Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 01:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: Kulørte nyheder dominerer på nettet

Nettet er blevet vores vigtigste nyhedskilde; samtidig viser ny undersøgelse, at især BTs og Ekstra Bladets hjemmesider skaber vores verdensbillede. De to avisers chefredaktører diskuterer, hvad det betyder for deres ansvar - og om bortløbne katte, royale ligegyldigheder og bloddryppende mord kommer til at stå i vejen for andre og vigtigere begivenheder. Offentlighedsloven er igen til debat; SF, De Radikale og De Konservative vil have lavet ændringer, så der bliver mere åbenhed. Journalist Ulrik Dahlin, Information, fortæller om en omfattende kortlægning af, hvordan loven hindrer borgere og journalister i at få indsigt i den offentlige forvaltning. Og Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale diskuterer mulige ændringer med Venstres Jan Jørgensen. Mennesker og medier er også til 150-års fødselsdag med kulturminister Bertel Haarder og standupperen Huxi Bach hos Ritzaus Bureau. Ugens Svirp går til tv-slagsmålet mellem Clement Kjersgaard og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen. Vært og producent: Kurt Strand. (Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

Mennesker og medier: Journalistik i krise? Status på mediernes tilstand

I denne særudgave af Mennesker og medier forlader vi dag til dag-aktualitetens spændetrøje og gør status over journalistikkens tilstand. Hvad er mediernes største udfordringer og potentialer lige nu? Er pressen i krise? Og hvordan ser fremtidens journalistik ud? Vi har samlet et udvalg af kloge hoveder, fra Danmark og udlandet, fra journalistikken og udefra, til denne State of the Media. Det er samtidig sidste program med vært Hakon Mosbech og producent Zetland, da medievirksomheden fra marts skal fokusere på selv at udgive daglig digital journalistik. Medvirkende: Ex-nyhedschef Michael Dyrby, EU-kommissær Margrethe Vestager, Flemming Rose, journalist Line Holm Nielsen fra Berlingske, redaktør J.J. Gould fra Atlantic Monthly, medieforsker Søren Schultz Jørgensen, 3. klasseselev Frode Bergmann Moll, Googles Christine Sørensen, forsvarsadvokat Thorkild Høyer, iværksætter Oluf Rune Nørregaard Nielsen, chefredaktør Jørgen Ramskov fra Radio 24Syv, Facebook-kaptajn Nadia Nikolajeva fra Metroxpress m.fl. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

Mennesker og medier: "Farvel til finken"

I denne uge kaldte Jyllands-Postens blogger Mikael Jalving tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt for en finke og en dukke. Det antændte en mindre storm på især Facebook. Jalving er en del af det store blogunivers, som de danske netmedier lægger platform til, og kritikerne siger, at bloggerne er perfide, populistiske og skader den offentlige samtale i jagten på klik, trafik og reklamekroner. Vi snakker med debattører og redaktører om, hvad den gode netdebat er, og hvilket ansvar medierne har for det, der foregår på deres sider. Kun en ud af fire kilder i nyhedsdækningen er kvinde. Faktisk har Pakistan flere kvinder i nyhederne end Danmark. Sådan lyder konklusionen på en international undersøgelse. Men hvorfor? Hvad er konsekvensen? Og kan det overhovedet passe? Vi interviewer forskeren bag, Hanne Jørndrup fra RUC, og journalist Leny Malacinski. Desuden: Andre mediehistorier fra Danmark og udlandet. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

Mennesker og medier: Hvem har ansvaret?

Først skulle politikerne have lønstigninger, så ville politikerne ikke have dem, og så viste det sig, at historien måske var meget kompliceret end som så. På mandag offentliggør Vederlagskommissionen deres udspil til politikernes løn og pension, som stort set vil koste det samme som i dag. Men allerede på forhånd har politikerne sagt nej efter en mediestorm i lyntempo. Men vinklede medierne for hårdt, så vi kun fik den halve historie? Var politikerne for populistiske? Og hvad siger det om samspillet (eller manglen på samme) mellem politikerne og medierne? Making a Murderer er Netflix's nye kriminalserie i ti afsnit. Den handler om en mand, der bliver renset i en bestialsk voldtægtssag efter 18 års fængsel, for blot to år efter at blive dømt på tynde beviser i en ny mordsag. Dermed er det den seneste successerie i den såkaldte true crime-genre, der breder sig i medierne i disse år i både bøger, aviser, magasiner, podcast og tv. Men hvorfor er mord og vold så evigt fascinerende? Vi har radiomanden Krister Moltzen og journalist Line Holm i studiet. Twitter bliver kaldt journalister og politikeres intranet. Hvordan skal den politiske klasse blive bedre til at bruge input fra alle de fagfolk og almindelige mennesker, der også bruger mediet dagligt? Og gør Twitter egentlig bare journalister til overflødige mellemmænd? Digital journalist Ernst Poulsen er med sidst i programmet. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

