Mennesker og medier

ProgramInfo

Mennesker og medier: Medierne, overvågning og nettet

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2013, Start kl. 13:03 - Slutter 01:00

Tirsdag stod chefredaktøren for The Guardian, Alan Rusbridger skoleret for en underhus-komite i London. Han skulle forsvare avisens afslørende artikler om den massive overvågning, som bl.a. den britiske og amerikanske efterretningstjeneste foretager af borgere over hele verden. Afsløringer som er blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden. Hør også om, hvordan de traditionelle medier er begyndt at halte bagefter nye medier. Denne udvikling stiller store nye krav til alle - ikke mindst Public Service-medierne. DR's tidligere Generaldirektør Christian S. Nissen forsker i dette og hans seneste bidrag kan læses i en international forskningsbog, der udkom i denne uge. Christian Nissen er ugens gæst. Redaktør og studievært: Lasse Jensen

Andre udsendelser

Mennesker og medier: What the fuck-kriteriet, DR's fremtid og EU-skævhed

DR skal være mindre i fremtiden. Der skal være færre kanaler og indføres begrænsninger på adgangen til DRs hjemmesider. Der skal gøres op med den gamle licens og indføres en ny brugerbetaling, hvor det et muligt at vælge DR helt eller delvis fra. Sådan lyder det fra en række borgerlige politikere, som har sat gang i en debat, der kan betyde historiske ændringer for den 90 år gamle statsradiofoni og for Danmarks tradition for public service. I ugens program taler vi med medieordførere og en række - ifølge Danmarks Statistik - helt almindelige mediebrugere om fremtiden for DR. Metroxpress har opdateret de gamle nyhedskriterier som væsentlighed og aktualitet med fem nye, blandt andet at historien "vækker en feeling" og får læseren til at tænke: "What the fuck". Vi taler med chefredaktøren på avisen om tankerne bag. Tænketankenes synlighed i pressen er eksploderet de seneste ti år, men mediernes kritiske sans og vægtning er ikke altid optimal. Aktuelt har vi op til afstemningen om retsforbeholdet undersøgt mediernes brug af danske EU-tænketanke. Den peger på en klar overvægt til EU-positiv side. Vi har manden bag en stor undersøgelse om netop tænketanke og medier, kommunikationsdirektør Søren Toft, i studiet. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Medieterror

Radiomagasinet om medier og journalistik. Et nuanceret, kritisk og ofte overraskende blik på de væsentligste strømninger og nybrud i medielandskabet - og hvad de betyder for os alle sammen. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Reklame-krigen, mørklagte ministre og det skæve udland

Mange mediebrugere læser netavis eller streamer tv uden at se reklamer på skærmen. De bruger de populære adblockere, der blokerer reklamer på nettet. Det koster medierne millioner af annoncekroner og skader det økonomiske grundlag for journalistik, mener en række danske medier. Nej, lyder det fra brugere og eksperter, adblocking beskytter brugerens privatliv; det er selve annoncemodellen, der er forældet eller forkert udført. Debat i studiet, hvor vi også har talt med verdens førende adblocking-firma, Adblock Plus, og med en ukendt, ung programmør, der - som overspringshandling fra en eksamensopgave - faktisk opfandt den computerkode, der danner grundlag for annonceblokeringer verden over. Folketingets ombudsmand gør status over den omdiskuterede offentlighedslov. Og kritikken er skarp: Den nye lov svækker på flere måder pressens mulighed for at dække og kontrollere magthaverne. Antallet af faste udlandskorrespondenter er raslet ned hos de store nyhedsmedier. Og den udlandsjournalistik, der bliver lavet, dækker verden skævt, lyder det fra redaktørerne bag et nyt medie. Korrespondenterne, som det hedder, vil rejse en million kroner til en alternativ og bredere dækning af udenrigsstof. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Anonyme kilder, døde kilder og Qvortrup

Henrik Qvortrup har netop udgivet en journalistisk bog om Thorning-regeringen, der udelukkende bygger på anonyme kilder. Det har mødt hård kritik. For baserer man sin journalistik på anonyme kilder, må man have blind tillid til, at journalisten har taget alle de rigtige redaktionelle valg. Og den tillid er svær at finde, skriver kommunikationschef Kasper Fogh Hansen i en anmeldelse, når det gælder en mand, der stod midt i skandalen om Se og Hør og tystys-kilden. Debat med bl.a. med Kasper Fogh Hansen og Jakob Kvist, direktør hos Peoples Press, forlaget bag Qvortrups bog. Mennesker og medier får også besøg af journalist på Politiken Jakob Sheikh. Han har skrevet bogen 'Danmarks børn i hellig krig', hvor han har talt med en lang række personer i det islamistiske miljø i Danmark. Undervejs i arbejdet med bogen oplevede han et usædvanligt problem: Kilderne døde. Hvordan håndterer man det dilemma? I går fik Danmark et nyt medie. Det hedder Føljeton og er et nyhedsmagasin til mobiltelefonen. Og så er det den største enkeltstående modtager af tilskud fra Innovationspuljen, som blev oprettet af politikerne for to år siden med ambition om at "løfte den demokratiske debat og fremme mangfoldigheden i medierne". Vært på det indslag er P1's Mette Walsted Vestergaard. Vært på resten af programmet: Hakon Mosbech (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Fogh og Debatten, Instagram-stjernen og vagthundens farvel

