. Flere end 5000 NGO'ere, politikere, journalister, erhvervsledere og mange andre deltager i Women Deliver. Blandt dem er Anna Hagemann Rise, kommunikations- og CSR manager hos Froosh. For hende er det ikke nok med en tre-dages konference, hvis verden skal forandres. Hun arbejder hver dag på at skabe bedre vilkår for de fattigste og mantraet er Trade not Aid. Virksomheder skal tage et socialt ansvar, og sætte gang i hjulene i udviklingslandene. Det nytter ikke noget, at gøre udviklingslandene afhængige af donationer, mener hun. Et synspunkt ikke alle deler. Tilrettelæggelse: Jette Damgaard.

Feature: Når hjernen ryster

En albue i nakken midt på dansegulvet vender Ninas liv på hovedet. Stødet er hårdt nok til at give hende en hjernerystelse, så slem at hun nærmest ikke kan genkende sin egen krops fysiske fornemmelser. Job, studie, sociale aktiviteter og hverdagens helt basale gøremål sættes på stand by. Ninas historie er én blandt mange. Hvert år får 25.000 danskere en hjernerystelse. De fleste kommer sig efter relativt kort tid, men ligesom Nina er der også nogen, for hvem det varer ved i måneder og måske år. Der er meget begrænset viden om hjernerystelser, så lægerne aner ikke hvad de skal stille op, når hjernerystelsen ikke går over. Tilrettelæggelse: Julie Thing.

Feature: Et møde mellem fjender

Erick er vokset op med livvagter og en frygt for at miste sin far. Faren har i adskillige år været militærgeneral i luftvåbnet og er dermed en vigtig brik i borgerkrigen, der har raset i mere end 50 år i Colombia. Regis er tidligere FARC-soldat. Begge er de ramt af borgerkrigen. På hver deres side i konflikten. Skiftende regeringer i Colombia har forsøgt at opnå fred med oprørsgruppen FARC og måske lykkes det denne gang, når der den 23. marts er deadline for fredsforhandlingerne i landet. Hvis det kan lade sig gøre for de to 'fjender' at tale sammen, er der måske håb for fred i Colombia. Tilrettelæggelse og foto: Stine Voigt de Klauman.

Feature: Et hjem for demente

Da den 34-årige sygeplejerske May Bjerre Eibys far blev ramt af demens, blev kimen lagt til det, der i dag er Dagmarsminde. Et lille nytænkende plejehjem for demente. Dette er historien om en ildsjæl, der stædigt har holdt fast i sin drøm og skabt det hjem for demente, hun selv savnede, da hendes far blev syg. Et sted hvor værdighed, omsorg og det enkelte menneske er vigtigere end diagnosen, og hvor også de pårørende skal føle sig hjemme, når de kommer på besøg. Tilrettelæggelse: Mikkel Hartmann-Petersen.

Feature: Hvorfor er jeg ikke som de andre

Det kan godt lade sig gøre at leve et meningsfuldt liv, selvom man er født med et handicap. Det er 15-årige Emilie Westergaard Iversen og 22-årige Anton Løve Nyborg livsbekræftende eksempler på. Emilie, der går i 9. klasse har Cerebral Parese, halvsidig lammelse, og Anton arbejder som reporter på Radio Glad på trods af, at han er spastiker og talehæmmet. Emilie har netop fået udgivet en bog om at leve med et handicap, da de to mødes i Vojens til en snak om at insistere på at leve livet, selvom man er handicappet. Tilrettelæggelse og teknik: Anton Løve Nyborg, Ole Fugl Hørkilde og Kasper Søegaard. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Jagten på hjem efter Tjernobyl

Viktor Melnikov mistede for præcis 30 år siden sin familie på tragisk vis i forbindelse med Tjernobyl-ulykken. Viktor kom til Danmark, og fik her muligheden for at begynde på et helt nyt liv. Viktor burde være glad, men tit er han ked af det. For det er svært at komme til et fremmed land og starte på en frisk, når alt det man kender, pludselig er væk. I dag er Viktor skuespiller. I flere sæsoner har han spillet det populære teaterstykke "Et Latterligt menneskes Drøm" i kapellet på Assistens Kirkegård i København. Tilrettelæggelse: Stine Voigt de Klauman. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).

Feature: Den tavse planet

Hvad ville planeten sige, hvis den kunne tale? Verdens fremtid bliver måske kortere og kortere, fordi vi ikke passer bedre på vores fælles hjem, kloden. Mød tre mennesker, der på hver deres måde giver naturen en stemme. Tilrettelæggelse: Ea Ørum. (Sendt første gang 1. marts).

Feature: Bambi og Arne fra Mændenes hjem

Arne og Bambi er naboer. De har begge et værelse på Mændenes Hjem i Istedgade. De lever et råt liv med kriminalitet og alt for mange stoffer, men drømmer begge om et helt almindeligt liv med job, lejlighed og måske en kæreste. Nu kan du komme med Bambi og Arne indenfor på herberget. Tilrettelæggelse: Mira Kellermann og Liv Lading Petersen. Fotograf: Eskil Thylstrup.

Feature: Farvel Elisabeth

Margreth, Hildibrandur og deres otteårige datter Esther har boet seks uger på det nye og eneste børnehospice i landet, Lukashuset i Hellerup. Familiens yngste datter Elisabeth var en helt normal og lattermild baby, indtil hun var ni måneder gammel. Pludselig blev hun alvorligt syg, og familien må forberede sig på den sidste afsked med Elisabeth. P1 Feature følger familien i de svære uger på hospice - et ophold, der gør det ubærlige knap så ubærligt. Tilrettelæggelse: Karen Lerbech og Lisbeth Brocelius Meléndez. Fotograf: Sara Galbiati.

Feature: Uden pap og plastik

De fleste af varerne i supermarkedet er pakket ind i flere lag plastik. Selv vasketabs til opvaskemaskinen ligger én og én i små pakker nede i papæsken. Alt sammen noget, der fylder op i skraldespanden. Det er mange danskere efterhånden opmærksom på, og de vil gerne købe frugt, sæbe og andre varer, uden at få en masse emballage med hjem. For Dinna Sigaard Bruun er bæredygtighed en livsstil. Hun køber ind, så det kræver mindst muligt af jordens ressourcer. Hun går efter varer i løssalg, så hun er sikker på at spise op, og hun pakker sine indkøb i stofposer og glaskrukker. Hun ønsker at leve helt fri for emballage. Tilrettelæggelse: Martin Lennard Eriksen. (Sendes også fredag 21.03, lørdag 2.03, søndag 13.03 og 00.32).