P1 Eftermiddag

ProgramInfo

P1 Eftermiddag

Sendt: DR P1, 09 Jun. 2016, Start kl. 14:03 - Slutter 16:00

Over 40 soldaterliv og mere end 13 milliarder kroner - det er den pris, vi i Danmark har betalt for vores lands indsats i Afghanistan. En rapport, offentliggjort i dag, dokumenterer, at ikke alt er gået, som man kunne ønske, og P1 Eftermiddag stiller skarpt på det afghanske samfund anno 2016 - med særligt fokus på, om den danske indsats har været med til at sikre ytringsfrihed og kunstnerisk frihed i landet. Kulturminister Bertel Haarder har inviteret alle danskere til at være med til at definere, hvilke danske værdier og kulturtræk, vi skal værne om og tage med ind i fremtiden. P1 Eftermiddag har accepteret invitationen og er gået på jagt efter et signalement af danskheden. I dag er det vores svenske naboer, der får ordet. Plottet i teaterforestillingen "Harry Potter and the Cursed Child" i London - og den efterfølgende nye Harry Potter-bog - er omgærdet af et enormt hemmelighedskræmmeri. Men i dag bryder P1 Eftermiddag tavsheden... Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Andre udsendelser

P1 Eftermiddag

Dansk dokumentar tager tre priser på prestigefyldt filmfestival: Den danske dokumentarfilm 'Bobbi Jene' af instruktør Elvira Lind ryddede i går bordet ved den prestigefyldte filmfestival Tribeca Film Festival, som i sin tid blev stiftet af skuespilleren Robert De Niro i New York. Filmen, som skildrer den amerikanske danser Bobbi Jenes kamp for at træde ud af sin mentors skygge og skabe sin egen karriere, tog priserne for 'Bedste dokumentarfilm', 'Bedste fotograf' og 'Bedste klip'. P1 Eftermiddag møder dagen derpå de to stolte, danske producere. Plakater på nye måder: Plakaten har gennem historien haft mange formål - den har været brugt som platform for politiske budskaber både i offentligheden og i hjemmet, som pyntegenstand og som en art oplysningstavle, der skal fortælle folk om aktuelle begivenheder. Plakatens rolle i samfundet er stadig under udvikling i dag, og vi ser nærmere på de nyeste funktioner og trends. Ny app vil give folket en stemme: To oscarnominerede danske dokumentarister vil gøre det nemmere for folket at få historier frem, som ellers ikke ville blive fortalt. Med appen 'Indieframe' vil de give en stemme til dem, der er, hvor der sker rundt om i verden - som et alternativ til de sociale medier. Men hvor ny er denne idé? P1 Eftermiddag får besøg af skaberne af appen og spørger dem, hvorfor der er et behov for 'Indieframe'. Forskningsformidling for dummies: Vi lever i et videnssamfund, men hvor meget ved vi egentlig om den forskning, der bliver lavet på landets universiteter, og som vi alle sammen betaler til? I morgen viser DR2 finalen i forskningsformidlingskonkurrencen Ph.d. Cup, hvor fem forskere dyster i disciplinen forskningsformidling, så alle kan forstå det. Vi får besøg af en af deltagerne og af folkene bag konkurrencen. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

