P1 Eftermiddag

ProgramInfo

P1 Eftermiddag

Sendt: DR P1, 16 Okt. 2015, Start kl. 14:03 - Slutter 15:00

Dokumentarfotografier taget af den verdensberømte amerikanske fotograf Steve McCurry - kendt især for sit portræt af den afghanske pige med de smukke grønne øjne og det udtryksfulde blik- udstilles nu på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. P1 Eftermiddag taler i dag med både Steve McCurry og med direktør for museet Mette Skougaard om udstillingen, der samler motiver fra hele verden. Det Kongelige Teater er suverænt Danmarks største kulturinstitution. Men meget tyder på, at Det Kongelige også bliver det sted, der mærker Bertel Haarders sparekniv allerhårdest, når Kulturministeriet skal spare 600 millioner kroner i de kommende fire år. P1 Eftermiddag ser her i ugen nærmere på besparelserne i kulturlivet, og i dag er turen kommet til Det Kongelige Teater. En heldig mand fra Californien gjorde sit livs fund, da han i 2010 besøgte en genbrugsbutik og for 2 dollars købte et slidt fotografi, der har vist sig at være af den berygtede lovløse Billy The Kid. Og nu vurderes det altså til at være omkring 5 millioner dollars værd. P1 Eftermiddag ser på fotografiet og på historien om Billy The Kid med Thomas Ærvold Bjerre, lektor på Center for Amerikanske Studier. Værter: Ole Brink og Karen Secher. (Sendes også 1.03).

Andre udsendelser

P1 Eftermiddag

STRIBER OM TRUMP: Gennem 30 år har tegneserie-forfatter G. B. Trudeau ironiseret over Donald Trump i sine Doonesbury-striber. Om få dage udkommer Trudeaus samlede Trump-værker samlet i ét hæfte: En Doonesbury-kender har smugkigget og er gæst i P1 Eftermiddag. DEN ANDEN MATTHESEN: Stand-up-komikeren Anders Matthesen portrætteres i en ny film "Den anden side". P1 Eftermiddags filmanmelder Per Juul Carlsen taler med instruktøren om den Matthesen, hun har lært at kende. FORTIDS-ASTRONOMI: Videnfestivalen "Forskningens Døgn" går over landet. P1 Eftermiddag kvitterer med historien om hvordan vi mennesker har forsøgt at få styr på himlens mysterier så langt tilbage som for 40.000 år siden. FESTIVALER I LYST OG NØD: Festivalsæsonen står for døren, og aldrig har der været så mange som nu. P1 Eftermiddag tilkæmper sig et overblik, ser på de nye træer i skoven - og bliver klogere på, hvad der foregår i kulissen, når de mange festivalarrangører skal forsøge at holde deres festivaler fri af underskudskatastrofen. EN UDSTILLNG UDEN GENSTANDE: På Moesgaard Museum åbner i dag en udstilling, der fortæller historien om syv grundvilkår for det at være menneske. En udstilling uden én eneste genstand. Vært: Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Nationalmuseets nye direktør - Rane Willerslev er i dag udnævnt til ny direktør for Nationalmuseet og gæster vores studie. Pladser i historien - nyt stort værk sætter fokus på den åbne plads i byrummet - og hvad den har haft af historisk betydning. Forskningens døgn og arkitekturens festival - Forsker og arkitekt mødes i studiet og taler om, hvordan bæredygtighed og livskvalitet kan hænge sammen. Macron og kulturen - I Frankrig er han kendt som en lidt glat finansmand, men en ny bog sætter spot på Macrons kulturelle opvækst. Vi ser på Le Pens finalemodstander i det franske præsidentvalg. Imperier - Og så ser vi lidt indad i vores lille serie om imperier, da vi dag skal omkring det danske af slagsen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

FREMTIDEN FOR KLASSISK MUSIK: Kulturminister Mette Bock vil omfordele støtten til landsdelsorkestrene ved at tage fra øst og give til vest. P1 Eftermiddag ser tilbage på landsdelsorkestrenes turbulente historie, taler med vindere og tabere i støtte-kabalen - og spørger ministeren, hvorfor hun nu vælger at frede det orkester, Copenhagen Phil, som hun for få uger siden argumenterede for skulle nedlægges. STATSMINISTER OP PÅ VÆGGEN: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts officielle portræt blev i dag afsløret på Christiansborg - malet af kunstneren Ditte Ejlerskov efter Torning-Schmidts eget valg. P1 Eftermiddag taler med kunstneren og ser tilbage på, hvordan tidligere tiders ex-statsministre har valgt at lade sig portrættere. NÅR DEMENSEN ÆNDRER ALT: Litteraturprofessor Thomas Bredsdorff oplevede, hvordan hans kone langsomt mistede sin hukommelse og til sidst sig selv. Det har han skrevet en bog om: P1 Eftermiddag taler med ham og med den musikterapeut, der fik en afgørende betydning. TERROR-TEATER: I Det Kongelige Teaters nye forestilling "Terror", som har premiere i dag, er det publikum, der bestemmer hvem der er skurk og hvem der er helt i et opdigtet terror-dilemma. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

