P1 Eftermiddag

ProgramInfo

P1 Eftermiddag

Sendt: DR P1, 29 Jul. 2016, Start kl. 14:03 - Slutter 16:00

I anledning af Færøernes nationaldag afholdes der i dag officiel flagdag i Danmark. Det betyder, at alle statslige myndigheder flager med det færøske flag Merkid. Regeringen besluttede i marts i år at indføre officielle flagdage for både Grønland og Færøerne. Men hvor tæt forbundet er vi egentlig med Færøerne her i Danmark? Og hvad ved vi egentlig om landet og dets kultur? P1 Eftermiddag dykker ned i den færøske kultur med Lisbeth Nebelong, der både er forfatter til flere romaner og en rejsebog om Færøerne. Det vrimler med street food markeder i de større danske byer. Der er Aalborg Street Food, Aarhus Street Food og endda en hel festival med street food i august i København. I dag åbner også et helt nyt marked med street food på Islands Brygge i hovedstaden. P1 Eftermiddag tager forbi det nye gadekøkken-mekka og taler også med madsociolog Naja Buono Stamer om fænomenet og tendensen. Vært: Karen Secher.

Andre udsendelser

P1 Eftermiddag

TIME: Time Magazine er kendt for sin røde forsidekant og sine ikoniske forsider med portrætter af markante personligheder. Men da magasinet udkom i fredags var forsiden anderledes. Her så man et billede af Det Hvide Hus i færd med at blive opslugt af Moskvas ikoniske Vasilij-katedral. Det er langt fra første gang, at Time Magazine mener noget. P1 Eftermiddag tegner i dag et portræt af det toneangivende amerikanske nyhedsmagasin. Frøslevlejren: I weekenden mødtes ti unge piger i Frøslevlejren i Sønderjylland for at skrive noveller med udgangspunkt i besættelsestiden. De deltager i en konkurrence, som Movellas - et skrivesite for unge - har lavet i samarbejde med Nationalmuseet og Dansklærerforeningens forlag. P1 Eftermiddag var med, da de mange håbefulde forfatterspirer overnattede i lejren og lod sig inspirere af omgivelserne. Twin Peaks: Kultserien Twin Peaks er tilbage efter mere end 25 års pause. Det betyder gensyn med velkendte karakter som Agent Dale Cooper, Laura Palmer og Audrey Horne, der for længst er gået over i tv-serien. Men holder Twin Peaks stadig? Kim Martin Sørensen fra bloggen vielskerserier.dk har set de første nye afsnit og giver et bud. Mens vi lever: Cannes-festivalen, der løber af stablen i disse dage, handler om andet end røde løbere og fine filmpriser. Der bliver netværket i stor stil og vist utallige nye film. En af dem er instrueret af en ung dansker, der aldrig har gået på filmskole. P1 Eftermiddag taler med Mehdi Avaz om filmen Mens vi lever, der har et budget på bare to millioner kroner. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Døren står åben, når Karen Secher, Tore Leifer og Jesper Dein blander samfund og kultur med undren og nysgerrighed i to timers direkte radio.

P1 Eftermiddag

At være...Hamlet: Mikkel Boe Følsgaard, kendt fra "Arvingerne" og "En kongelig affære" vil snart kunne skrive "Hamlet" på sit CV: Han skal spille den plagede danske prins i en britisk storfilm. P1 Eftermiddag taler med ham om forventningspresset - og besøger skuespilleren Patrick Baurichter, der har Hamlet-rollen i frisk erindring fra Aalborg Teaters opsætning sidste år. Retvisende tal? Rockmuseet Ragnarock i Roskilde beskyldes i Politiken for at pumpe sine besøgstal op. Men er det egentlig så usædvanligt? P1 Eftermiddag ser på, hvordan andre store kulturinstitutioner opgør deres besøgstal. Odin og Thor går til filmen: Tegneserien Valhalla fra 1979 bliver nu til spillefilm med rigtige mennesker. Instruktøren er vokset op uden at kende historierne om de gamle danske guder: P1 Eftermiddag taler med ham og med Valhalla-tegneseriens skaber, Peter Madsen. Silkevejen genskabes: Kina vil bruge over 800 milliarder kroner på at genoplive den legendariske Silkevej - til gavn for handel og kulturudveksling mellem øst og vest. Men hvad er det egentlig for en vej, der måske genopstår i moderne udgave? Vi taler med en mand der kender den RIGTIGE Silkevej som sin egen bukselomme. Museumsdag uden museer: Kloden rundt markeres Verdens Museumsdag i dag - men i Danmark sker der forbløffende lidt. P1 Eftermiddag spørger museerne, hvoraf mange er økonomisk trængte, hvorfor de ikke i højere grad bruger dagen på at reklamere for sig selv. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Ulla Tofte gæsteredaktør - Hvorfor topper de kreative tanker i tyverne? Og hvordan sørger man så for, at den kreative muskel bliver ved med at være spændt og stærk? Dagens gæsteredaktør Ulla Tofte undersøger i dagens udsendelse sammenhængen mellem alder og kreativitet, og gør det i selskab med bl.a. albumaktuelle Sort Sol, Josefine Klougart og Kirsten Delholm. Det sker i udsendelsens anden time. Twin Peaks - Feberen er i kraftig stigning, for om lidt kommer den nye - og dermed tredje - sæson af en af de mest omtalte tv-serier i nyere tid. Ventetiden kan man f.eks. bruge på at læse serie-forfatteren Mark Frosts bog, Den hemmelige bog om Twin Peaks, der udkommer i morgen. Her har han skabt FBI-dokumenter, samtalereferater og andet guf, der giver et billede af den mystiske by de seneste 25 år. Vi har Twin Peaks-freaks i studiet. Whistleblows in the wind - Efter planen bliver whistlebloweren Chelsea Manning løsladt I dag efter 7 års fængsel. For både Chelsea og andre whistleblowere gælder, at det som regel medfører store personlige omkostninger at afsløre uretfærdigheder....men uretfærdighederne består. En dansk whistleblower besøger studiet. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.....og Ulla Tofte.

