P1 Eftermiddag

ProgramInfo

P1 Eftermiddag

Sendt: DR P1, 16 Okt. 2015, Start kl. 14:03 - Slutter 15:00

Dokumentarfotografier taget af den verdensberømte amerikanske fotograf Steve McCurry - kendt især for sit portræt af den afghanske pige med de smukke grønne øjne og det udtryksfulde blik- udstilles nu på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. P1 Eftermiddag taler i dag med både Steve McCurry og med direktør for museet Mette Skougaard om udstillingen, der samler motiver fra hele verden. Det Kongelige Teater er suverænt Danmarks største kulturinstitution. Men meget tyder på, at Det Kongelige også bliver det sted, der mærker Bertel Haarders sparekniv allerhårdest, når Kulturministeriet skal spare 600 millioner kroner i de kommende fire år. P1 Eftermiddag ser her i ugen nærmere på besparelserne i kulturlivet, og i dag er turen kommet til Det Kongelige Teater. En heldig mand fra Californien gjorde sit livs fund, da han i 2010 besøgte en genbrugsbutik og for 2 dollars købte et slidt fotografi, der har vist sig at være af den berygtede lovløse Billy The Kid. Og nu vurderes det altså til at være omkring 5 millioner dollars værd. P1 Eftermiddag ser på fotografiet og på historien om Billy The Kid med Thomas Ærvold Bjerre, lektor på Center for Amerikanske Studier. Værter: Ole Brink og Karen Secher. (Sendes også 1.03).

Andre udsendelser

P1 Eftermiddag

Vi begynder udsendelsen i det krigshærgede Syrien. En oscarnomineret dokumentarist har allieret sig med en gruppe borgerjournalister i Raqqa, der med livet som indsats rapporterer om Islamisk Stats fremmarch i byen. Vi har mødt instruktøren og en af de nu forfulgte syriske journalister. Over ti afsnit af en times varighed fortæller DR1 med 'Historien om Danmark' - men i P1 Eftermiddag kan du i dag høre hele Danmarkshistorien på 10 minutter! Vi får besøg af forfatteren til 'En ualmindelig og kortfattet danmarkshistorie' i programmets første time. Tak - men nej tak til jeres brugte tøj og sko, lyder det fra sammenslutningen af østafrikanske lande. Sammenslutningen har foreslået et importforbud for Vestens aflagte gevandter, ikke af utaknemmelighed, men fordi vores hjælp er med til at slå den lokale tøjindustri ihjel. Vi ser på andre episoder, hvor hjælpen måske ikke hjælper. Danske læger er da nogen vi stoler på, ikke? Fagfolk, der tager dig alvorligt og respekterer dig som menneske. Sådan var det ikke helt med de læger, der boede på de Dansk Vestindiske Øer. En historiker føjer et nyt kapitel til fortællingen om Danmark som kolonimagt. Vi skal også høre eksempler på, at det skrevne sprog kan fælde og frikende en formodet forbryder. For når politi, anklagere og forsvarere kommer i tvivl, konsulterer de en retslingvist. Eksperterne er især anvendt i USA, men metoden vinder frem herhjemme. Vi har talt med en af verdens fremmeste på området. Når vi fortæller historier i P1 Eftermiddag, har vi - som regel - tænkt os godt om på forhånd, for det er som med vittigheder - de er sjovere, når de faktisk har en pointe. Men i går aftes var der Story Fight Night i København, hvor deltagerne dystede på fortællinger, de fandt på i nuet. Vi var med. Mod slutningen af programmet får vi besøg af to unge hip hoppere fra Grønland. Med sig har de en fortælling om den racisme, de møder fra dansk side, og vreden og afmagten omsætter de til rim og musik. I studiet opfører de internethittet 'Tupilak'. Og som hver fredag slutter vi af med at bringe højdepunkter fra ugen, der er gået. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