'Debatten' på DR2 samlede for nylig politikere og debattører for at diskutere situationen i Syrien og bekæmpelsen af Islamisk Stat. Blandt deltagerne var tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Men Anders Fogh deltog ikke i debatten. Det er et generelt princip fra Anders Fogh Rasmussen ikke at deltage i den type debatter, hvilket man tidligere har meddelt Debatten, da de inviterede ham i studiet. Redaktionen valgte derefter at lade ham deltage i et solo-interview. "Stærkt kritisabelt", siger en af de medvirkende, der mener, at Fogh - bl.a. via Danmarks deltagelse i Irak-krigen og som tidligere Nato-chef - helt naturligt burde indgå i debatten. Vi sætter fokus på de mange dilemmaer, når kilder stiller betingelser for at medvirke. Et af de største medier fra Danmark har 1,7 millioner følgere og hedder Daily Watch. Du kender det måske ikke, for det findes kun på Instagram, og handler udelukkende om ure. Bag profilen står en 22-årig tidligere Statoil-sælger fra Slagelse. Efter ti år som vagthund i DR stopper Jacob Mollerup nu som seernes og lytternes redaktør. Selv om DR har forbedret sig, retter man stadig for lidt, for sent og for utydeligt. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03). Præcisering: Der er ændret et afsnit i tidligere programtekst: "Men Anders Fogh deltog ikke i debatten. Efter krav ville han kun stille op og tale om emnet, hvis han blev interviewet solo og ikke skulle debattere med andre. Det krav blev imødekommet". Det er ændret til: "Men Anders Fogh deltog ikke i debatten. Det er et generelt princip fra Anders Fogh Rasmussen ikke at deltage i den type debatter, hvilket man tidligere har meddelt Debatten, da de inviterede ham i studiet. Redaktionen valgte derefter at lade ham deltage i et solo-interview". Ligeledes er første del af titlen rettet fra Kravet fra Fogh til Fogh og Debatten.

Mennesker og medier: Whistleblower under pres

En læge, der bliver kaldt til tjenstlig samtale efter at have kritiseret akuttelefonen. En fængselsbetjent, som bliver nødt til at skifte job efter at have vidnet mod kollegaer i en voldssag. En efterretningsofficer, der bliver frosset ud af sine kolleger i Forsvaret efter at have talt om overgreb mod krigsfanger i Irak. Denne uges udgave af Mennesker og Medier handler om whistleblowere og offentligt ansattes ytringsfrihed, og ikke mindst om de personlige og karrieremæssige konsekvenser, det kan have at stå frem med kritik. I 2013 besluttede den daværende regering at forbedre forholdene for whistleblowere i Danmark, og den nedsatte derfor et udvalg, som i foråret afgav sin betænkning. Lige nu sidder den nye regering med udvalgets anbefalinger, og i den nærmeste fremtid vil den tage stilling til, hvad der skal gøres. Med i programmet er blandt andre Venstres retsordfører, whistleblowernes organisation, Folketingets Ombudsmand og lægen og efterretningsofficeren, som fortæller om deres personlige historier. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: De falske bryster

For nylig kunne man læse i ugebladet Her & Nu, at prinsesse Marie har fået lavet nye bryster i Litauen. Der var bare et problem. Historien passede ikke. Efter forsidehistorien for to uger siden har Her & Nu bragt et dementi, der er blevet kaldt "historisk". "Disse oplysninger var usande," skriver ugebladet blandt andet. Er vi på vej mod engelske tilstande i dansk sladderpresse, eller dækker medierne i virkeligheden kongehuset med fløjshandsker? I dagens program skal vi også på en rejse til Afghanistan. Stik mod udviklingen andre steder i regionen gennemgår medierne i landet en revolution - den frie presse går sin sejrsgang. Men der lurer masser af farer i horisonten. I årevis har Ekstra Bladets debatunivers Nationen været hjemsted for en særdeles grovkornet tone - med ubetinget opbakning fra avisens chefredaktør, Poul Madsen: "I kan bestemt være grænseoverskridende, kværulantiske og totalt for meget. Men I er en del af Ekstra Bladets sjæl," som han har skrevet. Men nu siger Poul Madsen, at han er klar til et opgør med Nationen. Hør, hvad Ekstra Bladets chefredaktør mener sidst i programmet. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Mediesatire, stereotyper og historien, der skrumpede

