Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 14:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Risikabel netjournalistik

Bekymringen for net-journalistikkens troværdighed og etik er stor. Nettet skader journalistikken, lyder det fra mange udøvere af netjournalistik. Jakob Albrecht og Andreas Marckmann Andreassen fra journalisten.dk har sat sig for at undersøge påstandene i bogen "Etik for journalister på nettet". Vi har bedt Informations web-redaktør Didde Elnif om at læse bogen, og hun møder forfatterne i studiet. Det hører blandt sjældenhederne, at en 75-årig journalist stadig rejser verden rundt og laver reportager. Det gør DR's Frank Esmann, som stadig står midt i en karriere, der inkluderer en afbrudt læretid som tømrer i Odense, Korrespondent-job for Ritzau i Warszawa, for Berlingske i London og for DR i Washington og Berlin. Og ind imellem en årrække som chefredaktør for Weekendavisen. Frank Esmann er ugens gæst. Så skal vi til USA, hvor forstaden Ferguson i Missouri i de seneste 14 dage, har oplevet en sand mediestorm. En hvid politimand skød en afroamerikansk teenager og kickstartede 14 dages gadeoptøjer - og medierne fulgte med. På falderebet kigger Lasse Jensen på en række kendelser fra pressenævnet, som kom i denne uge. Nævnet håndhæver forsat reglen om, at man skal være direkte part i sagen, for at kunne klage. Er alt i virkeligheden ved det gamle? - ikke helt, mener Lasse Jensen. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Når eksperter taler

"Ekspertvældet møder ingen kildekritik" er konklusionen på en interviewundersøgelse, som blev lavet på Syddansk Universitet i juni. Ekspertvældet er den dokumenterede voldsomme stigning i mediernes anvendelse af ekspert-udsagn i de senere år. Er forskerne neutrale og ikke-politiske? I studiet: Professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, Professor Karsten Arnbjerg Nielsen, DTU og Professor Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet. Der er for alvor kommet fokus på sladderblade efter Se og Hør-skandalen. Se og Hørs største konkurrent, Egmont-koncernens HER & NU, har i denne uge fået ny chefredaktør. Han hedder Erling Tind Larsen og beskrives som en mand med et tabloidt gen. Han er ugens gæst i studiet til en snak om sladder-genren og fremtiden for selvsamme. Så skal vi til Østrig, hvor en 26-årig jurastuderende har taget kampen op mod internetgiganten Facebook. Han står i spidsen for et gruppesøgsmål, anlagt mod Facebook, som konsekvens af deres massive indsamling og lagring af personlige data. Lasse Jensen orienterer. På falderebet fortæller Lasse Jensen om en journalistpraktikant, som kom i medievridemaskinen, da Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti mente, at det ikke var i orden, at hun bar tørklæde som muslim. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Pape er homo!

Sådan udbasunerede Ekstra Bladet en af ugens politiske nyheder. Den nye konservative leder, Søren Pape Poulsen, fortalte om sig selv til Fyens Stiftstidendes Elisabeth Svane - og så kørte historien. Spørgsmålet er om mediernes behandling af ham - og hans evne til at kommunikere med dem - er op ad bakke? I studiet: Chefredaktør Tom Jensen, Berlingske, og de politiske redaktører Elisabeth Svane, Fyens Stiftstidende og Christine Cordsen, Jyllands Posten. Ugens gæst er frontfigur i mange af DR's seerbaskere, han bor i Vestjylland, han er langt fra københavner-smart og går i folk med træsko på. Nu er han nomineret til prisen som årets mandlige tv-vært. Anders Agger er ugens gæst i studiet. I USA spreder uhæmmede og uvidende medier frygt for en amerikansk ebola-epidemi. På de sociale medier er ebola-smittede amerikanere ikke velkomne i fædrelandet, og de konservative medier og politikere bruger frygten for en amerikansk ebola epidemi som ammunition i en politisk debat. Lasse Jensen orienterer. I sin afsluttende kommentar hylder Mennesker og medier en stor mand i dansk journalistik. Steen Ankerdal var en af landets mest fremtrædende sportsjournalister og i flere perioder formand for Danske Sportsjournalister. Han bragte ro, eftertanke og overblik ind i sportsjournalistikken. Han døde onsdag, 66 år gammel. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Tungen lige i munden

