Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 14:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: At orkestrere virkeligheden

I en ny bog fortæller anonyme embedsmænd om deres arbejde med pressen. De fortæller, hvordan de skærer historier til. De fortæller, hvordan de udvælger tal som bakker historierne op. De går »lige igennem i pressen«, som en embedsmand siger. Mennesker og medier handler i dag om forholdet mellem embedsmænd og presse. Med i studiet er blandt andre journalist og forfatter Jesper Tynell, som fredag udgiver fire års feltarbejde på Slotsholmen og interview med op mod 50 anonyme embedsmænd i bogen 'Mørkelygten'. Vi møder også en tidligere embedsmand, som fortæller behind the scenes om en kommunikationsstrategi og en shortliste med syv journalister. Programmet kommer desuden omkring andre mediehistorier, ikke mindst et af ugens mest omdiskuterede indslag, om farlige myg i 21 Søndag, der rejser principielle spørgsmål om, hvordan vi fortæller tv-nyheder. Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Det glemte glimt af håb

I Syrien er flere end tre millioner på flugt. I Vestafrika har den dødelige sygdom Ebola spredt sig. I Irak er Islamisk Stat rykket frem. Den ene dårlige nyhed efter den anden har de seneste uger og måneder fyldt danske og internationale medier. Det er mediernes opgave at bringe dem, men hvis man vil råbe de danske politikere og den danske befolkning op og på længere sigt løse problemerne i konfliktområderne, så bør medierne være mere konstruktive. Det mener forfatterne til en ny bog, "Håndbog i konstruktiv journalistik", og en prisvindende krigsfotograf, som er med i fredagens program. I programmet taler vi også med en jingleprofessor, som tager os med tilbage til 1965 for at høre den kendingsmelodi, som nyhedsoplæser Eric Danielsen gik i studiet til. Endelig taler vi med to anmeldere om deres vidt forskellige anmeldelserne af "1864", Henrik Palle fra Politiken ("1864" binder på »snedig vis« nutid og fortid sammen) og Nanna Frank Rasmussen fra Jyllands-Posten ("1864" er en »uskøn blanding mellem "Bryggeren" og en socialrealistisk ungdomsfilm«). Vært: Hakon Mosbech. Tilrettelægger: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Nutidschok

I sidste måned bragte Fyens Stiftstidende et stort opsat interview med den nye konservative formand Søren Pape om hans seksualitet (han er homoseksuel). I denne måned er statsminister Helle Thorning-Schmidt på forsiden af Ud & Se, hvor hun fortæller om sin hverdag (hun træner to til tre gange om ugen i Fitness.dk og kan lide at se Netflix). Forrige fredag fortalte finansminister Bjarne Corydon om musik på P6 BEAT (han bliver i godt humør af at høre U2). Det er højsæson for historier om danske politikeres privatliv. Det mener leder af Informations Christiansborgredaktion, Casper Dall, og der er ifølge ham risiko for at skabe et »gøglerdemokrati«. Debat i denne uges program, hvor Bjarne Corydon fortæller behind the scenes om sin optræden i P6 BEAT, og tidligere politisk rådgiver Søs Marie Serup fortæller, hvordan en tidligere statsminister i samråd med sin spindoktor fandt en ny yndlingssang. I studiet er Søs Marie Serup, Casper Dall og redaktør på Ud & Se, Karen Gahrn. Derudover handler programmet om et 50 år gammelt kærlighedsforhold og en kontaktannonce i Jyllands-Posten, et nyt kvalitetsmagasin fra Californien og om DR's rolle i Melodi Grand Prix-balladen. Til slut får vi besøg af historiker Michael Bøss, som mener, at det danske samfund er ved at udvikle en form for kollektiv demens. Vi følger konstant nyhedsstrømmen. Vi tjekker e-mail. Vi er på Facebook. Men vi har så travlt med at huske at være til stede i nutiden, at vi glemmer fortiden - og måske os selv. Og skurken? Det er blandt andet medierne. Vært og redaktør: Hakon Mosbech. Tilrettelægger og redaktør: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Debut