Mennesker og medier: Det store kopi-kredsløb

I kølvandet på de plagiatsager, der ramte journalisterne Annegrethe Rasmussen og Søren Villemoes i december, kigger vi på, om mediebranchen som sådan har et plagieringsproblem. Medieforsker Jannie Møller Hartley fortæller om den globale kopikæde, hvor oplysninger, nyheder og billeder flyder rundt imellem medier verden over - nogle gange uden særligt gode kildehenvisninger - og to redaktører debatterer, hvor plagieringsgrænsen går. En af de helt store mediedebatter har i længere tid handlet om Danmarks Radios rolle. Er DR for store? Er licensen for høj? Skal public service være mere valgfrit? Interview med DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen om fremtidens public service. Det er et år siden, at det franske satireblad Charlie Hebdo blev angrebet. Magasinet reagerede ugen efter med forsiden "Alt er tilgivet". Den reaktion siger noget essentielt og måske lidt overset om ytringsfriheden, skriver Ejvind Hansen, forskningschef på Danmarks Medie og Journalisthøjskole, i en aktuel bog. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

Mennesker og medier: Uden for andedammen - Livsfarlig journalistik

Årets sidste Mennesker og medier vender blikket uden for medie-andedammen. Syrien er det farligste land i verden for journalister. Og internationale medier har i stigende grad fravalgt at sende reportere til landet. Offentligheden er derfor afhængig af oplysninger fra almindelige borgere, der arbejder som journalister med livet som indsats. Men borgerne mangler både udstyr og viden om journalistiske arbejdsmetoder og etik. En gruppe syriske borgerjournalister tog i denne måned over grænsen til nabolandet Tyrkiet for at komme i journalistisk træningslejr. Mennesker og Medier var med. I Grønland bliver en ny mediestøtte anklaget for at være udemokratisk. Chefredaktøren på AG/Grønlandsposten taler samtidig om et politisk angreb på pressen. Den ansvarlige politiker på området, Nivi Olsen, mener blot, de nye regler vil skabe mere åbenhed og udvikling blandt medierne i Grønland. I Albertslund sidder redaktionen bag Albertslund Posten - bestående af kun én journalist og én redaktør. Lokalavisen har vundet flere priser for deres konstruktive og løsningsorienterede journalistik - blandt andet for at matche unge udsatte arbejdsløse med virksomheder og hjælpe til at stoppe påsatte brande i nærområdet. En slags opgør med håbløsheden i journalistikken, siger journalisten bag kampagnerne. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: De falske navne og ministerens bud på DR's fremtid

En større medieskandale har ramt flere medier, efter det blev afsløret, at sportsjournalist Michael Qureshi gennem en længere årrække har brugte falske kilde-navne i sin journalistik. Hvad er egentlig op og ned i sagen - og hvad siger det mere principielt om mediers interne kvalitetskontrol, sportsjournalistikken og brugen af anonyme kilder? Med i programmet er bl.a. BT, Ekstra Bladet og Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund. Fremtidens public service og DR's rolle har været til heftig debat på det seneste. I et længere interview i dagens Mennesker og medier kommer kulturminister Bertel Haarder med et nyt forslag: Mange avisers netudgaver koster som bekendt penge, mens DRs hjemmeside er gratis. Hvis den konstruktion belaster de private netavisers økonomi, foreslår ministeren, at man kunne kompensere for det tab ved at tage penge fra licensen og føre over til de private aviser. Det gav mindelser om Black Friday, da journalister i kølvandet på sidste uges skyderi i San Bernardino væltede ind i de to afdøde gerningsmænds lejlighed. Med rullende kameraer gik journalisterne rundt mellem deres personlige ejendele og filmede ID-kort, babymad og opvask - før det stod klart, om politiet var færdige med deres efterforskning. Journalisterne, som eftersigende blev lukket ind af viceværten, er efterfølgende blevet stærkt kritiseret. Vi interviewer en af de reportere, der var med inde i lejligheden, TV2's Jesper Steinmetz. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Plagiat, nøgenbilleder og drengen på stranden

