Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 14:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Er dansk journalistik blevet bedre eller dårligere de sidste 15 år?

Den danske medieverden er under konstant forandring. Printavisernes oplag bliver mindre, mens netavisernes læsertal vokser. Der bliver skrevet flere og flere nyheder, mens antallet af journalister er forblevet konstant. Men hvordan står det til med kvaliteten? Overraskende godt, siger forskerne bag en ny, omfattende rapport. Men kigger man nærmere, er det ikke helt så enkelt. I denne uges udgave af Mennesker og Medier taler vi med dem alle sammen og kigger nærmere på kvaliteten af dansk journalistik. Derudover diskuterer vi medierne efter terrorangrebet i København, især de sociale mediers rolle, som - måske - markerer et interessant nybrud. Og til sidst: Mediesatire, fra det gamle Rom til 2015. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Ytringsfrihed, men ...

Lørdag blev debatmødet om ytringsfrihed på Krudttønden afbrudt af skudsalver. En af de tre paneldeltagere var få minutter inde i sin tale, da en ung mand affyrede 28 skud mod stedet. Mennesker og medier fortsætter debatten om ytringsfrihed, hvor den slap. Med i programmet er deltagere fra lørdagens debat, heriblandt de to panelister, der skulle have talt, men aldrig nåede det: den svenske kunstner Lars Vilks og den polske kunstner Agnieszka Kolek. Begge kan grundet situationen kun være med over telefonen. Hvad ville de have sagt - og hvad har de tænkt siden angrebet? Interview og debat om ytringsfrihed og medier med nøglepersoner fra mødet og andre debattører på området. Hvor går grænserne? Hvilket ansvar har medierne? Hvad er den rette balance mellem frihed og hensyn? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Over grænsen

Ugen igennem har mediemaskinen kværnet løs om Jeppe Nybroes kidnapning og hans nye bog. Mange har haft holdninger, færre er blevet klogere. Hvad er egentlig den store historie bag nyhedsmylderet, og hvad siger det om udenrigsjournalistikken? Mennesker og medier går også tæt på fænomenet grænseoverskridende journalistik. På trods af nationalstaternes svinende magt og den stigende globalisering af politik, erhvervsliv og kriminalitet har pressen i høj grad stadig nationalt fokus. Det skader journalistikken og i sidste ende demokratiet, mener ugens gæst, der har skrevet en bog om løsningen: Cross border-journalistik, hvor medier på tværs af grænser samarbejder om store, svære og vigtige afsløringer, senest den højaktuelle Swiss Leaks. Og til sidst: Den danske fotograf Mads Nissen har netop vundet verdens største fotopris, World Press Photo of the Year, for et billede af forfulgte homoseksuelle i Rusland. Hør historien bag billedet. Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Tragedien i Nakskov

Natten til lørdag omkom fire børn og en mand i en tragisk brandulykke i Nakskov. Efterfølgende - inden myndighederne kendte brandårsagen og havde bekræftet navnene på de omkomne - kunne moren til to af børnene læse om ulykken i Ekstra Bladet. Hun kunne læse navnene på sine to børn og se billeder af dem lege i sneen. Billederne havde Ekstra Bladet taget fra hendes profil på Facebook uden at henvende sig til hende. Efter ulykken udgav en ukendt journalist sig desuden for at være et familiemedlem for at komme i kontakt med pårørende på et hospital. Mennesker og Medier ser i denne uge nærmere på mediernes dækning af ulykken i Nakskov. Er det avisernes opgave at offentliggøre navne og billeder på ofrene fra tragedier som den i Nakskov? Vi taler med politiet, en pressejurist og flere pårørende, bl.a. moren til to af børnene, som er stærkt kritiske over for Ekstra Bladet. Derudover handler programmet om Googles bijobberi som bibliotekar og en dansk selvudgiver-forfatter i USA, som du helt sikkert ikke kender navnet på, men som i al hemmelighed nu har solgt snart en million bøger. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Flydende grænser - journalistik og annoncer

I årtier har der været en skarp opdeling mellem journalistik og annoncer: I den ene del af mediehusene sad marketing. I den anden sad journalisterne. Men den opdeling er under opbrud, både i udlandet, hvor den amerikanske magasinudgiver Condé Nast i denne uge annoncerede, at de vil inddrage redaktørerne i annonceafdelingen, og herhjemme, hvor Forbrugerombudsmanden oplever en stigning i antallet af sager om skjult reklame. Hvordan stiller det den uafhængige journalistik? Debat i ugens udgave af Mennesker og Medier, hvor vi kigger nærmere på en af de mest virale historier den seneste tid; om 72-årige Tove Kjær-Hansen fra Albertslund og hendes kamp mod telefonsælgerne. Det viser sig, tv-indslaget var iscenesat skuespil. Vi kigger også på Facebooks nye trusler mod mediers forretningsmodel, og vi taler med journalist Mathias Stigsgaard, som på en af sine vagter på Ritzau Finans skrev seks citater fra Nik og Jay ind i et finanstelegram. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: #Jeg er Nigeria - den blinde vinkel i nyhedsdækningen