P1 Eftermiddag

Jane Austen levede i 1800-tallets England og er kendt for sine kærlighedsfortællinger og romaner om middelklassens huslige liv og de store klasseskel og magtkampe i samfundet. Nu er den berømte britiske forfatter blevet et ikon for den højreekstremistiske "alt-right" bevægelse, og det kommer i den grad bag på flere litterater. P1 Eftermiddag dykker i dag ned i Jane Austens forfatterskab og ser på, hvad de højreekstreme kan få ud af at læse "Stolthed og fordom". Lektor i litteraturvidenskab Tue Andersen Nexø er gæst i studiet. Det uopklarede drab på Marie Lock-Hansen hører til blandt Danmarkshistoriens mest myteomspundne, og her 50 år efter drabet ved man stadigvæk ikke, hvad der egentlig skete d. 10. november 1967 i det nydelige hjem i Højbjerg ved Aarhus. Forfatter og journalist Per Kaee har i en ny bog rekonstrueret tiden omkring drabet minut for minut og fulgt sporene i Aarhus og omegn. Det fortæller han om i dagens udsendelse. Det skal også handle om stilhed og støj i dagens program. P1 Eftermiddag får nemlig både besøg af en stilhedsekspert og af en forsker, der mener, at larm ligefrem gør os dødeligt syge. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Til dagligt konkurrerer de om seere og læsere, men tre store norske medier har lagt konkurrencen på hylden og drager nu i krig i samlet flok - i sandhedens tjeneste. Fjenden er 'Fake News', de falske historier, der med lysets hast kan brede sig på Twitter, Facebook og de andre sociale medier. Har vi et tilsvarende bolværk mod løgnehistorierne herhjemme, og er det overhovedet til nogen nytte? P1 Eftermiddag stikker næsen i et fænomen, der siges at have haft afgørende indflydelse på det amerikanske præsidentvalg. Hvad skal det være? Det nyeste afsnit af "Girls", "Skam" eller "Game of Thrones" - eller en tur i balletten? For mange teenagere er valget mellem Nøddeknækkeren og Netflix ikke svært, men netop i disse dage lægger Det Kongelige Teater sig i selen for at bygge bro mellem de unge og den klassiske scenedans. P1 var med for at se, hvordan dét spændte af. Hvor meget fylder dødssynden 'grådighed' i dagens Danmark? Vi aner det ikke - men kan med sikkerhed sige, at grådighed fylder hele P1 Eftermiddags anden time i dag. Dagens gæsteredaktør, digteren og forfatteren Lone Hørslev, har valgt at give den fuld skrue i et forsøg på at afdække grådighedens mange ansigter og konsulterer undervejs en professor, en mad-overforbruger, en forfatter - og en buddhist. Værter i øvrigt: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Døren står åben, når Karen Secher, Tore Leifer og Jesper Dein blander samfund og kultur med undren og nysgerrighed i to timers direkte radio.

P1 Eftermiddag

Hun sang "We'll meet again" og "The white cliffs of Dover" og "There'll always be an England" og indgød håb og kampvilje i de britiske soldater ved fronterne under Anden Verdenskrig. Og hun er her endnu! P1 Eftermiddag kipper med Union Jack til ære for Vera Lynn, som fejrer sin 100 års fødselsdag i dag. Og taler med Danmarks svar på det britiske krigs-koryfæ, sangerinden Lene Siel, der underholdt de danske soldater under Balkan-krigen. Der var engang, hvor Kongerækken var pligt-udenadslære i skolernes historietimer. Men pligt er tilsyneladende afløst af lyst: I hvert fald har en række kongerække-podcasts, der nu også udkommer i bogform, enorm succes. P1 Eftermiddag taler med folkene, der har genopdaget og genoplivet Kongerækken. Der var også engang for ikke længe siden... hvor vi danskere var verdens lykkeligste folk. Men i dag er vi triste, for nordmændene har overhalet os på lykke-ranglisten. Kan forklaringen måske være, at lykkemålingen er slået fejl? P1 Eftermiddag undersøger lykkens anatomi og ser på forskellige skoler inden for lykkeforskning. Hvad laver et dansk folk-band, der spiller elektrisk og en kineser, der spiller på et 2500 års gammelt instrument, i samme lokale? Svaret er: Musik. Hør om et meget internationalt og meget anderledes tone-samarbejde i P1 Eftermiddag. Vært: Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil gøre det hårdere at sidde i fængsel, og politikerne forhandler netop nu om ministerens forslag til en ny bandepakke. Presset på rockerne og banderne skal øges, og det skal være lettere at bruge den såkaldte bandebestemelse, der kan give dobbeltstraf for rockere og bandemedlemmer. Men er det nu også en god idé? Mette Abildgaard fra De Konservative Folkeparti siger ja, mens John Hatting fra fagforeningen for de civile ansatte i Kriminalforsorgen siger nej. P1 Eftermiddag taler med dem begge og får besøg i studiet af Nedim Yaser, der er tidligere bandemedlem og med i Ballerup Kommunes exit-program. I en forstad til Iraks tredjestørste by har man netop gjort et spektakulært arkæologisk fund - og så endda ved et tilfælde. Oprydningen efter Islamisk Stats hærgen i Mosul har afsløret et stort palads og måske bekræftet eksistensen af De Hængende Haver, et af antikkens syv vidundere. P1 Eftermiddag ser nærmere på det aktuelle fund og på tilfældets betydning for arkæologien. Gæst i studiet er Ingolf Thuesen, arkæolog og institutleder ved Københavns Universitet. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Man havde nok fået en pæn gevinst, hvis man får bare to år siden havde spillet på, at tyske tv-serier ville blive det næste store hit på streamingtjenesterne. Og det er selvfølgelig ikke sikkert, at de bliver et hit, men i løbet af 2017 vil alle de store og halvstore streamingtjenester lancere nye, tyske serier. Vi benytter lejligheden til at se på, hvordan det går i tysk film og med tyske tv-serier i dagens Tyskland, og vi finder forklaringen på den store interesse for det tyske. I dag for 25 år siden eksploderede en bombe på kontoret hos den lille revolutionære fraktion Internationale Socialister i København. En mand blev dræbt. Ingen gerningsmand blev fundet - og der var frit spil for spekulationer og konspirationer. I dag taler vi med den sidste mand, der så den dræbte i live og taler om sprængningens mærkelige omstændigheder. Og så kommer vi også rundt om nogle af ugens vigtigste filmpremierer, enestående forskning i et glemt og isdækket stammefolk i Grønland og en Hang-tromme, de færreste har hørt spille. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Malaysias mange millioner potentielle biografgængere kommer ikke til at se den nye filmudgave af "Skønheden og Udyret": Homoseksualitet er forbudt i landet, men Disney har sagt nej til at klippe en sekvens ud af filmen, der antyder kærlighed mellem mænd. Også i Rusland og visse steder i USA har "Skøheden og Udyret"s homoseksuelle sidetema skabt postyr. Disney forbinder vi som regel med hyggelig og ukontroversiel familieunderholdning, men faktisk er det ikke første gang, at Disney forlader den sikre sti og begiver sig ud minefelter. P1 Eftermiddag ser på den kontroversielle side af verdens bedst tjenende mediekoncern. Danmark er blevet et teater fattigere: Comedieteatret har gennem 10 år turneret land og rige rundt med forestillinger i "morskabsteater"-traditionen, men i aftes slukkedes teater-spotten for sidste gang. P1 Eftermiddag taler med en af de nu tidligere Comedieteaterfolk og ser på, hvordan lavvande i teaterforeningernes pengekasser rundt om i landet gør livet surt for de omrejsende teatertrupper. For 100 år siden i dag blev der skrevet verdenshistorie i en russisk togvogn, da zar Nikolaj 2. fulgte sine generalers råd og gav afkald på tronen. Rusland sagde farvel til en stærk mand - for kort efter at sige goddag til op til flere nye omend anderledes af slagsen. P1 Eftermiddag benytter 100-årsdagen til at se tilbage på den sidste russiske - og dansk gifte - zars skæbne og undersøge, hvilke skygger begivenhederne fra dengang har trukket op gennem Ruslands nyere historie. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