I begyndelsen af september var flygtningesituationen den suverænt største historie i Europa og Danmark. Landets chefredaktører talte om en historisk situation, som fortjente helt særlig dækning. Men nu, en måned efter, er interessent faldet markant. Det viser en optælling foretaget af Mennesker og medier. I stedet har medierne beskæftiget sig med blandt andet Carl Holsts spindoktor. Den prioritering er en trussel for den offentlige debat, mener en af gæsterne. Debat i ugens program med Anton Geist, Information, Peter Brüchmann, TV 2, og Vincent Hendricks, professor i filosofi, Københavns Universitet. Personer med handicap er stærkt underrepræsenteret i mediebilledet, og når de endelig optræder, er de typisk typecastet i rollen som netop handicappede - ikke som ekspert, vælger eller andre medieroller. Det fremelsker stereotyper i mediebilledet, mener Jacob Nossell, som, ud over at være journalist og aktuel i dokumentarfilmen Naturens Uorden, selv er spastisk lammet. Men tager vælger journalisterne ikke blot de kilder, der er fagligt mest relevante? Vi har besøg af Jacob Nossell, ph.d. Kristian Martiny, Københavns Universitet, og Sandy French, DR. For nylig vandt radioprogrammet Den Korte Radioavis på Radio24syv tre priser ved årets Prix Radio, blandt andet Årets Satire og Årets Radioprogram. Programmet er en satire over mediebranchen, men henter inspirationen i virkelige begivenheder og personer, blandt andet er programmets hovedperson og vært Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm inspireret af TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen. Vi har bedt Ulla Terkelsen interviewe folkene bag Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og hendes redaktør. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Ti år - Hvad har vi lært?

Onsdag markerede ti-året for Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Vi interviewer manden, der nu står midt i det, Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen. Han siger nu, at det er tid til at bringe debatten videre, og at han faktisk har fået større forståelse for den anden side: Der er et 'men' i ytringsfriheden. Hør et sjældent ærligt interview med chefredaktøren. Desuden: Hvad skete der egentlig dengang, det hele begyndte? Vi rekonstruerer de dage i september 2005 på Jyllands-Postens redaktion, hvor man besluttede at trykke tegningerne. Hvert år vælger omkring 150 danskere at sende en klage til Pressenævnet, fordi de har følt sig dårligt behandlet af danske medier. Hvert år vælger andre ikke at klage, selv om de måske også har følt sig dårligt behandlet. Derfor vil Pressenævnet nu til at være mere offensivt og tage op af egen drift. Det vil »kvalificere den offentlige debat om medieetik«, mener nævnet. »Det minder om justitsvæsenet i DDR«, svarer tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert. I denne uge forlod Lisbeth Knudsen posten som øverste chef for Berlingske Media. Det er blot den seneste markante udvikling, siden selskabet blev overtaget af belgiske De Persgroep; for nylig indsatte de nye ejere også en ny bestyrelse og solgte Midtjyske Medier fra. Hvem er De Persgroep, og hvad vil de egentlig med et af Danmarks største mediehuse? Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).

Mennesker og medier: Vrøvl, turbodemokrati og avishumor som big business

Et folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti sagde noget vås om BNP på Radio24syv. Så gik interviewet viralt, og de hånlige kommentarer stod i kø. Men er det et eksempel på gotcha-journalistik, der fokuserer på de dumme fejl, men glemmer substansen - med politikerlede som resultat? Det mener Venstre-politiker og USA-ekspert Mads Fuglede, der frygter, at danske medier er på vej mod amerikanske tilstande. Debat med 24syvs redaktionschef Ulrik Aarhus. I al stilfærdighed har et dansk selskab fået stor succes med at eksportere avishumor: Alene tegneserien Wulffmorgenthaler bliver nu solgt til cirka 400 aviser rundt om i hele verden. Det er dog ikke altid helt gnidningsfrit at eksportere dansk humor på tværs af geografiske - og kulturelle - grænser. Hør fx om den indonesiske shitstorm, amerikansk nypuritanisme og et overraskende krav fra Sverige. Interview med Anders Morgenthaler. I denne uge offentliggjorde et udvalg under fagforeningen DJØF en rapport om embedsmænds og politikeres ændrede arbejdsvilkår i det moderne demokrati. Den største forandring handler dog hverken om embedsmændene eller politikerne - den handler om medierne. Ifølge rapporten skaber medierne et »turbodemokrati« med flere fejl og mindre fokus på substans. Tidligere departementschef og formand for udvalget Bo Smidt og journalist Jesper Tynell er i studiet. Vært: Hakon Mosbech. (Sendes også 00.05, lørdag 13.03, og søndag 3.03).