Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 01:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Holdninger versus kendsgerninger

Radio24Syvs værter skal mene noget. Men hvad sker der, når fakta drukner i personlige meninger? Og må en studievært bruge et radioprogram til at fremme egne personlige interesser? Programchef Mads Brügger svarer på flere ugers intens kritik af den licensfinansierede radio. Mediernes verdensbillede: Samba, gyngende bryster og faste baller præger dækningen af Brasilien, som efter OL igen rykker ned på redaktionernes prioriteringslister. Men hvis vi skal forstå verden, skal bl.a. Latinamerika højere op på dagsordenen, siger Lars Kabel, medforfatter til ny rapport fra Journalisthøjskolen i Aarhus. Dominerende på især nettets udlandsnyheder er Ritzau; chefredaktør Lars Vesterløkke siger, at bureauet kun kan levere det, som medierne efterspørger. Og det er ikke nødvendigvis Latinamerika... Sammenhængskraft i Sverige: På bare ét døgn fik SVT 30.000 svenskere til at måle kvaliteten af deres net- og telefonforbindelser. Målingerne fik teleselskaber og politikere til at sætte mere fart på signalerne til yderområderne. Ulla Olsson, SVT, fortæller om projekt #ettsverige, der skal få det langstrakte land til at hænge bedre sammen. Falsk konflikthistorie: To politikere blev fremstillet som uenige, da TV Avisen søndag fortalte om en tragisk stenkast-ulykke på den fynske motorvej. Uenigheden var imidlertid en konstrueret konflikt, mener socialdemokraten Rasmus Prehn. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Hvad ville Trump være uden medierne?

Massiv mediedækning er blandt forklaringerne på nomineringen af Donald Trump i USA. Men også i Europa kan populistiske politikere ifølge ny forskningsrapport takke medierne for deres succes. Rapporten kortlægger populismen i 24 lande og medforfatter Claes de Vreese fra universitetet i Amsterdam debatterer dens konklusioner og mediernes rolle med DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Mere streaming-tv: Vores tv-vaner har ændret sig markant - og flere forandringer er på vej. Tendenserne diskuteres ivrigt på den årlige tv-festival i København. Mediekonsulent Keld Reinicke fortæller, hvad der i vente. Journalistik i flygtningestrømmen: I det seneste år har DR-journalist Thomas Ubbesen rapporteret flittigt fra strømmen af flygtninge i Europa. I ny bog, "Good Luck, Habibi", går han bag om de mange sendeminutter i radio og tv med overvejelser om bl.a. sin egen, magtesløse rolle som journalist. OL-jubel: Sportskommentatorerne lægger ingen bånd på sig selv, når der er medaljer til Danmark. Måske et vilkår i sportsjournalistik? Hør klip med tiltagende begejstring fra 1948, 1981, 1986, 1992, 2012 og fra i år. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: DR - massakre eller normalisering?

Med forslag om beskæring af DR med 25 procent har Dansk Folkeparti den sidste uge sat gang i omfattende debat om landets største mediehus. Kulturordfører Alex Ahrendtsen uddyber og forklarer, hvorfor DR skal have færre kanaler, begrænse sig på nettet og flytte mere produktion væk fra København. Men hvad er myter, dogmer og realiteter om DR? Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, tidligere TV2-nyhedsdirektør Michael Dyrby og DR-bestyrelsesformand Michael Christiansen diskuterer. Portrættets svære kunst: Jan Gintberg, Ritt Bjerregaard og Klaus Rifbjerg er sammen med otte andre med i ny bog om journalistens balancegang mellem sig selv og et menneske, han interviewer. Bogens forfatter, Politiken-journalist Nils Thorsen, fortæller om sine metoder, overvejelser og om at se verden gennem andre mennesker. Radiovært på pause: Radio24syv har de seneste måneder fået masser af omtale ved at hyre tidligere Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup som vært på nyt medieprogram. I denne uge besluttede radioens ledelse at suspendere Qvortrup, når retssagen i Danmarkshistoriens største medieskandale begynder om kort tid. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Journalistik til salg på TV2

Betal mindst 275.000 kroner og få eksponeret din by i tv. Flere kommuner har takket ja til TV2-tilbud i de kommende ugers "Touren på TV2". Ren reklame, siger borgmestre. God journalistik, mener TV2-sportens souschef, John Jäger. Farvel til licensen: I Norge er licensen med stor sandsynlighed på vej til at blive erstattet af en medieskat. NRK og privatejede medier er enige om nødvendigheden af stærk, offentlig public service - i skarp kontrast til den igangværende skyttegravskrig i Danmark. NRK's kringkastningssjef Thor Gjermund Eriksen undrer sig over den danske mediekamp - og DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn diskuterer med Troels Mylenberg, chefredaktør på bl.a. Fyens Stiftstidende Nyt mediemagasin: Henrik Qvortrup, tidligere chefredaktør på Se og Hør, skal være vært i nyt mediemagasin på Radio24Syv. Imens overvejer anklagemyndigheden, om der skal rejses tiltale mod ham i den såkaldte kreditkortsag. Interview med Henrik Qvortrup om medier og etik. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Carl Holst i mediemøllen

