Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 14:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: YouTube-stjernerne

Kristian Kulmbach er 19 år og lige droppet ud af sin uddannelse. I stedet lever han af at lave videoer og lægge dem på YouTube. Tre gange om ugen optager han en video om sin dagligdag i Holsted og lægger den ud på videodelingstjenesten. Hver video når ud til hans flere end 60.000 abonnenter. Kristian Kulmbach er langt fra den eneste. En lang række andre unge almindelige danskere tjener penge på at dele video og tekst på internettet. De er i gang med den ultimative demokratisering af mediebranchen, men kommercielle virksomheder som McDonalds og Arla og professionelle agenturer truer den udvikling, mener kritikere. I ugens program skal vi blandt andet med en gruppe unge på besøg i deres professionelle agentur. Derudover har to forskere optalt 3.800 debatopslag på nyhedsmediers Facebook-sider og fundet ud af, at debatten ikke er så hård, som mange medier har fremstillet det de seneste måneder. "Det passer simpelthen ikke, at folk primært råber ad hinanden," som den ene forsker har udtalt til MediaWatch. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Reality for eliten

Reality-tv handler ofte om silikonebryster, kontanthjælpsmodtagere og lavkultur. Men hvorfor ikke i højere grad bruge konceptet til at få indblik i hverdagslivet i den kulturelle og økonomiske overklasse? Sådan skriver kulturjournalist Kristian Villesen i Information, hvor han samtidig foreslår fem konkrete tv-koncepter med og for Danmarks elite. Vi debatterer reality-tv, journalistiske skævheder og etiske spørgsmål med eksperter og tv-folk. En af de seneste måneders store historier er lukningen af DR UnderholdningsOrkestret. Trods massivt stormvejr i medierne besluttede kulturminister Marianne Jelved tidligere på ugen endeligt, at orkesteret skal lukkes. Debatten rejser flere vigtige, principielle spørgsmål om politisk armslængde til DR og public service-forpligtelser. Vi interviewer Marianne Jelved. Endelig kommer programmet omkring de trykte mediers økonomiske udfordringer i en digital brydningstid. To forskere har undersøgt, om netavisernes betalingsmure udgør den økonomiske redningskrans. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Hvem bestemmer, hvad nettet skal huske?

I årevis florerede grove, udokumenterede beskyldninger imod Dan Shefet på nettet, og den danske advokat kunne ikke få dem fjernet. Men for nylig vandt Shefet så en retssag over netgiganten Google, der er gået verden rundt: De injurierende hjemmesider skulle fjernes, når man søgte på danskerens navn. Mennesker og medier handler i dag om internettets hukommelse. En principiel dom fra EU søsatte i maj princippet om 'retten til at blive glemt', så fx Google kan blive tvunget til at fjerne visse oplysninger fra søgeresultaterne. Google har allerede modtaget 179.000 anmodninger om at få slettet søgeresultater. Men hvordan skal vi vægte mellem retten til privatliv og retten til ytringsfrihed og det frie internet? Hvis internettet er vores øjeblikkelige, kollektive hukommelse, hvem bestemmer så, hvad vi skal huske? Debat med Google og en række eksperter plus cases. Programmet rummer også interview med den prisbelønnede fotograf Mads Nissen, Politiken, der har rapporteret fra ebola-ramte Sierra Leone. En personlig fortælling med nye perspektiver på mediedækningen af en af årets største historier. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Luderjournalistik

I slutningen af oktober fik en række danske journalister muligheden for at interviewe racerkøreren Kevin Magnussen. Han er en af Danmarks for tiden største sportsstjerner. Han havde sat tid af til at tale med alle de fremmødte journalister solo. Og han ville oveni købet køre en tur med hver af dem i sin Mercedes E63 AMG. Der var bare en række krav. Et af dem: Alle journalisterne skulle love at spørge Kevin Magnussens om hans sponsor, Johnnie Walker whisky. Mennesker og Medier handler i denne uge om det ofte tætte samarbejde mellem virksomheder og journalister. Luderjournalistik, bliver det kaldt i branchen. Derudover en anbefaling af Karsten Lauritzens (V) fortolkning af et af dansk politisk mest forhadte citater og et interview med chefredaktør på MetroXpress Jonas Kuld Rathje. Han har lige ansat en af de implicerede i det, der er blevet kaldt "Danmarkshistoriens største medieskandale", nemlig tidligere Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup. Vi spørger Rathje hvorfor. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: »Din latterlige nar« - er debatten på nettet kørt af sporet?

»Du lyder lige som de skizofrene, der ikke har fået deres medicin«. Eller: »Du er, i mine øjne, fuld af mundlort«. Debatten på internettet er præget af hårde og hadefulde kommentarer. En af afsenderne er førtidspensionisten Allan Nielsen, som for nylig blev nylig udelukket fra debatten på Jyllands-Posten. Vi taler med ham og en række fagfolk om de stigende problemer med at styre den offentlige debat på mediernes platforme på internettet. Derudover tager vi med mellemøst-korrespondent Puk Damsgård, der fortæller om arbejdet med at rapportere fra krigen mod Islamist Stat. Hun kalder det den sværest tilgængelige krig i sin tid som korrespondent og kritiserer forsvaret for at være for historisk lukkede. Deltagere: Jakob Albrecht, fagbladet Journalisten, Tine Tholander, debat-moderator på Jyllands-Posten, psykolog Jørn Beckmann, debattør Allan Nielsen, korrespondent Puk Damsgård, DR. Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Klimaspioner, skunk-laboratorier og terror i Danmark

