Orientering

ProgramInfo

Orientering

Sendt: DR P1, 08 Dec. 2014, Start kl. 16:07 - Slutter 01:00

Dagens Orientering vender blikket mod det store klimatopmøde, COP 20, i Peru. Klimakonferencen COP 20, der skal udstikke rammerne for, at en ny juridisk bindende global klimaaftale kan indgås til næste år, er gået ind i sin anden og sidste uge. Derudover ser vi nærmere på handelsaftalen mellem USA og EU, der nu forsøges genoplivet. Aftalen skal afskaffe told og handelshindringer på tværs af Nordatlanten, og hvis den falder på plads, vil det alene i Danmark skabe 15.000 nye arbejdspladser og sikre hver dansk husstand 4000 kroner ekstra om året. Og så kigger vi på Italien, hvor den økonomiske vækst nærmest er gået i stå, og der er ingen tiltro til forandring - de udsigter gjorde, at det amerikanske ratingbureau, Standard and Poors, fredag igen nedgraderede de italienske statsobligationer. Thomas Alling redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

Indslag

 • Hør hele udsendelsen

  Hør "Hør hele udsendelsen"
 • Nyt liv i forhandlinger om handelsaftale mellem EU og USA

  I en tid hvor Europa sukker efter vækst er udsigten til en handelsaftale med USA et guldæg, der gerne snart må klække. Aftalen skal afskaffe told og handelshindringer på tværs af Nordatlanten og hvis den falder på plads vil det alene i Danmark skabe 15.000 nye arbejdspladser og sikre hver dansk husstand 4000 kroner ekstra om året. Samlet set vil EU score en gevinst på 885 milliarder kroner årligt. Men forhandlingerne om TTIP - som aftalen hedder - er havnet i et dødvande. For lande som Tyskland, Holland og Frankrig vil af med den såkaldte Investor-State-Dispute-Settlement, også kaldet ISDS-ordningen, der giver virksomheder mulighed for at sagsøge et land, hvis der tages politiske beslutninger, som kan skade virksomhedens indtjening. I morgen skal EU’s nye handelskommissær, Cecilia Malmström, forsøge at sparke liv i forhandlingerne. Medvirkende: Mogens Jensen, Udviklings- og handelsminister; Kenneth Haar, Corporate Europe Observatory og Mogens Jensen, Handelsminister.

  Hør "Nyt liv i forhandlinger om handelsaftale mellem EU og USA"
 • Seks folketingspolitikere politianmeldt

  Seks folketingsmedlemmerne er blevet politianmeldt i weekenden. Som lovgivere har de - i strid med principperne om at adskille den lovgivende og dømmende magt - udtalt sig i den verserende retssag mod Sam Mansour, mener forsvarsadvokaten Thorkild Høyer. Sam Mansour blev torsdag i sidste uge idømt 4 års fængselsstraf, men da dommen ikke er endelig kan politikerne stadig påvirke sagen ved at udtale sig. Medvirkende: Jørgen Albæk Jensen, professor på Aarhus Universitet i offentlig ret, der dækker statsforfatningsret.

  Hør "Seks folketingspolitikere politianmeldt "
 • Udviklingslandes udgifter til klimatilpasning vil eksplodere

  Klimakonferencen COP 20, der skal udstikke rammerne for at en ny juridisk bindende global klimaaftale, er gået ind i sin anden og sidste uge. Imens er klimaforandringerne udenfor en realitet. Kaffeproduktionen i Colombia er eksempelvis påvirket som følge af det usædvanlige vejr og global opvarmning. Landbrugsproduktionen og køkkenhaver er påvirket og bønderne leder efter nye hurtigvoksende afgrøder - i stedet for dem, de plejer at dyrke. FN's miljøprogram UNEP har netop offentliggjort en rapport på klimakonferencen, som vurderer, at U-landendes udgifter til klimatilpasning vil stige eksplosivt. Selv hvis det skulle lykkes verdens lande at beslutte at holde temperaturstigningen under den farlige grænse på 2 grader, vil udgifterne til udviklingslandes tilpasning blive to eller tredoblet i forhold til de hidtidige skøn. Vi taler med to deltagere på COP 20 i Peru, og får deres vurdering af den bekymrende udsigt. Medvirkende: John M. Christensen, leder af FNs miljøprogram, UNEP, DTU; Anne Olhoff, UNEP, DTU.

  Hør "Udviklingslandes udgifter til klimatilpasning vil eksplodere"
 • Mislykket redningsaktion førte til drab i Yemen

  I weekenden blev en yngre amerikansk freelance journalist slået ihjel under en mislykket befrielsesaktion i Yemen. Journalisten Luke Somers havde siddet fanget hos al-Qaeda på Den Arabiske Halvø i lidt over et år. Sammen med Somers sad også en sydafrikansk lærer Pierre Korkie, der efter langstrakte forhandlinger og udbetaling af løsesum stod umiddelbart foran en løsladelse. Men også han blev skudt. De amerikanske soldater vidste tilsyneladende intet om de øvrige gidslers tilstedeværelse. Og informationer om gidslerne er ikke det eneste der sejler i det hårdtprøvede land. Yemen befinder sig på kanten af bankerot, på kanten af borgerkrig og på kanten af sekterisk konflikt. Og Saudi-Arabien gør med en økonomisk straffeaktion kun ondt værre. Af Birgitte Vestermark.

