Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 01:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Mediesatire, stereotyper og historien, der skrumpede

I begyndelsen af september var flygtningesituationen den suverænt største historie i Europa og Danmark. Landets chefredaktører talte om en historisk situation, som fortjente helt særlig dækning. Men nu, en måned efter, er interessent faldet markant. Det viser en optælling foretaget af Mennesker og medier. I stedet har medierne beskæftiget sig med blandt andet Carl Holsts spindoktor. Den prioritering er en trussel for den offentlige debat, mener en af gæsterne. Debat i ugens program med Anton Geist, Information, Peter Brüchmann, TV 2, og Vincent Hendricks, professor i filosofi, Københavns Universitet. Personer med handicap er stærkt underrepræsenteret i mediebilledet, og når de endelig optræder, er de typisk typecastet i rollen som netop handicappede - ikke som ekspert, vælger eller andre medieroller. Det fremelsker stereotyper i mediebilledet, mener Jacob Nossell, som, ud over at være journalist og aktuel i dokumentarfilmen Naturens Uorden, selv er spastisk lammet. Men tager vælger journalisterne ikke blot de kilder, der er fagligt mest relevante? Vi har besøg af Jacob Nossell, ph.d. Kristian Martiny, Københavns Universitet, og Sandy French, DR. For nylig vandt radioprogrammet Den Korte Radioavis på Radio24syv tre priser ved årets Prix Radio, blandt andet Årets Satire og Årets Radioprogram. Programmet er en satire over mediebranchen, men henter inspirationen i virkelige begivenheder og personer, blandt andet er programmets hovedperson og vært Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm inspireret af TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen. Vi har bedt Ulla Terkelsen interviewe folkene bag Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og hendes redaktør. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Ti år - Hvad har vi lært?

Onsdag markerede ti-året for Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Vi interviewer manden, der nu står midt i det, Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen. Han siger nu, at det er tid til at bringe debatten videre, og at han faktisk har fået større forståelse for den anden side: Der er et 'men' i ytringsfriheden. Hør et sjældent ærligt interview med chefredaktøren. Desuden: Hvad skete der egentlig dengang, det hele begyndte? Vi rekonstruerer de dage i september 2005 på Jyllands-Postens redaktion, hvor man besluttede at trykke tegningerne. Hvert år vælger omkring 150 danskere at sende en klage til Pressenævnet, fordi de har følt sig dårligt behandlet af danske medier. Hvert år vælger andre ikke at klage, selv om de måske også har følt sig dårligt behandlet. Derfor vil Pressenævnet nu til at være mere offensivt og tage op af egen drift. Det vil »kvalificere den offentlige debat om medieetik«, mener nævnet. »Det minder om justitsvæsenet i DDR«, svarer tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert. I denne uge forlod Lisbeth Knudsen posten som øverste chef for Berlingske Media. Det er blot den seneste markante udvikling, siden selskabet blev overtaget af belgiske De Persgroep; for nylig indsatte de nye ejere også en ny bestyrelse og solgte Midtjyske Medier fra. Hvem er De Persgroep, og hvad vil de egentlig med et af Danmarks største mediehuse? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Vrøvl, turbodemokrati og avishumor som big business

Et folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti sagde noget vås om BNP på Radio24syv. Så gik interviewet viralt, og de hånlige kommentarer stod i kø. Men er det et eksempel på gotcha-journalistik, der fokuserer på de dumme fejl, men glemmer substansen - med politikerlede som resultat? Det mener Venstre-politiker og USA-ekspert Mads Fuglede, der frygter, at danske medier er på vej mod amerikanske tilstande. Debat med 24syvs redaktionschef Ulrik Aarhus. I al stilfærdighed har et dansk selskab fået stor succes med at eksportere avishumor: Alene tegneserien Wulffmorgenthaler bliver nu solgt til cirka 400 aviser rundt om i hele verden. Det er dog ikke altid helt gnidningsfrit at eksportere dansk humor på tværs af geografiske - og kulturelle - grænser. Hør fx om den indonesiske shitstorm, amerikansk nypuritanisme og et overraskende krav fra Sverige. Interview med Anders Morgenthaler. I denne uge offentliggjorde et udvalg under fagforeningen DJØF en rapport om embedsmænds og politikeres ændrede arbejdsvilkår i det moderne demokrati. Den største forandring handler dog hverken om embedsmændene eller politikerne - den handler om medierne. Ifølge rapporten skaber medierne et »turbodemokrati« med flere fejl og mindre fokus på substans. Tidligere departementschef og formand for udvalget Bo Smidt og journalist Jesper Tynell er i studiet. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Falske historier, DR's fremtid og breaking i baggården

