Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 14:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Flydende grænser - journalistik og annoncer

I årtier har der været en skarp opdeling mellem journalistik og annoncer: I den ene del af mediehusene sad marketing. I den anden sad journalisterne. Men den opdeling er under opbrud, både i udlandet, hvor den amerikanske magasinudgiver Condé Nast i denne uge annoncerede, at de vil inddrage redaktørerne i annonceafdelingen, og herhjemme, hvor Forbrugerombudsmanden oplever en stigning i antallet af sager om skjult reklame. Hvordan stiller det den uafhængige journalistik? Debat i ugens udgave af Mennesker og Medier, hvor vi kigger nærmere på en af de mest virale historier den seneste tid; om 72-årige Tove Kjær-Hansen fra Albertslund og hendes kamp mod telefonsælgerne. Det viser sig, tv-indslaget var iscenesat skuespil. Vi kigger også på Facebooks nye trusler mod mediers forretningsmodel, og vi taler med journalist Mathias Stigsgaard, som på en af sine vagter på Ritzau Finans skrev seks citater fra Nik og Jay ind i et finanstelegram. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: #Jeg er Nigeria - den blinde vinkel i nyhedsdækningen

Medierne har dækket terrorangrebet i Paris intenst. Det samme kan ikke siges om et andet aktuelt terrorangreb i Nigeria, hvor langt flere - helt op mod 2.000 - kan være dræbt. Eksemplet er langt fra enestående, viser en optælling, Mennesker og medier har lavet. I en række tilfælde prioriterer nyhedsmedierne dramatisk nærhed over svært tilgængelige historier med langt flere tabte menneskeliv. En gidseltagning i Sidney i december endte fx med to døde og 1108 artikler i pressen. Samme uge blev en gidseltagning i Pakistan med 145 døde nævnt i 134 artikler. Er det et naturligt vilkår i pressen - eller har vi glemt proportionssansen? Programmet stiller også skarpt på den danske magasinbranche, der føler sig truet af en ny lov. Frygten er, at vi får færre magasiner i et allerede lille sprogområde; at vores horisont bliver indsnævret. De truede magasiner omfatter mandebladet M!, boligmagasinet Idényt og Aktiv Træning. Er det publikationer, vi skal kæmpe for at bevare? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Tegninger og robotter

Søndag aften viste DR-vært Adam Holm Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i Deadline, selv om DR's ledelse ikke havde givet tilladelse. Man må nemlig kun bringe tegningerne, hvis det er "tvingende nødvendigt", mener ledelsen. Og det gjaldt ikke, da Deadline søndag havde JP's Flemming Rose i studiet, eller da man dækkede angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Også Martin Krasnik fra Deadline har sagt, han gerne ville have bragt tegningerne, men ikke måtte for ledelsen. Nyhedsledelsen i DR havde i går indkaldt Adam Holm til samtale. Er vi vidne til selvcensur i Danmarks største mediehus? Programmet stiller også skarpt på et helt andet fænomen: Robotter i journalistik. Rundt om i verden bliver store mængder journalistik skrevet af computerprogrammer. De færreste af teksterne er fængslende læsning. Det meste er finans-afrapportering, sportsreferater og andre helt simple, tal-fokuserede tekster. Også her i Danmark eksperimenterer medier med robot-journalistik. Fænomenet rejser en række helt principielle spørgsmål om, hvad journalistik er, og hvordan det skal laves? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Terrorangreb mod satiremagasin

»Ytringsfriheden er truet som aldrig før«. Sådan siger den ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, efter terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo onsdag. Mange aviser har efter angrebet valgt at genoptrykke tegninger fra Charlie Hebdo for at vise deres opbakning til magasinet og for at understrege ytringsfrihedens ukrænkelighed, men ikke Jyllands-Posten. Hvorfor? Vi taler med ham og andre centrale aktører om et af de alvorligste angreb på pressens ytringsfrihed i nyere tid. Medvirkende bl.a.: Jørn Mikkelsen, chefredaktør Jyllands-Posten, Bo Lidegaard, chefredaktør Politiken, Dennis Meyhoff Brink, ekstern lektor, Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Cavling revy

I 1960erne kørte journalist Herbert Pundik rundt i Afrika i en jeep for at reportere om overgangen fra kolonier til selvstyrer. I 1980erne rejste journalisten Martin Breum iført falske øjenbryn og iført jakke i sort nappa ind i Danmark for at undersøge, hvordan vi behandler flygtninge, der kommer til landet. I 2013 tog en journalist fra Danmarks Radio til skatterådgivning i Jyske Bank for at afdække, hvordan rige danskere og firmaer skjuler deres formuer i skattely. Mennesker og Medier handler i denne uge om Cavling-prisen. Vi taler med tre prisvindere fra tre årtier og gennemgår sammen med professor fra RUC Ida Willig og tidligere formand for Cavling-komitéen Kurt Strand udviklingen, siden prisen blev indstiftet for 70 år siden. Hvad har vi har sat pris på gennem tiderne? Siger det noget om journalistikken generelt? Og kunne Henrik Cavlings selv vinde en Cavling? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: YouTube-stjernerne