P1 Eftermiddag

MED TAL R PÅ MEMORY LANE: P1 Eftermiddag bringer et eksklusivt interview med en af dansk kunsts superstjerner, billedkunstneren Tal R, der om få dage er udstillingsaktuel på Louisiana nord for København. Vi taler også med en samler, der spottede Tal R's talent før alle andre - og ser på, hvorfor noget kunst bliver millioner værd mens andre værker - på trods af deres kunstneriske kvaliteter - aldrig når de skyhøje priser. FILM-HACKING: Hackere har skaffet sig adgang til en endnu ikke vist Disney-film og truer med at lægge den på nettet, hvis Disney ikke betaler løsepenge. Også i Danmark er der eksempler på kunstnere, der har været hjemsøgt af hackere: P1 Eftermiddag taler med en af dem og undersøger de økonomiske konsekvenser af moderne elektronisk kidnapning. IND I SKOVEN: I USA ved enhver hvem Stephen Sondheim er. Herhjemme skal man nok være musical-entusiast for at nikke genkendende - men nu sættes et af Sondheims prisvindende værker op midt i Tivoli i København. P1 Eftermiddag farer vild i skoven i "Into the Woods" sammen med instruktøren Peter Langdal. GULDPALMER: Den årlige filmfestival i Cannes står for døren - men noget er ikke som det plejer at være. På vej til lufthavnen smutter P1 Eftermiddags filmekspert Per Juul Carlsen en tur omkring studiet og fortæller om en filmverden, der er i gang med at ændre sig. Vært: Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

Hacking som våben - Danmark slap i første omgang billigt, da det nye hacker-angreb ramte store dele af Europa i fredags. Vi havde nemlig fri. Men i dag rammer angrebet som små eksplosioner rundt i danske computere, når de tændes. Dette nye angreb er en videreudvikling af et af tidens mest benyttede våben i cyberkrigen. Vi ser på udviklingen i den form for krigsførelse og ser også tilbage på andre afgørende ændringer i våben-teknologi gennem tiden. LP og spil - Bandet Efter Festen udsender i denne uge et album. Og hvis man køber LP-versionen, får man et psykosocialt spil med, hvor LP'ens over er spillebræt. Vi taler og tester. Videnskabskvinde får monument - Inge Lehmann var en af Danmarks helt store naturvidenskabelige forskere, men for de fleste er hun gået i glemmebogen. I dag får hun sit eget monument. Vi ser på Inge Lehmanns betydning for forskningen - og for andre kvinder, der vil forske. Mærk din WiFi - Wifi er uundværligt for alle brugere af moderne telefoner og computere - men vi kan hverken se eller høre det. Til gengæld kan man fremover mærke det. To elektroder på armen får det til at sitre og prikke, når der bliver brugt WiFi i nærheden. Vi har mærket den usynlige verden. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

