Kejser

ProgramInfo

Kejser: Parterapi, hvad skulle det hjælpe?

Sendt: DR P1, 13 Mar. 2017, Start kl. 10:03 - Slutter 11:00

"Det er igen ved at være tid til det regelmæssige eftersyn af jeres parforhold, og vi beder jer derfor ringe og bestille en tid". Ja, de fleste ville nok lure lidt, hvis der tikkede sådan en besked ind i e-boksen. Men det er faktisk ikke nogen dårlig idé med et årligt eftersyn af parforholdet, på lige fod med et tjek hos tandlægen eller mekanikeren. For forskning viser, at det virker, at det kan styrke forhold og redde ægteskaber. Men undersøgelser viser også, at danskerne sjældent går i terapi. Hvorfor ikke? Hvad er parterapi egentlig? Og hvordan kan man på andre måder forebygge parforholdsproblemer? Medvirkende: Tea Trilingsgaard, lektor i udviklingspsykologi, Aarhus Universitet og leder af forksningsprojektet Par-Tjek. Steen Kruse, familie og parterapeut, afdelingsleder, Center for familieudvikling i Århus. Hanne Bruun Simonsen, sundhedsplejerske og leder af PREP-kurser, Ringkjøbing-Skjern Kommune. Maya, har været i parterapi sammen med sin kæreste. Vært: Anne Kejser. Tilrettelæggelse: Bettina Ohlsen.

Andre udsendelser

Kejser: Nye bryster og botox - go eller no go?

Botox eller restylane, er det noget, du kender? Eller har du måske fået fjernet en mavedelle med plastikkirurgens kniv? I så fald er du ikke den eneste. Mange danskere tager en tur på klinik for at få ordnet det, de ikke bryder sig om ved ansigtet eller kroppen. Men det er ikke alle, der siger det højt. For der er delte meninger at "snyde" med skønheden. Medvirkende: Julie Berthelsen, sanger. Emilia van Hauen, kultursociolog. Henrik Høeg-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi. Dorte Lyhne, plastikkirurg. Vært: Anne Kejser.

Kejser: Han, hun eller hen? Kønslighed i børnehøjde

Bliver barnet en dreng eller en pige? Forældre vil i stor stil gerne kende kønnet på deres ufødte barn, og når vi kender svaret, handler vi derefter, mener forskere. Meget tyder nemlig på, at vi som forældre og i samfundet generelt omgås børn forskelligt afhængig af deres køn. Dagens udgave af Kejser handler om køn og opdragelse, hvor vi kigger nærmere på, hvorfor piger og drenge behandles forskelligt, og hvad det betyder for deres udvikling. Er vi som forældre selv med til at tillægge kønnet nogle bestemte værdier? Og hvad med biologien, hvilken rolle spiller den, når vi stiller spørgsmålet; hvad betyder kønnet egentlig? Medvirkende: Kia Ditlevsen, sociolog. Jonas Kristoffer Lindeløv, adjunkt i kognitiv neurovidenskab og neuropsykologi ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet. Jo Krøyer, lektor i psykologi og studieleder i sociale interventionsstudier. Cecil Marie Schou Pallesen, kønsneutralt opdragende mor. Vært: Anne Kejser.

Kejser: Find arbejdsglæden!

Undersøgelser viser, at gode kolleger og mening i arbejdet er noget af det, der giver os mest arbejdsglæde. Men hvad kan man gøre, hvis arbejdsglæden udebliver og arbejdet hænger en ud af halsen? Og er det i virkeligheden ikke bare et luksusproblem, hvis man må leve uden? Anne Kejser undersøger den eftertragtede arbejdsglæde sammen med dagens gæster: Jonathan Løw, iværksætter, PR-rådgiver og foredragsholder; Alexander Kjerulf, forfatter og ekspert i arbejdsglæde; Tue Isaksen, erhvervspsykolog og Bjarke Lyster, tidligere gymnasielærer. Vært: Anne Kejser.

Kejser: På arbejde når andre holder fri

Påskeferien venter lige rundt om hjørnet, og mens skolerne ringer ud til ferie, og mange arbejdspladser lukker ned, er der tusindvis af danskere, som må gå på arbejde, når vi andre holder fri. I dagens udgave af Kejser taler vi om de skæve arbejdstider, som mange af os har. Hvordan påvirker det kroppen og vores sociale relationer at gå på arbejde, når andre går i seng? Hvad er fordelene ved de skæve arbejdstider, og hvorfor virker natarbejde for nogle mennesker, mens andre må give op og skifte job? Medvirkende: Kirsten Nabe-Nielsen, lektor ved Københavns Universitet ved afdeling for social medicin og forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Peter Mortensen, familieterapeut, psykolog og leder af DFTI. Benjamin Hedehus, politimand. Elisabeth Mortensen, tidligere jordemoder. Vært: Anne Kejser.