Flere tusinde danskere har delt et opslag på Facebook om et overfald begået af en flygtning på færgen i Rødby. Flygtningen havde ifølge opslaget begået indbrud i en række biler på færgen, og da en gravid kvinde og hendes kæreste havde forsøgt at stoppe ham, havde flygtningen overfaldet og sparket kvinden. Forargelsen var stor. Der var bare et problem. Flygtningen var ikke flygtning, men amerikansk turist. De seneste uger er en række usande historier om flygtninge blevet delt på de sociale medier både i Danmark og i resten af Europa. Eksperter taler om en informationskrig på de sociale medier: »Og i krig er sandheden som bekendt det første offer« I denne uge slog debatten om DR's fremtid nye sprækker: generaldirektør Maria Rørbye Rønn talte om at overveje login til dr.dk og om at lukke konkrete tv-kanaler. Vi interviewer Rørbye Rønn om fremtidens public service og de seneste måneders kritik af DR. I dag åbner to etablerede skribenter - fra Politiken og Information - deres egen mikro-lokalavis, Rabarberbladet. Det er breaking news om det lokale, skrevet af de lokale, med overskrifter som "57-årig vil redde ægteskab: tvinger mand til flamenco". Bag det hele spøger mediekritikken: Opererer de store medier i en afkoblet virkelighed, langt væk fra dem, de burde være noget for? Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Medierne og flygtningekrisen

Denne uges Mennesker og medier er dedikeret til dækningen af tidens helt store emne: flygtningekrisen. I disse uger skriver pressen ikke blot et væld af historier, den er også med til at skrive Historien. Hvordan påvirker det dækningen, hvad bliver stående, og hvilke ikoniske medienedslag har tidligere defineret historiske æraer? Historiker Nils Arne Sørensen er med i studiet. "Nu er de her," skrev Ekstra Bladet tidligere på ugen; "flygtninge stormer ind over den danske grænse". Fyens Stiftstidende går aktivistisk til værks og har i en kampagne forsøgt at skaffe job til syriske flygtninge. Og Information bragte et kontroversielt billede af en mand, der ser ud til at spytte efter flygtninge på en motorvej. Hvordan håndterer medierne flygtningekrisen, og skal den overhovedet kaldes flygtningekrisen. Debat i studiet med førende chefredaktører og en filosof - plus afstikker til Libanons medieverden og en rejse med Politikens Olav Hergel gennem Europa. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Kyskheds-journalistik

I denne måned viser DR en omdiskuteret dokumentarfilm om den norske pelsindustri. Med skjult kamera dokumenterer filmen, hvordan mink og ræve bliver aflivet og flået, hvordan pelsavlere bliver advaret forud for kontrolbesøg, og hvordan de undgår dårlig omtale. Men den version, der vises på DR, er ikke den samme som den, der vises i Norge og andre lande. DR har valgt at klippe flere scener om eller helt ud. Det møder kritik fra filmens danske co-producent og andre. Sagen illustrerer et generelt problem for den kritiske journalistik, mener mange journalister, Mennesker og medier har talt med. Ikke blot udsættes medierne i disse år for et stigende eksternt pres fra kilder, der opruster med advokater, PR-firmaer og retssager; presset kommer også indefra. Journalister i DR oplever så restriktive interne krav, at det gør det svært at lave væsentlig undersøgende journalistik. Er DR blevet bange for sig selv? Debat i studiet. Flygtningestrømmen er den helt store mediehistorie, men hvordan dækker man den helt tæt på? Olav Hergel fra Politiken taler om skismaet mellem at dække og at hjælpe. I interviewserien 'Stemmer udefra' kritiserer højesteretsdommer Thomas Rørdam pressens dækning af pædofilisager. Risikoen er et folkehysteri med uskyldige ofre. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: De andre - muslimer, Kina og udkantsland

På Langeland er borgerne i oprør over en billedserie i dagbladet Politiken. Avisen bragte for to uger siden syv sider med billeder fra Danmarks fattigste kommune, men ifølge mange lokale var der for mange negative billeder. For mange af stofmisbrugere og unge, der keder sig, og for få af øens landlige idyl og de mange, der arbejder frivilligt. »Man får et billede af et lurvet sted, hvor der kun bor mordere«, siger Knud Pedersen fra Bagenkop. Han og omkring 150 andre var onsdag til debatmøde på Langeland Bibliotek. Vi tog med. Mange muslimer opfatter danske medier som utilgængelige, fordomsfulde og direkte fjendtlige over for islam. Fokus er næsten altid på problemer og ekstreme holdninger. Sådan lyder det fra imam Naveed Baig fra Rigshospitalet/Herlev Hospital. I interviewserien Stemmer udefra forklarer han, at mange veluddannede, velintegrerede muslimer nu helt fravælger at få information fra medierne. Efter denne uges aktiepanik i Kina er det tid til at stille skarp på mediernes dækning af verdens andenstørste økonomi. Det står desværre skidt til, vurderer mangeårig Kina-korrespondent Christina Boutrup. Dækningen er ofte forfejlet, forsimplet og alt for sparsom, når det gælder en så vigtig global supermagt. Konsekvensen er et unuanceret fjendebillede. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Kalashnikov-interviewet

