Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 01:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Prinsen og den Prostituerede i ugepressen

De bruger mere tid, får flere "venner" og er i tættere dialog med vælgerne. Sociale medier, især Facebook, fylder i Christiansborgpolitikernes hverdag, og ny forskning påviser markant stigning op til valget sidste år. Sander Schwartz fra IT-Universitetet i København trækker tendenserne op i det, der måske bare er ét stort demokrati-teater- og meget Facebook-aktive Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten fortæller om et kommunikationsredskab, der for hende er blevet helt uomgængeligt. Nyheder til flygtninge: En klar public service-opgave kalder Sveriges Television sine daglige nyheder til flygtninge. Målet er, at de bedre skal kunne forstå det svenske samfund. Men hvor får flygtninge i Danmark deres nyheder fra? Reportage fra flygtningecentret i Nakskov og interview med DR's mediedirektør Gitte Rabøl om udsigten til flygtninge-nyheder i Danmark. Kampen om erhvervslæserne: Endnu et medie med erhvervslivets ledelseslag som målgruppe bliver lanceret i denne uge. Chefredaktør og initiativtager Peter Nyholm fortæller om ambitionerne og forsøget på at finde en niche i en benhård kamp om læsernes gunst og deres betalingskort. Prinsen og den prostituerede: Ugebladet Her og Nu bragte i denne uge en kulørt forside, der beskylder kronprinsen for at gå til prositueret. Eneste kilde til historien er forfatter og sexolog Jakob Olrik, som selv siger at han aldrig har sagt det, han er blevet citeret. Nu er forsiden trukket tilbage - men kommer der en undskyldning på forsiden? Interview med Her og Nu's chefredaktør Jakob Olrik og forfatter, Jakob Olrik. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Punktum for gidselsag

Siden 2007 har journalist Eva Damsgård dækket gidselsager, og hun er godt tilfreds med en dom mod Ekstra Bladet i en sag om krænkelse af to gidslers privatliv. Avisens chefredaktør Poul Madsen er uenig i dommen, men har alligevel besluttet ikke at anke den, selv om den efter hans opfattelse har vidtrækkende konsekvenser for alle medier. Og mediejurist Vibeke Borberg konkluderer, at det nu er op til medierne at finde nye måder, når lignende sager dukker op. Vidnesbyrd om voldtægt: Information har i de seneste måneder bragt 37 store artikler med kvinders personlige fortællinger. Det både omfattende og prisbelønnede projekt blev i denne uge suppleret med en lyd- og fotomontage på Charlottenborg i København. Dermed er avisspalternes mange ord nu rykket ind i kunstens verden. Spindoktorens værksted: Tidligere minister-rådgiver Søren Lippert, nu vært på TV2 News, udgiver bog om magtens maskineri. Om håndtering af mediepres og om politisk kommunikations voksende betydning. "Og det er ikke som i 'Borgen' og i 'Kongekabale', hvor spindoktorerne synes at styre det hele", siger han. SMS'er som nyhedskilder: I sidste uge fortalte Radio24syv om udbredt brug af narko blandt håndværkere. Historien var baseret på en sms fra en maler, som havde hørt om "mange" eksempler. Men er en enkelt sms tilstrækkelig som kildemateriale? Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Licensmassakre i DR?

De private mediers forening spillede i denne uge ud med konkret forslag om at sænke licensen med 25 procent - 600 kroner om året. Danske Mediers formand, Stig Kirk Ørskov, der også er direktør for JP/Politikens Hus, forklarer hvorfor licensen skal ned. Og medieordførerne Mette Bock og Mogens Jensen fra Liberal Alliance og Socialdemokraterne debatterer det både konkrete og kontroversielle forslag. Tilfredse medvirkende: Ny undersøgelse viser overvejende positive oplevelser, når kilder og interviewpersoner er med i DR's nyhedsudsendelser. Men der er også plads til forbedringer. Ikke mindst fordi især mange tv-indslag styres af nøje fastlagte vinkler. Og bl.a. derfor kræver flere og flere adgang til journalisternes råmateriale. Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, DR, diskuterer mulighederne for mere åbenhed i journalistikken med Jørgen Ramskov, direktør og chefredaktør, Radio24syv. Dom i gidselsag: Fredag falder der dom i to tidligere gidslers sag mod Ekstra Bladet. Sagen er principiel, fordi erstatningskravet er det største nogensinde - og fordi den vil trække en måske ny grænse for beskyttelse af privatlivets fred. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Spyttemands sagen afsluttet

