Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 14:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Grænserne afprøves

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag i mediehistorien, som danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på 5 afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens femte og sidste program handler om de grænser, som ofte afprøves, flyttes og overskrides i kampen om seere, lyttere og læsere. Lasse Jensen og Klaus Bruhn Jensen tager udgangspunkt i nogle af de vigtigste mediemæssige, moralske og etiske dilemmaer, der har være genstand for diskussion i programmet. Vi skal blandt andet tilbage til nullernes eksplosion af (grænseoverskridende) reality-tv, tablodiseringen af Tv og ikke mindst TV 2's Triple A sag. Redaktør og studievært: Lasse Jensen. Foto TV3.

Mennesker og medier: Det gamle mod det nye

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag i mediehistorien, som danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens fjerde program ser nærmere på, hvordan de danske medier, i mange år, har forsøgt at finde den helt rigtige forretningsmodel og grundlag for at bedrive journalistik. Gratisavis-krig, oplagsfald, en accelererende aviskrise, radioudviklingen og skiftende kriser hos DR og TV 2. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Nettet truer papiret

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag i programmets historie, som danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens tredje program sætter fokus på internettets betydning for de gamle medier og journalisternes arbejde. Hvordan har brugen af sociale medier forandret journalistikken, hvorfor slog blog-mediet aldrig rigtig igennem og hvordan påvirker vores stigende brug (og udbuddet) af medier vore hjerner? Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Dagen der ændrede verden og medierne

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag fra programmets levetid, der tilsammen danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens andet program ser nærmere på, hvordan angrebet på The World Trade Center i New York i 2001, bedre kendt som 9/11, har påvirket verden - og påvirket medierne. Lasse Jensen og Klaus Bruhn Jensen tager os tilbage til begyndelsen, i 2001 og leder os, ved hjælp af klip fra programmet, igennem efterfølgende kriser som Irak-krigen, Muhammedkrisen og mediernes væg-til-væg dækning af massakren på Utøya. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Cavling-priser og politisk journalistik

Lasse Jensen er dykket ned i Mennesker og mediers arkiv og har samlet lidt under 100 nedslag fra programmets levetid, der tilsammen danner rammen om årets sommerserie "13 år der rystede medieverdenen". Sammen med professor og mediehistoriker Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet vil vært og redaktør Lasse Jensen se nærmere på fem afsluttede temaer fordelt over hver deres udsendelse. Sommerseriens første program ser nærmere på den prestigefyldte Cavling-pris, som signalerer hvilke journalistiske trends, der er oppe i tiden. En af de trends signalerede lidt mere, nemlig hvordan den politiske journalistik udviklede sig herhjemme i nullerne. Sammen med Cavling-priserne danner den politiske journalistik rammen om sommerens første program. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Ny medieaftale

Torsdag aften kunne kulturminister Marianne Jelved og samtlige partiers ordførere præsentere en ny medieaftale for 2015-2018. Aftalen indeholder blandt andet en afskaffelse af erhvervslicensen , DR og TV 2 regionerne skal spare og DRs forpligtigelse til at udlægge produktioner til uafhængige producenter øges. Vi ser nærmere på den nye brede medieaftale og har besøg i studiet af henholdsvis Kulturminister Marianne Jelved (R), Medieordførerne Ellen Trane Nørby (V) og Troels Ravn (S) samt genaraldirektør i DR Maria Rørbye Rønn.

Mennesker og medier: Journalistikken og overvågningen

Torsdag kunne dagbladet Information fortælle, at Forsvarets Efterretningstjeneste samarbejder tæt med amerikanske NSA. I centrum af overvågnings-debatten står medierne, der ofte løber panden mod en mur, når det handler om at dække efterretningsvirksomhed. Men med Se og Hør-sagen er der skabt en kobling mellen en konkret, dansk medie-sag og den internationale overvågning. I studiet Hans Davidsen-Nielsen, Politiken, Morten Frich, Berlingske og Anton Geist, Information (billedet). Flere og flere aviser ansætter nu redaktører med et særligt ansvar for brugen af bl.a. Facebook og Twitter. Lektor Filip Wallberg fra SDU er sammen med journalist Ernst Poulsen nogle af de mest aktive. De står bag websitet twitterjournalister.dk og de er ugens gæster i studiet. Den islamistiske terrorgruppe ISIS har offentliggjort billeder på Twitter af massehenrettelser og ødelæggelse. Nu tager den irakiske regering til genmæle på nettet og landets borgere har fundet en ny kommunikationsvej. Lasse Jensen orienterer. På falderebet konstaterer Lasse Jensen, at det er 20 år siden den amerikanske sportsstjerne O.J. Simpsons bil blev forfulgt af politi og helikopter-bårne nyhedskameraer igennem Los Angeles. Det blev startskuddet til en ny medieæra. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Presseetik under pres