Medierne har dækket terrorangrebet i Paris intenst. Det samme kan ikke siges om et andet aktuelt terrorangreb i Nigeria, hvor langt flere - helt op mod 2.000 - kan være dræbt. Eksemplet er langt fra enestående, viser en optælling, Mennesker og medier har lavet. I en række tilfælde prioriterer nyhedsmedierne dramatisk nærhed over svært tilgængelige historier med langt flere tabte menneskeliv. En gidseltagning i Sidney i december endte fx med to døde og 1108 artikler i pressen. Samme uge blev en gidseltagning i Pakistan med 145 døde nævnt i 134 artikler. Er det et naturligt vilkår i pressen - eller har vi glemt proportionssansen? Programmet stiller også skarpt på den danske magasinbranche, der føler sig truet af en ny lov. Frygten er, at vi får færre magasiner i et allerede lille sprogområde; at vores horisont bliver indsnævret. De truede magasiner omfatter mandebladet M!, boligmagasinet Idényt og Aktiv Træning. Er det publikationer, vi skal kæmpe for at bevare? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Tegninger og robotter

Søndag aften viste DR-vært Adam Holm Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i Deadline, selv om DR's ledelse ikke havde givet tilladelse. Man må nemlig kun bringe tegningerne, hvis det er "tvingende nødvendigt", mener ledelsen. Og det gjaldt ikke, da Deadline søndag havde JP's Flemming Rose i studiet, eller da man dækkede angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Også Martin Krasnik fra Deadline har sagt, han gerne ville have bragt tegningerne, men ikke måtte for ledelsen. Nyhedsledelsen i DR havde i går indkaldt Adam Holm til samtale. Er vi vidne til selvcensur i Danmarks største mediehus? Programmet stiller også skarpt på et helt andet fænomen: Robotter i journalistik. Rundt om i verden bliver store mængder journalistik skrevet af computerprogrammer. De færreste af teksterne er fængslende læsning. Det meste er finans-afrapportering, sportsreferater og andre helt simple, tal-fokuserede tekster. Også her i Danmark eksperimenterer medier med robot-journalistik. Fænomenet rejser en række helt principielle spørgsmål om, hvad journalistik er, og hvordan det skal laves? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Terrorangreb mod satiremagasin

»Ytringsfriheden er truet som aldrig før«. Sådan siger den ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, efter terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo onsdag. Mange aviser har efter angrebet valgt at genoptrykke tegninger fra Charlie Hebdo for at vise deres opbakning til magasinet og for at understrege ytringsfrihedens ukrænkelighed, men ikke Jyllands-Posten. Hvorfor? Vi taler med ham og andre centrale aktører om et af de alvorligste angreb på pressens ytringsfrihed i nyere tid. Medvirkende bl.a.: Jørn Mikkelsen, chefredaktør Jyllands-Posten, Bo Lidegaard, chefredaktør Politiken, Dennis Meyhoff Brink, ekstern lektor, Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Cavling revy

I 1960erne kørte journalist Herbert Pundik rundt i Afrika i en jeep for at reportere om overgangen fra kolonier til selvstyrer. I 1980erne rejste journalisten Martin Breum iført falske øjenbryn og iført jakke i sort nappa ind i Danmark for at undersøge, hvordan vi behandler flygtninge, der kommer til landet. I 2013 tog en journalist fra Danmarks Radio til skatterådgivning i Jyske Bank for at afdække, hvordan rige danskere og firmaer skjuler deres formuer i skattely. Mennesker og Medier handler i denne uge om Cavling-prisen. Vi taler med tre prisvindere fra tre årtier og gennemgår sammen med professor fra RUC Ida Willig og tidligere formand for Cavling-komitéen Kurt Strand udviklingen, siden prisen blev indstiftet for 70 år siden. Hvad har vi har sat pris på gennem tiderne? Siger det noget om journalistikken generelt? Og kunne Henrik Cavlings selv vinde en Cavling? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: YouTube-stjernerne

Kristian Kulmbach er 19 år og lige droppet ud af sin uddannelse. I stedet lever han af at lave videoer og lægge dem på YouTube. Tre gange om ugen optager han en video om sin dagligdag i Holsted og lægger den ud på videodelingstjenesten. Hver video når ud til hans flere end 60.000 abonnenter. Kristian Kulmbach er langt fra den eneste. En lang række andre unge almindelige danskere tjener penge på at dele video og tekst på internettet. De er i gang med den ultimative demokratisering af mediebranchen, men kommercielle virksomheder som McDonalds og Arla og professionelle agenturer truer den udvikling, mener kritikere. I ugens program skal vi blandt andet med en gruppe unge på besøg i deres professionelle agentur. Derudover har to forskere optalt 3.800 debatopslag på nyhedsmediers Facebook-sider og fundet ud af, at debatten ikke er så hård, som mange medier har fremstillet det de seneste måneder. "Det passer simpelthen ikke, at folk primært råber ad hinanden," som den ene forsker har udtalt til MediaWatch. Vært: Hakon Mosbech.