Presse- og ytringsfriheden er under pres - den er på det laveste i 12 år og distancen imellem ædle principper og barsk virkelighed bliver større og større - vi dykker ned i en trist udvikling i anledning af verdens presse frihedsdag Et billede blev symbol på modstanden mod flygtninge - det skabte voldsom debat, udviklede sig til en retssag som i relativ ubemærkethed er afsluttet, men gav også anledning til refleksion hos pressefotografen om nettets nye medievirkelighed Og så er "Sex, løgn og video" overskriften på et essay i filmmagasinet EKKO, der hudfletter den danske mediebranche og kritiserer magtfulde mænds forsøg på at bremse historier - men hvorfor har de ikke selv måttet forsvare sig? Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Fiktion møder virkelighed

DR-journalist Torben Brandt er i gang med en podcast-serie, hvor han med fiktive virkemidler forsøger at få sat en stopper for krigen i Syrien. Men hvordan skal lytterne gennemskue, at det hele er opspind - f.eks. når TV2-journalist Rasmus Tantholdt forsvinder sporløst, muligvis fordi han er blevet kidnappet? Hør Torben Brandts serie på http://www.dr.dk/radio/drpodcast/radiodrama/menneskemuren Tidspres truer kvalitet: Fire ud af fem journalister er bekymret over kvaliteten i medierne; især tidspres angives som årsag i årlig tilstandsrapport fra Syddansk Universitet. Manden bag rapporten, ph.d.-fellow og medieforsker Søren Schultz Jørgensen, trækker hovedkonklusionerne op. Janne Aagaard, journalist og direktør i Mediekursus.dk, bidrager med tre bud på fremtidens journalistiske arketyper med afsæt i international undersøgelse. Og Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, diskuterer konsekvenser og perspektiver med Rasmus Nielsen, næstformand i Danske Medier. Offentligt ansatte er bange for at ytre sig: Ny undersøgelse viser udbredt frygt for at udtale sig til medierne. Og selv om offentligt ansatte principielt har ytringsfrihed, er mange bange for at miste deres job, hvis de taler med journalister. Mulige løsninger - bl.a. whistleblower-ordninger - blev diskuteret på en konference i denne uge. Debat med Venstres Preben Bang Henriksen, Alternativets Josephine Fock og lederen af Københavns whistleblower-ordning, borgerrådgiver Johan Busse. Chefskifte i hjørnekontoret: Bo Lidegaard forlader overraskende redaktørstolen på Politiken; ny chefredaktør er Christian Jensen fra Information. Han skal især løse den digitale knude, siger mediejournalist Lasse Jensen, som sammen med TV2's tidligere nyhedsdirektør Michael Dyrby vurderer chancerne for at finde det Columbus-æg, som en hel branche leder efter. Vært og producent: Kurt Strand. I udsendelsen fremgår, at Venstres Preben Bang Henriksen var blandt deltagerne ved en omtalt konference om whistleblower-ordninger. Ingen repræsentanter for de borgerlige partier deltog i konferencen og dermed heller ikke Preben Bang Henriksen. Mennesker og mediers redaktion beklager fejlen.

Mennesker og medier: Medier i lommen på tænketanke?

Et hastigt voksende antal "tænketanke" sætter i stigende grad dagsordenen i medierne. Med analyser, undersøgelser og rapporter er de leveringsdygtige i fængende overskrifter, og medierne er langt fra kritiske nok, lyder konklusionen i et forskningsprojekt. Med afsæt i et konkret eksempel, hvor Politiken blev brugt til lancering af et SU-udspil fra en "ekspertgruppe", diskuterer Mark Ørsten fra RUC og ph.d. Christoph Ellersgaard fra Copehagen Business School tænketankenes indflydelse på mediernes dagsordener med Politikens Michael Jarlner. Børnebortførelse med DR på forsædet: I to udsendelser har DR fulgt en mors bortførelse af sine tre børn. DR er blevet kritiseret for at dække over ulovligheder og for at tage morens parti. Henriette Marienlund, fungerende kanalchef på DR1, forklarer overvejelserne bag de to udsendelser - herunder hvorfor børnene ikke blev sløret. Idéløshed i medierne: Fremtidens journalister - de nuværende praktikanter og studerende - er i følge ny undersøgelse bange for at være innovative og komme med originale idéer, fortæller Lene Rimestad, lektor i journalistik på Syddansk Universitet. Resultatet bliver ringere medier, og løsningen er måske at nedlægge de nuværende journalistuddannelser? Jens Otto Kjær Hansen, rektor på Journalisthøjskolen i Aarhus, diskuterer med Karen Bro, chefredaktør på Ekstra Bladet og med journalist og tidligere studieleder på journalistuddannelsen i Odense, Anne Lea Landsted. Slaget om nye kampfly: Boeing sætter alt skyts ind i kampagne for F18 Super Hornet. Og der spares ikke på hverken penge eller visuelle virkemidler, når offentligheden, medierne og politikerne skal overbevises om et kampflys fortræffeligheder. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Løber Facebook med det hele?