Forsvaret opleves som en "lukket og utroværdig institution", og det har forhindret en kvalificeret dækning af vores krige i Afghanistan og Irak. Sådan lyder kritikken i den nye bog Frontlinjer om forholdet mellem militæret og medierne. Vi har debat med to af forfatterne bag bogen, Cavling-vindende journalist på Information og lektor i journalistik på SDU Charlotte Aagaard og generalmajor og chef for hærstaben H.C. Mathiesen. Med til debatten er også Berlingske forsvarsmedarbejder Christian Brøndum, lige som en britisk krigskorrespondent og en afghansk journalist byder ind. Dette er også første program med Mennesker og mediers nye vært Hakon Mosbech. Mediemagasinet stiller derfor skarpt på, hvad en radiovært egentlig skal kunne - og det er ikke så lidt. Værtsekspert Susanna Sommer, P1, guider os gennem værtsrollens historik, og den nye vært får gode råd af programmets tidligere vært, Lasse Jensen og 24syvs Iben Zeuthen. Denne uge markerer også noget helt nyt for hele kanalen: P1's store relancering. Hvad betyder omlægningen for mig som lytter - og hvad er tankerne bag. Kanalchef for P1, Anders Kinch-Jensen er gæst. Og så samler vi op på nogle af ugens andre mediebegivenheder, fra Danmark og udlandet, fra Ekstra Bladet til New York Times, fra den mystiske radioprinter til internet-tegneseriefiguren, der vil forhindre rekrutteringen til Islamisk Stat. Vært og redaktør: Hakon Mosbech. Tilrettelægger og redaktør: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Journalistik om journalistik

Meta-journalistik er journalistik om journalistik. Medierne kaldes den "fjerde statsmagt" - og de er ikke just kendte for at have den samme åbenhed omkring egne forhold, som de kræver af de tre første statsmagter. I næste uge kommer Mikala Kroghs film "Ekstra Bladet - udenfor citat", hvor hun med sit kamera har fået uhindret adgang til bladets arbejdsprocesser, medarbejdere og chefer. Lasse Jensen har talt med Mikala Krogh og gæsterne i studiet er professor Anker Brink Lund, mediejournalist og konsulent Ole Nørskov og journalist Jakob Albrecht. I næsten trekvart århundrede har britiske BBC været verdens største offentligt finansierede mediehus. BBC har været "alle public service stationers moder" og nu er stationen i gang med en af de største forandringsprocesser i sin levetid. BBC's øverste kontrol- og styringsorgan er ikke en bestyrelse men et selvstændigt organ ved navn "BBC Trust". Formanden hedder Diane Coyle - hun er ugens gæst - og Lasse Jensens sidste ud af mere end 600 af slagsen gennem de sidste næsten 14 år. I sin sidste ugentlige kommentar konstaterer Mennesker og mediers vært, producent og redaktør Lasse Jensen, at et "faldereb" kommer fra et hollandsk ord, der beskriver det tov, som man bruger, når man "glider ned fra et skib". Han ser tilbage på 13 år og syv måneder, der rystede medieverdenen, hvor massemedier blev til en hel masse medier og pengene gik helt andre steder hen - og glider på land og overlader P1's mediemagasin til en ny kaptajn i den fortsatte sejlads gennem Mediehavet.. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Kampagnejournalistik

Der kommer flere og flere kampagner i danske medier. Journalistik, der over en kortere eller længere periode koncentrerer sig om et bestemt emne, ofte med et bestemt formål. Men kampagner er ikke bare journalistik, det er i høj grad markedsføring. Kan de to mødes? I studiet: Lektor Ralf Andersson, Syddansk Universitet, Chefredaktør Anne Mette Svane, Politiken og Chefredaktør Anders Krab-Johansen, Børsen. Med en samlet omsætning på omkring 1,6 milliarder kroner bliver den kommende fusion mellem Fynske Medier, Syddanske Medier og Jyske Medier, Danmarks tredjestørste aviskoncern. Det nye samarbejde er den største medie-fusion i Danmark, siden Jyllands Posten og Politikens Hus slog pjalterne sammen for mere end ti år siden. Ugens Gæst I studiet er den øverste direktør for det nye Jysk Fynske Medier, Jesper Rosener. Så skal vi tværs over Sundet, hvor den netop overståede valgkamp har budt på en ny statsminister, et udskældt men populært indvandrerkritisk parti og ikke mindst en politisk aktivistisk svensk presse. Lasse Jensen orienterer. I sin ugentlige kommentar giver Lasse Jensen DRs spareplan et par ord med på vejen. Spareplanen og DRs strategi afføder utallige følelser og teorier hos befolkningen - men fortæller også noget helt konkret om et krakeleret fællesskab og de ældre mediebrugere og medarbejdere. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Orkester-torden