SMK svindlet - og andre nye tiltag i cyberkriminaliteten. Videnskaben vandrer - march i både København og Aarhus for videnskaben. Prince og det posthume - ny musik fra det afdøde ikon - og ballade om udgivelsen. Theresa May og tv-debatterne - May vil ikke være med i tv-debatter op til næste valg i Storbritanien. Vi ser på afgørende tv-debatter gennem tiden. Filmland - med anmeldelser af 'Du forsvinder' og 'Hedi'. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

P1 Eftermiddag

På kanten af Frankrig: Fotojournalist Cicilie S. Andersen har besøgt området Polygone i Strasbourg for Politiken. Her står otte ud af ti uden arbejde, og de fleste interesserer sig ikke for politik eller udfaldet af det kommende franske præsidentvalg. P1 Eftermiddag taler med Cicilie S. Andersen om de mennesker, hun har mødt på sin rejse. Augmented reality: I filmen Creative Control får reklameforfatteren David et par nye briller, der gør det muligt for ham at skabe en 3D-kopi af hans bedste vens sexede kæreste. Augmented reality kaldes den teknologi, der kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data som grafik og lyd. P1 Eftermiddag ser både nærmere på filmen og på teknologien med en forsker, der ser både potentialer og farer ved udviklingen. Sherlock Holmes: Sherlock Holmes har i 130 år løst de mest uløselige gåder. Holmes er både mesterdetektiv og superhelt - og stadig utroligt populær. Nu udkommer en bog med 15 grafiske noveller skabt af tegneserietegnere og sherlockianere. P1 Eftermiddag får besøg af to af bidragyderne. Hadforbrydelser: Hadforbrydelser bliver ofte ikke anmeldt, og det er derfor svært at få et billede af, hvor og hvor ofte forbrydelserne finder sted. Fotografen Tina Eckhoff har forsøgt at dokumentere nogle af de steder, hvor hadforbrydelser er blevet begået herhjemme. P1 Eftermiddag har sat Tina Enghoff i stævne på et af de steder, hun har fotograferet. Gæsteredaktøren: Det skal handle om gastronomi og bæredygtighed og om forholdet til vores nabo Tyskland, når P1 Eftermiddag i dag giver redaktørkasketten videre til tidligere overborgmester i København Ritt Bjerregaard i programmets anden time. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Kunstnerisk frihed i Tyrkiet: Et snævert flertal af tyrkerne har stemt ja til en forfatningsændring, der giver Tyrkiets præsident Erdogan langt mere magt. Men hvad kommer resultatet af søndagens valg til at betyde for tyrkiske kunstneres frihed til at udtrykke sig? Det undersøger vi i dag i P1 Eftermiddag. Brevskat fundet i middelalderbog: Nogle af de mest fantastiske kulturskatte, vi har i Danmark, er blevet fundet ved et tilfælde. Bondepigen Kirsten Svendsdatter snublede eksempelvis over det lange guldhorn på en mark ved Møgeltønder i 1639. Det var også et tilfælde, der førte til, at en konservator på Københavns Universitet for halvandet år siden fandt en ukendt brevskat fra middelalderen i ryggen på en gammel lovtekst. Siden har forskere undersøgt de gamle pergamentstykker, og nu er de klar til at fortælle om de opsigtsvækkende resultater i P1 Eftermiddag. 100 % FREMMED?: Vi hører ofte om dem, men sjældnere fra dem - de mennesker, som er genstand for flygtninge- og danskhedsdebatten. Men fra i dag og de næste to uger lægger 100 herboende flygtninge ansigter og stemmer til kunstudstillingen '100 % FREMMED?' på Københavns Rådhus. Udstillingen vil tegne et repræsentativt billede af menneskene bag statistikkerne. P1 Eftermiddag besøger udstillingen og taler med folkene, der står bag. Minoriteter i tegneserier: Ældre tegneseriefans er ifølge Marvels salgschef blevet godt træt af alle de kvinder og etniske minoriteter, som spirer frem i superhelteuniverserne. Det er muligvis derfor, at tegneseriesalget er gået ned, siger han. Danmarks ældste tegneseriebutik 'Fantask' i København har også oplevet et par sure fans. Men de har også oplevet, at mange flere forskellige typer, aldre og køn er begyndt at besøge butikken. Tegneserier er nemlig blevet meget mere mainstream end tidligere. P1 Eftermiddag ser på nogle af de eksperimenterende superhelte sammen med Morten Søndergaard fra 'Fantask'. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