FALSK TEATER-VAREBETEGNELSE? De store teatre i Aalborg og Aarhus er gået sammen om en ifølge teatrene selv kæmpe satsning: En fælles opsætning af den verdensberømte musical-klassiker West Side Story. Men i virkeligheden er det et sminket spareprojekt, teatrene tilbyder, lyder kritikken fra dansk musicals højborg, Fredericia Teater. Snyder de store teatre deres kunder med en falsk varebetegnelse? P1 Eftermiddag konfronterer parterne. DEN SVÆRE BLIXEN: Det er ren Blixen-maraton, de har gang i på Blixen-museet, når kendte skuespillere syv søndage i træk læser den berømte forfatters værk "7 fantastiske fortællinger" højt fra A til Z. Men Blixen er ikke spor nem at læse at læse højt, siger skuespiller og Blixen-oplæser Joen Bille, som lægger vejen forbi P1 Eftermiddag-studiet. SMITTER SELVMORD? Amerikanske skoler advarer imod ny tv-serie på streamingtjenesten Netflix, der handler om en ung piges selvmord. P1 Eftermiddag stiller spørgsmålet til danske eksperter: Kan selvmord smitte? HVILKEN KLIMA-KATASTROFE? Isen smelter, isbjørnene sveder og havene stiger. Men ugens dårlige klima-nyheder afføder kun få løftede øjenbryn dér, hvor man skulle tro, at folk var allermest bekymrede: På Grønland. P1 Eftermiddag ser på, hvordan et oldgammelt begreb, "sila", gennemsyrer grønlandsk klima-tankegang. FILMLAND: Lykkes det faktisk at komme ind under huden på komikeren Anders Matthesen? Og er superhelte-filmen "Guardians of the Galaxy" værd at bruge et par timer i biografmørket på? P1 Eftermidags Per Juul Carlsen anmelder film og taler om aktuelle tendenser på lærredet. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

DRAMA I GYLDENDAL - Storaktionær vil have ændret kursen i mere digital retning i det hæderkronede forlag. De andre aktionærer synes, det går fint, som det er nu. SAUDI-ARABIEN OG LIGESTILLINGEN - Der er blevet løftet mere end et enkelt øjenbryn, da oliestaten forleden blev stemt ind i FNs ligestillingskommission. Særligt i Sverige og Norge går bølgerne højt, for regeringerne vil ikke fortælle, om de var med til at stemme landet ind i kommissionen. Saudi-Arabien er nemlig kendt som et af verdens mest kvindeundertrykkende lande. Men måske er der nybrud på vej. FODBOLDSTØVLEFORSKNING - Hvordan forener man ny viden og tekniske landvindinger med mode og boldspillende stilikoner? Dansk forsker i fodboldstøvler er gæst hos os. ALIEN DAY - I dag fejres scifi-gyseren Alien over hele verden. Vi fejrer også denne moderne klassiker - ved at høre, hvordan lydeffekterne spiller en kæmpe rolle, når gyset skal skabes. Medlytter er fan og tonemester Peter Albrechtsen. Vært: Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

STRIBER OM TRUMP: Gennem 30 år har tegneserie-forfatter G. B. Trudeau ironiseret over Donald Trump i sine Doonesbury-striber. Om få dage udkommer Trudeaus samlede Trump-værker samlet i ét hæfte: En Doonesbury-kender har smugkigget og er gæst i P1 Eftermiddag. DEN ANDEN MATTHESEN: Stand-up-komikeren Anders Matthesen portrætteres i en ny film "Den anden side". P1 Eftermiddags filmanmelder Per Juul Carlsen taler med instruktøren om den Matthesen, hun har lært at kende. FORTIDS-ASTRONOMI: Videnfestivalen "Forskningens Døgn" går over landet. P1 Eftermiddag kvitterer med historien om hvordan vi mennesker har forsøgt at få styr på himlens mysterier så langt tilbage som for 40.000 år siden. FESTIVALER I LYST OG NØD: Festivalsæsonen står for døren, og aldrig har der været så mange som nu. P1 Eftermiddag tilkæmper sig et overblik, ser på de nye træer i skoven - og bliver klogere på, hvad der foregår i kulissen, når de mange festivalarrangører skal forsøge at holde deres festivaler fri af underskudskatastrofen. EN UDSTILLNG UDEN GENSTANDE: På Moesgaard Museum åbner i dag en udstilling, der fortæller historien om syv grundvilkår for det at være menneske. En udstilling uden én eneste genstand. Vært: Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Nationalmuseets nye direktør - Rane Willerslev er i dag udnævnt til ny direktør for Nationalmuseet og gæster vores studie. Pladser i historien - nyt stort værk sætter fokus på den åbne plads i byrummet - og hvad den har haft af historisk betydning. Forskningens døgn og arkitekturens festival - Forsker og arkitekt mødes i studiet og taler om, hvordan bæredygtighed og livskvalitet kan hænge sammen. Macron og kulturen - I Frankrig er han kendt som en lidt glat finansmand, men en ny bog sætter spot på Macrons kulturelle opvækst. Vi ser på Le Pens finalemodstander i det franske præsidentvalg. Imperier - Og så ser vi lidt indad i vores lille serie om imperier, da vi dag skal omkring det danske af slagsen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