I denne uge kom det frem, at Egmont skal outsource størstedelen af layoutet på magasiner og ugeblade til Vietnam. Det berører en række prisvindende magasiner, bl.a. Euroman, hvor chefredaktøren mandag sagde op i protest. Er det en nødvendig økonomisk beslutning, eller ødelægger det selve nerven i et håndlavet, glittet magasins udtryk? Vi har debat i studiet, og så har vi selv forsøgt os med outsourcing: Mennesker og mediers jingler er i dagens anledning outsourcet til et indisk firma med speciale i lyd. Efter attentatet på Islamisk Trossamfund interviewede Radio 24Syv en mand, der fortalte, hvorfor han vil dræbe muslimer med en Kalashnikov. Var kilden ved sine fulde fem? Og hvad er mediernes ansvar for, hvad der slipper igennem på landsdækkende radio? Debat i studiet med historisk blik tilbage på Grønjakke-sagen, der rejste lignende spørgsmål. Til slut: I sidste uge indledte vi en interviewserie med stemmer udefra, der blander sig i mediedebatten. I dag taler professor Jørgen Goul Andersen om den økonomiske journalistik, som han mener kæmper sidste års krige; blandt andet opdagede medierne stort set ikke finanskrisen, da den brød ud i Danmark. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Peter Høeg og pressens blinde vinkler

- ny serie om journalistikken set udefra. En vigtig dyd er i disse år under hårdt pres i journalistikken: empatien. Sådan lyder det fra den verdenskendte danske forfatter Peter Høeg, der indleder en ny interviewserie i Mennesker og medier. I serien taler vi med en række vidende mennesker, der har deres faglighed udenfor medierne. Med blikket udefra diskuterer de pressens blinde vinkler, og hvordan dagens medier påvirker os. I dagens program vurderer Peter Høeg, at journalistikken i høj grad mestrer klarhed, korrekthed og skarphed. Men han savner en venliggørelse af journalistikken. Forfatteren bag 'Frøken Smillas fornemmelse for sne' og senest 'Effekten af Susan' taler også om misforholdet mellem de store globale katastrofer og pressens prioriteringer, om at være fan af Danske Banks magasin og om, hvad han gerne ville undervise i på Journalisthøjskolen. Hvis han fik lov. I sidste uge døde en journalist fra Aserbajdsjan efter at være blevet overfaldet af en gruppe hooligans. Overfaldet skete efter, at journalisten havde skrevet kritisk om en fodboldspiller på Facebook, og det er ifølge organisationen International Media Support et eksempel på en generel, global tendens med flere direkte og indirekte angreb på journalister og deres pressefrihed. Også helt aktuelt i Ferguson, USA, hvor flere journalister er blevet anholdt. Vi gør status over pressefriheden globalt. Og til sidst: Debatten om licens og DR har kørt de seneste uger. Vi hæver blikket opad og fortæller en, måske, glemt historie om, hvordan det hele begyndte. Vært: Hakon Mosbech.

Mennesker og medier: Elefantbaby tager karbad - tema om viral journalistik

De seneste år er en ny type af historier begyndt at fylde i de danske medier: De virale historier. De handler ofte om sex (»7 grunde til, hvorfor sex i badet er det værste«) eller nuttede dyr (»Elefantbaby tager karbad«) og lokker læseren til at klikke på historien (»Pyton vs. alligator: Resultatet var slet ikke, hvad jeg regnede med!«). En række danske mediehuse har oprettet selvstændige medier udelukkende med virale historier. Fynske Medier har We Like It, og Ekstra Bladet har Digout. Egmont har Superlike, og BT har Bite. Men er det en journalistisk opgave at give læserne den type af historier? Det diskuterer vi i dagens udgave af Mennesker og Medier, hvor vi også tager på besøg på en redaktionerne og taler med en medieforsker, som er i gang med et stykke grundforskning i likes. Vært: Hakon Mosbech.