Tema om undersøgende journalistik. Hvornår slår en journalistisk afsløring igennem - og hvornår lukker den sig om sig selv? I weekenden uddelte Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) priser til den bedste undersøgende journalistik i Danmark. Vinderne var blandt andre en radiodokumentar om den vietnamesiske skunkmafia i Danmark, en bog om en dansk terrorplan og en artikelserie om den amerikanske efterretningstjeneste NSAs samarbejde med danske myndigheder. Der er masser af eksempler på fremragende undersøgende journalistik, siger FUJ. Men historierne har ofte svært ved at sætte dagsordenen i offentligheden og på Christiansborg. Mennesker og Medier handler i denne uge om undersøgende journalistik, en af mediernes vigtigste opgaver. Tre prisvindende journalister fortæller om deres arbejde (fra skunkfarme i Østjylland og et hemmeligt redaktionslokale oppe under taget hos Information). Tre redaktører fortæller om deres problemer (med tavse politikere og selviske kollegaer på andre medier). Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Skattesagen revisited

Denne uge sætter Mennesker og medier fokus på, hvordan nyhedsmedierne dækker to af de seneste års vigtigste historier. I denne uge fremlagde Skattesagskommissionen konklusionerne fra flere års arbejde. En 1.700 sider lang rapport, som skulle være det endelig punktum i skattesagen. Men avisernes lederskribenter skriver videre. Politikens Bo Lidegaard skriver, at "Venstre og deres blå venner i pressen" glemmer sagens alvor, mens chefredaktør på B.T., Olav Skaaning Andersen, drager helt andre konklusioner. Debat i studiet med Bo Lidegaard, Olav Skaaning Andersen og chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen. Derudover anbefalinger, noter og en af ugens andre store historier: Tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrups selvbiografi, 'Q', som udkom mandag. Den er blevet rigtig godt modtaget, ikke så meget af anmelderne, som af journalisterne. Ifølge flere eksperter har blandt andre DR været for ukritiske i dækningen af Qvortrup og hans bog. Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Dobbeltroller

I 1971 blev den bolivianske generalkonsul i Hamburg myrdet. Han var på sit kontor, da en kvinde i spadseredragt og paryk kom ind, trak en Colt fra sin håndtaske og skød ham. Ikke langt derfra i en flugtbil sad den danske journalist Jan Stage og ventede. Jan Stage arbejdede - ligesom Herbert Pundik fra Politiken har gjort det - både som journalist og som agent for en fremmed efterretningstjeneste. Den dobbeltrolle udfordrer journalisters uafhængighed og gør det svært at arbejde i krigszonerne, mener udenrigsjournalist Nagieb Khaja. Han er selv både blevet forsøgt rekrutteret af en efterretningstjeneste og mistænkt for at være agent. Khaja mener, pressen bør tage klar afstand fra handlinger som Jan Stages. Debat med ham og journalist Lasse Ellegaard, som var Stages redaktør på Information i 1990'erne. Desuden interview med Bo Lidegaard, chefredaktør på Politiken. Derudover i Mennesker og Medier: Ugens anbefaling, et nærmere klik på journalistikkens iTunes og en telefon til tidligere formand for Mediestøtteudvalget Henning Dyremose, der undrer sig over, at medier kan få statsstøtte og samtidig se stort på god presseskik. Medvirkende: Lasse Ellegaard, Information, Nagieb Khaja, freelance, Bo Lidegaaard, Politiken, Aske Kammer, Syddansk Universitet, Henning Dyremose, tidligere formand for Mediestøtteudvalget. Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: At orkestrere virkeligheden

I en ny bog fortæller anonyme embedsmænd om deres arbejde med pressen. De fortæller, hvordan de skærer historier til. De fortæller, hvordan de udvælger tal som bakker historierne op. De går »lige igennem i pressen«, som en embedsmand siger. Mennesker og medier handler i dag om forholdet mellem embedsmænd og presse. Med i studiet er blandt andre journalist og forfatter Jesper Tynell, som fredag udgiver fire års feltarbejde på Slotsholmen og interview med op mod 50 anonyme embedsmænd i bogen 'Mørkelygten'. Vi møder også en tidligere embedsmand, som fortæller behind the scenes om en kommunikationsstrategi og en shortliste med syv journalister. Programmet kommer desuden omkring andre mediehistorier, ikke mindst et af ugens mest omdiskuterede indslag, om farlige myg i 21 Søndag, der rejser principielle spørgsmål om, hvordan vi fortæller tv-nyheder. Vært: Hakon Mosbech. Redaktion: Otto Lerche Kristiansen.

Mennesker og medier: Det glemte glimt af håb

I Syrien er flere end tre millioner på flugt. I Vestafrika har den dødelige sygdom Ebola spredt sig. I Irak er Islamisk Stat rykket frem. Den ene dårlige nyhed efter den anden har de seneste uger og måneder fyldt danske og internationale medier. Det er mediernes opgave at bringe dem, men hvis man vil råbe de danske politikere og den danske befolkning op og på længere sigt løse problemerne i konfliktområderne, så bør medierne være mere konstruktive. Det mener forfatterne til en ny bog, "Håndbog i konstruktiv journalistik", og en prisvindende krigsfotograf, som er med i fredagens program. I programmet taler vi også med en jingleprofessor, som tager os med tilbage til 1965 for at høre den kendingsmelodi, som nyhedsoplæser Eric Danielsen gik i studiet til. Endelig taler vi med to anmeldere om deres vidt forskellige anmeldelserne af "1864", Henrik Palle fra Politiken ("1864" binder på »snedig vis« nutid og fortid sammen) og Nanna Frank Rasmussen fra Jyllands-Posten ("1864" er en »uskøn blanding mellem "Bryggeren" og en socialrealistisk ungdomsfilm«). Vært: Hakon Mosbech. Tilrettelægger: Otto Lerche Kristiansen.