MODE-TOPMØDE: Mode er som regel lig med ekstravagance uden smålige hensyn til miljøet. Men en del af den internationale modebranche er optaget af at kombinere mode og bæredygtighed - og den holder topmøde i København i dag. P1 Eftermiddag er med. MENNESKET MOD MASKINEN: For præcis 20 år siden satte IBM-computeren Deep Blue daværende skak-verdensmester Garry Kasparov til vægs. P1 Eftermiddag ser på hvordan hjernesports-styrkeforholdet mellem mennesker og maskiner har udviklet sig siden da - og forsøger undervejs at vinde over et moderne computerskakspil. FLYT HELLIGDAGEN? Helle Thorning-Schmidts regering ville barbere en helligdag ud af kalenderen men måtte give op. I dag, dagen før den "kunstige" Store Bededag-helligdag, blusser debatten om helligdagene op igen - nu med kirkefolk som afsendere. GO OG NOGO PÅ FACEBOOK: At livestreame fra mobilen på Facebook mens man kører vanvidskørsel i bil viste sig at være en dårlig ide for en kvinde, der nu har en politisag på halsen. Men hvad må vi så? P1 Eftermiddag ser på, hvordan vi opfører os - og tidligere opførte os - på de sociale medier. MEGA-MARKED: Hvilken begivenhed tiltrækker 120.000 gæster hen over nogle dage? Roskilde Festival? Skudt forbi. Roskilde får baghjul af Døllefjelde Musse Marked: P1 Eftermiddag går tæt på et kultur-tilløbsstykke, der ikke får besøg af hærskarer af journalister og anmeldere. FILMLAND: To umage italienske kvinder på springtur fra deres institution - og en engelsk konge, der vokser op på et bordel. P1 Eftermiddags Per Juul Carlsen anmelder premierefilm og fortæller om film og filmfolk. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Poesi og politik - umiddelbart kan det være svært at forestille sig to ting, der er mere forskellige. Ikke desto mindre, er det opskriften på en ny digtsamling 'Natfolden', der udkommer i morgen. P1 Eftermiddag får besøg af forfatter Knud Brix til en snak om hans skildring af dansk politiks skyggesider. Det nye samarbejde mellem Danske Spils Oddset og det danske kvindelandshold i fodbold har fået flere til at spærre øjnene op. Ikke mindst på grund af Oddsets slogan "Det er så meget kvinder ikke forstår. I P1 Eftermiddag forklarer komikere Sanne Søndergaard, hvad hun synes, der er galt med sloganet. Og så foreslår hun et nyt alternativ. Kirkeminister Mette Bock (LA) udtrykte i dag opbakning til en afskaffelse af blasfemiparagraffen. P1 Eftermiddag dykker ned i den gamle paragrafs historie i selskab med Frederik Stjernfelt. Dét og meget mere i dagens udsendelse af P1 Eftermiddag i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Kopivarer koster virksomheder flere hundrede milliarder kroner hvert år: Europæiske virksomheder mister hvert år svimlende 360 milliarder kroner i direkte indtægtstab på grund af ulovlige kopier af deres varer. Det viser en ny europæisk rapport. Og selvom danske designvirksomheder bruger mange penge på at bekæmpe ulovlige kopivarer, er der kampe, de helt må opgive at tage. P1 Eftermiddag undersøger, hvorfor det er så svært for virksomhederne at beskytte sig mod kopierne, og spørger, hvad vi kan gøre ved problemet. Gentænk kulturjournalistikken: "Den klassiske kulturjournalistik står over for tre hovedudfordringer, som til sammen betyder, at kulturjournalistikken må gentænke sig selv." Det er ikke os, der siger det. Det er et citat fra et nyt kulturjournalistisk manifest, som lige nu bliver brugt til at gentænke kulturjournalistikken i den europæiske kulturhovedstad, Aarhus. Vi får besøg af manden bag manifestet og af Dagbladet Politikens kulturredaktør til en debat om, hvordan kulturjournalistikken og -anmeldelserne skal se ud i fremtiden. Kinas pop-propaganda: I vores vestlige del af verden må en popstjerne hellere end gerne udtrykke en form for oprør og bryde rammerne for almindelig god opførsel. Se bare Justin Bieber. Men det forholder sig stik modsat i Kina. 'The Fighting Boys' er et kinesisk boyband-fænomen, der har opnået ekstrem popularitet på at synge om at være kommunister, om at arbejde hårdt og lave sine lektier, så man en dag kan vinde en Nobelpris. Kina har i mange år investeret i "soft power" - kultur, der kan fremme nationens image - og P1 Eftermiddag ser nærmere på, hvordan landets popkultur er med til at fremme det kinesiske styres værdier i samfundet. Fremtidens Europa: I dag er Europadag! En mærkedag i EU, hvor alle unionens medlemslande flager med det europæiske flag for at fejre årsdagen for Schumanerklæringen, som er navngivet efter den franske udenrigsminister, der i 1950 foreslog et større og anderledes politisk samarbejde i Europa. P1 Eftermiddag har i dagens anledning spurgt en række danske kunstnere og kulturpersonligheder, hvad deres fremtidsvisioner er for Europa. Vært: Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

Fransk kultur: Meget er blevet sagt om Frankrig og præsidentvalget i dag. P1 Eftermiddag overlader de politiske analyser til andre og ser i stedet på det, der ligger ved siden af det politiske spil. Det skal handle om kulturen, musikken, litteraturen og tv-serierne, der former franskmændene. Vi skal blandt andet forbi forfaldstanken i fransk litteratur og en ny gadehiphopbølge, der trækker tråde helt til Danmark. Dagens kulturvejleder er selvfølgelig også fra Frankrig. Eftertro: Når man forlader et religiøst fællesskab, bliver hele ens verden vendt på hovedet. P1 Eftermiddag taler med et tidligere medlem af Mormonkirken og en tidligere Scientolog om at vende familie og venner ryggen. Begge fortæller deres personlige historier i en ny bog. SPOR Festival: Hele ugen udstiller den polske performancekunstner Jagoda Szmytka, sig selv og sine vaner, når hun flytter ind i et butiksvindue i Aarhus. P1 Eftermiddag sender live fra den interimistiske dagligstue og taler både med kunstneren og den kunstneriske leder fra SPOR Festival. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.