P1 Eftermiddag

ProgramInfo

P1 Eftermiddag

Sendt: DR P1, 09 Jun. 2016, Start kl. 14:03 - Slutter 16:00

Over 40 soldaterliv og mere end 13 milliarder kroner - det er den pris, vi i Danmark har betalt for vores lands indsats i Afghanistan. En rapport, offentliggjort i dag, dokumenterer, at ikke alt er gået, som man kunne ønske, og P1 Eftermiddag stiller skarpt på det afghanske samfund anno 2016 - med særligt fokus på, om den danske indsats har været med til at sikre ytringsfrihed og kunstnerisk frihed i landet. Kulturminister Bertel Haarder har inviteret alle danskere til at være med til at definere, hvilke danske værdier og kulturtræk, vi skal værne om og tage med ind i fremtiden. P1 Eftermiddag har accepteret invitationen og er gået på jagt efter et signalement af danskheden. I dag er det vores svenske naboer, der får ordet. Plottet i teaterforestillingen "Harry Potter and the Cursed Child" i London - og den efterfølgende nye Harry Potter-bog - er omgærdet af et enormt hemmelighedskræmmeri. Men i dag bryder P1 Eftermiddag tavsheden... Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Andre udsendelser

P1 Eftermiddag

Filmselskabet 20th Century Fox har fabrikeret falske nyhedshistorier om præsident Trump, og til det har de skabt flere nyhedssider på nettet. Alt sammen for at promovere en ny film. Det er ikke første gang, et filmselskab går langt for at skabe opmærksomhed omkring deres varer. Vi spørger en filmproducer og en distributør, hvor langt man må gå for en plads i rampelyset. Den danske hip hop-trio Suspekt er kendt for dens meget direkte facon og et bramfrit forhold til sex. Nu er de tre aktuelle med en ny plade, '100 % Jesus', og de gæster studiet for blandet andet at tale om bornerthed i et pornoficeret samfund. Og apropos ting, vi nødigt taler om, så ser vi i dag nærmere på, hvordan man går på toilettet - i det ydre rum. For astronauter skal jo også besørge - men netop den kropsfunktion har i årevis givet NASAs medarbejdere grå hår i hovedet i årtier. Nu ser det ud til, at løsning på det vægtløse afføringsproblem er fundet. Hvornår har du sidst set Mælkevejen? Hvis du bor i byen, er det sikkert længe siden, for her forsvinder mørket, selv om dag bliver til nat. Kunstigt lys stjæler nattehimlen, men selv om mørket er en mangelvare, er det pludselig kommet på mode. Vi tager på vandretur i det ukendte i programmets anden time. Vi bringer også femte og sidste afsnit i radiodramaet Vildmarken, og så slutter vi af med at se tilbage på ugens højdepunkter fra programmet. Det og meget mere i dagens P1 Eftermiddag. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Dansende kirketjenere, popsange som salmer og en nadver bestående af kalvehjerter og urteekstrakt. Det er nogle af ingredienserne, når Teatret Svalegangen vil "befri" gudstjenesten i Aarhus Domkirke. Under hver gudstjeneste vil en aktuel meningsdanner holde en prædiken, og på søndag er det den kvindelige imam Sherin Khankans tur. P1 Eftermiddag sender i dag en smagsprøve på prædikenen og taler med sognepræst Christina Laursen om, hvad det egentlig er, gudstjenesten skal befries fra. I Japan er det blevet populært for gifte kvinder at have en virtuel kæreste som supplement til ægtefællen. Industrien for såkaldte romantiske spil er enorm - ca. 135 millioner dollar indbringer de årligt. P1 Eftermiddag ser nærmere på markedet for virtuelle romancer. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Frygten for terrorangreb er stærk i Paris, og derfor er sikkerheden skruet markant op på de franske museer. Det samme gælder på en række andre store museer både i Europa og USA. Men de danske kulturinstitutioner har ikke tilstrækkeligt fokus på sikkerheden. Det mener Kasper Skov-Mikkelsen, der er direktør i Sikkerhedsbranchen. P1 Eftermiddag har forelagt kritikken for en række danske kulturpolitikere og får også kulturminister Mette Bocks syn på sagen. Det skal handle om politisk stand-up, når den danske komiker og forfatter Sanne Søndergaard får gæsteredaktør-kasketten på, tager magten over æteren og suverænt bestemmer indhold og gæster i P1 Eftermiddags anden time. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