Han er blevet mødt med sprogets værste gloser, faktuelle fejl og forudfattede konklusioner. Carl Holst, tidligere forsvarsminister og formand for Region Syddanmark, giver efter næsten et år i mediemøllen svar på tiltale i diskussion med JydskeVestkystens chefredaktør, Peter Orry. Generaliseringer skader integration: Muslimske elever udvandrer fra VUC-undervisning i følge Radio24syv. Men radioen generaliserer og blæser et lille problem op til noget stort, siger VUC-lærere. Pelle Dam, redaktør på Radio24syv, svarer på kritikken og Hjarn v. Zernichow Borberg - aktuel med bog om netop generaliseringer - forklarer betydningen af, at medierne ofte skaber en falsk fortælling om nydanskere. Ytringsfrihed i "bad standing": Efter mere end ti års intens kamp har ytringsfriheden det skidt, vurderer manden bag Muhammedtegningerne, Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose. Især er han bekymret over, hvordan dobbelte standarder og dårlige undskyldninger præger både medier og politikere; senest med vedtagelsen af den såkaldte imam-lov. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier direkte fra Folkemødet: Klimaprut i tv-nyhederne

Når klimaforandringer er på dagsordenen i toneangivende medier, står modsætningerne ofte i kø, lyder kritik i ny bog af kulturforsker Gregers Andersen: Med fem minutters mellemrum kan TV Avisen juble over både en klimaaftale i Paris og faldende oliepriser i Danmark. I TV2-nyhederne bliver køers klimabelastende prutter til noget kuriøst. Og i debatter bliver fakta anset som noget, der kan diskuteres... DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup samler kritikken op sammen med chefredaktør Mette Østergaard, TV2 News og tidligere EU-kommissær og studievært Connie Hedegaard. Mediernes udsyn: Få og konfliktfyldte dagsordener præger ifølge ny forskningsrapport danske journalisters dækning af verden. Men er de værre eller bedre end deres udenlandske kolleger? Vurdering fra tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft efter snart et år i formandsstolen i FN's generalforsamling. Politiske orakler: De motivforsker, bedømmer og deler gerne karakterer ud. Politiske kommentatorer er blevet en integreret del af mediernes Christiansborgdækning. Men hvad mener hovedpersonerne - politikerne - om kommentatorerne, og hvor tit rammer de ved siden af? To partiformænd, Pia Olsen Dyhr fra SF og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti kommenterer kommentatorerne. Det er genialt, det dér: I denne måned er det 30 år siden, at Danmark opsigtsvækkende slog Uruguay 6-1 ved VM i Mexico. Fodboldnørd og tv-vært Jes Dorph- Petersen husker især - og giver smagsprøver på - DR-journalisten Svend Gehrs' ikoniske kommentarer til de seks mål i 1986. Denne udgave af Mennesker og medier sendes direkte fra DR's scene på Midtermolen i Allinge havn. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Fnidder-journalistik ødelægger demokratiet

De traditionelle medier må genopfinde sig selv, hvis tilliden til dem skal genoprettes; de skal være drivkraft for demokratisk dannelse og fungere som brobyggere mellem borgere og politikere. Lisbeth Knudsen, chefredaktør og direktør på Mandag Morgen, leverede en svidende opsang i en tiltrædelsesforelæsning på CBS torsdag. Hun forklarer sine pointer, som diskuteres af Søndagsavisens chefredaktør Arne Ullum, BT's chefredaktør Olav Skaaning og TV Avisens chef Naja Nielsen. Folkemøde på Bornholm: Der er udsigt til medietæthed omkring Allinge i næste uge med tonsvis af indslag og artikler om lobbyisme og manglende folkelighed. Lobbyist og områdedirektør i Operate, Anders Dybdal, fortæller, hvad der skal til for at sætte folkemødedagsordenen i medierne. Tilbage til Balkan: To årtier efter Jugoslaviens opløsning er journalist Steen Ramsgaard aktuel med bogen "Krigen i Europas baggård". Ramsgaard har "Balkan i blodet" og ser tilbage på en uforståelig krig og nutidige efterdønninger, der har svært ved at tiltrække sig mediernes opmærksomhed. Interview bag lås og slå: Et ni år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen om Irakkrigen er gemt væk i et sikkerhedsarkiv på Christiansborg. Intervieweren, tidligere Ekstra Blads-journalist Bo Elkjær, undrer sig. Og kan end ikke få aktindsigt i papirer, der handler om ham selv. Vært og producent: Kurt Strand. Rettelse: I udsendelsen nævnes, at Mostar ligger i Kroatien. Det er ikke korrekt; byen ligger i Bosnien-Hercegovina. Mennesker og medier beklager fejlen.