Kejser: Påske i kirken eller i haven

Påsken er en populær forårsferie, men det vil for de fleste nok handle mest om at give haven en ekstra stor omgang og spise nogle gode påskefrokoster - og knap så meget om påsken som kristendommens vigtigste højtid. Anne Kejser tager temperaturen på danskernes kulturkristendom og betydningen af helligdagene, som de fleste af os nok er glade for at kristendommen har givet os, om vi så bekender os til pakken eller ej. Medvirkende: Marie Vejrup Nielsen, lektor og centerleder på Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet; Morten Aagaard, korshærspræst og Rane Willerslev, professor i social antropologi på Aarhus Universitet; Karina Engelund Mathiasen, arbejder i Aarhus Kommunes PPR-afdeling. Vært: Anne Kejser.

Kejser: Hvor kommer motivationen fra?

Rigtige mænd, det er sådan nogle, der hader grøntsager og motion og har hang til basser og bajere. Men det kan også være sådan nogle, der gerne vil lave om på netop det, der er motiverede for forandring. Men hvor finder man motivationen til at gøre noget i stedet for at lade være, som jo ellers ofte er det nemmeste? Det spørger vi om i Kejser, og får svar fra en træner og en professor i psykologi. Medvirkende: Jacob Søndergaard, træner, "Rigtige Mænd". Jan Tønnesvang, professor i psykologi, Aarhus Universitet. Louise Sofie Fich, fandt motivationen til at vægtab på mere end 40 kilo. Vært: Anne Kejser. (Sendt første gang 5. april).

Kejser: Tatoveringen, vores personlige visitkort

Mange vil nok kunne genkalde sig det sort/hvide billede fra 1951 af en stolt Frederik den 9. i bar overkrop med talrige tatoveringer på bryst og arme. Mange sømænd havde dengang tatoveringer, og Frederik den 9. blev da også kaldt sømandskongen. I dag er det ikke bare sømænd, der farver deres kroppe med blæk. 15% af danskerne har i dag én eller flere tatoveringer, og tallet er stigende. Men hvorfor udsmykker vi vores krop på den måde? Hvad siger det om os og om samfundet? Og hvad gør man, hvis man fortryder blækket under huden? Det finder vi ud af i dagens Kejser. Medvirkende: Henrik Høeg Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi på Aarhus Universitet. Camilla Møhring Reestorff, Lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur. Lasse Frederik Pedersen, ejendomsmægler og rigt tatoveret mand. Runi Skoubjerg, indehaver af Rewind, klinik for fjernelse tatoveringer. Vært: Anne Kejser.

Kejser: Døden taler vi ikke om!

Der er meget få ting her i livet, vi er i stand til at forudsige, men døden er helt sikkert én af dem. Alligevel taler vi sjældent med hinanden om vores egen fremtidige død eller det at miste. Men hvorfor snakker vi først for alvor om livets afslutning, når den indtræffer, og hvor går vi hen for at sørge? I dagens udgave af Kejser stiller vi skarpt på døden og stiller spørgsmålet : Er det livets sidste tabu? Medvirkende: Vibeke Graven, forsker ved Videncenter for Rehabilitering og Palliation ved SDU. Jakob Borrits Sabra, designingeniør og P.hd.-studerende ved Aalborg Universitet. Sophie Hooge Seebach, antropolog og museumsinspektør ved de etnografiske udstillinger på Moesgaard Museum. Søren Egemar Knudsen, enkemand. Vært: Anne Kejser.

Kejser: Konfirmation, non-firmation eller ingenting?

Nutidens teenagere vokser op i en mangfoldig verden, med andre kulturer og andre religiøse traditioner, og det rejser store spørgsmål, som hvem er jeg, og hvad tror jeg på? Og uanset om de vælger konfirmation, non-firmation eller slet ingenting, så har de unge et stort behov for at snakke om tro og tvivl. Til gengæld kan det være svært for forældrene, viser undersøgelser. Måske er det derfor, de voksne ofte snakker om fest og gaver! Medvirkende: Suzette Munksgaard, projektleder, Center for Ungdomsstudier. Agnete Brink, sognepræst, Aalborg. Thorkild Svendsen, talsmand, Humanistisk Samfund. Jacky Hansen, far til pige, der har valgt konfirmationen fra. Vært: Anne Kejser.

Kejser: Er du effektiv nok på dit arbejde?

Virksomheder måler og vejer deres produkter, ydelser og ikke mindst deres medarbejdere. Sådan har man gjort i årtier, men flere begynder at se kritisk på den målstyringskultur, som ret ofte ikke har den effekt, som virksomhederne egentlig ønsker. Og hvad gør det egentlig ved medarbejderne, når de for eksempel nærmest bliver målt på deres personlighed? Medvirkende: Malene Friis Andernsen, post.doc., ph.d. og cand.psych.aut., Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø; Mikael Trolle, partner i High Performance Institute og træner for herrelandsholdet i volleyball; Alex Penvern, partner, PwC, People & Organisation; Anet Dichman-Hansen; afdelingsleder, Refusion og Sygedagpenge, Odense Kommune. Vært: Anne Kejser.