FREMTIDEN FOR KLASSISK MUSIK: Kulturminister Mette Bock vil omfordele støtten til landsdelsorkestrene ved at tage fra øst og give til vest. P1 Eftermiddag ser tilbage på landsdelsorkestrenes turbulente historie, taler med vindere og tabere i støtte-kabalen - og spørger ministeren, hvorfor hun nu vælger at frede det orkester, Copenhagen Phil, som hun for få uger siden argumenterede for skulle nedlægges. STATSMINISTER OP PÅ VÆGGEN: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts officielle portræt blev i dag afsløret på Christiansborg - malet af kunstneren Ditte Ejlerskov efter Torning-Schmidts eget valg. P1 Eftermiddag taler med kunstneren og ser tilbage på, hvordan tidligere tiders ex-statsministre har valgt at lade sig portrættere. NÅR DEMENSEN ÆNDRER ALT: Litteraturprofessor Thomas Bredsdorff oplevede, hvordan hans kone langsomt mistede sin hukommelse og til sidst sig selv. Det har han skrevet en bog om: P1 Eftermiddag taler med ham og med den musikterapeut, der fik en afgørende betydning. TERROR-TEATER: I Det Kongelige Teaters nye forestilling "Terror", som har premiere i dag, er det publikum, der bestemmer hvem der er skurk og hvem der er helt i et opdigtet terror-dilemma. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

SMK svindlet - og andre nye tiltag i cyberkriminaliteten. Videnskaben vandrer - march i både København og Aarhus for videnskaben. Prince og det posthume - ny musik fra det afdøde ikon - og ballade om udgivelsen. Theresa May og tv-debatterne - May vil ikke være med i tv-debatter op til næste valg i Storbritanien. Vi ser på afgørende tv-debatter gennem tiden. Filmland - med anmeldelser af 'Du forsvinder' og 'Hedi'. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