  Hør "Mislykket redningsaktion førte til drab i Yemen"
 • FN: Menneskeretssituationen i Eritrea er uændret

  Den forfærdelige menneskeretssituation i Eritrea fortsætter - var meldingen fra FN's særlige rapporteur til Rådet for Menneskerettigheder i september. Og det hun fortalte var så slemt, at rådet oprettede en undersøgelseskommission, som begyndte sit arbejde for lidt over to uger siden. Sheila Keetharuth har i to år overvåget situationen i Eritrea for FN. Og hun har ikke set de tegn på en mere afslappet holdning til hjemvendte flygtninge, som fremgår af en dansk rapport. Hun er heller ikke blevet kontaktet af Udlændingestyrelsen i forbindelse med udarbejdelsen af den nylige danske rapport. Medvirkende: Sheila B. Keetharuth, Special rapporteur, UNHRC. Af Kirsten Larsen.

  Hør "FN: Menneskeretssituationen i Eritrea er uændret"
 • Israelske jagerfly hævdes at have bombet mål i Syrien

  I går eftermiddag tegnede ‘fremmede’ jagerfly lysende kondensstriber på himmelen over Syriens hovedstad Damaskus. Få timer efter meddelte det syriske statsTV, at Israel havde angrebet flere mål nær Damaskus internationale lufthavn og nær byen Dimas, der ligger få kilometer fra grænsen til Libanon. Ingen mennesker kom noget til, men Syrien har klaget over angrebet til FN’s Sikkerhedsråd. Rusland har også krævet en forklaring, men Israel har ikke indrømmet at have sendt nogen fly af sted for at bombe i Syrien. Medvirkende: Hanne Foighel, Orientering.

  Hør "Israelske jagerfly hævdes at have bombet mål i Syrien "
 • Italiensk økonomi sidder fast

  EU’s tredje største økonomi - den italienske - kan til trods for et omfattende reformprogram ikke komme ud af sølet. Der er ingen tiltro til væksten og de udsigter gjorde, at det amerikanske ratingbureau, Standard and Poors, fredag endnu engang nedgraderede de italienske statsobligationer - denne gang til triple B - niveauet lige over junk-obligationer. Standard and Poors anslår, at den italienske økonomi vil vokse 0,5 % til 1,2 % fra 2014 til 2017. Det er langsommere end den italienske regering, som peger på 0,7 % til 1,9 % i samme tidsperiode. Medvirkende: Anders Møller Lomholtz, senioranalytiker, Danske Bank Markets; Susanne Utzon, Orientering.

  Hør "Italiensk økonomi sidder fast"
 • Grækenland på vej ud i ny politisk krise

  Grækenland fik i går en finanslov for 2015, mens forhandlingerne med EU-partnerne om mere økonomisk hjælp til landet går videre. Der skulle egentlig have ligget en aftale i dag, hvor EU's finansministre mødes. Men med Grækenland er forhandlingsvejen ofte længere end planlagt, hvor resultaterne kommer i sidste øjeblik. Det skaber politisk usikkerhed. Og netop usikkerheden dominerer græsk politik for tiden, fordi landet meget vel kan risikere at skulle gennem et nyvalg. græsk tv. Af Lasse Soll Sunde.

  Hør "Grækenland på vej ud i ny politisk krise "
 • Tysk minister vil forbyde små fagforbund at strejke

  Tysklands arbejdsminister vil forbyde små fagforeninger retten til at strejke for bedre overenskomster. Hun er træt at strejker blandt piloter og togførere. Men hendes forbud vil også ramme for eksempel læger. Selv siger hun, at hverken den grundlovssikrede strejkeret eller organisationsfrihed vil blive berørt. Modstanderne af forslaget lover hård kamp i de tyske domstole. Af Tage Baumann.

  Hør "Tysk minister vil forbyde små fagforbund at strejke"
 • Ole Espersen: Ministre og politikere skal tale lige ud af posen om atomaffald fra Risø

  Til foråret skal politikerne beslutte, hvor det radioaktive affald fra den nedlagte Risø atomreaktor skal deponeres. Der er tale om 10.000 kubikmeter radioaktivt affald, som ingen vil have. Lige nu er seks områder i kikkerten som mulige deponeringssteder. Et af dem er Bornholm, hvor modstanden er massiv. Blandt andet er der dannet en forening - Bornholm mod Atomaffald - og i bestyrelsen sidder blandt andre professor, dr. jur., Ole Espersen, tidligere justitsminister og socialdemokratisk medlem af Folketinget i over 20 år. Medvirkende: Ole Espersen, tidligere justitsminister (S). Af Thorsten Raagaard.

  Hør "Ole Espersen: Ministre og politikere skal tale lige ud af posen om atomaffald fra Risø "