I Frankrig kapsler de Eiffeltårnet ind i skudsikkert glas. Andre steder i udlandet minder kunst- og kulturarvsmuseer mest af alt om lufthavne med uniformerede security-folk og taskescannere. Hvordan egentlig i Danmark? P1 Eftermiddag har sendt et par journalister rundt på en række af rigets vigtigste museer for at få et overblik over, hvor godt den danske kulturarv er sikret mod terrorister. Og vi taler med en sikkerhedsekspert, der mildt sagt ikke er imponeret. Ekstra Bladets hidsige og meget åbenhjertige debatforum Nationen kan fejre 10 års fødselsdag. På teatret Mungo Park i Kolding fejrer de med - ved at lave en teaterudgave af Nationen. P1 Eftermiddag smugkigger her kort før premieredatoen. Roserne er dyre i dag: Butikkerne HAR luret, at efterspørgslen er høj denne 14. februar, Valentinsdag. P1 Eftermiddags plukker de smukkeste blomster i kærlighedens kulturhistorie i selskab med en kender... ...og byder desuden på en litterær rejse ned i Paris' kloakker, en dramatisk familietur til den svenske vildmark og en White Russian-cocktail med tilhørende detaljeret historik. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

"Folkeskolens musikundervisning er en katastrofe". Sådan skriver en komponist og tidligere seminarielektor i en kronik i søndagens Politiken. Vi hører, hvor galt det efter hendes mening står til, når hun gæster studiet først i programmet. Her hører vi også fra Musiklærerforeningen. Og så er vi nået til sidste afsnit i vores serie om de syv dødssynder, og i dag handler det om begær. På Randers Kunstmuseum stiller de skarpt på utugt og lyst med værker af den dansk-tyske billedkunstner Christian Lemmerz, og han er med i første halvdel af programmet. Det er World Radio Day, og i den anledning ser vi blandt andet på, hvordan radiomediet bliver brugt i udviklingslande. Eksempelvis spredte radioen ondsindet propaganda under folkedrabet i Rwanda i 1994 - i dag har mediet stor betydning for folkesundheden. Vi ser også på vores egne radiovaner. For hvor de i Norge er ved at kappe FM-båndet, lytter vi fortsat til både på FM, DAB og on-demand. Vi tager fingrene ud af ørerne, stikker dem i jorden i stedet og undersøger fremtiden for flowradio i Danmark. Hvem har bukserne på? spørger Revymuseet i en ny udstilling. I hundredvis af år er mænd hoppet i kjole og kvinder har iført sig fuldskæg. Og vi elsker, når skuespillere skifter køn på de skrå brædder. Vi ser på den kønnede comedy i anden time af programmet. Her skal vi også omkring World Press Photo, og så skal vi høre den perfekte musik til en regnfuld vinterferie. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

P1 Eftermiddag

Modstandere har kaldt værket for en voldtægt af naturen. Nu opgives planerne om den svenske kunstner Jonas Dahlbergs mindesmærke over ofrene fra massakren i Utøya i sin nuværende form. Værket blev valgt af den norske regering som officielt monument, men modstanden - især fra naboerne - har været for massiv. P1 Eftermiddag ser i dag på omstridte mindesmærker og på hvorfor de ofte afstedkommer så heftig en debat. Gæst i studiet er kunsthistoriker Mette Sandbye. Film om virkelige personers liv kaldes i Hollywood for biopics. Men også herhjemme har vi tradition for film med biografisk indhold. Den første af slagsen kom i 1949 og handlede om journalisten og politikeren Peter Sabroe. Netop nu arbejdes der på en spillefilm om den berømte komiker Victor Borge, og en tv-serie om Karen Blixens liv i Afrika er også på trapperne. P1 Eftermiddag ser på traditionen for biografiske danske film og taler med filminstruktør Christoffer Boe, der stod bag filmen om Spies & Glistrup. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

