Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 01:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Fiktion møder virkelighed

DR-journalist Torben Brandt er i gang med en podcast-serie, hvor han med fiktive virkemidler forsøger at få sat en stopper for krigen i Syrien. Men hvordan skal lytterne gennemskue, at det hele er opspind - f.eks. når TV2-journalist Rasmus Tantholdt forsvinder sporløst, muligvis fordi han er blevet kidnappet? Hør Torben Brandts serie på http://www.dr.dk/radio/drpodcast/radiodrama/menneskemuren Tidspres truer kvalitet: Fire ud af fem journalister er bekymret over kvaliteten i medierne; især tidspres angives som årsag i årlig tilstandsrapport fra Syddansk Universitet. Manden bag rapporten, ph.d.-fellow og medieforsker Søren Schultz Jørgensen, trækker hovedkonklusionerne op. Janne Aagaard, journalist og direktør i Mediekursus.dk, bidrager med tre bud på fremtidens journalistiske arketyper med afsæt i international undersøgelse. Og Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, diskuterer konsekvenser og perspektiver med Rasmus Nielsen, næstformand i Danske Medier. Offentligt ansatte er bange for at ytre sig: Ny undersøgelse viser udbredt frygt for at udtale sig til medierne. Og selv om offentligt ansatte principielt har ytringsfrihed, er mange bange for at miste deres job, hvis de taler med journalister. Mulige løsninger - bl.a. whistleblower-ordninger - blev diskuteret på en konference i denne uge. Debat med Venstres Preben Bang Henriksen, Alternativets Josephine Fock og lederen af Københavns whistleblower-ordning, borgerrådgiver Johan Busse. Chefskifte i hjørnekontoret: Bo Lidegaard forlader overraskende redaktørstolen på Politiken; ny chefredaktør er Christian Jensen fra Information. Han skal især løse den digitale knude, siger mediejournalist Lasse Jensen, som sammen med TV2's tidligere nyhedsdirektør Michael Dyrby vurderer chancerne for at finde det Columbus-æg, som en hel branche leder efter. Vært og producent: Kurt Strand. I udsendelsen fremgår, at Venstres Preben Bang Henriksen var blandt deltagerne ved en omtalt konference om whistleblower-ordninger. Ingen repræsentanter for de borgerlige partier deltog i konferencen og dermed heller ikke Preben Bang Henriksen. Mennesker og mediers redaktion beklager fejlen.

Mennesker og medier: Medier i lommen på tænketanke?

Et hastigt voksende antal "tænketanke" sætter i stigende grad dagsordenen i medierne. Med analyser, undersøgelser og rapporter er de leveringsdygtige i fængende overskrifter, og medierne er langt fra kritiske nok, lyder konklusionen i et forskningsprojekt. Med afsæt i et konkret eksempel, hvor Politiken blev brugt til lancering af et SU-udspil fra en "ekspertgruppe", diskuterer Mark Ørsten fra RUC og ph.d. Christoph Ellersgaard fra Copehagen Business School tænketankenes indflydelse på mediernes dagsordener med Politikens Michael Jarlner. Børnebortførelse med DR på forsædet: I to udsendelser har DR fulgt en mors bortførelse af sine tre børn. DR er blevet kritiseret for at dække over ulovligheder og for at tage morens parti. Henriette Marienlund, fungerende kanalchef på DR1, forklarer overvejelserne bag de to udsendelser - herunder hvorfor børnene ikke blev sløret. Idéløshed i medierne: Fremtidens journalister - de nuværende praktikanter og studerende - er i følge ny undersøgelse bange for at være innovative og komme med originale idéer, fortæller Lene Rimestad, lektor i journalistik på Syddansk Universitet. Resultatet bliver ringere medier, og løsningen er måske at nedlægge de nuværende journalistuddannelser? Jens Otto Kjær Hansen, rektor på Journalisthøjskolen i Aarhus, diskuterer med Karen Bro, chefredaktør på Ekstra Bladet og med journalist og tidligere studieleder på journalistuddannelsen i Odense, Anne Lea Landsted. Slaget om nye kampfly: Boeing sætter alt skyts ind i kampagne for F18 Super Hornet. Og der spares ikke på hverken penge eller visuelle virkemidler, når offentligheden, medierne og politikerne skal overbevises om et kampflys fortræffeligheder. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Løber Facebook med det hele?