I går talte vi om åben forskning, altså at forskerne skal være bedre til at inddrage os borgere i, hvad de sysler med. Og i dag kan vi så fortælle om en dansker, der har inddraget mere end 10.000 computerspillere i sin forskning, hvor han bygger en kvantecomputer. Skotterne rasler med sablen angående en ny folkeafstemning om uafhængighed. Men det er blot tre år siden, en folkeafstemning sagde nej til det samme. Og selvom der er kommet et Brexit til siden, så er det spørgsmålet, om skotterne er parate til at stemme igen. Vi tager pulsen på den skotske folkestemning. Koreanere er ved at udvikle en app, der giver dine døde et virtuelt efterliv. Med et tryk på telefonen kan din døde mor eller onkel dukke op i film, på billeder osv. Vi benytter lejligheden til at se på vores iver efter at beholde de døde i vores nærhed, for det er bestemt ikke nyt. På en dag, hvor vi også kommer omkring et helt særligt fransk instrument, en dokumentarfilm om De hvide Hjelme i Aleppo og en af de fine bøger, der er indstillet til DRs Romanpris. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

P1 Eftermiddag

Store dele af Europa er i krig - diplomatisk krig - med Tyrkiet, der insisterer på at føre valgkamp på fremmed grund. De tyrkiske befolkningsgrupper i lande uden for Tyrkiet er nemlig så store, at de kan få afgørende indflydelse på den vigtige forfatningsafstemning i hjemlandet. Hvordan kom det dertil? P1 Eftermiddag spoler tiden tilbage og følger i "gæstearbejdernes" fodspor under det 20. århundredes tyrkiske folkevandringer mod lande som Tyskland, Holland, Sverige ... og Danmark , hvor mennesker med tyrkiske rødder i dag udgør en hel procent af befolkningen. Små teatre har det svært, men heldigvis kan de få støtte ... hvis Projektstøtteudvalget for Scenekunst godkender deres ansøgninger. Men ser det ikke en anelse underligt ud, at de teaterfolk, der har sæde i udvalget, selv får langt flere ansøgninger om økonomisk støtte godkendt end andre? P1 Eftermiddag har tygget på tallene fra samtlige udvalgets møder i 2016 og efterlyser en forklaring på en tilsyneladende skæv støttetildeling. 223 mennesker fra Gedser til Skagen er faret i blækhuset og til computertasterne med det formål at skabe et opdateret Danmarksportræt. "Her er DK" hedder værket, som går på jagt efter, hvad Danmark er anno 2017 og hvad vi egentlig kan sige er dansk. P1 Eftermiddag jager med... ...og når også omkring et opråb om at inddrage kunst og kultur i vanskelig videnskabsformidling, to meget forskellige keramik-ekvilibrister og en danmarksmester i den ædle kunst af ryste cocktails. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.