Feature

ProgramInfo

Feature: Livet efter Theresienstadt

Sendt: DR P1, 01 Apr. 2014, Start kl. 15:03 - Slutter 15:30

Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. En lang periode af sit liv valgte han, ikke at tale om sine oplevelser. Men de seneste år er det blevet en mission for ham at fortælle om livet efter Theresienstadt. Tilrettelæggelse: Michael Müller.

Andre udsendelser

Feature: Jagerpiloten og den frivillige kriger

Den karismatiske Nørrebro-knægt Ryan Omar har været frivillig kriger i kampen mod Gaddafi. En dansk jagerpilot i forsvaret har bombet i Libyen. De to mænd fortæller om samme krig fra hvert deres ståsted. Og om hvad der har gjort dem til dem, de er. Tilrettelæggelse: Magnus Boding Hansen.

Feature: Hårdt liv på Hovedvej 13

Rundt om i Danmark er flere campingpladser ved at udvikle sig til faste opholdssteder for udstødte og udsatte - især mænd. En af dem er 53-årige Bette-Jens, der bor på en lille campingplads langs den jyske Hovedvej 13. Engang havde han eget firma og omsatte for millioner. Men efter en skilsmisse faldt han helt ud af samfundet, gik på landevejen, og endte med at bo i et hundehus. Dengang var han ligeglad med at dø. Det er han ikke længere. Tilrettelæggelse: Jens Vilstrup.

Feature: Et liv med HIV

Musikeren Thomas Buttenschøn har aldrig villet tale om, at han er HIV-smittet. Det kom ingen andre ved. Men efter at være blevet far lukker han op og fortæller om at leve med det virus, der kostede begge hans forældre livet og nær havde slået ham selv ihjel. I dag har Thomas to raske sønner og en kone, der ikke frygter at blive smittet, selv om parret har droppet kondomerne. Tilrettelæggelse: Anette Johnsen.

Feature: Snigskytter

Du kan ikke høre eller se dem. De bruger kikkersigte og zoomer ind på deres offer på flere kilometers afstand. Snigskytterne. Eller finskytter, som de selv kalder sig. I Featuren kan du møde tre danske soldater, der enten selv er snigskytte - eller er blevet ramt af en. Tilrettelæggelse: Jonas Damstrup Fried og Jens Vithner Hansen.

Feature: Opdraget med frygt for politiet

I det seneste år har Black Lives Matter-bevægelsen vokset sig stor i USA. Over hele landet går amerikanere på gaden for at demonstrere imod den politibrutalitet, der slår en sort amerikaner ihjel, knap én gang i døgnet. Bevægelsen bliver kaldt den nye borgerrettighedsbevægelse. Men ikke alle er enige i politibrutalitetens omfang, og politikere og politi omtaler demonstranterne som ballademagere og kriminelle. En af de amerikanere, der står forrest i New Yorks demonstrationer er Keeshan Harley, en 20-årig sort aktivist, der er vokset op og opdraget med frygt for politiet. Første gang, politiet stormede hans hjem, var han bare fem år, og siden han var 13 år, er han blevet stoppet på gaden og udspurgt af politiet hundredvis af gange. Nu har han viet al sin tid, til det han kalder den sorte kamp for frihed og lighed. Rettelse: I udsendelsen omtales, at Michael Brown fra Ferguson blev skudt i ryggen af politiet. Men to forskellige obduktioner af Michael Brown har efterfølgende sået tvivl om, hvorvidt Michael Brown blev skudt i ryggen, med hænderne oppe. Eller forfra, efter et håndgemæng med politibetjenten Darren Wilson. Tilrettelæggelse: Sofie Tholl.

Feature: Tyreløberen

Tusindvis af mennesker samles hvert år i den spanske by Pamplona, for at løbe gennem byens snævre gader, med ophidsede tyre lige i hælene. Det sker under den ugelange byfest San Fermin. For en lille gruppe udlændinge er tyreløb i Pamplona blevet til en livslang passion. Godt hjulpet på vej af den amerikanske forfatter Ernest Hemmingway. Få historien om de spanske tyreløb. Tilrettelæggelse: Kasper Thulstrup.

Feature: Kilroy is back - historien om en irsk frihedskæmper

22. maj gik irerne til stemmeurnerne for at beslutte om homoseksuelle skal have lov til at blive viet. Det blev et overvældende ja fra befolkningen. Et historisk øjeblik for Irland, et ungt demokrati, som i århundreder har været låst mellem en victoriansk forfatning fra kolonitiden under britisk styre og en katolsk religion, som selv ærkebiskoppen af Irland indrømmer, trænger til et virkelighedstjek. Walt Kilroy er en af de homoseksuelle, der har kæmpet hårdt for det ja. Han fortæller om sit hårde arbejde for at bringe Irland ind i det 21. århundrede. Tilrettelæggelse: Mogens Cuber.

Feature: På Harley for Jesus

Leif var rockerpræsident for rockerklubben 666. Den klub, der i dag hedder Bandidos. Og en dag skete der noget i Leifs liv. Han følte, at han fik et kald. At han skulle køre for Jesus. I dag kører han for den kristne motorcykelklub Exodus MC. De har klubhus, går med bikervest og kører på Harley Davidson motorcykler, som andre bikerklubber. Men hos Exodus MC drikker de ikke alkohol og de slås ikke. I stedet deltager de i et kristent fællesskab, de går i kirke og beder for hinanden - og for Jesus. Tilrettelæggelse: Nina Holmgren.

Feature: Far, du skal på plejehjem

I knap fire døgn nåede 80-årige Jørgen Nørgaard at ligge på sit badeværelsesgulv, ramt af en hjerneblødning, før han blev fundet i live. Det var et chok for både ham selv og hans døtre, at han kom til at ligge hjælpeløs så længe. Og det er svært for dem alle at erkende og beslutte, at han nu skal på plejehjem. Tilrettelæggelse: Anna Katrin Nørgaard.

Feature: Efter kapringen

For 20 år siden, den 11. maj 1995, blev Anholtfærgen kapret af den tidligere styrmand, Henry Stærke Hansen. I fem timer holdt han passagerer og besætning som gidsler og blev senere dømt som terrorist som den første i Danmark. Kjeld Jacobsen var kaptajn for færgen, og han blev holdt op med en riffel i alle fem timer. Han fortæller for første gang sin historie om kapringen, sine efterfølgende psykiske problemer, de mange mareridt og om at miste sit job som kaptajn, som han havde kæmpet hårdt for at opnå. Tilrettelæggelse: Jais Nørgaard og Per Lysholt.