Følelser er godt tv, men kan blive kontroversiel journalistik. Den blodige Gaza-krig har udløst voldsom debat om journalistikken. Stærke billeder gør større indtryk end kølige analyser og følelserne får frit løb - ind i mellem i journalistikken. Debat i studiet mellem udlandschef Jakob Vissing, TV2, udlandsreporter Steffen Kretz, DR og medieforsker, professor Stig Hjarvard, Københavns Universitet. Ugens gæst begyndte sin karriere som journalist hos blandt andet Jyllands Posten og Berlingske, så blev han særlig rådgiver for tidligere kulturminister Brian Mikkelsen og senere kommunikationsdirektør for DSB i en af virksomhedens mest stormfulde perioder. I denne uge blev han ansat som ny kommunikationchef hos DBU. Jakob Høyer er ugens gæst i studiet. I Storbrittanien anklages den kontroversielle undercover journalist, Mazher Mahmood, for at gå over stregen i jagten på historier. Hans arbejdsmetoder indhenter nu både ham og hans arbejdsplads, Murdoch-avisen Sun on Sunday. Lasse jensen orienterer. På falderebet kigger Lasse Jensen på en lidt overset men vigtig medienyhed: Generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn afskaffede, direktørposten for HR og Kommunikation og lagde området ind under den juridiske direktør. Økonomisk minimal besparelse med en mega-signalværdi der endnu engang forstærker indtrykket af en organisation, hvor juristerne sidder tungt på magten. DJØF-kulturen fejrer endnu en triumf. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Grænserne afprøves

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag i mediehistorien, som danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på 5 afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens femte og sidste program handler om de grænser, som ofte afprøves, flyttes og overskrides i kampen om seere, lyttere og læsere. Lasse Jensen og Klaus Bruhn Jensen tager udgangspunkt i nogle af de vigtigste mediemæssige, moralske og etiske dilemmaer, der har være genstand for diskussion i programmet. Vi skal blandt andet tilbage til nullernes eksplosion af (grænseoverskridende) reality-tv, tablodiseringen af Tv og ikke mindst TV 2's Triple A sag. Redaktør og studievært: Lasse Jensen. Foto TV3.

Mennesker og medier: Det gamle mod det nye

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag i mediehistorien, som danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens fjerde program ser nærmere på, hvordan de danske medier, i mange år, har forsøgt at finde den helt rigtige forretningsmodel og grundlag for at bedrive journalistik. Gratisavis-krig, oplagsfald, en accelererende aviskrise, radioudviklingen og skiftende kriser hos DR og TV 2. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Nettet truer papiret

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag i programmets historie, som danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens tredje program sætter fokus på internettets betydning for de gamle medier og journalisternes arbejde. Hvordan har brugen af sociale medier forandret journalistikken, hvorfor slog blog-mediet aldrig rigtig igennem og hvordan påvirker vores stigende brug (og udbuddet) af medier vore hjerner? Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Dagen der ændrede verden og medierne

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag fra programmets levetid, der tilsammen danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens andet program ser nærmere på, hvordan angrebet på The World Trade Center i New York i 2001, bedre kendt som 9/11, har påvirket verden - og påvirket medierne. Lasse Jensen og Klaus Bruhn Jensen tager os tilbage til begyndelsen, i 2001 og leder os, ved hjælp af klip fra programmet, igennem efterfølgende kriser som Irak-krigen, Muhammedkrisen og mediernes væg-til-væg dækning af massakren på Utøya. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Cavling-priser og politisk journalistik

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag fra programmets levetid, der tilsammen danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens første program ser nærmere på den prestigefyldte Cavling-pris, som signalerer hvilke journalistiske trends, der er oppe i tiden. En af de trends signalerede lidt mere, nemlig hvordan den politiske journalistik udviklede sig herhjemme i nullerne. Sammen med Cavling-priserne danner den politiske journalistik rammen om sommerens første program. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Ny medieaftale

Torsdag aften kunne kulturminister Marianne Jelved og samtlige partiers ordførere præsentere en ny medieaftale for 2015-2018. Aftalen indeholder blandt andet en afskaffelse af erhvervslicensen , DR og TV 2 regionerne skal spare og DRs forpligtigelse til at udlægge produktioner til uafhængige producenter øges. Vi ser nærmere på den nye brede medieaftale og har besøg i studiet af henholdsvis Kulturminister Marianne Jelved (R), Medieordførerne Ellen Trane Nørby (V) og Troels Ravn (S) samt genaraldirektør i DR Maria Rørbye Rønn.