DR's beslutning om at nedlægge underholdningsorkestret har vakt opsigt og fremkaldt protester, underskriftindsamling på nettet og Dansk Folkeparti og De Konservative vil gribe politisk ind overfor beslutningen. Mennesker og medier tager temperaturen på debatten med klip fra de sidste par dages radio og tv og medieordførerne Lars Barfoed (K) og Ellen Trane Nørby (V) er direkte med i programmet. Vi bliver ved nedskæringerne i DR: Ugens gæst er DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen, som har slået fast, at beslutningen om underholdningsorkestrets nedlæggelse står ved magt, og en politisk indgriben vil forkorte armslængden og skabe en farlig præcedens. Dermed har han indirekte sat sin egen position på spil. Så skal vi til Pakistan, hvor de pakistanske tv-stationer åbent og ukritisk vælger side i den politiske magtkamp - og på falderebet konstaterer Lasse Jensen, at der er et særligt forhold mellem computergiganten Apple og mange journalister. Apple lancerede i denne uge flere nye produkter, og sjældent har man set medierne være så begejstrede. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Krigen i medierne

Med det seneste video-filmede drab på en journalist har "Islamisk Stat", IS, sat både etablerede og nye medier i et dilemma. Hvordan og hvor meget skal redaktører og platforms-administratorer tillade? IS udfordrer mediernes grundlæggende ønske om at være neutrale, balancerede og tilstræbt objektive. I studiet, Lisbeth Knudsen, Berlingske, Michael Dyrby, TV 2 og Bo Kampmann Walther, Syddansk Universitet. I mere end 25 år har han styret TV 2 Lorry, men nu har han bebudet sin afgang i det nye år. Dan Tschernia er ugens gæst til en snak om hans TV 2-region, regionaljournalistik og mediepolitik. I den seneste måned har Rupert Murdochs australske avis, The Australian, fyldt spalterne med en skarp kritik af det australske pressenævn og dets formand Julian Disney. Avisen føler sig forfulgt af nævnet. Lasse Jensen orienterer. På falderebet kigger Lasse Jensen på en sag, hvor en forsker har lagt en research-mailkorrespondance med en journalist ud på nettet. Det har vakt en anelse bekymring hos nogle journalister. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Risikabel netjournalistik

Bekymringen for net-journalistikkens troværdighed og etik er stor. Nettet skader journalistikken, lyder det fra mange udøvere af netjournalistik. Jakob Albrecht og Andreas Marckmann Andreassen fra journalisten.dk har sat sig for at undersøge påstandene i bogen "Etik for journalister på nettet". Vi har bedt Informations web-redaktør Didde Elnif om at læse bogen, og hun møder forfatterne i studiet. Det hører blandt sjældenhederne, at en 75-årig journalist stadig rejser verden rundt og laver reportager. Det gør DR's Frank Esmann, som stadig står midt i en karriere, der inkluderer en afbrudt læretid som tømrer i Odense, Korrespondent-job for Ritzau i Warszawa, for Berlingske i London og for DR i Washington og Berlin. Og ind imellem en årrække som chefredaktør for Weekendavisen. Frank Esmann er ugens gæst. Så skal vi til USA, hvor forstaden Ferguson i Missouri i de seneste 14 dage, har oplevet en sand mediestorm. En hvid politimand skød en afroamerikansk teenager og kickstartede 14 dages gadeoptøjer - og medierne fulgte med. På falderebet kigger Lasse Jensen på en række kendelser fra pressenævnet, som kom i denne uge. Nævnet håndhæver forsat reglen om, at man skal være direkte part i sagen, for at kunne klage. Er alt i virkeligheden ved det gamle? - ikke helt, mener Lasse Jensen. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Når eksperter taler

"Ekspertvældet møder ingen kildekritik" er konklusionen på en interviewundersøgelse, som blev lavet på Syddansk Universitet i juni. Ekspertvældet er den dokumenterede voldsomme stigning i mediernes anvendelse af ekspert-udsagn i de senere år. Er forskerne neutrale og ikke-politiske? I studiet: Professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, Professor Karsten Arnbjerg Nielsen, DTU og Professor Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet. Der er for alvor kommet fokus på sladderblade efter Se og Hør-skandalen. Se og Hørs største konkurrent, Egmont-koncernens HER & NU, har i denne uge fået ny chefredaktør. Han hedder Erling Tind Larsen og beskrives som en mand med et tabloidt gen. Han er ugens gæst i studiet til en snak om sladder-genren og fremtiden for selvsamme. Så skal vi til Østrig, hvor en 26-årig jurastuderende har taget kampen op mod internetgiganten Facebook. Han står i spidsen for et gruppesøgsmål, anlagt mod Facebook, som konsekvens af deres massive indsamling og lagring af personlige data. Lasse Jensen orienterer. På falderebet fortæller Lasse Jensen om en journalistpraktikant, som kom i medievridemaskinen, da Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti mente, at det ikke var i orden, at hun bar tørklæde som muslim. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.