Mennesker og medier: Nej tak til Clement

DR-studievært Clement Kjersgaard har endnu en gang bragt sig i vælten efter omdiskuteret interview - denne gang med Alternativets leder, Uffe Elbæk. Justitsminister Søren Pind siger nej til interview med Kjersgaard; det samme gør Liberal Alliances Mette Bock. Og hvad siger Uffe Elbæk, næste gang han bliver spurgt? Elbæk fortæller om sine overvejelser og DR-redaktionschef Judith Skriver står på mål for Clement Kjersgaard, der ikke selv vil svare på spørgsmål om sit interview. Politikerne i Region Hovedstaden har brugt milliarder på nyt IT-system og samtidig sendt embedsmænd til medietræning. Strategien er at holde den socialdemokratiske regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen væk fra kritiske historier. Men hvorfor det? Interview med Ugebladet Her&Nu beklager krænkelse af Kronprins Frederik efter utroskabs-beskyldninger. Redaktør og ansvarlig for udgiveren Egmonts ugeblade i Danmark, Marianne Gram, forklarer, hvorfor beklagelsen fylder betydeligt mindre end krænkelsen. Og fortæller, hvordan Her&Nu vil undgå lignende historier fremover. Ugens Mennesker og medier siger desuden tillykke til tidligere landbrugs- og fødevareminister Eva Kjer Hansen med en lukkethedspris, som hun indtil videre har sagt nej tak til at modtage. Og ser nærmere på Twitters forsøg på at blive et lidt mere folkeligt socialt medie. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Prinsen og den Prostituerede i ugepressen

De bruger mere tid, får flere "venner" og er i tættere dialog med vælgerne. Sociale medier, især Facebook, fylder i Christiansborgpolitikernes hverdag, og ny forskning påviser markant stigning op til valget sidste år. Sander Schwartz fra IT-Universitetet i København trækker tendenserne op i det, der måske bare er ét stort demokrati-teater- og meget Facebook-aktive Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten fortæller om et kommunikationsredskab, der for hende er blevet helt uomgængeligt. Nyheder til flygtninge: En klar public service-opgave kalder Sveriges Television sine daglige nyheder til flygtninge. Målet er, at de bedre skal kunne forstå det svenske samfund. Men hvor får flygtninge i Danmark deres nyheder fra? Reportage fra flygtningecentret i Nakskov og interview med DR's mediedirektør Gitte Rabøl om udsigten til flygtninge-nyheder i Danmark. Kampen om erhvervslæserne: Endnu et medie med erhvervslivets ledelseslag som målgruppe bliver lanceret i denne uge. Chefredaktør og initiativtager Peter Nyholm fortæller om ambitionerne og forsøget på at finde en niche i en benhård kamp om læsernes gunst og deres betalingskort. Prinsen og den prostituerede: Ugebladet Her og Nu bragte i denne uge en kulørt forside, der beskylder kronprinsen for at gå til prositueret. Eneste kilde til historien er forfatter og sexolog Jakob Olrik, som selv siger at han aldrig har sagt det, han er blevet citeret. Nu er forsiden trukket tilbage - men kommer der en undskyldning på forsiden? Interview med Her og Nu's chefredaktør Jakob Olrik og forfatter, Jakob Olrik. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Punktum for gidselsag

Siden 2007 har journalist Eva Damsgård dækket gidselsager, og hun er godt tilfreds med en dom mod Ekstra Bladet i en sag om krænkelse af to gidslers privatliv. Avisens chefredaktør Poul Madsen er uenig i dommen, men har alligevel besluttet ikke at anke den, selv om den efter hans opfattelse har vidtrækkende konsekvenser for alle medier. Og mediejurist Vibeke Borberg konkluderer, at det nu er op til medierne at finde nye måder, når lignende sager dukker op. Vidnesbyrd om voldtægt: Information har i de seneste måneder bragt 37 store artikler med kvinders personlige fortællinger. Det både omfattende og prisbelønnede projekt blev i denne uge suppleret med en lyd- og fotomontage på Charlottenborg i København. Dermed er avisspalternes mange ord nu rykket ind i kunstens verden. Spindoktorens værksted: Tidligere minister-rådgiver Søren Lippert, nu vært på TV2 News, udgiver bog om magtens maskineri. Om håndtering af mediepres og om politisk kommunikations voksende betydning. "Og det er ikke som i 'Borgen' og i 'Kongekabale', hvor spindoktorerne synes at styre det hele", siger han. SMS'er som nyhedskilder: I sidste uge fortalte Radio24syv om udbredt brug af narko blandt håndværkere. Historien var baseret på en sms fra en maler, som havde hørt om "mange" eksempler. Men er en enkelt sms tilstrækkelig som kildemateriale? Vært og producent: Kurt Strand.