I sidste uge var forskningsminister Esben Lunde Larsen endnu en gang i medierne. I et indslag i TV Avisen kritiserede flere forskere ministeren for at citere forkert - og endda for at plagiere - i sin ph.d.-afhandling. Men i denne uge fortalte en central kilde i historien, at DR har citeret ham forkert, og at de undlader et afgørende forbehold. DR's indslag var "tendentiøst," siger kilden, professor Peter Sandøe, næstformand i Udvalget vedr. god videnskabelig praksis på Københavns Universitet. DR har siden først præciseret og derefter beklaget "alvorlig mangel i historien". Forløbet er et eksempel på, når medier bliver for ivrige i jagten på en stor historie, mener en forsker, der er aktuel med ny forskning om journalister, kilder og troværdighed. I ugens udgave af Mennesker og Medier taler vi også med med chefredaktør på B.T., Olav Skaaning Andersen, som for nylig afviste at bringe lækkede nøgenbilleder af TV 2's tidligere nyhedschef Michael Dyrby. Men for få dage siden bragte B.T. lignende billeder af en halvnøgen kvinde, som hendes kæreste havde lagt på nettet som straf for hendes utroskab. Hvad er forskellen? Vi har chefredaktøren i studiet. For tre måneder siden bragte en række europæiske medier et billede af den syriske dreng Aylan Kurdi, der druknede på vej over Middelhavet til Europa. Billedet satte ansigt på hele flygtningekrisen og ville ifølge flere kunne påvirke den europæiske flygtningepolitik. Men hvilken effekt har billedet egentlig haft? Ifølge en forsker fra Oxford Universitet har det faktisk gjort stemningen i medierne mere negativ over for flygtningene, viser en undersøgelse i en række europæiske aviser. Handler det om "emotional fatigue" - følelsesmæssig udmattelse? Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: What the fuck-kriteriet, DR's fremtid og EU-skævhed

DR skal være mindre i fremtiden. Der skal være færre kanaler og indføres begrænsninger på adgangen til DRs hjemmesider. Der skal gøres op med den gamle licens og indføres en ny brugerbetaling, hvor det et muligt at vælge DR helt eller delvis fra. Sådan lyder det fra en række borgerlige politikere, som har sat gang i en debat, der kan betyde historiske ændringer for den 90 år gamle statsradiofoni og for Danmarks tradition for public service. I ugens program taler vi med medieordførere og en række - ifølge Danmarks Statistik - helt almindelige mediebrugere om fremtiden for DR. Metroxpress har opdateret de gamle nyhedskriterier som væsentlighed og aktualitet med fem nye, blandt andet at historien "vækker en feeling" og får læseren til at tænke: "What the fuck". Vi taler med chefredaktøren på avisen om tankerne bag. Tænketankenes synlighed i pressen er eksploderet de seneste ti år, men mediernes kritiske sans og vægtning er ikke altid optimal. Aktuelt har vi op til afstemningen om retsforbeholdet undersøgt mediernes brug af danske EU-tænketanke. Den peger på en klar overvægt til EU-positiv side. Vi har manden bag en stor undersøgelse om netop tænketanke og medier, kommunikationsdirektør Søren Toft, i studiet. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Medieterror

Terrordækningen har selv sagt været omfattende den seneste uge, men rummer også et indbygget dilemma: Giver medierne terroristerne en megafon til at udbrede lige præcis den frygt og de budskaber, Islamisk Stat ønsker? IS arbejder målrettet med både nyhedsmedier og sociale medier, forklarer en ekspert fra Forsvarsakademiet, så hvordan skal journalister stille sig, når medierne bliver en slagmark? Troværdigheden for journalistik på nettet er ifølge forskere fra det amerikanske universitet Santa Clara under pres. I modsætning til tidligere, hvor vi fik vores nyheder trykt i en papiravis og leveret i postkassen, får vi i dag vores nyheder fra en lang række af ukendte udgivere på nettet. Ifølge forskerne havde det gamle distributionssystem en indbygget troværdighed, som nu er forsvundet, og derfor er de gået sammen med blandt andre Google for at gøre noget ved det. I denne uge offentliggjorde Berlingske Media, at 64 stillinger skal nedlægges. Desuden bliver husets nyhedsbureau lukket. Det sker, efter fyringen af Lisbeth Knudsen som topchef på Berlingske og frasalget af Midtjyske Medier. Hvad vil de nyere ejere, belgiske De Persgroep, egentlig, og hvordan vil det påvirke journalistikken i Berlingske, BT og Weekendavisen? Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).