P1 Eftermiddag

På kanten af Frankrig: Fotojournalist Cicilie S. Andersen har besøgt området Polygone i Strasbourg for Politiken. Her står otte ud af ti uden arbejde, og de fleste interesserer sig ikke for politik eller udfaldet af det kommende franske præsidentvalg. P1 Eftermiddag taler med Cicilie S. Andersen om de mennesker, hun har mødt på sin rejse. Augmented reality: I filmen Creative Control får reklameforfatteren David et par nye briller, der gør det muligt for ham at skabe en 3D-kopi af hans bedste vens sexede kæreste. Augmented reality kaldes den teknologi, der kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data som grafik og lyd. P1 Eftermiddag ser både nærmere på filmen og på teknologien med en forsker, der ser både potentialer og farer ved udviklingen. Sherlock Holmes: Sherlock Holmes har i 130 år løst de mest uløselige gåder. Holmes er både mesterdetektiv og superhelt - og stadig utroligt populær. Nu udkommer en bog med 15 grafiske noveller skabt af tegneserietegnere og sherlockianere. P1 Eftermiddag får besøg af to af bidragyderne. Hadforbrydelser: Hadforbrydelser bliver ofte ikke anmeldt, og det er derfor svært at få et billede af, hvor og hvor ofte forbrydelserne finder sted. Fotografen Tina Eckhoff har forsøgt at dokumentere nogle af de steder, hvor hadforbrydelser er blevet begået herhjemme. P1 Eftermiddag har sat Tina Enghoff i stævne på et af de steder, hun har fotograferet. Gæsteredaktøren: Det skal handle om gastronomi og bæredygtighed og om forholdet til vores nabo Tyskland, når P1 Eftermiddag i dag giver redaktørkasketten videre til tidligere overborgmester i København Ritt Bjerregaard i programmets anden time. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Kunstnerisk frihed i Tyrkiet: Et snævert flertal af tyrkerne har stemt ja til en forfatningsændring, der giver Tyrkiets præsident Erdogan langt mere magt. Men hvad kommer resultatet af søndagens valg til at betyde for tyrkiske kunstneres frihed til at udtrykke sig? Det undersøger vi i dag i P1 Eftermiddag. Brevskat fundet i middelalderbog: Nogle af de mest fantastiske kulturskatte, vi har i Danmark, er blevet fundet ved et tilfælde. Bondepigen Kirsten Svendsdatter snublede eksempelvis over det lange guldhorn på en mark ved Møgeltønder i 1639. Det var også et tilfælde, der førte til, at en konservator på Københavns Universitet for halvandet år siden fandt en ukendt brevskat fra middelalderen i ryggen på en gammel lovtekst. Siden har forskere undersøgt de gamle pergamentstykker, og nu er de klar til at fortælle om de opsigtsvækkende resultater i P1 Eftermiddag. 100 % FREMMED?: Vi hører ofte om dem, men sjældnere fra dem - de mennesker, som er genstand for flygtninge- og danskhedsdebatten. Men fra i dag og de næste to uger lægger 100 herboende flygtninge ansigter og stemmer til kunstudstillingen '100 % FREMMED?' på Københavns Rådhus. Udstillingen vil tegne et repræsentativt billede af menneskene bag statistikkerne. P1 Eftermiddag besøger udstillingen og taler med folkene, der står bag. Minoriteter i tegneserier: Ældre tegneseriefans er ifølge Marvels salgschef blevet godt træt af alle de kvinder og etniske minoriteter, som spirer frem i superhelteuniverserne. Det er muligvis derfor, at tegneseriesalget er gået ned, siger han. Danmarks ældste tegneseriebutik 'Fantask' i København har også oplevet et par sure fans. Men de har også oplevet, at mange flere forskellige typer, aldre og køn er begyndt at besøge butikken. Tegneserier er nemlig blevet meget mere mainstream end tidligere. P1 Eftermiddag ser på nogle af de eksperimenterende superhelte sammen med Morten Søndergaard fra 'Fantask'. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

NAZISTEN DER ALDRIG FORTRØD: Manden bag aftenens DR-dokumentarfilm om nazisten Søren Kam gæster P1 Eftermiddag og fortæller om sit arbejde med filmen, der indeholder aldrig før offentliggjorte optagelser med hovedpersonen. FORLYSTELSES-MANIA: Disneyland Paris fylder 25 år i dag. P1 Eftermiddag fortæller, hvordan Disneys forlystelsespark-imperium blev undfanget i en strøtanke på en legeplads. OS OG HISTORIEN: P1 Eftermiddag undersøger, om den massive strøm af historieformidling, senest DR1's "Historien om Danmark", får danskernes interesse for historie til at boome. SÅ FALDT 10-ØREN: Mønttelefonen er snart en saga blott. P1 Eftermiddag skynder sig at fortælle den saga før det er for sent ... LENE OG LILLEBROR: "Kikkassen" genopstår som teaterforestilling - og den rigtige Lillebrordukke er med i studiet. JESUS TIL GAVN ELLER GLEMSEL: Påsken er den store fortælling om Jesu lidelse og død, men er historien vigtig - eller ligegyldig? En ung ateist og et medlem af Indre Missions Ungdom udveksler synspunkter og værdier. 100 PROCENT FREMMED: I et kunstprojekt udstilles 100 indvandrere og flygtninge, der forsøger at finde ud af, hvor danske de er. FILMLAND: P1 Eftermiddags filmekspert Per Juul Carlsen anmelder film og taler tendenser. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.