I den kommende uge får medier over hele verden mulighed for at lægge artikler direkte på Facebook, som til gengæld lover en hurtig og smidig læseoplevelse. For traditionelle medier er der både fordele og ulemper ved at være med, så hvad vejer tungest? Per Westergård, chefredaktør på Jysk Fynske Medier, diskuterer dilemmaerne med Metroexpress' chefredaktør Jonas Rathje og journalist Jan Birkemose, som skal i gang med at forske i konsekvenserne af "instant articles" på Facebook. Politisk pression mod DR? Onsdag i denne uge lancerede DR en storstilet udflytningsplan. Men hvorfor netop nu? Hvilken indflydelse har kulturministeren haft? Og hvordan vil DR håndtere politiske krav om endnu mere udflytning i de kommende år? Interview med generaldirektør Maria Rørbye Rønn i kølvandet på flytteplanen. Historiens største læk: Over 11 millioner dokumenter er grundmaterialet i ugens globale finansskandale, #Pananapapers. I Danmark har Politiken og DR haft adgang til de enorme mængder data - uden selv at kende den primære kilde. Journalisterne John Hansen, Politiken, og Søren Kristensen, DR, fortæller om deres overvejelser og håndtering af historien, der trækker dybe spor over hele verden. Løkke vil ikke svare på spørgsmål: Oppositionen i Folketinget er utilfreds med, at statsministeren ikke vil fortælle om sin egen rolle i sagen om landbrugspakken. Men måske er der en god forklaring, for Lars Løkke Rasmussen er tidligere kommet galt af sted med lignende spørgsmål... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Gucci-Helle - nedgjorde medierne Danmarks første, kvindelige statsminister

En epoke er forbi - i tirsdags sagde Danmarks første kvindelige statsminister for alvor farvel - hvordan blev hun beskrevet af pressen, som dygtig eller dullet? Terrorangrebet i Bruxelles rejste igen spørgsmål om mediernes rolle - skal de holde igen eller informere på livet løs? Og så fik forfatteren Aydin Soie klokkeklart medhold af Københavns Byret, så hans bog "Forsoning" kan blive på hylderne, men det har alvorlige konsekvenser på længere sigt, mener mediejurist ... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Kejserens nye klæder - eller journalistisk revolution?

I denne uge relancerede medievirksomheden "Zetland" sig selv med dag-til-dag-journalistik på nettet. Kvalitet er nøgleordet, ganske som for "Følgeton" og "Point of View", der også er gået i luften for nylig. Folkene bag de tre initiativer forklarer, hvordan de adskiller sig fra traditionelle medier - og hvordan det skal lykkes at få brugerne til at betale for indholdet. TV2 er kommet under beskydning for at have klippet sig til konklusionerne i dokumentarserien "Moskeerne bag sløret". Og ganske som DR gør i lignende sager, afviser TV2 at offentliggøre sine rå-optagelser. Debat om åbenhed og transparens i medierne med TV2's nyhedsdirektør Mikkel Hertz, DR's dokumentarchef Steen Jensen og DR's tidligere lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup. Krigen i Syrien har nu stået på i fem år. Alligevel forstår de fleste stadig ikke, hvad der egentlig foregår, fordi medierne fokuserer for lidt på de mennesker, som er krigens ofre. Læge Haifa Awad har skrevet dagbøger om krigens gru og giver et bud på bedre proportioner i Syrien-dækningen. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: TV2 i lommen på Nykredit?

Den seneste tids bidrags-ballade i og omkring Nykredit har ifølge kritikere anbragt TV2s administrerende direktør Merete Eldrup i en uheldig dobbeltrolle. For hvordan kan hun være topplaceret i Nykredits bestyrelse samtidig med, at hun er ansvarlig for stribevis af nyhedsindslag om kreditkoncernen? Merete Eldrup svarer på kritikken. Pressefrihed i bytte for flygtninge: Tyrkiets jævnlige angreb på mediernes frihed - senest med tvangsovertagelsen af avisen Zaman - bliver mødt med forsigtig EU-kritik. Tyrkerne skal nemlig holde flygtninge væk fra Europa, og så må kritikken af overgreb på fundamentale frihedsrettigheder vente. Debat med Venstres EU-parlamentariker Morten Løkkegaard og formanden for det europæiske journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård. Og perspektiv med DR's tidligere generaldirektør Christian Nissen, som påviser, hvordan regeringsindblanding også på vore breddegrader er hyppigt forekommende. Fredag begynder en retssag i Nykøbing Falster mod en 31-årig sygeplejerske, tiltalt for at have slået tre patienter ihjel og for drabsforsøg på en fjerde. I en lignende sag sidst i 1990'erne var en plejehjemsassistent tiltalt for drab på 22 gamle mennesker. Plejehjemsassistenten blev frifundet - og den snart to årtier gamle sag er en påmindelse om, at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Supertirsdag i selvsving