I den kommende uge får medier over hele verden mulighed for at lægge artikler direkte på Facebook, som til gengæld lover en hurtig og smidig læseoplevelse. For traditionelle medier er der både fordele og ulemper ved at være med, så hvad vejer tungest? Per Westergård, chefredaktør på Jysk Fynske Medier, diskuterer dilemmaerne med Metroexpress' chefredaktør Jonas Rathje og journalist Jan Birkemose, som skal i gang med at forske i konsekvenserne af "instant articles" på Facebook. Politisk pression mod DR? Onsdag i denne uge lancerede DR en storstilet udflytningsplan. Men hvorfor netop nu? Hvilken indflydelse har kulturministeren haft? Og hvordan vil DR håndtere politiske krav om endnu mere udflytning i de kommende år? Interview med generaldirektør Maria Rørbye Rønn i kølvandet på flytteplanen. Historiens største læk: Over 11 millioner dokumenter er grundmaterialet i ugens globale finansskandale, #Pananapapers. I Danmark har Politiken og DR haft adgang til de enorme mængder data - uden selv at kende den primære kilde. Journalisterne John Hansen, Politiken, og Søren Kristensen, DR, fortæller om deres overvejelser og håndtering af historien, der trækker dybe spor over hele verden. Løkke vil ikke svare på spørgsmål: Oppositionen i Folketinget er utilfreds med, at statsministeren ikke vil fortælle om sin egen rolle i sagen om landbrugspakken. Men måske er der en god forklaring, for Lars Løkke Rasmussen er tidligere kommet galt af sted med lignende spørgsmål... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Gucci-Helle - nedgjorde medierne Danmarks første, kvindelige statsminister

En epoke er forbi - i tirsdags sagde Danmarks første kvindelige statsminister for alvor farvel - hvordan blev hun beskrevet af pressen, som dygtig eller dullet? Terrorangrebet i Bruxelles rejste igen spørgsmål om mediernes rolle - skal de holde igen eller informere på livet løs? Og så fik forfatteren Aydin Soie klokkeklart medhold af Københavns Byret, så hans bog "Forsoning" kan blive på hylderne, men det har alvorlige konsekvenser på længere sigt, mener mediejurist ... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Kejserens nye klæder - eller journalistisk revolution?

I denne uge relancerede medievirksomheden "Zetland" sig selv med dag-til-dag-journalistik på nettet. Kvalitet er nøgleordet, ganske som for "Følgeton" og "Point of View", der også er gået i luften for nylig. Folkene bag de tre initiativer forklarer, hvordan de adskiller sig fra traditionelle medier - og hvordan det skal lykkes at få brugerne til at betale for indholdet. TV2 er kommet under beskydning for at have klippet sig til konklusionerne i dokumentarserien "Moskeerne bag sløret". Og ganske som DR gør i lignende sager, afviser TV2 at offentliggøre sine rå-optagelser. Debat om åbenhed og transparens i medierne med TV2's nyhedsdirektør Mikkel Hertz, DR's dokumentarchef Steen Jensen og DR's tidligere lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup. Krigen i Syrien har nu stået på i fem år. Alligevel forstår de fleste stadig ikke, hvad der egentlig foregår, fordi medierne fokuserer for lidt på de mennesker, som er krigens ofre. Læge Haifa Awad har skrevet dagbøger om krigens gru og giver et bud på bedre proportioner i Syrien-dækningen. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: TV2 i lommen på Nykredit?

Den seneste tids bidrags-ballade i og omkring Nykredit har ifølge kritikere anbragt TV2s administrerende direktør Merete Eldrup i en uheldig dobbeltrolle. For hvordan kan hun være topplaceret i Nykredits bestyrelse samtidig med, at hun er ansvarlig for stribevis af nyhedsindslag om kreditkoncernen? Merete Eldrup svarer på kritikken. Pressefrihed i bytte for flygtninge: Tyrkiets jævnlige angreb på mediernes frihed - senest med tvangsovertagelsen af avisen Zaman - bliver mødt med forsigtig EU-kritik. Tyrkerne skal nemlig holde flygtninge væk fra Europa, og så må kritikken af overgreb på fundamentale frihedsrettigheder vente. Debat med Venstres EU-parlamentariker Morten Løkkegaard og formanden for det europæiske journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård. Og perspektiv med DR's tidligere generaldirektør Christian Nissen, som påviser, hvordan regeringsindblanding også på vore breddegrader er hyppigt forekommende. Fredag begynder en retssag i Nykøbing Falster mod en 31-årig sygeplejerske, tiltalt for at have slået tre patienter ihjel og for drabsforsøg på en fjerde. I en lignende sag sidst i 1990'erne var en plejehjemsassistent tiltalt for drab på 22 gamle mennesker. Plejehjemsassistenten blev frifundet - og den snart to årtier gamle sag er en påmindelse om, at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Vært og producent: Kurt Strand.