NAZISTEN DER ALDRIG FORTRØD: Manden bag aftenens DR-dokumentarfilm om nazisten Søren Kam gæster P1 Eftermiddag og fortæller om sit arbejde med filmen, der indeholder aldrig før offentliggjorte optagelser med hovedpersonen. FORLYSTELSES-MANIA: Disneyland Paris fylder 25 år i dag. P1 Eftermiddag fortæller, hvordan Disneys forlystelsespark-imperium blev undfanget i en strøtanke på en legeplads. OS OG HISTORIEN: P1 Eftermiddag undersøger, om den massive strøm af historieformidling, senest DR1's "Historien om Danmark", får danskernes interesse for historie til at boome. SÅ FALDT 10-ØREN: Mønttelefonen er snart en saga blott. P1 Eftermiddag skynder sig at fortælle den saga før det er for sent ... LENE OG LILLEBROR: "Kikkassen" genopstår som teaterforestilling - og den rigtige Lillebrordukke er med i studiet. JESUS TIL GAVN ELLER GLEMSEL: Påsken er den store fortælling om Jesu lidelse og død, men er historien vigtig - eller ligegyldig? En ung ateist og et medlem af Indre Missions Ungdom udveksler synspunkter og værdier. 100 PROCENT FREMMED: I et kunstprojekt udstilles 100 indvandrere og flygtninge, der forsøger at finde ud af, hvor danske de er. FILMLAND: P1 Eftermiddags filmekspert Per Juul Carlsen anmelder film og taler tendenser. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Kina og dødsstraffen - Amnesty-rapport viser langt flere dødsdømte i Kina, end landet selv siger. Vi ser på kinesernes forhold til dødsstraf gennem tiden. Paranoia på film - Paranoiaen har haft en fast plads i spændingsfilm de seneste 50 år. Og både paranoiaen og filmene har ændret karakter gennem årene. Tag med fra slut-60'erne til den nyeste paranoia-film, der har premiere om et par uger. Skabt et monster - Indtil for få år siden var WorldWideWeb-skaberen stolt af sit værk. I dag advarer han om farerne. Vi taler med hans danske forbindelse. Arkitektur mod terror - Det skal sikre mod terror, og det skal helst være så diskret, at vi ikke ser det. Arkitekter har fået en ny udfordring i terror-sikring. Vi får besøg af en af dem, der har taget handsken op. Kunstnerkollektiver - I anledning af en udstilling om kunstnerkollektivet Røde Mor fra 70'erne, ser vi på dagens kunstnerkollektiver. Hvad får man ud af at være sammen om kunstprojekterne - og hvad mister man. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

P1 Eftermiddag

SKÆV ELLER LIGE DANMARKSHISTORIE? Hvordan bedømmer en marxist og et medlem af Dansk Folkeparti den historiefremstilling, der kom til udtryk i "Historien om Danmark" søndag aften? P1 Eftermiddags faste mandagspanel ser på historien gennem politiske briller. HAVETS GULD: Rav var lig med rigdom i bronzealderen, kunne vi se i DR TV's "Historien om Danmark" søndag aften - og sådan er det stadig. P1 Eftermiddag ser på ravets nutidige betydning og fascinationskraft. FANTASTISKE VESPA: Det ikoniske italienske scooter-mærke Vespa har vundet en retssag, der sætter en stopper for efterligninger. MUSIK UNDER VANDET: Måske er det mindelser om lyden i vor mors mave der gør, at publikum røres til tårer, når AquaSonic optræder med musik og sang, der er frembragt under vandoverfladen i akvarier... IDENTITETSJAGT: Svenskerne har maleriske ødegårde, nordmændene har hyggelige fjeldhytter, vi har forladte landejendomme. Eller hvad med: "Det danske landsted"? P1 Eftermiddag ser på et nyt forsøg på at give et nationalt problem et eksotisk brand. SKAM: Hovedpersonen i nyeste sæson af den norske succes-tv-serie er muslim. P1 Eftermiddag får besøg af to unge muslimske kvinder, der fortæller om deres egen vej til tv-skærmen. VERDENS IMPERIER: De fleste har hørt om Osmannerriget, men hvad med Omiade og Abasiderne? I serien om historiens største imperier er vi nået til de muslimske gigantriger. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Syrien - krigen andre kæmper: Med USA som aktiv part i krigen i Syrien vækker konflikten minder om dengang, verden var delt i øst og vest af et jerntæppe og mindre lande helt andre steder i verden blev skueplads for parternes konflikter - de såkaldte proxy-krige. Jazz-festival i modvind men ikke alene - En israelsk musiker har fået nej til at spille på årets jazzfestival i København, og det har givet modvind. Og det er desværre slet ikke et særsyn med kunstnere, der bliver boykottet på grund af det land, de kommer fra. Vi tegner i dag et lidt større billede af hvem, der bliver boykottet hvor i verden. Børn løber og synger - 200.000 børn er med i Skolernes Sangdag i dag, mens 115.000 løber for at støtte Børnelungefonden. Vi taler om, hvad sang og løb kan gøre for børnene - og udfordrer en flok elever til en dobbelt-op: Løb og syng samtidig. Tyskland booster kulturen - Forleden kunne vi fortælle, at vore naboer mod nord, Norge, opruster på kulturområdet. Nu melder Tyskland også ud, at de vil øge kulturbudgetterne med knap 5 mia. kroner. Hvad får vores nabolande ud af at øge de budgetter, der her i landet ofte rammes af nedskæringer. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.