Der blev sendt i timevis, stillet om og gættet på vindere og tabere med væg-til-væg-dækning af den amerikanske præsidentvalgkamps "supertirsdag". Men har danske medier fat i substansen? Hvorfor overhovedet beskæftige sig med noget, der dybest set er mellemregninger? Debat med Thomas Falbe, ledende redaktionschef i DR Nyheder, afdelingsleder Hans Henrik Holm fra Journalisthøjskolen og Vibeke Tjalve, USA-forsker ved Dansk Institut for Internationale studier. Kun hver fjerde kilde i danske nyhedsmedier er kvinde. Bundskraber er dagbladet Information med kun 13,3 procent kvinder i spalterne. En måneds fokus på kildernes køn har kun hjulpet marginalt, så hvad nu? Informations chefredaktør Christian Jensen diskuterer med blogger og radiovært Anne Sophia Hermansen og med Suzanne Moll, KVINFO. Den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen mener, at "hovedstadspressen" givet et skævt billede af landbruget. Hvad han konkret og præcist mener med det, forsøger Mennesker og medier at skaffe svar på. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Karaktermord og #Gyllegate

Den såkaldte "Mariager-sag" - om et lesbisk par, som angiveligt blev chikaneret af kristne fundamentalister i 2014 - dukkede op igen på mediedagsordenen i denne uge. En DR-dokumentar rejste tvivl om et hovedvidnes troværdighed, og hvad hun selv opfatter som et "karaktermord" blev begået for åben skærm. Men DR var selv med til at bygge den sag op, som nu pilles fra hinanden - og hvad skal seerne egentlig tro er rigtigt og forkert? Kreative regnemetoder i Miljø- og fødevareministeriet udløste tirsdag politisk krise med tilhørende valgrummel på Christiansborg. Især Berlingske har på det seneste ført an i #Gyllegate og anfægtet tallene i regeringens landbrugspakke, mens Børsen har betegnet det hele som værende uden betydning. De to avisers chefredaktører, Tom Jensen og Anders Krab-Johansen, diskuterer mediernes rolle som "samfundets vagthund" og forskellen på substans og marginaler. Ugens Mennesker og medier kigger også på den premiereaktuelle film "Spotlight"; et drama om Boston Globes afsløring af pædofile præster i den katolske kirke i 2002 - og i Ugens Svirp er der reserveret plads til en Michelin-stjerne eller to... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Kejsersnit live på TV

"Fedt og vildt" kaldte en DR-medarbejder det, da DR1 onsdag aften sendte live fra en fødsel med kejsersnit på Næstved Sygehus. Men hvorfor skal vi se en fødsel live? Hvad hvis noget var gået galt? Og hvor går grænsen for, hvad vi ikke skal se i tv? Debat med DR1-chef Henriette Marienlund, tv-producent Kaare Sand og tv-journalist Asbjørn With og lektor på Journalisthøjskolen, Peter Østergaard. Tre millioner seere samles hver fredag om det svensk-norske talkshow "Skavlan". Successen skyldes ifølge showets vært, Fredrik Skavlan, at der er plads til både dybde og alvor, når kendisser fra hele verden tager plads i hans studie. Britiske medier følger premierminister David Cameron tæt, når han forsøger at få en aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU. Kristeligt Dagblads London-korrespondent Bjarne Nørum dykker ned i de EU-kritiske tabloidaviser. DR's dramaserier har slagside, konkluderede Megafon-undersøgelse tidligere på ugen. Men er resultatet til at stole på? Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Farvel til Facebook

Tonen på Facebook er blevet så hård og beskidt, at Bornholms socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll har lukket sin profil. Også Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen har fået nok. Men hvordan harmonerer det med dialog og debat, når politikere vender Facebook ryggen? Debat med Winni Grosbøll, Ida Auken fra De Radikale og sociale medier-rådgiver Astrid Haug. Dramaserier deler landet op: I den kommende uge sendes sidste afsnit af TV2's seermagnet "Badehotellet". Idyllen på det nordvestjyske feriested er et hit især vest for Valby Bakke, mens DR1's aktuelle søndagsserie topper i hovedstaden. Ugens udgave af Mennesker og medier fortæller også om, hvordan store flyproducenter med en strøm af nyhedsbreve, videoer og fotos forsøger at få Danmark til at vælge netop deres kampfly. Desuden faktatjekker programmet tidligere DR-dramachef Ingolf Gabold "udvandring" fra en radiodebat i sidste uge. Vært og producent: Kurt Strand.