I aften får Danmark endnu et politisk parti: De Progressive. Med valgsproget "For et oplyst Danmark" og Georg Brandes i baghovedet vil de arbejde for "Det moderne gennembrud 2.0". Vi spørger formanden, hvad vi egentlig skal med et parti som deres. I nyhederne oplever vi især det fordrevne kurdiske folk i konflikt med omgivelserne. Men kurderne er jo ikke bare krigere, de har familieliv og kærlighedssorger ligesom alle andre. I P1 Eftermiddag ser vi på, hvordan et fordrevet folk bevarer deres kultur, og vi taler med en kurdisk dokumentarist, der er aktuel med en film om kurdiske folkesange. Stumfilmen oplever en renæssance. For vi ser masser af videoer på nettet, men en ny undersøgelse viser, at vi har lyden slået fra på 95 % af de klip, vi ser på Facebook. Vi undersøger, hvad alle nutidens SoMe-redaktører kan lære af Charlie Chaplin og Asta Nielsen. Arbejde er roden til alt ondt. Det mener en dansk gymnasielærer, der i en ny bog argumenterer for, at vi bør tilrettelægge vores liv og samfund på en helt ny måde. Han har rejst sig fra sofaen og gæster studiet i anden time. Vi fortsætter også serien om de syv dødssynder - i dag gælder det dovenskab. Vi får også besøg af redaktøren af et nyt fotomagasin, der også udkommer til ørerne, og til sidst kommer Per Juul Carlsen forbi studiet og fortæller om ugens film. Det og meget mere i dagens P1 Eftermiddag. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Da Svend Asmussen blev født, var Den Russiske Revolution ikke overstået, og jazzmusikken var knap kommet til Danmark. Men da de første jazzorkestre så småt begyndte at spille, så var han med. Og siden spillede han med alt fra internationale stjerner som Josefine Baker og Duke Ellington til Shu-bi-dua. Nu er Svend Asmussen død - 100 år gammel, og det er ikke kun herhjemme, det bliver bemærket. Også den amerikanske avis The Washington Post skriver i dag om den store dansker og hans eftermæle. P1 Eftermiddag tegner et portræt af violinisten og jazzlegenden og taler med 22-årige Niklas Walentin, der var Svend Asmussens egen yndlings-violinist. 20.000 af Freuds private breve og dokumenter er netop blevet digitaliseret. Så nu er der rig mulighed for at dykke ned i Freuds kragetæer og psykoanalysere på selve psykoanalysens fader. P1 Eftermiddag har været på besøg hos filminstruktør og Freud-kender Christian Braad Thomsen, der bevæget fortæller om sin store helt. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Donald Trumps amerikanske forbud mod at støtte organisationer, der vil oplyse og hjælpe kvinder til at få abort, bliver fortolket i et nyt teaterkoncept. USET hedder det. P1 Eftermiddag får besøg af folkene bag til en snak om det aktuelle pop-op teaters potentiale. Dagen i dag er "Sikker Internet Dag" - en årlig international kampagnedag, der skal sætte fokus på sikkert og ansvarligt brug af nye onlineteknologier - især blandt børn og unge. Vi lader en flok 5-klasseselever ind studiet for at afprøve, om vi voksne nu også har helt styr på vores opførsel på nettet. For 25 år siden talte alle medier om Maastricht-Traktaten, der samlede det gamle EF til en union. Det var tanker og drømme om europæisk fællesskab. Men hvordan er det så gået? Vi tager temperaturen på tanken om det fælles Europa. Vi tager også 100 år tilbage i tiden til dengang jazz blev stavet Jass - til dengang den første jazzplade blev indspillet for præcis 100 år siden. Vi stiger ombord på jazz-toget og kører musikalsk igennem 100 år med svingende toner. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Hvert år i uge 6 sætter landets grundskoler og ungdomsuddannelser fokus på sex og seksualundervisning. I år skal det handle om retten til at bestemme over sin egen krop - både i den virkelige og den virtuelle verden. P1 Eftermiddag taler med to elever fra 8. klasse om, hvad de gerne vil lære mere om. Vi taler også med Lone Smidt fra Sex & Samfund, der står for undervisningsmaterialet til Uge Sex 2017. Den traditionsrige Super Bowl-finale i amerikansk fodbold har gennem de sidste 50 år udviklet sig til en af verdens største TV-begivenheder - ikke mindst takket være halftime-showet, hvor store musikstjerner har for vane at optræde. Halftime-showet blev for alvor en begivenhed i sig selv, da popkongen Michael Jackson indtog scenen i 1993 - blandt andet med støttesangen "We Are The World". Siden er showet flere gange blevet brugt som politisk platform. Sådan var det sidste år, hvor Beyoncé spillede, og sådan var det også med Lady Gagas optræden i nat. P1 Eftermiddag dykker ned i historien om halftime-showet og ser på de politiske over- og undertoner gennem tiden. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.