- direkte fra Folkemødet på Bornholm. Journalisters troværdighed er i bund. Se og Hør-skandalen har sat øget fokus på presse-etikken. Men er den et isoleret fænomen - eller er det et symptom på en presse, der går til kanten eller over den? Politikere kræver stramning af lovgivningen: Større bøder, større erstatninger og forbud mod betalte kilder. DR har sat fokus på sin egen etik med udnævnelsen af en etikchef. Er grænsen nået? I en direkte udsendelse fra Folkemødet i Allinge diskuterer politikere, journalister, DR´s etikchef og publikum tidens måske vigtigste mediedilemma. Medvirkende: Venstres retspolitiske ordfører Karsten Lauritzen, Fhv DSU-formand Peter Hummelgaard, Chefredaktørerne Christian Jensen, Information og Olav Skaaning Andersen, BT, DR´s etikchef Inger Bach og Folketingets formand Mogens Lykketoft (S). Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Læren fra Løkke

Væg-til-væg dækningen af Venstres dramatiske hovedbestyrelsesmøde tirsdag har skabt massive tømmermænd på mange redaktioner. Er problemet brugen af anonyme kilder og dermed en øget sårbarhed overfor politisk spin? Eller skyldes problemet en moderne nyhedskultur baseret på væg-til-væg dækning, døgnet rundt, på tv og web? Er den journalistiske Løkke-katastrofe blot et symptom på et langt mere fundamentalt problem? I studiet, Anne Mette Svane, Politiken, Medieforskeren Ph.D. Line Hassall Thomsen, Susanne Sayers, Børsen og kommentator Anne Sophia Hermansen. Ugens gæst er netop blevet udnævnt til global redaktør på det meget store amerikanske web-site www.mashable.com, som tiltrækker 34 millioner brugere om måneden og følges af 14 millioner mennesker på sociale medier. Hun har tidligere været udenrigskorrespondent for LA Times, redaktør på Daily Beast og Newsweek. Louise Roug Bokkenheuser er ugens gæst. Så skal vi til Thailand, hvor militærstyret også har overtaget kontrollen med medierne. Tv-signaler slukkes, sociale medier lukkes ned og journalister tilbageholdes. Lasse Jensen orienterer. På falderebet kigger Lasse Jensen på en af de historier, som druknede i ugens Løkke-nyheds-tsunami og derfor blev begravet i stilhed; afslutningen på Waterfront-sagen. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.

Mennesker og medier: Kandidaterne og medierne

Europa-parlamentsvalget er overstået. Efter en månedlang kampagne - ofte med journalisterne i hælene - kan de valgte se frem til fem år uden samme medieinteresse som under en hektisk valgkamp. Men hvordan klarede medierne dækningen under valgkampen? To kandidater er i studiet til en samtale om mediernes dækning. Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne blev valgt, men hans parti mistede et mandat. Venstre-kandidaten Morten Løkkegaard mistede sin plads i Europaparlamentet - de er begge gæster i studiet. For den trofaste lytter af Mennesker og medier er ugens gæst en "gammel" kending. Den 33-årige danske forsker Rasmus Kleis Nielsen modtog i tirsdags Tietgen-prisen, og en halv million kroner, for fremragende forskning i international klasse. Sidste uge modtog han den amerikanske Doris Graber -award for sin bog "Ground Wars", som priskomiteen kaldte den vigtigste bog om politisk kommunikation i det seneste årti. Rasmus Kleis Nielsen er ugens gæst i studiet. Så skal vi til USA, hvor The New York Times halter efter den digitale udvikling. Det afslører en lækket, intern rapport. Lasse Jensen orienterer. På falderebet konstaterer Lasse Jensen, at de gode medietider er forbi. Overenskomstforhandlinger handler i dag om at udfordre medarbejdergoderne og i medieverden er de danske journalister truede, ikke bare af arbejdsgiverne, men også af den teknologiske udvikling. Redaktør og studievært: Lasse Jensen.