Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 14:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: De andre - muslimer, Kina og udkantsland

På Langeland er borgerne i oprør over en billedserie i dagbladet Politiken. Avisen bragte for to uger siden syv sider med billeder fra Danmarks fattigste kommune, men ifølge mange lokale var der for mange negative billeder. For mange af stofmisbrugere og unge, der keder sig, og for få af øens landlige idyl og de mange, der arbejder frivilligt. »Man får et billede af et lurvet sted, hvor der kun bor mordere«, siger Knud Pedersen fra Bagenkop. Han og omkring 150 andre var onsdag til debatmøde på Langeland Bibliotek. Vi tog med. Mange muslimer opfatter danske medier som utilgængelige, fordomsfulde og direkte fjendtlige over for islam. Fokus er næsten altid på problemer og ekstreme holdninger. Sådan lyder det fra imam Naveed Baig fra Rigshospitalet/Herlev Hospital. I interviewserien Stemmer udefra forklarer han, at mange veluddannede, velintegrerede muslimer nu helt fravælger at få information fra medierne. Efter denne uges aktiepanik i Kina er det tid til at stille skarp på mediernes dækning af verdens andenstørste økonomi. Det står desværre skidt til, vurderer mangeårig Kina-korrespondent Christina Boutrup. Dækningen er ofte forfejlet, forsimplet og alt for sparsom, når det gælder en så vigtig global supermagt. Konsekvensen er et unuanceret fjendebillede. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Kalashnikov-interviewet

I denne uge kom det frem, at Egmont skal outsource størstedelen af layoutet på magasiner og ugeblade til Vietnam. Det berører en række prisvindende magasiner, bl.a. Euroman, hvor chefredaktøren mandag sagde op i protest. Er det en nødvendig økonomisk beslutning, eller ødelægger det selve nerven i et håndlavet, glittet magasins udtryk? Vi har debat i studiet, og så har vi selv forsøgt os med outsourcing: Mennesker og mediers jingler er i dagens anledning outsourcet til et indisk firma med speciale i lyd. Efter attentatet på Islamisk Trossamfund interviewede Radio 24Syv en mand, der fortalte, hvorfor han vil dræbe muslimer med en Kalashnikov. Var kilden ved sine fulde fem? Og hvad er mediernes ansvar for, hvad der slipper igennem på landsdækkende radio? Debat i studiet med historisk blik tilbage på Grønjakke-sagen, der rejste lignende spørgsmål. Til slut: I sidste uge indledte vi en interviewserie med stemmer udefra, der blander sig i mediedebatten. I dag taler professor Jørgen Goul Andersen om den økonomiske journalistik, som han mener kæmper sidste års krige; blandt andet opdagede medierne stort set ikke finanskrisen, da den brød ud i Danmark. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Peter Høeg og pressens blinde vinkler

- ny serie om journalistikken set udefra. En vigtig dyd er i disse år under hårdt pres i journalistikken: empatien. Sådan lyder det fra den verdenskendte danske forfatter Peter Høeg, der indleder en ny interviewserie i Mennesker og medier. I serien taler vi med en række vidende mennesker, der har deres faglighed udenfor medierne. Med blikket udefra diskuterer de pressens blinde vinkler, og hvordan dagens medier påvirker os. I dagens program vurderer Peter Høeg, at journalistikken i høj grad mestrer klarhed, korrekthed og skarphed. Men han savner en venliggørelse af journalistikken. Forfatteren bag 'Frøken Smillas fornemmelse for sne' og senest 'Effekten af Susan' taler også om misforholdet mellem de store globale katastrofer og pressens prioriteringer, om at være fan af Danske Banks magasin og om, hvad han gerne ville undervise i på Journalisthøjskolen. Hvis han fik lov. I sidste uge døde en journalist fra Aserbajdsjan efter at være blevet overfaldet af en gruppe hooligans. Overfaldet skete efter, at journalisten havde skrevet kritisk om en fodboldspiller på Facebook, og det er ifølge organisationen International Media Support et eksempel på en generel, global tendens med flere direkte og indirekte angreb på journalister og deres pressefrihed. Også helt aktuelt i Ferguson, USA, hvor flere journalister er blevet anholdt. Vi gør status over pressefriheden globalt. Og til sidst: Debatten om licens og DR har kørt de seneste uger. Vi hæver blikket opad og fortæller en, måske, glemt historie om, hvordan det hele begyndte. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Elefantbaby tager karbad - tema om viral journalistik

De seneste år er en ny type af historier begyndt at fylde i de danske medier: De virale historier. De handler ofte om sex (»7 grunde til, hvorfor sex i badet er det værste«) eller nuttede dyr (»Elefantbaby tager karbad«) og lokker læseren til at klikke på historien (»Pyton vs. alligator: Resultatet var slet ikke, hvad jeg regnede med!«). En række danske mediehuse har oprettet selvstændige medier udelukkende med virale historier. Fynske Medier har We Like It, og Ekstra Bladet har Digout. Egmont har Superlike, og BT har Bite. Men er det en journalistisk opgave at give læserne den type af historier? Det diskuterer vi i dagens udgave af Mennesker og Medier, hvor vi også tager på besøg på en redaktionerne og taler med en medieforsker, som er i gang med et stykke grundforskning i likes. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Portrættet