Kristian Kulmbach er 19 år og lige droppet ud af sin uddannelse. I stedet lever han af at lave videoer og lægge dem på YouTube. Tre gange om ugen optager han en video om sin dagligdag i Holsted og lægger den ud på videodelingstjenesten. Hver video når ud til hans flere end 60.000 abonnenter. Kristian Kulmbach er langt fra den eneste. En lang række andre unge almindelige danskere tjener penge på at dele video og tekst på internettet. De er i gang med den ultimative demokratisering af mediebranchen, men kommercielle virksomheder som McDonalds og Arla og professionelle agenturer truer den udvikling, mener kritikere. I ugens program skal vi blandt andet med en gruppe unge på besøg i deres professionelle agentur. Derudover har to forskere optalt 3.800 debatopslag på nyhedsmediers Facebook-sider og fundet ud af, at debatten ikke er så hård, som mange medier har fremstillet det de seneste måneder. "Det passer simpelthen ikke, at folk primært råber ad hinanden," som den ene forsker har udtalt til MediaWatch. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Reality for eliten

Reality-tv handler ofte om silikonebryster, kontanthjælpsmodtagere og lavkultur. Men hvorfor ikke i højere grad bruge konceptet til at få indblik i hverdagslivet i den kulturelle og økonomiske overklasse? Sådan skriver kulturjournalist Kristian Villesen i Information, hvor han samtidig foreslår fem konkrete tv-koncepter med og for Danmarks elite. Vi debatterer reality-tv, journalistiske skævheder og etiske spørgsmål med eksperter og tv-folk. En af de seneste måneders store historier er lukningen af DR UnderholdningsOrkestret. Trods massivt stormvejr i medierne besluttede kulturminister Marianne Jelved tidligere på ugen endeligt, at orkesteret skal lukkes. Debatten rejser flere vigtige, principielle spørgsmål om politisk armslængde til DR og public service-forpligtelser. Vi interviewer Marianne Jelved. Endelig kommer programmet omkring de trykte mediers økonomiske udfordringer i en digital brydningstid. To forskere har undersøgt, om netavisernes betalingsmure udgør den økonomiske redningskrans. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Hvem bestemmer, hvad nettet skal huske?

I årevis florerede grove, udokumenterede beskyldninger imod Dan Shefet på nettet, og den danske advokat kunne ikke få dem fjernet. Men for nylig vandt Shefet så en retssag over netgiganten Google, der er gået verden rundt: De injurierende hjemmesider skulle fjernes, når man søgte på danskerens navn. Mennesker og medier handler i dag om internettets hukommelse. En principiel dom fra EU søsatte i maj princippet om 'retten til at blive glemt', så fx Google kan blive tvunget til at fjerne visse oplysninger fra søgeresultaterne. Google har allerede modtaget 179.000 anmodninger om at få slettet søgeresultater. Men hvordan skal vi vægte mellem retten til privatliv og retten til ytringsfrihed og det frie internet? Hvis internettet er vores øjeblikkelige, kollektive hukommelse, hvem bestemmer så, hvad vi skal huske? Debat med Google og en række eksperter plus cases. Programmet rummer også interview med den prisbelønnede fotograf Mads Nissen, Politiken, der har rapporteret fra ebola-ramte Sierra Leone. En personlig fortælling med nye perspektiver på mediedækningen af en af årets største historier. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Luderjournalistik

I slutningen af oktober fik en række danske journalister muligheden for at interviewe racerkøreren Kevin Magnussen. Han er en af Danmarks for tiden største sportsstjerner. Han havde sat tid af til at tale med alle de fremmødte journalister solo. Og han ville oveni købet køre en tur med hver af dem i sin Mercedes E63 AMG. Der var bare en række krav. Et af dem: Alle journalisterne skulle love at spørge Kevin Magnussens om hans sponsor, Johnnie Walker whisky. Mennesker og Medier handler i denne uge om det ofte tætte samarbejde mellem virksomheder og journalister. Luderjournalistik, bliver det kaldt i branchen. Derudover en anbefaling af Karsten Lauritzens (V) fortolkning af et af dansk politisk mest forhadte citater og et interview med chefredaktør på MetroXpress Jonas Kuld Rathje. Han har lige ansat en af de implicerede i det, der er blevet kaldt "Danmarkshistoriens største medieskandale", nemlig tidligere Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup. Vi spørger Rathje hvorfor. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: »Din latterlige nar« - er debatten på nettet kørt af sporet?

»Du lyder lige som de skizofrene, der ikke har fået deres medicin«. Eller: »Du er, i mine øjne, fuld af mundlort«. Debatten på internettet er præget af hårde og hadefulde kommentarer. En af afsenderne er førtidspensionisten Allan Nielsen, som for nylig blev nylig udelukket fra debatten på Jyllands-Posten. Vi taler med ham og en række fagfolk om de stigende problemer med at styre den offentlige debat på mediernes platforme på internettet. Derudover tager vi med mellemøst-korrespondent Puk Damsgård, der fortæller om arbejdet med at rapportere fra krigen mod Islamist Stat. Hun kalder det den sværest tilgængelige krig i sin tid som korrespondent og kritiserer forsvaret for at være for historisk lukkede. Deltagere: Jakob Albrecht, fagbladet Journalisten, Tine Tholander, debat-moderator på Jyllands-Posten, psykolog Jørn Beckmann, debattør Allan Nielsen, korrespondent Puk Damsgård, DR. Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.