Sommeren er den gyldne årstid for en særlig genre i medierne: det journalistiske portræt. Det er en genre, der har gået en overset sejrsgang i de danske medier de seneste årtier. Men har portrættet sejret sig ihjel? Ofte skærer journalisterne portrættet efter en fast model, hvor hovedpersonen gennemgår nogle kriser for at komme ud på den anden side med et par erkendelser i bagagen. Skabelonen ligger så fast, at nogle pr- og kommunikationsfolk lærer kilderne, hvilke kriser de skal overvinde (og opfinde) til lejligheden. I denne temaudsendelse diskuterer 'Mennesker og Medier' det journalistiske portræt med to af de førende portrætskribenter: Nils Thorsen, Politiken, og Mads Brügger, Radio24Syv. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Højere, vildere, større

- Evaluering af valgdækningen. De seneste tre uger har vi været vidne til den største valgdækningen nogensinde. Men er det også den bedste dækning, eller er kvalitet og overblik druknet i mængde og hurtighed? Mennesker og medier gør status over mediernes dækning af valget. Har faktatjekket sejret sig selv ihjel, så medierne skaber en nulfejls-kultur og udrydder de store visioner i debatten? Har Christiansborg-journalistikkens spåmænd ramt helt ved siden af, eller er kommentariatet bedre end sit rygte? Og har medierne haft en rød eller blå bias? Vi diskuterer valget med Bent Winther, Berlingske/Politiko, Naja Nielsen, chef for DR's valgdækning, og Susanne Sayers, selvstændig journalist og debattør. Mennesker og medier ser også nærmere på nederlags-talerne - en helt særlig genre i den politiske taleskrivning. Og ofte holder taberne faktisk de bedste taler under et valg. Vi skal også til Egypten, hvor vi interviewer karikatur-tegneren Doa El Adl, der sætter et nyt og overraskende perspektiv på satire- og ytringsfriheds-debatten. Plus: Andre vigtige historier fra journalistikkens verden, der ikke lige handler om valg. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Valget med friske øjne

I disse uger taler vi meget om mediernes valgdækning. Men hvordan vurderer udenlandske korrespondenter i Danmark journalistikken under valgkampen? Tre korrespondenter er i studiet til debat og sammenligning med valgdækningen i fx Sverige, Tyskland og - Indien. Valgkampens mest omtalte såkaldt almindelige menneske indtil nu hedder Morten Broager fra rengøringsvirksomheden Panorama. Vi taler med ham om at stå midt i en mediestorm. Uden for valgboblen sker der potentielt store forandringer for medierne: Facebook har lanceret Instant Articles og Apple er på vej med en ny nyheds-app. De amerikanske teknologigiganters tiltag kan få voldsom betydning for journalistikken, også herhjemme - eller hvad? Plus: En historie om fupforskeren og den slankende chokolade, der narrede pressen. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Kommentariatet

Antallet af politiske kommentatorer er eksploderet i medierne. Og deres evalueringer har betydning for, hvem vi stemmer på. Den udvikling er imidlertid langt fra ubetinget positiv, vurderer en forsker, der har kortlagt kommentatorernes arbejde. Normalt er det som bekendt kommentatorerne, der kommenterer på politikerne. I denne uges Mennesker og medier vender vi mikrofonen. Vi lader to udvalgte politikere vurdere kommentatorerne. Mennesker og medier fokuserer også på de store tv-debatter, som nogle - ja kommentatorer - mener, har stor betydning for valget. Men hvordan bliver debatterne lavet? Vi er kommet med bag kulissen til TV2's seneste debat mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Vi skal også omkring mediehistorier, der ikke lige handler om valg. Og tale med en forsker om, hvilken del af mediedækningen, der faktisk betyder noget for, hvad vi stemmer. Og hvad der ikke gør. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Når der går sport i politik

"Hvordan føltes det?" Det lyder som et spørgsmål fra en fodboldkamp, men kunne lige godt stamme fra valgdækningen. Den politiske journalistik minder nemlig i stigende grad om sportsjournalistikken. Hør hvordan fra, ja, sportsjournalist og tv-vært Peter Grønborg i programmet. Mennesker og medier stiller de næste uger skarpt på mediernes enorme valgdækning. Dækker vi det, der egentlig betyder noget? Hvad går vi glip af i hvirvelstrømmen af valghistorier? Valget lige nu er mere end nogensinde præget af sociale medier, hvor flere politikere har større gennemslagskraft end vigtige nyhedsmedier. En forsker kalder det en tilbagevenden til partipressen. Er det en gave eller en forbandelse for demokratiet? Og hvorfor skæver socialdemokraten Mattias Tesfaye til reality-stjernen Linse Kessler, når han bruger Facebook? Debat i studiet. Og til sidst i programmet: valgtesten, der afslørede, at politikeren ikke var enig med sig selv. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Sensationelle meningsmålinger, bin Laden-komplottet og en overraskelse

Det er højsæson for politiske meningsmålinger i medierne. Men ofte er dækningen fordrejet eller direkte forkert. De mest overraskende, afvigende eller sensationelle målinger får tit størst dækning, selv om de generelt er de mindst sandsynlige. Sådan lyder konklusionen fra en førende ekspert. Hvad betyder det for vælgerne, og hvordan bør medierne og politikerne håndtere den voldsomme strøm af meningsmålinger? Vi har debat med redaktører, en kommentator og en statistiker. En af de største internationale mediehistorier de seneste uger er journalist Seymour Hershs fortælling om, at drabet på Osama bin Laden foregik helt anderledes, end vi hidtil har troet. Den legendariske amerikanske graverjournalist er imidlertid blevet mødt af hård kritik for manglende dokumentation. Årets Cavling-vinder, Morten Pihl fra Jyllands-Posten, taler om udfordringen ved anonyme kilder - og fører os ned i Hershs kontroversielle historie. Og til sidst: En overraskelse. Vært: Hakon Mosbech.